Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goud/Zilver/Platina/Palladium Deel 5.

1.060 Posts
Pagina: «« 1 ... 44 45 46 47 48 ... 53 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 augustus 2006 22:11
    Olie was gister fors gedaald. CNN bericht de reden waaruit weer de wijze van redeneren van beleggers blijkt: Door de verijdelde aanslagen was er (naast de mogelijkheid van een te lukken aanslag) de alomheersende gedachte dat mensen veel minder zouden gaan vliegen. Dus de vraag naar kerosine zou drastisch dalen en dus de volledige oliemarkt ging fors omlaag. Onzin, want ook sinds 9/11 is de kerosineprijs alleen maar gestegen.

    Conclusie: een goede belegger denkt zoals de massa van beleggers en kan beter niet bijster slim zijn.

    CNN interview met analyst: FED blijft rente verhogen.
  2. [verwijderd] 12 augustus 2006 02:02
    Het is misschien niet de juiste tijd voor dit 'leesverhaal', maar ik herinner me dat er wel eens gevraagd is naar ethische aspecten van goud. Het NL platform voor Latijns-Amerika meldt dat indianen in Midden Amerika de dupe zijn van de opgelaaide goudkoorts.

    (Btw had mijn TS goud gisteren al verkocht, helaas. timing is een kunst)

    Hondurezen en Guatemalteken balen van goudkoorts (10-8-2006)
    www.noticias.nl/milieu_artikel.php?id...

    Buitenlandse bedrijven hebben meer dan 250 nieuwe mijnbouwprojecten op stapel staan in Centraal-Amerika en worden flink aangemoedigd door de plaatselijke regering. Maar plattelandsbewoners protesteren tegen de nieuwe goudkoorts.

    Internationale mijnbouwmaatschappijen hebben in Centraal-Amerika drieëntwintig maagdelijke gebieden met interessante bodemschatten in kaart gebracht. De bedrijven komen vooral uit Canada en de VS. De hoge goudprijzen maken dergelijke projecten nu erg interessant.

    De regeringen van Guatemala en Honduras zien de investeerders graag komen. Mijnbouwondernemingen kunnen uitgestrekte concessies krijgen met een looptijd van vijftien tot dertig jaar. Ze hoeven maar 1 à 2 procent belastingen betalen en profiteren van soepele milieuwetten.

    Maar de bewoners van de nieuwe mijnbouwgebieden klagen dat ze niet geïnformeerd worden over de plannen en dat de mijnbouwactiviteiten hun gezondheid en het milieu bedreigen.

    De meeste mijnen in Guatemala liggen in streken waar indianen leven, en het protest wordt dan ook vooral gedragen door inheemse groepen. Bij een petitie-actie in juli spraken een kleine 30.000 inheemse Guatemalanen, afkomstig uit bijna honderd gemeenten in het departement Huehuetenango, zich uit tegen open mijnen.

    Guatemala heeft de voorbije jaren al 316 exploitatievergunningen toegekend aan mijnbouwondernemingen. In het westelijke departement San Marcos viel bij protesten tegen het project Marlin van het Canadese Gladis Gold vorig jaar al een dode. Volgens de Guatemalaanse niet-gouvernementele organisatie Ceiba blijft het verzet aanhouden.

    In Nicaragua ligt het Canadese mijnbouwbedrijf Desminic onder vuur omdat het de rivier Mico zwaar heeft vervuild. Omwonenden lijden aan huidziekten en verliezen hun haar; boeren klagen dat er misvormde kalveren geboren worden.
  3. [verwijderd] 12 augustus 2006 16:32
    In Chili proberen de mijnwerkers in ieder geval hun voordeel te halen met de boom in (edel)metalen. Tja, geef ze eens ongelijk.

    CNN text zei dat er geen verklaring onder dealers te vinden was voor de sell-off van vrijdag. Het zou een soort massa-reactie zijn geweest, niet getriggeerd door dollar of olie. De dip werd later gebruikt om weer te kopen. Zilver/goud zouden in een soort zijwaartse beweging zitten en wachten op hetzij een doorbraak naar boven dan wel down.

    UBS bank adviseert goud en verwacht een stijging de komende 3-12 maanden.
  4. [verwijderd] 12 augustus 2006 17:21
    Mensen wat een paniek was dat i.v.m. zilver???

    Grappig om te zien, zilver daalt ocharm één dollartje en iedereen wordt bearish.

    Dit is een gewone correctie in golf 3, zie mijn vorige post, dat is vrij normaal, golf 3 is dus gewoon nog bezig en we moeten dus hoger komende we(e)k(en). Golf 3 kan nog een behoorlijk stukje hoger vooraleer we golf 4 zullen starten.

    Tussentijdse daling zijn niet zo simpel te voorzien, zeker niet aangezien ik geen intradaygrafieken heb van zilver, ik moet het met mindere charts en indicatoren stellen.

    Veel succes en blijf aub long, de beloning volgt.
    Ps: overigens een knaller van een instapmoment

    Hoogste hefboom is uiteraard niet aan te raden, zorg voor wat marge, dan slaapt u hélemáál gerust.

    Vriendelijke groet
    DominO
  5. [verwijderd] 12 augustus 2006 20:54
    ik vrees dat we maandagochtend als wij in nederland kunnen beginnen met handelen al weer ruim boven de $12,- staan voor zilver staan. blijven we daaronder stap ik vol in anders gefaseerd. SL € 10,50 en een kliener aantal meer speculatief op 11,50,- Goud €580 en meer speculatief 620.
    grt en succes maandag roos

    heeft iemand een suggestie voor een goede zilver future?
    idem voor olie?
  6. [verwijderd] 13 augustus 2006 00:03
    Thundermol, dat is de stoploss 580,.. ik denk ook dat goud nu niet meer onder de 640 komt en zilver niet verder onder de 11,40 . oorlogsdreiging is nog niet weg iran speelt nog een dag of 10 als ik me niet vergis en de dollar komt na afname van de dreiging van oorlog in Israel weer onder druk m.i. inflatie wordt pas op langere termijn zichtbaar.
    grt
  7. [verwijderd] 13 augustus 2006 01:20
    en deze motivatie vergat ik nog te melden. grt roos. bron inveztor.
    Gouden handel
    Het ziet er niet naar uit dat ze het halen. De vijftien centrale banken die deelnemen aan het ‘European Gold Agreement’ (EGA) hebben tot dusver 331 ton goud verkocht. Dat betekent dat ze voor 27 september, de dag dat het ‘gebroken boekjaar’ voor de banken ten einde loopt, nog 169 ton in de markt mogen zetten. ‘Ik geloof er niet meer zo in’, stelt analist Matthew Turner in The Hedge Book, een rapport van Mitsui, Halliburton en Virtual Metals over de goudmarkt. ‘De 500 ton van het EGA is immers een limiet en geen doel.’

    Eind jaren negentig werd de goudmarkt geplaagd door centrale banken die grote delen van hun voorraden verkochten. De enorme goudreserves van de westerse landen hadden hun functie als onderpand verloren en omdat het metaal niet inzetbaar is voor valutamarktinterventies ruilden de banken het in.

    Om de daling van de goudprijs te beperken tekenden de centrale banken van de twaalf landen van de eurozone, Zwitserland, Zweden en de ECB het Akkoord van Washington. Ze besloten hun goudverkopen vijf jaar lang te beperken tot maximaal 400 ton per jaar. Vervolgens verlengden ze die overeenkomst in 2004 met vijf jaar. Zij het dat ze het maximum opvoerden tot 500 ton goud, een hoeveelheid die neerkomt op ongeveer een achtste van het mondiale goudaanbod.

    Sinds 1999 hebben de banken ieder jaar hun quotum gehaald. Dat dat dit jaar mogelijk niet gebeurt, komt volgens analist Turner door Duitsland. Vanwege een conflict tussen de Bundesbank en de regering zijn de verkopen opgeschort. Volgens de regels mogen andere centrale banken het Duitse quotum overnemen, maar dat is tot nu toe niet gebeurd.

    Als de banken dit boekjaar de resterende 169 ton alsnog in de markt zetten, heeft dat grote gevolgen voor de goudprijs, schrijft Turner. In 2004-2005, het eerste jaar van de huidige regeling, verkochten ze in de eerste tien maanden de grootste bulk. ‘Ze hadden voor de laatste twee maanden nog maar dertig ton over en dat geringe aanbod heeft zeker een rol gespeeld in de versnelling van de goudprijsstijging eind 2005. Dit keer kan de verkoop van 169 ton het tegenovergestelde effect hebben.’

    Volgens Turner hebben verkopen van minder dan 500 ton ook consequenties. Handelaren hebben die hoeveelheid als basisaanname in hun spreadsheets staan en worden nu ineens geconfronteerd met minder aanbod. Gisteren deed een ounce goud (31,1 gram) $642. De kans is klein dat de prijs over twee maanden nog steeds op dit niveau ligt.
  8. [verwijderd] 13 augustus 2006 13:14
    Silver consumption on the rise globally

    Chandan Kishore Kant / Mumbai August 11, 2006

    Industrial consumption of silver globally witnessed an impressive 11 per cent growth in 2005 and 20 per cent in the past four years, on the back of rapid growth in industrial applications led by demand for consumer products.

    In comparison, according to the London-based Silver Institute’s World Silver Survey 2006, the jewellery segment – considered a major consumer of silver – had a negligible consumption growth last year and has declined 5 per cent during the last four years.

    Industrial applications grew to 409.3 million ounces (1 ounce is 31.1035 gm) in 2005 from 368.3 million ounces in 2004, industry sources said, adding it was on the back of rapid growth in consumer products.

    The demand for consumer products, in turn, has largely been led by the demand for electrical and electronic products which last year grew 10 per cent, globally. It is expected that the strong demand from these markets will further propel the demand for silver.

    Market experts said consumption of silver in applications such as solders, bearings, chemical catalysts, mirrors, medicines and dental alloys grew stronger, and the major consumption growth came from India and China where industries were fast expanding their bases.

    Although the jewellery segment consumption of silver saw only a marginal growth of 1.8 million ounces in 2005 from the 2004 levels, a major portion of the growth came from these two fast developing Asian economies.

    While India’s demand for silver jewellery and silverware rose 8.5 per cent to 48.9 million ounces, China reported a jump of 20 per cent in demand at 16.4 million ounces, in 2005.

    However, the demand for silver jewellery and silverware declined by 12.8 million ounces (or 5 per cent) to 249.6 million ounces last year from 262.4 million ounces in 2004.

    The photography segment, another major consumer of silver, too has shown decline in the demand for silver, falling 9 per cent to 164. 8 million ounces in 2005, from 181 million ounces in 2004.

    www.business-standard.com/common/stor...
  9. [verwijderd] 13 augustus 2006 15:38
    De eerste banken gaan al over op dollars als vluchtmunt.
    Als andere banken dit volgen kan het hard gaan....

    Brazil's central bank intervenes in currency market to support U.S. dollar
    Submitted by cpowell on Sat, 2006-08-12 14:53. Section: Daily Dispatches

    Brazil Real Weakens as Central Bank Steps Up Dollar Purchases

    By Katia Cortes
    Bloomberg News Service
    Friday, August 11, 2006

    www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601...

    BRASILIA -- Brazil's currency weakened after the central bank stepped up dollar purchases in a bid to boost foreign reserves and slow the real's appreciation.

    The bank bought the U.S. currency in the spot market for 2.1620 reals per dollar in an auction today. The bank has offered to buy dollars on a daily basis for more than a month.

    "The bank is stepping up purchases because it aims to prevent the real from gaining too much at a time when investors seeking higher rates are approaching Brazil," said Alan Gandelman, a partner at Rio de Janeiro-based AgoraSenior Corretora, Brazil's biggest stock exchange.

    The real fell 0.4 percent to 2.1650 per dollar at 3:40 p.m. New York time, after most trading in Brazil had ended, from 2.1565 per dollar yesterday. The currency has gained 9.2 percent in the past 12 months, the best performance among the 16 most-traded currencies tracked by Bloomberg.

    The dollar futures contract for Sept. 1, 2006, settlement, the most-widely traded on the BM&F commodity and futures exchange in Sao Paulo, changed hands at 2.1755 reais per dollar from 2.1705 yesterday.

    The real also fell today after a U.S. report showed retail sales in the world's biggest economy rose more than forecast in July, fueling concern the Federal Reserve may have to lift borrowing costs again this year. Higher U.S. rates reduce the spread, or extra yield, on assets in riskier emerging markets.

    "U.S. retail sales rose more than expected, which goes against the thesis that the U.S. economy is loosing steam," said Tony Volpon, chief economist at Sao Paulo-based CM Capital. "A stronger economy prompts investors to migrate to the U.S. seeking higher rates, helping the dollar to strengthen and other currencies, like the real, to weaken."

    Investors took advantage of the real's rally this week to an almost three-month high to sell the Brazilian currency, said Carvalho. For the week, the real has gained 0.8 percent against the dollar.

    "It's very natural for the real to fall a bit today after rising all week," he said. "Some investors are taking the opportunity to take profits and are probably using the stronger-than-expected retail numbers in the U.S. as an excuse."

    The real may resume its rally in coming days as strong growth and falling interest rates boost investor confidence, said Francisco Carvalho, currency desk manager at Liquidez Corretora DTVM.

    A report released today showed inflation in Latin America's biggest economy held at a seven-year low last month. Annual inflation, as measured by the benchmark IPCA index, stayed at 4 percent in the 12 months through July. Slower inflation helps preserve the value of real-denominated assets.

    "The scenario is favoring a continuing appreciation of the real against the U.S. dollar," Carvalho said in a phone interview from Sao Paulo. "Investors' risk perception has improved, we continue to have strong inflows from exports, and the perspective is for interest rates to keep falling."

    Earlier today, the real traded as high as 2.1544, its strongest level since May 17.

    The yield on the benchmark zero-coupon, local-currency bond due January 2008 rose 4 basis points, or 0.04 percentage points, to 14.53 percent, according to Banco Pactual.

    On foreign markets, the yield to the 2015 call date on Brazil's benchmark 11 percent bond due in 2040 rose to 6.56 percent, while the yield to maturity rose to 8.373 percent from 8.351 percent yesterday, according to JPMorgan Chase & Co. The bond's price, which moves inversely to the yield, fell 0.30 cent on the dollar to 129.45.

  10. [verwijderd] 13 augustus 2006 20:57
    Libanon/Israel lijkt nu te temperen a.g.v. de resolutie die door Israel en Libanon en Hetzbollah aanvaard wordt. Gunstig voor goud/zilver, vooral gezien de forse klappen van vorige week. Dollar zou ook wel eens een tikje terug kunnen maar...

    zoals Reuters al bericht: renteangst staat weer op de agenda deze week en dan zijn er soms gekke bewegingen dus ik blijf weg van de hoge hefbomen.
  11. [verwijderd] 13 augustus 2006 23:39
    www.gata.org/node/4309

    What the Fed calls communication is really just manipulation
    Submitted by cpowell on Sun, 2006-08-13 17:43. Section: Daily Dispatches

    1:16p ET Sunday, August 13, 2006

    Dear Friend of GATA and Gold:

    The Associated Press story appended here says Federal Reserve Chairman Ben Bernanke "wants to improve communication" about the Fed's thinking on interest rates and the economy so investors, businesses, and consumers "may be inclined to respond the way the central bank wants them to."

    But if Bernanke ever REALLY wants to communicate "what the Fed is thinking," there is a very easy way to do it: Fully open to the public the proceedings and records of the Federal Reserve.

    The AP story also reports that Bernanke has already foreclosed anything close to that.

    As GATA consultant Mike Bolser has often suggested, the Fed's "communications policy" may be more important than any actual intervention in the economy by the Fed, since, if "communications policy" is successful, it can induce markets to act on false pretenses and let the Fed accomplish its goals without any cost in actual policy, like raising or reducing interest rates when raising them to protect the dollar would sink the economy and reducing them to protect the economy would sink the dollar.

    This stuff isn't "communication" at all. It's manipulation.

    CHRIS POWELL, Secretary/Treasurer
    Gold Anti-Trust Action Committee Inc.

    * * *

    Fed Chief Wants to Improve Communication

    By Jeannine Aversa
    Associated Press
    Sunday, August 13, 2006

    news.yahoo.com/s/ap/20060813/ap_on_bi...

    WASHINGTON -- Former Federal Reserve Alan Greenspan left the door slightly ajar. His successor, Ben Bernanke, wants to open it a bit more. If investors, businesses, and consumers have a better grasp of what the Fed is thinking about interest rates and the economy, they may be inclined to respond the way the central bank wants them to. And that can help the Fed do its job: keeping the economy and inflation on an even keel.

    Bernanke, who took over the Fed in February from the famously opaque Greenspan, wants to improve the Fed's communications with Wall Street and Main Street. It's not clear at this point, though, exactly how he will go about doing so.

    For investors, what Bernanke and the Fed says about the economy or other things can be just as important as its interest rate decisions. Wall Street dissects every word, and the market can turn on a simple phrase.

    For the Fed, getting its message across can be a challenge.

    A former economics professors, Bernanke came to the Fed with a reputation for plain speaking dating to his days as an economics professor. His communications since coming to the Fed have been anything but. The result: skittish investors have sent stocks on a roller-coaster ride.

    Experts say it will take time for investors to get used to Bernanke and for Bernanke to sharpen his signaling system.

    In the meantime, there are steps that the Fed itself can take to be more open and understood, experts say.

    "Right now there is certainly a need for improvement and room for improvement," observes Anthony Sabino, a law professor and business expert at St. John's University. "We demand transparency from private enterprise. Why does the central bank have to be so shrouded in mystery? They got to do better."

    The Fed has begun a discussion of ways to improve communications. No decisions are imminent, although Fed watchers say a wide range of ideas are being explored.

    A small committee is going to help the Fed "think through our entire range of communications, all aspects ... and try to develop a better, more explicit, and more useful form of communication," Bernanke told Congress last month.

    Some Fed watchers suggested that the central bank issue economic forecasts quarterly, rather than the current twice a year. Others recommended including more elements in the forecasts beyond the current projections for economic growth, unemployment and core inflation.

    Another suggestion: revamping the policy statements released at each of the Fed's eight scheduled meetings a year on interest rates to do a better job of explaining the Fed's actions and laying out policymakers' thoughts on economic conditions and the future course of interest rates.

    On the road to clarity, Fed policymakers need to proceed with caution. Too many changes too soon can backfire and muddle the message, some warn.

    "The Fed needs to go one step at a time," advises Lyle Gramley, a former Fed board member.

    Some economists suggested adding more details and context to the minutes that now come out three weeks after the Fed's closed-door meetings on interest rates. Last year the Fed sped up the release of the minutes. Investors and economists applauded that move saying it provided them with more timely insights into policymakers' thoughts.

    Bernanke believes the Fed's quest to be more open would be aided by numerically spelling out the acceptable bounds of inflation.

    The central bank doesn't have a formal "inflation target" now, although Bernanke and other Fed members have suggested their current comfort zone is when "core" inflation -- excluding food and energy prices -- hovers in an annual range of 1 percent to 2 percent.

    If investors, consumers and businesses feel confident the Fed will keep prices stable, they may be less inclined to act in ways that could aggravate inflation, may worry less that inflation will eat away at their investments and paychecks and feel better about longer-term financial planning.

    Should the Fed televise its interest rate meetings?

    Bernanke -- along with other economists -- don't think that's a good idea, saying it would have a stultifying effect on discussions.

    "The kind of 15-second sound bite that would come of these things would just be terrible," says Anil Kashyap, professors of economics and finance at the University of Chicago's Graduate School of Business.

    Even though economists say there's room for improvement, the Fed is a lot more open than it used to be. For most of its history, the Fed committee that sets interest rates had worked in secret, perpetuating the belief that operating like a Sphinx was the most effective way to carry out monetary policy.

    "I beseech you to be as careful as you can," Greenspan once warned his Fed colleagues about talking about economic matters. "The press will be swarming around."

    Eventually the theory took hold that clearer signals from the Fed about economic conditions and interest can help shape investor and public perception and assist the Fed in attaining its goals. A breakthrough came in 1994 when the Fed began to state when it was changing the federal funds rate, a key interest rate controlled by the central bank.

    Fed policymakers also share their thoughts about the economy through speeches, testimony and other public appearances. While a cacophony of views can be confusing and roil financial markets, some diversity of opinion can be healthy.

    "You don't want them to be 'yes' men," says Sabino. "You don't always have to agree with the boss."
  12. [verwijderd] 14 augustus 2006 09:22
    ben altijd enigszins tegendraads, maar kan weinig reden verzinnen na de laatste correctie nu niet in te stappen. heb ook lang geen goud meer gehad, naast het zilver, maar schaf ook daarvan wat nieuwe turbo' s aan. veilige en meer speculatieve SL's. wacht waarschijnlijk wel de drie uur middag dip even af,...grt roos
  13. [verwijderd] 14 augustus 2006 09:51
    quote:

    MoneyHoneyMaker schreef:

    Bij is het gedaan als de 11,5 zilver en 601 goud eraan gaat.
    Als je nog geld hebt, dan zou ik wachten met instappen en bij de 450 voor goud weer voorzichtig beginnen met oppikken op de dips...
    MHM
    Het kan best nog heel ff terug, maar geen dollars meer (vwb zilver dan, althans verwacht ik) Het lijkt mij niet onwaarschijnlijk dat zilver gewoon boven die ene trendlijn (zie mijn grafieken) blijft. Ik zit zelf niet in goud en volg het niet exact, maar 450 is ietwat overdreven ;-))
1.060 Posts
Pagina: «« 1 ... 44 45 46 47 48 ... 53 »» | Laatste |Omhoog ↑

Direct naar Forum

Indices

AEX 905,10 +0,16%
EUR/USD 1,0902 +0,50%
FTSE 100 8.262,75 -0,15%
Germany40^ 18.571,90 +0,40%
Gold spot 2.350,83 +1,01%
NY-Nasdaq Composite 16.828,67 +0,56%

Stijgers

D'IETE...
+2,20%
Aperam
+2,05%
arGEN-X
+1,97%
Elia
+1,55%
VGP
+1,51%

Dalers

Solvay
-5,35%
Barco
-2,17%
Umicore
-2,10%
Lotus ...
-2,04%
Deceun...
-1,95%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links