Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Interesse van Rockefellers

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 april 2006 15:10
    Publicatiedatum: 24-4-2006 09:49

    Interesse van Rockefellers voor conglomeraat Stork

    Het investeringsvehikel van onder meer de Amerikaanse familie Rockefeller is geïnteresseerd in een overname van Stork . Dat zeggen doorgaans betrouwbare bronnen in de Londense financiële wereld.

    Het gaat om AEA Investors, dat in de jaren zestig is opgericht als gezamenlijk beleggingsfonds van drie voor de Amerikaanse economie van de negentiende eeuw gezichtsbepalende families, te weten Rockefeller (olie), Harriman (spoorwegen) en Mellon (bank).

    Het fonds, dat vooral op de Verenigde Staten is gericht, belegt op dit moment voor zo'n vijftig welvarende families, bedrijfsbestuurders en instituten. Het heeft twee jaar geleden het in Bakel gevestigde Convenience Food Systems (houdbare voedingsproducten) gekocht.

    Naast AEA heeft zich nog een handvol durfinvesteerders gemeld voor Stork, dat studeert op een beursexit. De Amerikanen zijn sterk vertegenwoordigd met fondsen als Texas Pacific Group, Clayton, Dubilier & Rice en Carlyle. Verder zijn vertegenwoordigd het Britse Apax Partners en het tot BNP Paribas behorende PAI. Deze partijen krijgen het zogeheten 'factpack' toegestuurd en mogen spreken met het management.

    Status Aparte

    Het Nederlandse Alpinvest heeft naar verluidt een aparte status. Deze durfinvesteerder is niet actief betrokken bij het biedingsproces, maar wil wel participeren in Stork. Het industrieel bedrijf zou zelf aandringen op een Nederlandse partij onder de nieuwe eigenaren. De verwachting is dat Alpinvest gevraagd zal worden als 'co-investeerder' een minderheidsbelang te nemen.

    Dat is een rol die het gezamenlijke private equity-bedrijf van ABP en PGGM ook bij het VNU -bod heeft en eerder bij de overname van VendexKBB vervulde. Alpinvest wil geen commentaar geven. Stork zegt in een reactie 'woensdag bij de presentatie van de eerstekwartaalcijfers een update te geven'.

    Bovengenoemde kandidaat-kopers zouden akkoord zijn met de strikte voorwaarde van Stork dat het bedrijf de komende drie jaar niet wordt opgeknipt. Deze eis zou veel durfinvesteerders hebben afgeschrikt. De verplichting om Stork intact te houden, is ook een mogelijke verklaring voor de afwezigheid van industriële partijen. De waarde vermindert aanzienlijk wanneer Stork niet kan worden geïntegreerd in de eigen club.

    PIETER ELSHOUT JAN MAARTEN SLAGTER

    Copyright (c) 2006 Het Financieele Dagblad

  2. [verwijderd] 24 april 2006 15:12
    Publicatiedatum: 24-4-2006 09:32

    Stork stijgt 4,8% op mediabericht interesse investeerders

    AMSTERDAM (FD.nl/Betten) - Het aandeel Stork heeft maandagochtend tot 4,8% hoger genoteerd op het mediabericht dat zeven investeringsmaatschappijen reeds interesse hebben getoond in Stork. Op 14 februari van dit jaar kondigde de machinebouwer aan een beursexit te gaan onderzoeken.

    Volgens Het Financieele Dagblad heeft AEA Investors, het investeringsvehikel van onder meer de Amerikaanse familie Rockefeller, zich gemeld. Daarnaast zouden ook Texas Pacific Group, Clayton, Dubilier & Rice en Carlyle, het Britse Apax Partners en het tot BNP Paribas behorende PAI interesse hebben getoond.

    Op Euronext Amsterdam tikte het aandeel Stork in het eerste halfuur na opening een hoogste koers aan van euro 48,90, een stijging van euro 2,23 ten opzichte van de slotkoers van euro 46,67 van vrijdag. Rond 09.30 uur noteert het aandeel 4,5% hoger op 48,75.

    Analisten reageren positief op het nieuws. 'Het is positief om te zien dat er voldoende interesse is in het bedrijf', zo stelt analist Gert Biesmans van Delta Lloyd Securities. Hij verwacht dat er over zo'n twee maanden een bod ligt.

    Danny van Doesburg van SNS Securities denkt dat Stork meer dan euro 50,00 per aandeel waard kan zijn. Inclusief het superdividend van euro 4,00 per aandeel, dat op 17 mei wordt uitbetaald, wijst dit op meer dan 15% opwaarts potentieel. Hij herhaalt zijn buy-advies.

    Stork zal aanstaande woensdag, bij de presentatie van de eerstekwartaalcijfers, een update geven over de vorderingen. Vorige maand, op 10 maart, liet het bedrijf weten dat het onderzoek naar een mogelijke beursexit 'een minimum van drie tot vier maanden' zou vereisen.

    Annette van Soest
    annette@bfn.com

    (c) Het Financieele Dagblad in samenwerking met Betten Beursmedia News (contact: webred@fd.nl/ 020-5928456)

    Copyright (c) 2006 Het Financieele Dagblad

  3. [verwijderd] 24 april 2006 15:14
    Publicatiedatum: 24-4-2006

    Toekomstige waarde Stork even onzeker als de JSF

    Durfinvesteerders moeten genoegen nemen met onzekerheid over 'Aerospace'

    HENK ENGELENBURG

    AMSTERDAM - Nu een achttal durfinvesteerders serieuze interesse toont voor de aandelen Stork, zal duidelijk worden of Stork al dan niet overvraagt met zijn condities.

    De industriële groep wil de aandelen uitsluitend in private handen leggen op voorwaarde dat de nieuwe eigenaren de drie divisies Aerospace, Food Systems en Technical Services bijeenhouden.

    De durfinvesteerders vinden de voorwaarden naar verluidt 'nogal vreemd'. Wie weerhoudt hen er trouwens van om na het sluiten van de deal alsnog tot opsplitsing over te gaan?

    Voor het zover is, krijgen de partijen toegang tot de 'dataroom' om in de Stork-keuken te kijken. Het concern heeft daartoe rond Pasen een 'fact pack' afgerond dat door adviesbureau Booz Allen & Hamilton is overgoten met een strategische visie.

    De komende tijd zal blijken of 'Booz' zijn huiswerk naar behoren heeft gedaan. Een deel daarvan kon worden overgeschreven uit Het Financieele Dagblad dat eerder meldde dat Stork met 144 hectare aan terreinen met opstallen een aardige 'hidden asset' heeft van wellicht euro 400 mln. Maar het kan ook veel minder zijn gelet op de diversiteit aan vastgoed en mogelijk vervuilde gronden.

    Ook bij de waardebepaling van de divisie Aerospace kan de wijzer ver de ene of de andere kant uitslaan. Stork is in dit opzicht net een farmaconcern. De huidige en zelfs toekomstige opbrengst van geneesmiddelen is tamelijk nauwkeurig te berekenen. Maar de waardering van geneesmiddelen die nog in de 'pijplijn' zitten, is een ander verhaal. Veelbelovende inkomstencalculaties uit nieuwe medicijnen zijn rap gemaakt, maar dat een reguleerder in de VS een medicijn in wording naar het lab terugverwijst, komt al te vaak voor.

    Met de waardering van de Storkdivisie Aerospace met ruim 3300 werknemers en euro 550 mln omzet, is het eigenlijk niet anders. Enerzijds is de waarde rechttoe rechtaan te berekenen in aanmerking nemende dat Aerospace zijn omzet voor 50% betrekt uit civiele en voor de rest uit defensieproducten. En dat ruim 60% komt uit producten en de rest uit aanpalende diensten. Waarbij geldt dat de inkomsten uit services minder hard groeien, maar ook dat de divisie een steeds bredere portfolio van producten en klanten heeft.

    Op basis van vergelijkingen met vliegtuigproducenten en hun toeleveranciers komt bijvoorbeeld Rabo Securities op een waarde van euro 810 mln en Van Lanschot op euro 745 mln.

    Die waarderingen houden echter geen rekening met de deelname van Stork in de Joint Strike Fighter (JSF), de gedoodverfde opvolger van de F16 van de luchtmacht.

    Stork participeert nu in de ontwikkeling van de JSF, maar aast vanzelfsprekend op de 'echte' productieorders. Mocht Stork die krijgen, dan genereert de divisie de komende vijftien tot twintig jaar $ 2,5 mrd tot $ 5 mrd aan extra inkomsten. Dat scheelt meer dan een slok op een borrel en dus ook in de waardebepaling.

    Analist Nico van Geest van Van Lanschot stelt dat Stork de durfinvesteerders wellicht twee waarderingsscenario's zal voorleggen, één met en één zonder productieorders voor de JSF.

    Richard Brakenhoff van Van Lanschot relativeert de rol van de JSF liever. De JSF maakt hooguit 5% uit van de totale omzet van Stork. Het gaat om 3000 tot 6000 toestellen, die pas in het komende decennium in productie gaan en het zullen er wel minder worden gelet op de kostenoverschrijdingen. Bovendien heeft de divisie naast de JSF een brede portfolio. 'De JSF is geen factor waarmee de investment case van Stork staat of valt', aldus Brakenhoff.

    De mogelijke calculaties zijn eigenlijk nog kinderspel vergeleken met de politieke onzekerheden die de JSF omgeven. Stork koppelt het verkrijgen van productieorders direct aan een positieve beslissing van Nederland om het toestel daadwerkelijk aan te schaffen.

    Maar gaat Nederland dat doen? Het Pentagon wil zwaar op de JSF bezuinigen, sommige landen dreigen alsnog met 'uitstappen', de kosten lopen almaar op en er is zelfs nog geen stukprijs bepaald.

    Het Congres beslist deze zomer over de bezuinigingsvoorstellen. Kamerleden gaan daarom uit van een aankoopdebat ná het zomerreces. Een kamermeerderheid vóór aankoop lijkt nu nog zeker, maar alle rumoer rond het toestel schept voortdurend onzekerheid. Stork kan de durfinvesteerders voorlopig nog niet met productieorders verleiden. Het is aan hen of ze genoegen nemen met onzekerheid over de waarde van de helft van Stork.

    Copyright (c) 2006 Het Financieele Dagblad

    Auteur(s): Henk Engelenburg
  4. [verwijderd] 9 mei 2006 09:52
    Stork voor bijna 5% in handen van IJslands bedrijf - FD
    dinsdag 9 mei 2006 07:37
    AMSTERDAM (Dow Jones)--Stork's IJslandse sectorgenoot Marel heeft een belang van 4,8% genomen in Stork, meldt Het Financieele Dagblad dinsdag.
    De branchegenoot van Stork-onderdeel Food Systems zou dit hebben gedaan om zijn belangen veilig te stellen bij de door Stork gewenste beursexit dit jaar.
    Marel betaalde EUR75 miljoen voor het belang en zegt niet uit te zijn op de overname van Stork.
    Marel maakt machines voor de verwerking van vlees, vis en gevogelte. Op dat gebied is ook Stork actief.
    Copyright (c) 2006 Dow Jones & Company, Inc.
  5. [verwijderd] 9 mei 2006 12:02
    Publicatiedatum: 9-5-2006 07:55

    IJslanders kopen 5% Stork
    Een IJslandse branchegenoot van Stork Food Systems heeft een 4,8%-belang opgebouwd in Stork. Het bedrijf, Marel, wil daarmee volgens financieel directeur Kirstjan Porsteinsson 'de jarenlange samenwerking met Stork Food Systems veiligstellen'.

    Porsteinsson verklaarde gisteren desgevraagd dat Marel niet uit is op een overname van Stork als geheel.

    Stork werkt aan een beursexit. Een mogelijke koper, die vooral wordt gezocht in de hoek van private equity, kan nu moeilijk om Marel heen. De beursexit kan daardoor vertraging oplopen. Kandidaat-kopers wachten bovendien al weken op een snelle transactie.

    Het 4,8%-belang, waarvoor euro 75,1 mln is betaald, is in handen van LME Holding, een vehikel dat speciaal door Marel en zijn twee grootaandeelhouders is opgezet. Marel maakt machines voor de verwerking van vlees, vis en gevogelte. Op dat gebied is ook Stork actief.

    PIETER ELSHOUT

    Copyright (c) 2006 Het Financieele Dagblad

  6. Optie virus 11 mei 2006 11:43
    Naarfwin , Tostram bericht dd 11/5 .

    Korte termijn analyse Stork ( recente koers: 48,77 )
    Stork voert de druk op weerstand 49,60 steeds verder op. Van een overtuigende uitbraak is het nog niet gekomen.
    Het technische plaatje van Stork ziet er weer wat sterker uit. Binnen de neutrale bandbreedte van de afgelopen maanden, signaleren hogere bodems aantrekkende vraag onder beleggers. We stappen weer in bij een doorbraak en slotstand boven weerstand 49,60. Een uitbraak hierboven genereert een koopsignaal. De oude stijgende trend kan dan worden hervat richting 55 (berekend koersdoel). Eerste steun trekken we op naar 46,60 (laatste koersbodem).
    Eerder ingenomen posities mag men aanhouden, zolang de steun op basis van de slotkoers intact blijft.

    De relatieve sterktelijn (blauwe lijn) beweegt horizontaal. Dit geeft aan dat Stork, vergeleken met andere fondsen, neutrale prestaties laat zien.
    De neutrale money flow geeft aan dat in- en uitstroom van kapitaal in evenwicht is

    Go Stork Go .

    gr. Brunett
  7. Optie virus 11 mei 2006 13:47
    Goed nws Stork .

    Nieuws

    Stork krijgt JSF-order voor vleugeldelen van $170 miljoen

    donderdag 11 mei 2006 13:34

    WEB:

    AMSTERDAM (Dow Jones)--Stork-onderdeel Aerospace heeft orders met een potentiele omzetwaarde van minstens $170 miljoen ontvangen van vliegtuigbouwer Lockheed Martin voor de voorproductie van bewegende vleugeldelen, meldt het industrieel conglomeraat donderdag.

    Het nieuwe contract is gespreid over de periode 2009 tot en met 2013.

    In totaal heeft Stork nu voor ruim $500 miljoen binnengesleept aan opdrachten voor de levering van onderdelen aan het JSF-project, gespreid over een periode tot 2013.

    Staatssecretaris Carien van Gennip van Economische Zaken zegt de verwachting te handhaven dat het Nederlandse bedrjfsleven in totaal zo'n $8 miljard aan opdrachten binnen zal halen dankzij het JSF-project. Dit bedrag wordt uitgesmeerd over een periode van dertig jaar.

    Zij zegt dit tijdens de persconferentie waar de JSF-order voor Stork bekend is gemaakt.

    Copyright (c) 2006 Dow Jones & Company, Inc.

    gr. Brunette
  8. [verwijderd] 12 mei 2006 15:42
    Publicatiedatum: 11-5-2006 18:18

    Stork haalt nieuwe JSF-order binnen
    Het industriële conglomeraat Stork heeft een nieuwe order in de wacht gesleept voor de ontwikkeling van het nieuwe gevechtsvliegtuig F-35 Joint Strike Fighter (JSF). Dat heeft het concern donderdag bekendgemaakt.

    Stork gaat delen van de vleugel bouwen. De opdracht heeft een potentiële waarde van $ 170 mln aan omzet, verspreid over de periode 2009 tot en met 2013. Het gaat om het grootste JSF-contract voor Stork tot nu toe. Het Nederlandse bedrijf heeft nu in totaal voor ruim $ 500 mln aan JSF-opdrachten binnen.

    Stork topman Sjoerd Vollebrecht verwacht dat er nog meer gaat volgen.

    Geen 100 miljoen, maar $ 50 mln, voor dat bedrag kan ons land waarschijnlijk het JSF gevechtsvliegtuig kopen. Voorwaarde is wel dat ons land wat langer op de toestellen wil wachten dan gepland. Dat zei Lockheed-topman Tom Burbage vanmiddag bij een bezoek aan ons land.

    Hij schat dat de JSF rond 2014 rond de $ 50 mln kost. Eerder gebouwde toestellen zijn duurder.

    St aatssecretaris Karien van Gennip van Economische Zaken heeft er vertrouwen in dat deze schatting klopt. Toch sluit ze niet uit dat ons land besluit om enkele toestellen al eerder te kopen dan 2014.

    Stork gaat de 'flaperons' produceren. Dit zijn aan de achterzijde van de vleugel geplaatste, drie meter lange kleppen. Ze zijn zeer essentieel voor het besturen van het vliegtuig. Stork zet deze onderdelen al in elkaar voor de F-16-straaljagers van de Amerikaanse onderneming Lockheed Martin. Dit concern is ook de opdrachtgever voor de JSF, de opvolger van de F-16.

    Deuren en luiken

    Voor het nieuwe gevechtsvliegtuig levert Stork verder de deuren en luiken, de elektrische bekabeling en onderdelen van de motoren. Een twintigtal Nederlandse toeleveranciers is hierbij betrokken. Stork verwacht dat dit aantal verder zal stijgen als de JSF eenmaal in productie wordt genomen.

    De Nederlandse regering heeft een akkoord met de Amerikanen over de JSF gesloten. Nederland draagt bij aan de ontwikkeling van het toestel. Daar staat tegenover dat Nederlandse bedrijven opdrachten krijgen en de regering korting krijgt als ze besluit tot aanschaf van de straaljagers.

    Copyright (c) 2006 Het Financieele Dagblad

  9. [verwijderd] 16 mei 2006 23:04
    De koers zal gaan stijgen doordat investeerders in princiepe tegen zeer lage kosten hun belangen in procenten in het bedrijf kunnen uitbreiden. Samen met het beursexit gerucht zal de 50 euro weer snel op de borden staan. Deze kapitaalsuitkering is gewoon een zoet houder. Stork gaat ons een goede zomer bezorgen dat staat vast. Of hij ook perfect wordt daar zet ik mijn vraagtekens bij.... De tijd zal het leren.
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 900,41 +0,04%
EUR/USD 1,0744 -0,12%
FTSE 100 8.335,30 +0,26%
Germany40^ 18.486,10 +0,30%
Gold spot 2.315,06 +0,04%
NY-Nasdaq Composite 16.332,56 -0,10%

Stijgers

Umicore
+5,71%
AB InBev
+4,56%
Solvay
+2,85%
Barco
+1,81%
Colruyt
+1,62%

Dalers

Bekaert
-5,27%
Aedifica
-1,81%
MONTEA
-1,53%
SYENSQO
-1,39%
WDP
-1,22%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links