Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zoutwater krachtcentrale

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 april 2006 21:22

    Over tien jaar zouden nagenoeg alle Noord-Nederlandse huishoudens elektriciteit uit de stroming van zoet water naar zout water tussen het IJsselmeer en de Waddenzee kunnen krijgen.
    De stroming van het water zou via een grote energiecentrale in de Afsluitdijk 200 megawatt kunnen opwekken. Om dat doel te bereiken is maandag bij zoutfabriek Frisia in Harlingen een overeenkomst gesloten over het zogenaamde project BlueEnergy, aldus directeur P. Hack van het betrokken bedrijf Magneto. Dat uit stromingen van zoetwater naar zoutwater energie kan worden opgewekt wordt bevestigd door waterinstituut Wetsus in Leeuwarden. Dat onderzoekinstituut heeft laboratoriumproeven gedaan waarbij bleek dat de energieopwekking kleinschalig werkt. De truc is natuurlijk evenwicht. Door zout- en zoetwater bijeen te brengen ontstaat een natuurlijke stroming omdat het zout gelijkmatig wordt verdeeld over het water. Via membranen wordt de energie uit het water gehaald, zogenoemde omgekeerde elektrodialyse. "De potentie is aanwezig, maar we moeten nog een paar technische dingen oplossen. Daarom doen we in Harlingen onderzoek. Overal waar verschil is in zoutwaterconcentratie zou het kunnen werken", aldus S. Metz van Wetsus. Hij begeleidt promovendi van drie universiteiten die voor BlueEnergy tot en met 2008 onderzoek doen naar de genoemde energieopwekking. Volgens Hack kost de proefopstelling in de Friese zoutfabriek ruim 1 miljoen euro. In het tweede kwartaal van volgend jaar moet de 50 kilowattcentrale gaan draaien. Daar wordt zoutwater voor gebruikt dat Frisia normaal gesproken in de Waddenzee spuit. Hack denkt een centrale in de Afsluitdijk binnen tien tot twaalf jaar te kunnen realiseren. De kosten voor een 200 megawattcentrale schat hij op ongeveer 400 miljoen euro. Volgens Hack zou Nederland, gezien de stroming van zoet- naar zoutwater, voor een kwart aan de behoefte aan energie op deze manier kunnen opwekken. "Dat is een beetje een sprookjesscenario. Maar een leuk percentage is zeker haalbaar", meent hij.

    www.ecofys.nl
    www.statkraft.com
    www.wetsus.nl
    www.membrane.nl
  2. [verwijderd] 19 april 2006 21:22
    Delta wil blauwe energie halen uit Zeeuws zout en zoet water

    Energiebedrijf Delta wil starten met een praktijkproef voor energiewinning uit het samenbrengen van zout en zoet water. Algemeen directeur David Luteijn van Delta zei dit op een debat over de toekomst van het Grevelingenmeer. Volgens Delta bieden de Zeeuwse wateren bij uitstek de gelegenheid om met een kleinschalige proef te beginnen. In de provincie ontmoeten zout en zoet water elkaar op verschillende plaatsen. De Grevelingendam is een ideale locatie, aldus Luteijn. Tussen zoet en zoutwater heerst een klein elektrisch spanningsverschil dat in potentie een grote energiebron kan zijn voor duurzame stroom. In het noorden van het land is ook het watertechnologisch instituut Wetsus bezig met deze manier van stroomopwekking en komt het mogelijk begin volgend jaar tot een praktijkproef.
    Het grote voordeel van de energiewinning uit zout en zoet water is dat er geen schadelijke emissies, zoals CO2, NOx of Sox bij vrijkomen. Verder zijn de grondstoffen gratis en in vrijwel onbeperkte hoeveelheden beschikbaar.

    Energiewinning vooralsnog kostbaar door dure membranen
    Het doel van de kleinschalige praktijkproef van Delta richt zich vooral op de ontwikkeling van een goedkoper membraan. Een membraan kan osmotische druk opbouwen tussen zout en zoet water. Zo'n 'ionselectief' membraan laat geen grote moleculen door, maar wel de kleine deeltjes: de Na+ en Cl-ionen. Daardoor ontstaat een klein elektrisch spanningsverschil. Door het in serie plaatsen van een aantal compartimenten wordt het totale spanningsverschil groter en is de werking van de 'bak water' te vergelijken met die van een accu. Op laboratoriumschaal blijkt de techniek wel te werken, maar de membranen voor deze techniek zijn zeer kostbaar.

    Praktijkproef start op zijn vroegst over drie jaar
    Het plan heeft volgens Delta-woordvoerder Jaap Nelemans vooralsnog een 'prille status'. "We hebben een eerste stap gemaakt met Kema om membranen te ontwikkelen en te produceren tegen aanvaardbare kosten. Delta verkent de mogelijkheden voor een kleinschalige praktijkproef en wil daarvoor geld beschikbaar stellen. Wellicht zal het aanvankelijk gaan om een container van een paar kubieke meter." Nelemans kan nog niet zeggen welk bedrag Delta wil investeren in de proef. De praktijkproef zal op zijn vroegst over drie tot vier jaar daadwerkelijk gerealiseerd zijn.
    Delta is energieleverancier voor particulieren in Zeeland en voor de zakelijke markt in heel Nederland. Het bedrijf wil actief betrokken blijven bij de ontwikkeling van duurzame energievormen.

    Komend voorjaar pilot in zeehaven Harlingen
    Bij onderzoeksinstituut Wetsus in Leeuwarden houden drie assistenten in opleiding (AiO's) van de universiteiten van Delft, Twente en Wageningen zich bezig met energiewinning uit zout en zoet water, ook wel 'blue energy' genoemd. Ondermeer energiebedrijf Nuon is bij dit onderzoek betrokken. Jan Post, AiO bij Wetsus vanuit Wageningen, meldt dat binnenkort een pilot start bij zoutwinner Frysia in de zeehaven van Harlingen. Daartoe wordt een projectvoorstel geschreven en is een consortium van bedrijven opgericht waarin Magneto en Landustrie participeren. De pilot, die komend voorjaar van start moet gaan, loopt buiten Wetsus om.

    Onderzoek naar opschaling van modules van 1 MW
    "De ambitie is om een installatie te maken met een vermogen van ongeveer 70 KW", laat Post weten. "Zover is het nog niet. De pilot moet alle mogelijke opschalingsvraagstukken ondervangen." Post denkt dat uiteindelijk een volledige energiecentrale is te bouwen die bestaat uit modules van ongeveer 1 MW. Wanneer inderdaad geen negatieve effecten optreden, kan een dergelijke installatie in theorie in de toekomst opgeschaald worden naar bijvoorbeeld 200 MW. De pilot duurt tot eind 2008.

    Betere membraanprestaties en lagere prijzen
    Post: "We moeten eerst alle onderzoeksuitdagingen weten te tackelen. Daarna is het de bedoeling dat de energiecentrale in het laatste jaar operationeel is." Volgens Post is het niet zo erg dat membranen een hoge prijs hebben, als ook de prestaties maar navenant zijn. "Wetsus is vooral geïnteresseerd om de prestaties van de membranen te verhogen. Bedrijven vinden dat eveneens belangrijk, maar willen toch ook dat de prijzen omlaag gaan."

    Meer informatie:
    # Delta, Middelburg (0118 ) 88 20 00 en www.delta.nl
    # Wetsus, Leeuwarden (058) 284 62 00 en www.wetsus.nl

    Meer nieuws over integraal waterbeheer >>

    Het overige nieuws van deze week, klik hier >>

    (WaterForum Online, 27 oktober 2005)
    Deze tekst is afkomstig van de website van WaterForum Online (www.waterforum.net)
  3. [verwijderd] 19 april 2006 21:57
    Mooie initiatieven, ook voor de zeeuwse en noordehollandse werkgelegenheid.
    Het plaatsen van turbines op Neeltje Jans..... zou ook mooie kansen bieden.
    Er gaat een geweldige slok water door richting oosterschelde en natuurlijk ook weer terug zonder dat er iets mee gedaan wordt.
    Komt vast wel....eerst de olie op $100 dollar.
    gr.fes

    kck...=kingie...daar zijn er veel van
    :-)
  4. [verwijderd] 19 april 2006 22:22
    quote:

    kck schreef:

    Wanneer gaan we weer Heiben?

    gr kck
    Kck,

    Nee, het IJsselmeer wordt niet zilt. Omdat nu de energie die bij de overgang vrijkomt niet wordt gebruikt is er een lichte temperatuur sprong bij de overgang van zoet naar zout water.

    =================================================

    Er wordt momenteel weer volop geheibed:
    - koper
    - zilver
    - olie

    en zie de Q1 groeicijfers (wel op jaarbasis):
    - China +10%
    - Singapore +9% (+16% manufacturing)

    Maar de AEX moet eerst nog even door de knieeen, om de nieuwe situatie van hogere olieprijzen en euro koers te verwerken.

    EIB
  5. Wzzl 20 april 2006 03:21
    *lol* Is wel de telegraaf he..

    Naar mijn gevoel kan dit niet en is het een op hol geslagen fantasie van de journalist.

    We gaan eens rekenen..
    definitie van watt:
    1 W = 1 J/s = 1 newton meter per second = 1 kg·m2·s−3
    In jip & janneke taal:
    10 watt = 1 kg (1 liter) 1 meter omhoog/omlaag in 1 seconde bewegen. Even ruw zonder verlies aan viscose frictie etc. Dus zou je 1 spa rood fles van 1 liter per seconde een meter hoger zetten zou 10 watt verstoken. Zou je de fles van 1meter omlaag laten zakken enhiermee een dynamo aandrijven (en hierbij heb je 100% rendement) dan kan je daar een 10watt lampje op laten branden.

    Ok,
    De bewering is dat we een 200Mwatt centrale bouwen op basis van osmose / water stroming van
    zout <-> zoet.

    Om 200Mwatt te produceren met de kinetische energie van water dat 1 meter omlaag stroomt (of wat door middel van osmotische druk 'lijkt' omlaag te stromen op 1m)

    Heb ik dan dus nodig aan m^3 per seconde:
    200Mwatt -> 20E6 liter water per seconde heb je nodig om de 200Mwatt te kunnen realiseren.

    Nu de inhoud van het IJsselmeer.
    Voor het gemak doen we net of het IJsselmeer overal even diep is en nemen we het diepste punt, de val van Urk 5.5 meter.
    Inhoud IJsselmeer is dan:
    1.100 km² * 5.5m diep = 6.05E12 liter inhoud

    6.05E12 liter / (20E6 liter/seconde voor 200Mwatt) = 84 uur

    Oftewel in 84 uur is het IJsselmeer leeg gezogen door de osmotische druk.

    *kuch* ik weet niet hoe super zout die zee is hier voor de deur maar dit klinkt echt niet realistisch.

    De tweede posting ziet het anders,
    Maar dan nog steeds. Als het mengen van zout en zoet water een energie geeft van 200Mwatt op de scheiding
    Zoet & Zout water dan mag de noordzee wel wat warmer zijn dan wat ze nu is.
    Wat ik bedoel is de energie gaat nooit verloren. Ze is er altijd. Kinetisch Of in warmte.

    Klinkt een beetje als die toren die ze 10 jaar geleden gingen bouwen in de noordzee. Die zou dan door verdampen/condens van zee water een turbine laten draaien waar heel NL dan op kon leven van de stroom.

    Wzzl
  6. [verwijderd] 20 april 2006 19:19
    Om bovenstaande verhalen op realiteit te controleren heeft De Ingenieur opdracht gegeven aan Adviesburo Ecofys om de haalbaarheid van een "osmaal" te onderzoeken.
    Als voorbeeld werd het gemaal van Ijmuiden gekozen, het grootste van Nederland.

    Het resultaat staat beschreven in nummer 5, april 2006, van de Ingenieur.

    EIB
  7. Wzzl 23 april 2006 01:58
    quote:

    Eib schreef:

    Een aanzienlijk betere uitleg vind je in "De Ingenieur" maar dat verhaal heb ik niet elektronisch.

    EIB
    Tsja, dit was ff een sigarenkistje berekening, maar kan begrijpen dat het niet leuk is om te lezen dat het een spookverhaal is. Was verder niet persoonlijk bedoeld sorry als dat zo overkwam 'aanzienlijk betere' komt wat je-weet-wel over.

    Uit de oude doos weet ik nog hoe heel nederland op z'n kop stond van de koude kernfusie en dat mijn docent quantum mechanica op de UT doodleuk in 5 regels aantoonde dat het totale onzin was en nooit zou kunnen.

    Wel top trouwens dat je altijd veel dingen post uit het nieuws:-) dank daar voor Eib!

    Wzzl
  8. Wzzl 23 april 2006 01:59
    quote:

    Eib schreef:

    Om bovenstaande verhalen op realiteit te controleren heeft De Ingenieur opdracht gegeven aan Adviesburo Ecofys om de haalbaarheid van een "osmaal" te onderzoeken.
    Als voorbeeld werd het gemaal van Ijmuiden gekozen, het grootste van Nederland.

    Het resultaat staat beschreven in nummer 5, april 2006, van de Ingenieur.

    EIB
    Wat was daar de uitkomst van?

    Wzzl
  9. [verwijderd] 23 april 2006 04:39
    quote:

    Wzzl schreef:

    Naar mijn gevoel kan dit niet en is het een op hol geslagen fantasie van de journalist.
    M'n kennis is wat roestig, en dat is ongetwijfeld de reden dat ik het verhaal van jou maar zeer ten dele kan volgen. Een essentieel punt dat ik in jou verhaal echter mis is de hoeveelheid energie die je uit het water kunt halen. Jij hebt het over water dat een meter hoogteverschil overbrugt (of dat door osmose lijkt te doen), en berekent op basis van die ene meter de benodigde hoeveelheid water zonder ergens in te gaan op hoe groot die osmotische druk werkelijk is. Volgens mij is de osmotische druk veel groter dan die ene meter. Ik heb middels google geprobeerd wat waardes op te duikelen, maar dat is mij zo snel niet gelukt.(Waarschijnlijk een kwestie van wat beter zoeken).

    Het omgekeerde, waardes vinden voor omgekeerde osmose, was echter geen probleem. Om 1 m3 water uit zout water te halen middels omgekeerde osmose is ca 2 kwh nodig. Dat zou neer komen op 100 000 m3/uur voor de 200MW centrale, dat scheelt een factor 700 met jou 20 000 m3/s.

    Verder is de grootte van het IJsselmeer niet zo relevant voor de mogelijke opbrengst. Het gaat om het debiet. Alleen de IJssel voert gemiddeld al zo'n 300 m3/s (Ruim een miljoen m3/uur) aan. (Zie: www.rijkswaterstaat.nl/ijg/water/wate... ) Dat is het 10 voudige van wat volgens mijn bovenstaande berekening benodigd is. Over al die andere riviertjes hebben we het dan nog niet gehad.

    Er is uiteraard van alles af te dingen op bovenstaande berekening (hij is veel te optimistisch), maar ik denk dat duidelijk is dat een 200 MW centrale zeer ruim binnen het theoretisch haalbare ligt. Ik denk ook niet dat ze het, inmiddels al jaren, hadden uitgehouden als het concept zo gemakkelijk naar de prullenbak verwezen kon worden:)

    Het probleem (voor zover er een probleem is) zit hem in de practische uitvoering. Ik kan moeilijk in schatten hoe groot de practische problemen zijn, maar ik geloof absoluut in de haalbaarheid van het concept. Sterker nog, als de kans zich voordoet om onder redelijke voorwaarden in het concept te investeren doe ik graag mee. Volgens mij is het potentieel gigantisch! Het overgrote deel van de wereldbevolking woont in kustgebieden. Niet zelden aan een rivier. Dit concept is ideaal om op dergelijke plaatsen schoon en efficient (qua ruimte) redelijk grote hoeveelheden electriciteit op te wekken.

    mvg
    Wilco
  10. [verwijderd] 23 april 2006 10:44
    quote:

    Wzzl schreef:

    *lol* Is wel de telegraaf he..

    Naar mijn gevoel kan dit niet en is het een op hol geslagen fantasie van de journalist.

    We gaan eens rekenen..
    definitie van watt:
    1 W = 1 J/s = 1 newton meter per second = 1 kg·m2·s−3
    In jip & janneke taal:
    10 watt = 1 kg (1 liter) 1 meter omhoog/omlaag in 1 seconde bewegen. Even ruw zonder verlies aan viscose frictie etc. Dus zou je 1 spa rood fles van 1 liter per seconde een meter hoger zetten zou 10 watt verstoken. Zou je de fles van 1meter omlaag laten zakken enhiermee een dynamo aandrijven (en hierbij heb je 100% rendement) dan kan je daar een 10watt lampje op laten branden.

    Ok,
    De bewering is dat we een 200Mwatt centrale bouwen op basis van osmose / water stroming van
    zout <-> zoet.

    Om 200Mwatt te produceren met de kinetische energie van water dat 1 meter omlaag stroomt (of wat door middel van osmotische druk 'lijkt' omlaag te stromen op 1m)

    Heb ik dan dus nodig aan m^3 per seconde:
    200Mwatt -> 20E6 liter water per seconde heb je nodig om de 200Mwatt te kunnen realiseren.

    Nu de inhoud van het IJsselmeer.
    Voor het gemak doen we net of het IJsselmeer overal even diep is en nemen we het diepste punt, de val van Urk 5.5 meter.
    Inhoud IJsselmeer is dan:
    1.100 km² * 5.5m diep = 6.05E12 liter inhoud

    6.05E12 liter / (20E6 liter/seconde voor 200Mwatt) = 84 uur

    Oftewel in 84 uur is het IJsselmeer leeg gezogen door de osmotische druk.

    *kuch* ik weet niet hoe super zout die zee is hier voor de deur maar dit klinkt echt niet realistisch.

    De tweede posting ziet het anders,
    Maar dan nog steeds. Als het mengen van zout en zoet water een energie geeft van 200Mwatt op de scheiding
    Zoet & Zout water dan mag de noordzee wel wat warmer zijn dan wat ze nu is.
    Wat ik bedoel is de energie gaat nooit verloren. Ze is er altijd. Kinetisch Of in warmte.

    Klinkt een beetje als die toren die ze 10 jaar geleden gingen bouwen in de noordzee. Die zou dan door verdampen/condens van zee water een turbine laten draaien waar heel NL dan op kon leven van de stroom.

    Wzzl
    ach hij praat over 200 megawatt,dat is gemiereneuk!
  11. Wzzl 23 april 2006 13:45
    quote:

    Silent Trader schreef:

    .....

    Er is uiteraard van alles af te dingen op bovenstaande berekening (hij is veel te optimistisch), maar ik denk dat duidelijk is dat een 200 MW centrale zeer ruim binnen het theoretisch haalbare ligt. Ik denk ook niet dat ze het, inmiddels al jaren, hadden uitgehouden als het concept zo gemakkelijk naar de prullenbak verwezen kon worden:)
    :-) Tsja koude kernfusie kwam ook zo in het nieuws. De goede man had en jaar ervoor nog een nominatie gehad voor de Nobelprijs voor ander werk.

    Wat voor mij het belangerijkste is, is we 'quoten' wat getallen van anderen maar denken niet na wat deze waarden nu inhouden of hoe groot of hoe klein ze zijn.
    Jouw reverse schatting van zout water omzetten naar zoet is een goede benadering als je kijkt naar behoud van energie. De vraag is alleen deze energie daar voor nodig, is dat puur om de osmose te overwinnen? Of is dat meer voor andere zaken.
    Watikme herinner zijn osmotishe waarden in de orde van dm tot maximaal enige tientalle meters voor extreme mengsels.

    Dankje voor je input met deze nieuwe gegevens.

    Wzzl

    PS Heeft iemand het blad 'de Ingenieur' thuis en wat de conclusie is daarin? Wat ik van de reactie van Eib gezien de manier waarop die refereerd naar mijn tekst lijkt het erop dat ze daar ook tot de conclusie kwamen dat het niet kan.

    Ben benieuwd :-)

    Wzzl
  12. [verwijderd] 23 april 2006 18:07
    quote:

    Wzzl schreef:

    [quote=Silent Trader]
    .....

    Er is uiteraard van alles af te dingen op bovenstaande berekening (hij is veel te optimistisch), maar ik denk dat duidelijk is dat een 200 MW centrale zeer ruim binnen het theoretisch haalbare ligt. Ik denk ook niet dat ze het, inmiddels al jaren, hadden uitgehouden als het concept zo gemakkelijk naar de prullenbak verwezen kon worden:)
    [/quote]

    :-) Tsja koude kernfusie kwam ook zo in het nieuws. De goede man had en jaar ervoor nog een nominatie gehad voor de Nobelprijs voor ander werk.
    [/quote]

    Koude kernfusie was toch wel een heel ander verhaal. Dat ging over de resultaten van 1 experiment dat niemand kon herhalen. Dat was ook in redelijk korte tijd ontkracht. Het blue energy concept is 'proven technology' in de zin dat het meerdere keren en door meerdere partijen is aangetoond dat het werkt. Blue energy is gebaseerd op een al zeer lang bekend fenomeen dat ook al in andere toepassingen wordt gebruikt. Het gaat er bij blue energy alleen maar om hoe de zaak economisch opgeschaald kan worden, zoals ik begrijp met name om de membraan, het hart van het systeem. Ik vind koude kernfusie en blue energy absoluut niet te vergelijken. Uiteraard is er geen enkele garantie dat blue energy ooit commercieel rendabel wordt, persoonlijk geloof ik echter in het concept.

    [quote=Wzzl]
    Wat voor mij het belangerijkste is, is we 'quoten' wat getallen van anderen maar denken niet na wat deze waarden nu inhouden of hoe groot of hoe klein ze zijn.[/quote]

    Absoluut mee eens, een kritische houding is erg belangrijk. Het is geen garantie voor succes, maar maakt de kans op missers wel kleiner. Ik verbaas me er vaak over hoe gemakkelijk sommige mensen dingen aannemen en verdedigen met autoriteits argumenten (het staat in de krant, de analyst heeft gezegd, hij heeft ervoor gestudeerd).

    [quote=Wzzl]
    Jouw reverse schatting van zout water omzetten naar zoet is een goede benadering als je kijkt naar behoud van energie. De vraag is alleen deze energie daar voor nodig, is dat puur om de osmose te overwinnen? Of is dat meer voor andere zaken.
    Zoals ik zelf al aan gaf is de uitkomst veel te optimistisch. Nu ben ik geen expert op het gebied van osmose, maar ik meen te weten dat omgekeerde osmose een redelijk efficient process is. Je moet druk opbouwen en daarna wordt er automatisch een nieuw thermodynamisch evenwicht gezocht door water door het membraan te persen. Desondanks zal ongetwijfeld tientallen procenten van de energy input overhead zijn. Volgens mij is het redelijk eenvoudig uit te rekenen wat de theoretische opbrengst kan zijn, maar mijn kennis op dit gebied is erg roestig zodat ik daarvoor diep in de boeken zou moeten duiken. (Als het vannacht rustig is op het werk zal ik eens verder zoeken naar concrete waarden) Osmotische drukken kunnen in ieder geval fors oplopen. Voor zeewater zo'n 26 bar (260 meter waterkolom!) (zie: aquaclopedie.dyndns.org/informatie/os... ) Dat is meer dan menig waterkracht centrale tot z'n beschikking heeft.

    mvg
    Wilco
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 911,91 +0,14%
EUR/USD 1,0788 +0,15%
FTSE 100 8.414,99 -0,22%
Germany40^ 18.716,00 -0,30%
Gold spot 2.335,73 -1,06%
NY-Nasdaq Composite 16.340,87 -0,03%

Stijgers

Proximus
+2,17%
Ontex
+2,06%
Solvay
+1,96%
Recticel
+1,63%
Orange...
+1,42%

Dalers

Cofinimmo
-9,06%
KBC Groep
-3,84%
Tessen...
-1,80%
arGEN-X
-1,64%
Brederode
-1,40%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links