Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Corné van Zeijl - Hét instapmoment

25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. goldrush 16 januari 2007 10:50
    Corné, je maakt een denkfout.

    Je stelt dat je in de zomer niet moet beleggen vanwege het gem. negative rendement. Je bespreekt echter een situatie met maandelijks beleggen. Door juist in de zomer door te gaan, krijg je bij dezelfde inleg iets meer participaties vanwege de 'lagere' koers. Dit wordt dus weer goedgemaakt na de zomer.

    Bovendien heb je kosten en de timing van terug instappen kan ook verkeerd uitpakken. Ik ben van mening dat het voor een lange termijn portefeuille met maandelijkse inleg niet uitmaakt wanneer je instapt. Soms koop je te 'duur' en andere keren 'goedkoop'. Gewoon blijven zitten en blijven kopen zal op de langere duur meer rendement opleveren, mits je fondskeuze natuurlijk goed is.

    Welke dag instappen zou wel een punt kunnen wezen.
  2. goldrush 16 januari 2007 10:59
    quote:

    dominee schreef:

    is de 1ste van de maand niet beter?
    Lijkt me ook gezien de grafiek.

    De getoonde grafiek gaat wel uit van gem. bijna 1,5% koersstijging per maand.

    Maar omdat het gemiddeld is kunnen de verschillende maanden net zo makkelijk positief als negatief uitpakken.

    En zoals ook al in een eerder draadje besproken. Een gemiddeld rendement van bv 8% per jaar is een heel verschil met jaarlijks 8%.

    Eigenlijk is/blijft het dus een lulverhaal.
  3. [verwijderd] 16 januari 2007 11:32
    Beste lezers,

    Zoals altijd ben ik weer erg blij met uw opbouwende kritiek. Ik ken het genoemde boek helaas niet. Ik wist ook niet dat AJ zo beroemd is, dat hij zelfs in Amerikaanse beleggingsboeken wordt besproken. Plagiaat is een zeer ernstige beschuldiging in IEX termen. Ik zal dan ook het boek aanschaffen om het een en ander te controleren. Het lijkt mij bijzonder onwaarschijnlijk dat het een letterlijk vertaling zou zijn.
    Het idee van maandeffecten, binnen de maand effecten en binnen de weekeffecten is vanzelfspreken niet nieuw. Daar zijn al zeer veel onderzoek naar gedaan.

    En natuurlijk moet u kopen als de koersen op hun laagst staan. Gemiddeld is dat na de zomer dus eind september als de koersen gedaald zijn.

    met vriendelijke groet
    Corne van Zeijl
  4. forum rang 5 Bart Meerdink 16 januari 2007 11:43
    quote:

    chiel schreef:

    rich man, poor man van meneer russell. beetje plagiaat, cornelis.
    Om bij deze zeer simpele doch leerzame berekening op basis van samengesteld interest (1 minuut werk met een spreadsheet) tot in lengte van dagen de auteur van een artikeltje over dat onderwerp (zie ww2.dowtheoryletters.com/DTLOL.nsf/
    htmlmedia/body_rich_man__poor_man.html ) steeds te moeten citeren gaat toch wat ver hoor.

    Ook al zou je trouwens Russell als 'ontdekker' van een belangwekkend wiskundig verschijnsel zien (lijkt me zacht gezegd wat overtrokken) dan nog is het gebruikelijk om van deze gemeengoed geworden kennis gebruik te maken zonder de ontdekker te hoeven memoreren. Stel je voor dat we elke keer dat we het over de zwaartekracht hebben Newton zouden moeten citeren op straffe van 'plagiaat'.
  5. J.Me 16 januari 2007 11:43
    Is het niet een betere strategie om één of meer keren per jaar (afhankelijk van het bedrag dat iemand kan missen) een Tracker-fonds aan te schaffen.

    Nadelen:
    - Grote(re) instapbedragen om aankoopkosten te marginaliseren.
    - Het mandje staat veelal vast en reageert niet inhoudelijk op de marktontwikkelingne.

    Voordelen:
    - Trackers deden het in het algemeen beter dan actief beheerde beleggingsfondsen.
    - Aan- en verkopen op het moment dat je het zelf wilt.
    - Lagere beheerskosten.

    Voor een lange termijn belegging (doel: pensioenopbouw) zou de 25-jarige volgens mij beter ieder jaar één of twee keer een bedrag in zo'n fonds kunnen stoppen dan in een actief beheert regulier beleggingsfonds.
  6. [verwijderd] 16 januari 2007 12:10
    Interessant artikel! Maar dan komt de volgende vraag: in welk fonds moet je stappen?
    Mijn ervaring is, dat beleggingsfondsen net zo hard meedeinen als de onderliggende aandelen. De grootste winnaars van beleggingsfondsen zijn de banken.
    Dat schiet dus niet op!
    Bovendien is het ook niet doenlijk om levenslang te moeten kijken, of je moet switchen of tijdelijk uitstappen.
    Corne, heb je een advies?
  7. [verwijderd] 16 januari 2007 12:55
    het is merkwaardig dat de beleggings adviezen doorgaans een optimistische visie op de aandelen ontwikkeling verraden en uitgaan van een stijgende markt terwijl een dalende markt ook gunstige instap momenten kent. Gesteld dat de AEX daalt tot 420 hoe zou je beleid dan moeten zijn. Alles hals overkop verkopen lijkt mij zeker voor een grote beleger geen optie.
  8. [verwijderd] 16 januari 2007 13:14
    ik ben van mening dat hier 1 heel belangrijk punt over het hoofd wordt gezien. Namelijk de inflatie (=loonstijging).
    Omdat buurman B pas 10 jaar later gaat beleggen dan A, mag je er van uitgaan dat hij ondertussen al een stuk meer verdient dan toen A 10 jaar daarvoor begon met beleggen. Er zal dus effectief gezien een kleiner deel van zijn inkomen nodig zijn om die 12.000 per jaar te kunnen sparen/beleggen voor zijn pensioen. De inleg van Buurman B mag dan netto wel 36.000 zijn, maar eigenlijk zou je de contante waarde daarvan moeten uitrekenen.

    De uitleg is misschien een beetje brak. Maar ik denk dat de economen onder ons het wel begrijpen. Zo niet wil ik het vanavond best wat uitgebreider proberen uit te leggen.

    vr. groet,
  9. Lambchop_lonny 16 januari 2007 13:49
    Parretje

    Op www.morningstar.nl heb je een mooi overzicht van beleggingsfonden. Het licht er maar net aan waarin je wilt beleggen.

    Wel vraag ik af wat de voor en nadelen zijn Ishares ten opzichten van beleggingsfondsen

    Worden bijvr bij Ishares het dividend opnieuw geinvesteerd zoals bij een beleggingsfonds ?

    Mvg,
    Lonny
  10. forum rang 5 Bart Meerdink 16 januari 2007 14:02
    quote:

    avelache schreef:

    ik ben van mening dat hier 1 heel belangrijk punt over het hoofd wordt gezien. Namelijk de inflatie (=loonstijging).
    Omdat buurman B pas 10 jaar later gaat beleggen dan A, mag je er van uitgaan dat hij ondertussen al een stuk meer verdient dan toen A 10 jaar daarvoor begon met beleggen. Er zal dus effectief gezien een kleiner deel van zijn inkomen nodig zijn om die 12.000 per jaar te kunnen sparen/beleggen voor zijn pensioen. De inleg van Buurman B mag dan netto wel 36.000 zijn, maar eigenlijk zou je de contante waarde daarvan moeten uitrekenen.

    De uitleg is misschien een beetje brak. Maar ik denk dat de economen onder ons het wel begrijpen. Zo niet wil ik het vanavond best wat uitgebreider proberen uit te leggen.

    vr. groet,
    Je kunt inderdaad beter van het voor inflatie gecorrigeerde, of zelfs van het welvaartsvast gecorrigeerde rendement uitgaan, dus niet 8% samengesteld maar iets van 5% bijvoorbeeld. Dat maakt het verhaal wat minder spectaculair natuurlijk, en zeker als het 'vroege' geld van B niet simpel uitgegeven maar geinvesteerd wordt in opleiding/persoonlijke ontwikkeling o.i.d.
  11. [verwijderd] 16 januari 2007 14:07
    Gespreid instappen werkt het beste met zeer volatiele beleggingsfondsen. je koopt immers veel stukken op een lage koers en weinig op een hoge.
    leuke voorbeelden nu hiervoor zijn bijv. HQ fonder afrika, ODIN Offshore, East Capital Russia of een fonds dat belegt in China of India.
    Enne niet bang worden als het even 20% zakt, maar stug blijven bijkopen op de ehh... 24e vd maand Corne?
  12. folg2 16 januari 2007 14:38
    Contradictie: U heeft gelijk wat de cijfers betreft, maar als er fiskaal voordeel is van pakweg 30% op de inleg en deze staat 30 jaar vast, dan is de effectieve rendementswinst fiskaaltechnisch 1%.
    In plaats van een dure levensverzekering met fiscale aftrek is dan beter een niet fiscaal instrument met een correcte commissionering.
25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 886,66 +0,90%
EUR/USD 1,0771 +0,43%
FTSE 100 8.207,27 +0,43%
Germany40^ 17.987,10 +0,51%
Gold spot 2.293,99 -0,42%
NY-Nasdaq Composite 15.840,96 +1,51%

Stijgers

Umicore
+7,03%
IBA
+4,73%
SYENSQO
+4,28%
Proximus
+3,65%
Barco
+2,99%

Dalers

Aperam
-4,11%
bpost
-3,70%
Kinepolis
-1,96%
Ontex
-1,71%
Solvay
-1,64%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links