Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Wereldhave AEX:WHA.NL, NL0000289213

  • 13,500 3 mei 2024 17:35
  • +0,220 (+1,66%) Dagrange 13,300 - 13,540
  • 115.463

Wereldhave 2021-22: wel of niet een smeltend ijsblokje?

392 Posts
Pagina: «« 1 ... 15 16 17 18 19 20 | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 The Third Way... 25 april 2024 14:01
    De Q1 update:

    Huur stijgt
    De bruto- en netto-huuropbrengsten stegen met resp. 10% en 6.6%. Vooral bruto is dat opvallend hoog, de ceo schrijft dankzij vooral indexaties. Inderdaad zijn die na Q1 2023 uitgevoerd en daarom nu nog steeds een grote verhoging, dat zal in de loop van het jaar zakken. WH verklaart in zijn toelichting niet verder hoe dit komt, maar verderop in de bijgeleverde tabellen zien we dat LfL de NRI met maar 2% groeiden (!), waarbij Frankrijk met 16% de uitschieter is, waarschijnlijk ook door het opleveren van omgebouwde winkelruimte (zoals Bordeaux).

    Winst zakt
    Ondanks die dus veel hogere huuropbrengsten zakt het direct resultaat met 4%, als korte verklaring wordt gegeven de hogere financieringskosten en de terugbetaling van service charges aan huurders. Inderdaad zakt de Interest Cover Ratio sterk van 5.9x naar 4.2x. Over heel 2023 zou echter het doel wel ingehaald worden. Gezien de magere LfL NRI is het opvallend dat die outlook expliciet stelt dat ‘like-for-like rental growth on track’ is.

    De Boekhouder en de schuldgraad
    Het meest opvallende is echter weer de boekhouder. Na de opvallende NLse opwaarderingen in 2023, tegen de markt in en ondanks de forse verhoging van de transactiekosten (zie vorige analyses op dit draadje, dit was nodig om de LTV op peil te houden), en na de toch redelijk significante afwaardering op het Belgische vastgoed drie maanden geleden, werd nu datzelfde Belgische vastgoed omgekeerd met maar liefst 5% opgewaardeerd. Opgegeven reden: stijging van de ERV. Enerzijds opvallend gezien dus die magere LfL groei en die afwaardering drie maande eerder, maar wel weer zeer welkom om de groep LTV te ondersteunen. In Belgie is de LTV nog maar 27%, in NL nog steeds in de rode zone, de financiele structuur is weer volledig uit balans. Maar op groep niveau zien we waarom: de LTV blijft zo gelijk met drie maanden eerder (ondanks de recente aandelen emissie!), en post-dividend stijgt die niet door naar 45% maar naar 43.9%.

    België
    Na de ophef vorig jaar waardoor de complete RvB en RvC opstapten met als resultaat zware kosten, werden door WH eigen bestuurders aangedragen. Die zijn onder druk van de toezichthouder alweer verdwenen en vervangen door onafhankelijken. Ondertussen blijken de lopende kosten in België (nog?) niet gedaald te zijn en rekent hoofdkantoor steeds meer kosten door aan België.

    De verwarring is compleet
    Zoals u boven kon lezen in het FD stuk zijn wij niet de enigen die zich zorgen maken over het zig-zag beleid:
    1. Na op de CMD te hebben verklaard dat locale centra te duur zijn voor acquisities werd een maand later het al sinds 2018 te koop staande Polderplein gekocht. Dat tegen de LC strategie in en te duur, met als gevolg een forse koersdaling;

    2. Daarna wordt toch weer verklaard dat acquisities in het buitenland een absolute noodzaak zijn voor WH om te overleven, want de overhead is veels te hoog;

    3. En dus nu is WH teruggefloten door de aandeelhouders en moet het zelfs gaan krimpen;

    4. Moet er nog steeds zeer fors worden geïnvesteerd in de bestaande strategie, de ombouw tot FSC (waarvoor het geld niet aanwezig is). Dat was de echte hoofdreden om te “groeien” via emissies: de LTV verlagen om toch te kunnen blijven investeren;

    De strategie die er nu ligt is:

    a. om toch nog lang geen overnames te doen (maar er is wel om het recht op emissies gevraagd),

    b. om verder te krimpen middels verkopen van de Franse activa (maar die markt ligt nog op zijn gat met prijzen rond de helft van de boekwaarde derhalve mega verliezen, dus dat gaat langer duren dan drie maanden geleden gesteld),

    c. om verder te krimpen door ook NLse activa te verkopen (maar dat plan ligt er al sinds 2021),

    d. om verder te krimpen door via JVs kapitaal uit NL te halen om het verlies van de FBI status te compenseren (terwijl over de fiscale impact gesteld was dat die juist minimaal zou zijn),

    e. om buy-backs te doen wanneer al het voorstaande toch zou lukken en de schuldgraad te laag is geworden (terwijl er toch qua winkelcentra bijna een verdubbeling nodig is om de overhead te kunnen dragen volgens management). Dus buy-backs gevolgd door groei via emissies?

    Allemaal tegenstrijdigheden. Kortom, nadat in navolging van ons ook de VEB de LC strategie tot dood had verklaard, is er na ook de kritiek van de aandeelhouders geen eenduidig doel of strategie maar complete verwarring. Ondertussen drukken de veel te zware overhead kosten (20% is CEO+CFO) op de te kleine onderneming. Ondertussen lijdt de aandeelhouder...
  2. forum rang 5 The Third Way... 27 april 2024 09:59
    Uit de IEX draadjes blijkt duidelijk dat een deel van de retail beleggers niet door heeft hoe groot de problematiek van WH eigenlijk is. Daarom wilde ik het hier op een andere uitleggen middels een aantal grafieken die WH zelf gepresenteerd heeft. In de post hieronder vindt u in bijlage een slide van de laatste presentatie aan die beleggers. Die slide geeft vier grafieken waarbij WH middels de titel vraagt om aandacht voor die rechtsonder. Wij gaan aan de andere kant beginnen:

    1. Linksboven ziet u hoeveel meer rente WH moet betalen op zijn schulden dan de concurrenten. De banken etc. rekenen WH een 33% tot 160% hogere rentevoet aan. De reden is uiteraard de zwakke kredietwaardigheid, maar ook de gevaarlijk onevenwichtige financiële structuur met een LTV van 27% voor de Belgische 65% dochter en richting 60% voor NL+F (ondanks de recente emissie en opwaarderingen).

    2. Linksonder ziet u de LTVs van de vergelijkingsgroep. Ten eerste is interessant dat hier de WH boekhouder niet zijn eigen creatieve berekening kan tonen maar de EPRA industrienorm moet gebruiken waardoor niet zijn 41% maar de EPRA 47% wordt getoond. Noteer daarbij aub ook dat onze kritiek op de boekhouder hier wederom gevalideerd wordt. ;-) Maar ten tweede valt ook hier op dat WH weer verreweg de zwakste is.

    De double-whammy van te hoge LTV en zeer hoge rentevoet daarop verklaart mede waarom de winsten dalen en waarom de boekhouder er alles aan doet om via opwaarderingen en emissies die LTV in stand te houden.

    3. Rechtsonder ziet u het plaatje waarop WH onze aandacht wilt vestigen: het heeft de taxaties fors laten zakken tijdens de beginjaren van de nieuwe strategie, zoals uitgelegd in het boek (hoezo onafhankelijke taxateurs). Dit was vooral nodig om de verlaging van de huren mogelijk te maken, zo leek het huurrendement toch nog wat. En dus niet zoals het zelf creatief stelt omdat WH conservatief wou zijn, anders probeert het nu niet zo krampachtig om de taxaties tegen de markt in omhoog te duwen en had het vooral Frankrijk nu ook afgewaardeerd tot de zelf aangegeven 50% lagere marktwaarde.

    Om bovenstaand af te sluiten, kijk nog eens naar de slide en zie hoe de boekhouder speelt met de schalen: de twee boven besproken grafieken links worden platgedrukt om de grote verschillen optisch minder te laten lijken, terwijl rechtsonder de voor management zgn. positieve wel veel ruimte krijgt: de 30% op de Y-as daar krijgt 2x zoveel ruimte als de 60% links ervan.

    Wat is het strategisch twistpunt?
    Het draait om de boven geschetste problematiek. Zowel de aandeelhouders als Storm willen de LTV en de rentevoeten laten zakken, daarover zijn ze het wel eens. De aandeelhouders willen dat Storm gewoon de tijd neemt om Frankrijk en het NLs centrum goed te verkopen, net zoals eigenlijk zijn voorganger deed. Ze wijzen er daarbij op dat de beloofde ombouw van de bestaande centra nog lang niet af is en het geld daarvoor er gewoonweg niet is, integendeel.

    Storm daarentegen wilt het anders aanvliegen: hij wilt via emissies en JVs, die hij presenteert als groei en fiscaal slim, de schuldgraad doen dalen. Daardoor kan hij proberen vol te houden dat zijn strategie volgens plan verloopt.

    Maar zoals al eerder gezegd, dat kan mathematisch niet wanneer je aandeel met een 50% discount noteert terwijl je uiteraard 100% betaalt voor de aankoop. Zoals we al zagen bij het Polderplein lijdt dat meteen tot een bizar groot 50% verlies en daarbij aanzienlijke kosten voor de aandeelhouders. Ook bijt hierbij dat Storm zoveel heeft afgewaardeerd in zijn beginjaren dat hij relatief moet overbetalen voor overnames. Maar ondanks dat alles houdt hij weer koppig vol om zich te bewijzen: dan maar groeien in het buitenland. Gelukkig hebben de aandeelhouders gewonnen, of is het ook de RvC die ingegrepen heeft?

    Maar het kan allemaal nog veel erger
    In zoverre het kan, het verhaal wordt nog merkwaardiger: hij heeft recent gesteld dat WH zo'n EUR 3 tot 3.5 miljard aan centra nodig heeft qua schaalgrootte om te overleven, de grootte die het had voor zijn aantreden. Aangezien na de verkoop van Frankrijk de huidige portefeuille zo'n EUR 2 miljard bedraagt wilt hij dus voor EUR 1 tot 1.5 miljard centra kopen.

    Uitgaande van een LTV van 40% betekent dit grofweg dat hij dus 60% oftewel EUR 600 tot 900 mln aan emissies moet doen. Dat is een verdubbeling tot anderhalf keer de huidige beurswaardering van heel Wereldhave...
  3. tkdl 27 april 2024 11:11
    quote:

    The Third Way... schreef op 27 april 2024 10:04:

    Hierbij de bijlage...
    erg negatief allemaal gesteld. ook op andere vastgoedbeleggingen kun je dit plakken. afwijkingen zijn niet groot.

    Deel waar maar belangrijk is ook de afwaardering die door WH al genomen ligt ren opzichte van andere vastgoedonderneming waardoor er nu ruimte is op opwaardering. realiseer ook dat hogere huren leiden tot hogere waarderingen. een huur van 100.000 euro als voorbeeld geeft een lagere waardering voor een overnemende partij als een huur van 150.000 euro. door de inflatie die tot op heden niet onder controle is, zullen huren verder kunnen stijgen en legt een bodem onder de waardes en daardoor ook de schulden ten opzichte van deze waarden.

    Kosten natuurlijk ook belangrijk maar kunnen makkelijker onder controle worden gehouden.

    ga ervan uit dat ze voorlopig frankrijk niet verkopen. eerst rust op de markt.

    je legt ook steeds de nadruk op Storm. hij heeft echt wel een team om zich heen die hem adviseren.

    tevens is huidige koers erg laag ten opzichte van de intrinsieke waarde en derhalve een stevige bodem.

    dat er wel iets moet gebeuren ten opzichte van de aandeelhouders ben ik mee eens.
  4. Stockboss 27 april 2024 20:45
    quote:

    tkdl schreef op 27 april 2024 11:11:

    [...]

    erg negatief allemaal gesteld. ook op andere vastgoedbeleggingen kun je dit plakken. afwijkingen zijn niet groot.

    Deel waar maar belangrijk is ook de afwaardering die door WH al genomen ligt ren opzichte van andere vastgoedonderneming waardoor er nu ruimte is op opwaardering. realiseer ook dat hogere huren leiden tot hogere waarderingen. een huur van 100.000 euro als voorbeeld geeft een lagere waardering voor een overnemende partij als een huur van 150.000 euro. door de inflatie die tot op heden niet onder controle is, zullen huren verder kunnen stijgen en legt een bodem onder de waardes en daardoor ook de schulden ten opzichte van deze waarden.

    Kosten natuurlijk ook belangrijk maar kunnen makkelijker onder controle worden gehouden.

    ga ervan uit dat ze voorlopig frankrijk niet verkopen. eerst rust op de markt.

    je legt ook steeds de nadruk op Storm. hij heeft echt wel een team om zich heen die hem adviseren.

    tevens is huidige koers erg laag ten opzichte van de intrinsieke waarde en derhalve een stevige bodem.

    dat er wel iets moet gebeuren ten opzichte van de aandeelhouders ben ik mee eens.
  5. tkdl 28 april 2024 08:25
    quote:

    Stockboss schreef op 27 april 2024 20:50:

    Je maakt een fiut door te stellen dat de koers laag is tov de intrinsieke waarde. Dat is niet zo. Allereerst weten we dat de Franse waardering nergens op slaat. Daarnaast waardeert Storms vergelijkbaar vastgoed op 8% aanvangsrendement. Wat vergelijkbaar is met de huidige beurskoers.
    de Franse winkelcentra zijn maar een klein onderdeel van WP. dacht iets van 8%. klopt dat deze nog verder afgewaardeerd moeten worden en snap eigenlijk ook niet waarom dat niet nu al gebeurd maar zal te maken hebben met boekhoudregels. de rendementen van Frankrijk hebben een negatieve invloed op het totaal rendement wat dus na verkoop hoger zou moeten worden.

    bij verkoop van de rest van de centra en als dat lukt tegen boekwaarde zullen de kosten wegvallen. in het rendement zitten deze kosten wel. derhalve blijft er voor de aandeelhouder globaal de opbrengst min de aankoopwaarde over.

    dat er wat moet gebeuren richting de aandeelhouder is duidelijk. zijn salaris is inderdaad aan de hoge kant maar dat wordt de RvC bepaald.
  6. forum rang 5 The Third Way... 29 april 2024 08:50
    Tja @tkdl, het is inderdaad erg negatief maar ook waar, de cijfers liegen niet.

    Wat betreft het team dat Storm adviseert, lees het boek. En nu zit er een nieuwe RvC nadat de vorige aftrad in navolging van Nuehn die niet alleen bij WH maar ook bij JET en Hunter Douglas zwaar onder druk stond, de VEB had zelfs een formele procedure opgestart (zie hoger dit draadje). Ook bij de grotere Belgische dochter (afgemeten naar NAV) zijn RvB en RvC afgetreden door zijn optreden. Dus advies krijgen...

    @Stockboss, zijn veel te hoge salaris is gewoon een fout van weer die RvC. Daar heeft ook de VEB tegen geprotesteerd, temeer daar bij de zware verliezen door een verkeerde bonusstructuur hij zelfs nog meer kreeg terwijl de aandeelhouders de klappen vingen (zie weer boek).

    De kosten zijn juist niet onder controle, zie bv. vorig jaar: dramatisch omhoog (analyse boven). Terwijl de boekhouder op zijn manier een lichte daling presenteerde toonde de officiële IFRS cijfers aan dat die 70% (!) hoger lagen. Trouwens, ken jij een ander bedrijf waar de CEO+CFO samen maar liefst 20% van het totaal opslokken?
  7. forum rang 8 Branco P 29 april 2024 14:19
    Ik heb nog wat research gedaan naar het Cote de Seine winkelcentrum omdat het mij benieuwde waarom dit winkelcentrum in Parijs nog niet verkocht zou zijn met een redelijke discount.

    Het winkelcentrum ligt in stadsdeel Argenteuil en dit is een stadsdeel dat de afgelopen decennia in demografische zin behoorlijk is veranderd. Afkomst valt tegenwoordig niet meer zo makkelijk in de demografische gegevens terug te vinden, maar minimaal 30% is moslim en in 2010 werd zowat de grootste moskee in Frankrijk tot dan toe gebouwd in dit stadsdeel. Ik gok dat een ruime meerderheid in het stadsdeel van Afrikaanse afkomst is. Argenteuil wordt in verband gebracht met moslim-extremisme en het is één van de gebieden in Parijs waar rellen plaatsvonden. Uiteraard moeten de inwoners wel gewoon eten en spullen kopen en een hapje eten, dus genoeg reden om aan te nemen dat het winkelcentrum kan blijven draaien, mits criminaliteit rondom het winkelcentrum geen onbeheersbaar gegeven wordt.

    www.fondapol.org/en/study/nadia-henni...,religious%20centre%20in%20the%20area.
    www.csmonitor.com/World/Europe/2019/0...
    www.euronews.com/2023/07/08/riots-in-...
    www.independent.co.uk/news/world/euro...

    Dat het object in dit stadsdeel ligt maakt het waarschijnlijk wel lastig om een (institutionele) Franse belegger te vinden die het object koopt. Wellicht een investeringscollectief uit het stadsdeel zelf, dat zou ik nog wel kunnen bedenken.

    Tegelijkertijd heeft het object de pech (gehad) dat huurder van de Hypermarkt Casino is. De afgelopen maanden zijn deze Hypermarkten langzaam leeggebloed, wat niet handig is voor de verhuurbaarheid van leegstaande winkelruimtes. Zeer binnenkort (vermoedelijk in mei) gaat hier een Carrefour Hypermarkt voor in de plaats komen en dat kan de aanleiding zijn voor Wereldhave om wat extra te investeren in het object en wat nieuwe huurders te vinden voor leegstaande/leeggekomen ruimtes (als ik het goed tel, zijn dat er een stuk of 10 en daarvan 4 direct bij de Hypermarkt). Ik denk dat je pas in de loop van 2025 van een verkoopwaardig object kunt spreken (commercieel gezien). Je wilt een goed lopende Carrefour kunnen laten zien en verhuurresultaten.

    actu.fr/economie/casino-la-liste-des-...

    Ik neem wel aan dat Bordeaux en Cote Seine ieder aan een andere eigenaar verkocht zullen worden.
392 Posts
Pagina: «« 1 ... 15 16 17 18 19 20 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Wereldhave overweegt inkoop eigen aandelen

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links