Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Stoploss

30 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Speculegger 15 juli 2006 23:37
    Heren,

    Mede dankzij draadje www.iex.nl/forum/topic.asp?forum=23&t...

    ben ik nieuwsgierig geworden wat u, als medebelegger, nu als gemiddelde stoploss hanteert (zowel automatische als handmatige stoplosses) bij aandelen en derivaten zoals Turbo's , opties en futures.
    Dit omdat ik op meerdere fora verschillende "adviezen" lees en daardoor getriggered ben te weten wat er nu in de praktijk gehanteerd wordt.

    Zelf gebruik ik een stoploss van 20% op aandelen maar loop nog te stunten met de stoploss niveau bij opties en turbo's wat mij de afgelopen 2 maanden te veel geld heeft gekost.
    Tevens wordt er in bovenstaand draadje gesproken op welke prijs men wil uitstappen. Ook dit zou op zich interessant kunnen zijn voor de gemiddelde IEX lezer omdat je met het behulp van deze cijfers voor jezelf een soort van strategie kan opstellen (indien gewenst natuurlijk)

    Zelf probeer ik aan te houden uit te stappen bij 30% winst op aandelen, en bij 100% winst bij de derivaten de helft te verkopen zodat ik alleen nog maar met mijn winst in dat fonds zit. Op het moment dat die derivaat (in mijn geval meestal opties) op 200% zit stap ik ook daaruit.

    Alvast bedankt voor u reactie en laten we hopen dat voor de beginnende belegger, zoals ik, er iets nuttigs uitrolt op basis waarvan een soortement van strategie ontwikkeld kan worden.
  2. [verwijderd] 16 juli 2006 11:02
    Hoi speculegger,

    Ben van mening dat er maar weinigen onder ons zijn die een keurige discipline als een stoploss hanteren. Ik denk dat men vooraf wel voorneemt het te doen maar dat emotie -dat kunnen verschillende vormen zijn- altijd weer anders bepaalt. Of langer blijven zitten, of bijkopen, of op de plank leggen en niet meer naar omkijken.

    Het zijn de meest gemaakte fouten en ook bij iedereen bekend. Soms is echt de emotie sterker dan het rationele denken.

    groeten, Janus Kiep
  3. [verwijderd] 16 juli 2006 11:22
    quote:

    krach03 schreef:

    speculegger is inderdaad beginnend belegger want ie spreekt over 100% en 200% winst alsof dat de gewoonste zaak van de wereld is

    zal nog raar opkyken
    daarnaast zegt speculegger ook dat hij verliezen lijdt

    bovendien praat hij over derivaten mbt de 100 a 200% winst, dat is daar heel normaal.

    het gaat er hem nu juist om om te kijken of hij ook in staat is om op tijd uit te stappen, nog eerder dan dat hij nu doet.

    zoals ik zijn posting lees lijkt het dat hij zowel winst als verlies maakt met evengrote percentages.

    wat hij wil echter is het verliespercentage verder terug brengen en vraagt hij aan ons daarom tips.
  4. [verwijderd] 16 juli 2006 14:05
    quote:

    Speculegger schreef:

    ben ik nieuwsgierig geworden wat u, als medebelegger, nu als gemiddelde stoploss hanteert (zowel automatische als handmatige stoplosses) bij aandelen en derivaten zoals Turbo's , opties en futures.
    Dit omdat ik op meerdere fora verschillende "adviezen" lees en daardoor getriggered ben te weten wat er nu in de praktijk gehanteerd wordt.
    Daar is uiteraard ook geen zinnig eenduidig antwoord op te geven. Het stoploss nivo is afhankelijk avn de gahanteerde strategie. Een lange termijn strategie met een stoploss van 1% wordt nooit wat want elke positie wordt in no time uitgestopt. Een daytrading strategy met een 10% stoploss wordt ook nooit wat want je hebt veel te veel goede trades nodig om 1 foute trade te compenseren.

    Voor mijn lange termijn strategie hanteer ik geen stop loss, ik manage alleen m'n exposure door (gedeeltelijk) te hedgen. Voor trades gebaseerd op breakouts hanteer ik meestal het uitbreek nivo als stoploss en trek ik dat aan afhankelijk van de markt. Een explosieve uitbraak mag best weer 50% van die koersbeweging inleveren, terwijl bij een consolidatie patroon de stoploss naar het consolidatie nivo getrokken kan worden.

    Het instrument is niet zo relevant voor het stoploss nivo. Als het voorziene scenario geldig blijft zolang de onderliggende waarde boven x blijft is het stoploss nivo x en wil je logischerwijs in de trade blijven zolang de koers boven x blijft. Of je opties, futures, turbo's of de waarde zelf handeld is daarvoor niet zo relevant. Overigens kan tijd ook relevant zijn voor de stoploss. Als niet tijdig de beweging optreed die je had verwacht heb je het immers gewoon mis en bij opties zit je ook nog met tijdswaarde. Als je op basis van fundementele gronden handeld is een stoploss gewoon onzin. Als het goedkoper wordt wordt het fundementeel gezien immers goedkoper. Pas als er nieuws is kan er een valide reden om een fundementeel standpunt te veranderen.

    Kortom, je zult iet moeten vinden dat voor jou bruikbaar is. Wat bij jou strategie past en waar jij psychulogisch mee overweg kunt.

    mvg
    Wilco
  5. Speculegger 16 juli 2006 22:39
    Hoi Janus,

    Precies, ik handel nu al bijna 10 jaar in aandelen met wisselend succes(In ieder geval genoeg success om niet het bijltje erbij neer te gooien ;)

    Ondanks die 10 jaar matig ik mijzelf niets aan door me een gevorderde belegger te noemen, en als je kijkt naar mijn resultaten en stommiteiten dan zie ik mijzelf gewoon nog steeds als een beginnende belegger.

    Echter met derivaten ben ik 1 jaar geleden pas begonnen (viel daarvoor bij mij (net als bij zovelen)onder de categorie "opties is als gokken in een casino je kan je hele vermogen kwijtraken")

    Graag wil ik dus met deze oproep een beetje ervaren wat mijn medebeleggers voornamelijk op derivaten als stoploss hanteren aangezien, zoals je juist gelezen heb, mijn complete jaarwinst nu verdampt is puur vanwege het feit dat ik maar bleef wachten en wachten op betere tijden (standaard fout, vreemd genoeg bij aandelen maak ik die fout niet en zou ik allang uitgestapt zou zijn )

    Het zou mij namelijk niets verbazen als het merendeel toch wel een soortement van stop op derivaten hanteerd.

    Echter in deze volatiele tijden: wat moet je met een Call AEX die in 1 dag tijd 2 x op 0,45 cent staat, 3 x de 2,90 benaderd om vervolgens te sluiten op 2,60 als je deze op 1,60 de dag ervoor gekocht zou hebben?
  6. [verwijderd] 16 juli 2006 22:52
    quote:

    Speculegger schreef:

    Echter in deze volatiele tijden: wat moet je met een Call AEX die in 1 dag tijd 2 x op 0,45 cent staat, 3 x de 2,90 benaderd om vervolgens te sluiten op 2,60 als je deze op 1,60 de dag ervoor gekocht zou hebben?
    Dat is toch niet anders als voor aandelen? Je hebt een verwachting, hebt bepaald bij welke prijs je het mis blijkt te hebben en weet dus ook waar de stop loss hoort te liggen.... Persoonlijk zie ik geen complicaties. Hooguit dat je voor long opties ook aan de premieerosie moet denken en de tijd dus een belangrijkere rol speelt in de stoploss.

    mvg
    Wilco
  7. forum rang 5 Bart Meerdink 16 juli 2006 23:00
    Optiespecialist Sem van Berkel (te lezen als je een rekening bij Alex hebt) hanteert geloof ik de regel: 30% verlies is eruit wegens misgegokt, 60% winst is eruit wegens incasseren.

    Maar ik zou nog eens overwegen of opties nu wel zo'n geschikte beleggingscategorie zijn.

    Denkt u het beter te weten dan de tegenpartij (meestal de professionals)? Opties zijn namelijk een zero-sum game. Uw winst is iemand anders zijn verlies (en andersom natuurlijk).

    Aandelen hebben tenminste nog van zichzelf, gemiddeld gezien, koerswinst, en natuurlijk het dividend.
  8. [verwijderd] 16 juli 2006 23:08
    Hoi speculegger,

    Ik heb gehandeld in opties maar dat is inmiddels alweer een tijdje geleden. Voor mezelf ging dat niet goed. Voor mijn vrienden zou dat ook niet goed zijn gegaan. Echter ooit ging het wel goed, twee keer zelfs. Bij het rabobank/BB -beleggersspel eind vorige eeuw en ook in het echie ging het ooit goed voor iemand waar ik eigenlijk een bloedhekel aan had.

    De trend zien en ernaar handelen dat was geen probleem. Niet dat elke transactie winstgevend was maar een behoorlijke meerderheid van het aantal wel. Ik hanteerde bij een foute beweging vrijwel meteen een stoploss. Ik keek niet naar procenten maar naar het feit of de koers deed wat ik verwachtte. Ik handelde op dagbasis en nam ze af en toe mee naar de volgende dag.

    Om goed te handelen zijn een paar zaken essentieel:
    1) de trend juist zien
    2) binnen de trend contrair handelen

    Omdat ze zo vanzelfsprekend zijn ga ik hier niet verder op in. Je moet verder niet overal in willen handelen. Soms heb je dagen die je snel moet vergeten. Vergeet ze dan ook snel. Handel ook niet in aandelen die jij moeilijk vindt maar waar bijvoorbeeld een ander lyrisch over is. Een ieder heeft zijn kwaliteit, de ander maar jij ook.
    Maw, gebruik je sterke kanten en handel in die aandelen waarvan je denkt het meest zeker te zijn.

    Als je deze paar zaken gewoon opvolgt dan is er niets aan de hand en haal je een vette winst. Echter zo simpel is het niet. De pijn zit hem in het feit dat onzekerheid en emotie gedurende een positie de overhand hebben. Deze hebben het meest de overhand wanneer je eigenlijk bang bent om te verliezen.

    Ik was zo een persoon die eigenlijk na verloop van tijd bang was. Eigenlijk omdat ik het geld niet wilde en ook niet mocht verliezen. Niet dat het geleend geld was, wel dat het een buffer was die ik goed kon gebruiken. Tja en als er in je achterhoofd die gedachte zit dan kun je nog zo goed de trend zien maar ga je voor de bijl.

    Dit had ik dus bij het Rabospel niet. Ik maakte daar van 300000 gulden in acht weken het zesvoudige en eindigde 34ste van de 33000. Deze kwalijke eigenschap had ik ook niet bij degene die me vroeg om voor hem te handelen. Ik had een hekel aan die man. Het was een ongelooflijke hebbert en hij had nooit genoeg. Eigenlijk had ik er schijt aan als ik verloor. Het gevolg was dat ik dus meer won voor hem dan verloor.

    Hier uit deze voorbeelden blijkt dus dat emotie ervoor kan zorgen datr vooral het contraire handelen de dupe wordt van je onzekerheid. Dat is in mijn ogen althans voor mij mijn grootste handicap.

    Met betrekking tot stoploss; die kwam bij mij dus meteen wanneer ik het eerste gevoel over me kreeg van ik zit scheef. Ik keek niet naar percentages.

    groeten, kiep

    ps ik kan niet meer verder reageren nu want ik vertrek weer naar Italie voor drie weken.
  9. [verwijderd] 16 juli 2006 23:11
    quote:

    Bart Meerdink schreef:

    Optiespecialist Sem van Berkel (te lezen als je een rekening bij Alex hebt) hanteert geloof ik de regel: 30% verlies is eruit wegens misgegokt, 60% winst is eruit wegens incasseren.
    [/quote]
    Sem zit er alleen maar om handel te genereren. Die kun je beter niet al te serieus nemen. Ik heb hem wel eens zien adviseren om een optie van .05 te schrijven. Zelfs als je 100% goed scoort met dat soort acties haal je de transactie kosten er nauwelijks uit...

    [quote=Bart Meerdink]
    Denkt u het beter te weten dan de tegenpartij (meestal de professionals)? Opties zijn namelijk een zero-sum game. Uw winst is iemand anders zijn verlies (en andersom natuurlijk).
    Tsja, als je er zo over denkt kun je beter helemaal niet beleggen. De aandelen die je koopt worden ook door iemand anders verkocht, of probeer je te stellen dat aandelen verkopers dommer zijn als optie verkopers en je dus met aandelen een betere deal maakt?

    mvg
    Wilco
  10. Speculegger 16 juli 2006 23:25
    quote:

    Bart Meerdink schreef:

    Optiespecialist Sem van Berkel (te lezen als je een rekening bij Alex hebt) hanteert geloof ik de regel: 30% verlies is eruit wegens misgegokt, 60% winst is eruit wegens incasseren.

    Maar ik zou nog eens overwegen of opties nu wel zo'n geschikte beleggingscategorie zijn.

    Denkt u het beter te weten dan de tegenpartij (meestal de professionals)? Opties zijn namelijk een zero-sum game. Uw winst is iemand anders zijn verlies (en andersom natuurlijk).

    Aandelen hebben tenminste nog van zichzelf, gemiddeld gezien, koerswinst, en natuurlijk het dividend.
    Ok dan daar hebben we iets aan . Stoploss op 30% en winst nemen bij 60%.
    Persoonlijk vind ik opties wel een geschikte aanvulling (De afgelopen 2 maanden ben ik wel wat minder deze mening toegedaan eerlijk is eerlijk ;). En niet te vergeten dat je je portefeuille kan hedgen in deze tijden (mits je de trend juist inschat).
    Los daarvan koop ik uit gewoonte bij bepaalde fondsen die er technisch goed uitzien maar die ik toch niet 100% vertrouw per 100 aandelen 1 put optie gewoon voor de zekerheid. Dat heeft b.v. mijn verlies bij TomTom beduidend minder gemaakt.

    Ik kan de meerwaarde van opties wel zien en vind het niet iets alleen voor de Pro's vandaag de dag.
  11. Speculegger 16 juli 2006 23:32
    Silent Trader,

    bedankt voor je reacties.
    Ik begrijp wat je bedoelt. Helaas is wegens de "hefboom" de optie prijs zo waanzinnig volatiel dat als ik mijn aandeel stoploss regel erop los laat ik non-stop uitgestopt wordt.
    Nu hoor ik je denken waarom dan dit onderwerp ? als ik net beweer dat stoplosses liever niet doe wegens de volatiliteit. Daar zit nu net de kneep en de vraag .
    Als ik ongeveer kan zien wat de rest van de beleggers doen dan kan ik mijzelf dwingen de voor mij opgestelde stoploss te hanteren maar nu heb ik eigenlijk geen idee wat voor marge te hanteren !
  12. forum rang 5 Bart Meerdink 16 juli 2006 23:32
    quote:

    Silent Trader schreef:

    [quote=Bart Meerdink]
    Optiespecialist Sem van Berkel (te lezen als je een rekening bij Alex hebt) hanteert geloof ik de regel: 30% verlies is eruit wegens misgegokt, 60% winst is eruit wegens incasseren.
    [/quote]
    Sem zit er alleen maar om handel te genereren. Die kun je beter niet al te serieus nemen. Ik heb hem wel eens zien adviseren om een optie van .05 te schrijven. Zelfs als je 100% goed scoort met dat soort acties haal je de transactie kosten er nauwelijks uit...
    [/quote]
    Sem's lijstje van optie-opzetjes per aandeel kan wat verwarrend zijn, want de transacties blijven zichtbaar ook nadat het koersverloop ze irrelevant heeft gemaakt. Je moet op de datums letten.

    quote:

    [quote=Bart Meerdink]
    Denkt u het beter te weten dan de tegenpartij (meestal de professionals)? Opties zijn namelijk een zero-sum game. Uw winst is iemand anders zijn verlies (en andersom natuurlijk).
    Tsja, als je er zo over denkt kun je beter helemaal niet beleggen. De aandelen die je koopt worden ook door iemand anders verkocht, of probeer je te stellen dat aandelen verkopers dommer zijn als optie verkopers en je dus met aandelen een betere deal maakt?

    mvg
    Wilco
    Zoals ik al schreef, aandelen zijn geen zero-sum game. Ik stop m'n geld in RDS, jij verkoopt ze en stapt over naar ING, allebei verdienen we door de bank genomen geld, want beide bedrijven maken flink winst t.o.v. de koers.
  13. Speculegger 16 juli 2006 23:34
    quote:

    Janus Kiep schreef:

    [quote=Speculegger]
    Janus,

    bedankt voor je reactie en een prettige vakantie toegewenst
    [/quote]
    tis werk speculegger, werken en nog eens werken.

    word er gallisch van
    Pfff sorry voor de aanname dat je met vakantie ging. Ok dan werk ze dan maar en tot over 3 weken
  14. [verwijderd] 16 juli 2006 23:36
    quote:

    Janus Kiep schreef:

    [quote=Speculegger]
    Janus,

    bedankt voor je reactie en een prettige vakantie toegewenst
    [/quote]
    tis werk speculegger, werken en nog eens werken.

    word er gallisch van
    Altijd een beetje jaloers geweest op mensen die zoveel op reis zijn.
    Je moet wel heel veel meemaken en heel veel zien.
    Zo door de Alpen en zo lijkt me prachtig.
    Al die mensen ontmoeten en daarmee omgaan.
    Maar ja het gras bij de buren is altijd groener.
    Pas veel later ontdek hoe interesant het eigenlijk was.
    Sterkte wensen lijkt me niet nodig.
    Maak er wat van dan maar.

    Dat steenrijke in die andere posting is geen flauwekul.
    Ik ben alleen bang dat rijk niet begrepen wordt.
    Is Kingie al een beetje "gewend"?
    Mvg Peerke

  15. [verwijderd] 16 juli 2006 23:44
    quote:

    TA-Libra schreef:

    [quote=Janus Kiep]
    [quote=Speculegger]
    Janus,

    bedankt voor je reactie en een prettige vakantie toegewenst
    [/quote]
    tis werk speculegger, werken en nog eens werken.

    word er gallisch van
    [/quote]

    Altijd een beetje jaloers geweest op mensen die zoveel op reis zijn.
    Je moet wel heel veel meemaken en heel veel zien.
    Zo door de Alpen en zo lijkt me prachtig.
    Al die mensen ontmoeten en daarmee omgaan.
    Maar ja het gras bij de buren is altijd groener.
    Pas veel later ontdek hoe interesant het eigenlijk was.
    Sterkte wensen lijkt me niet nodig.
    Maak er wat van dan maar.

    Dat steenrijke in die andere posting is geen flauwekul.
    Ik ben alleen bang dat rijk niet begrepen wordt.
    Is Kingie al een beetje "gewend"?
    Mvg Peerke

    ja maar er spelen een paar zaken waardoor ik er nu tegenop zie.
    1) morgen eerste dag van nieuwe werkgever en ben in den beginne altijd wat onzeker
    2) ben verliefd

    maar,

    mijn zoontje gaat ook drie weken mee.

    daarnaast,

    ik waardeer hetgeen wat ik heb maar genoeg is genoeg. Ben niet iemand die zijn hele leven lang hetzelfde doet. Al komt er bij deze werkgever wel wat anders dan eerder. Ik kan namelijk ook naar Sicilie en Sardinie toe. En ja nieuwe mensen en er mee omgaan, dat is het leukst.

    Dat begint echter pas als ik de Duitse grens achter me gelaten heb.

    Denk dat Kingie trouwens zijn modem eruit heeft gegooid, dat kan niet anders.

    truste
30 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 910,59 +0,71%
EUR/USD 1,0771 -0,10%
FTSE 100 8.433,76 +0,63%
Germany40^ 18.773,50 +0,47%
Gold spot 2.360,72 0,00%
NY-Nasdaq Composite 16.340,87 -0,03%

Stijgers

UCB
+3,58%
Ontex
+2,78%
Lotus ...
+1,75%
Ageas
+1,69%
bpost
+1,61%

Dalers

Bekaert
-2,79%
Solvay
-2,15%
Xior
-2,03%
Deceun...
-1,96%
VGP
-1,65%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links