Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel NSI AEX:NSI.NL, NL0012365084

  • 17,580 26 apr 2024 17:35
  • +0,480 (+2,81%) Dagrange 17,160 - 17,600
  • 63.369 Gem. (3M) 35,2K

2024

154 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Lowhangingfruit 5 maart 2024 08:56
    Ik vermoed een andere reden voor de recente daling. De daling wordt namelijk door ander vastgoedaandelen niet in deze mate gevolgd. Eén logischer verklaring is het drukken van de koers voorafgaand aan de start van het inkoopprogramma van eigen aandelen. Met een 8% lagere koers kan aanzienlijk meer aandelen worden aangekocht. Zodra inkoop start, zal de koers zich herstellen.
  2. forum rang 6 Lamsrust 7 maart 2024 07:58
    De investeringen in twee kantoorgebouwen op stationslocaties in Rotterdam en Amersfoort leggen bloot waar de kansen liggen, zien Ruben Schuuring en Bas Wilberts.

    De transacties die ons in het bijzonder zijn opgevallen, zijn de Argonaut in Amersfoort en de Weenatoren in Rotterdam. Beide zijn kantoorgebouwen die zich bevinden op de beste locaties in hun respectievelijke steden, vlak bij het station. Beide gebouwen zullen tevens in de toekomst investeringen op het gebied van ESG vereisen. Bovendien zijn ze allebei grotendeels langjarig verhuurd, met slechts een klein gedeelte dat momenteel leegstaat.
    In beide gevallen is het bruto aanvangsrendement hoog, de kapitalisatiewaarde laag en waren er niet bijzonder veel potentiële kopers. De kopers zijn er naar onze mening in geslaagd om aantrekkelijke aankopen te doen, en wij zien meer mogelijkheden, ondanks het sentiment over kantoren. Wij geloven dat er in de huidige markt een mooie kans is om een portefeuille op te bouwen van kantoren op stationslocaties, vooral buiten de vier grote steden. Hieronder volgen enkele argumenten waarom wij denken dat dat aantrekkelijk zal zijn.
    Geen nieuwe concurrentie
    De huurprijzen zijn over het algemeen relatief laag, variërend van 145 tot 185 euro per vierkante meter. Gezien de hoge bouwkosten kan nieuwbouw tegenwoordig pas worden gezien als een haalbare businesscase vanaf 275 euro per vierkante meter. Daarom verwachten we geen nieuwe concurrentie voor bestaande bouw en een periode van huurgroei in de toekomst.

    Dit wordt daarnaast met name gestimuleerd door de reeds zeer lage leegstand in dit segment van de kantorenmarkt. Landelijk gezien bedraagt de leegstand voor kantoren met een EPC-label A op stationslocaties slechts 4,3 procent. Dit is lager dan de leegstand in het centrum van Amsterdam.
    Regionaal belang
    Ook hebben al deze kleinere steden een regionaal belang, zowel economisch als bestuurlijk. De kantoren rondom de stations huisvesten (gerelateerde) overheidsinstanties zoals het UWV, gemeenten, waterschappen en politie. Bovendien zijn ze de eerste keuze voor elke marktpartij, van lokale advocaten tot accountantskantoren en meer.
    Het mooie hiervan is tweeledig. Ten eerste zijn de huurders in deze gebouwen over het algemeen zeer honkvast en verhuizen ze nauwelijks. Ten tweede, als ze ruimte vrijmaken, bevind je je altijd in de top-10 procent van de lokale voorraad en kun je vaak snel een nieuwe huurder vinden die naar een betere locatie wil verhuizen.

    Aantrekkelijke rendementen
    Als laatste zijn de rendementen over het algemeen aantrekkelijk, variërend van 8 tot 10 procent. In combinatie met de lage huren leidt dit tot lage bovengrenswaarden. Dit resulteert in het kopen tegen negatieve grondwaarden, wat natuurlijk altijd een goed idee is op de beste microlocatie in een stad.
    We nodigen u uit om kantoren te beoordelen op hun eigen verdiensten, los van algemene sentimenten of trends die mogelijk meer relevant zijn voor andere markten, zoals de Verenigde Staten. Laten we ons concentreren op de unieke voordelen en mogelijkheden die kantoren op stationslocaties bieden, zoals stabiliteit, regionale relevantie en langetermijnwaarde. Wat zijn uw gedachten?
    Periode 23Q4 24Q1
    Adres Weena 325 Stationsplein 107
    Gebouwsnaam Weena Tower De Argonaut
    Stad Rotterdam Amersfoort
    Totale vierkante meters 10.717 17.080
    Aankoopprijs 19.350.000 22.750.000
    Prijs per vierkante meter 1.806 1.332
    Koper Dudok Ping Properties
    Verkoper Anbang Achmea
    Bruto Aanvangsrendement 9.3% 10,10%
    Ruben Schuuring is associate director Hotel Investment bij Savills Nederland. Bas Wilberts is head of Residential & Hotel Investments bij Savills Nederland.
  3. boxer2 7 maart 2024 11:31
    quote:

    Lowhangingfruit schreef op 5 maart 2024 08:56:

    Ik vermoed een andere reden voor de recente daling. De daling wordt namelijk door ander vastgoedaandelen niet in deze mate gevolgd. Eén logischer verklaring is het drukken van de koers voorafgaand aan de start van het inkoopprogramma van eigen aandelen. Met een 8% lagere koers kan aanzienlijk meer aandelen worden aangekocht. Zodra inkoop start, zal de koers zich herstellen.
    Laaghangend fruit, uitstekend gezien. ik heb je een duimpje gegeven.
  4. forum rang 4 junkyard 7 maart 2024 17:59
    Thanks @ Lamsrust. Die BAR van 9.3% - 10,10% zet iets van een benchmark. NSI zit in other G4 (oa Rotterdam) jaareinde 2023 op 8,6% (NIY 5,7%). De m2 transactieprijs (Rotterdam) ligt wel 20% lager dan de NSI waardering.

    Goed dat NSI nu kenbaar maakt hoe de aandeleninkoop wordt uitgevoerd. NSI wilde eerder juist groeien (oa vanuit stock dividend) omdat de omvang te klein was om efficiënt te kunnen opereren, bestaansrecht NSI om zelfstandig lange termijn te kunnen opereren wordt hiermee wel wat verder gereduceerd, maar NSI zal met de jarenlange doorlopende koersdaling en stukgelopen projectontwikkeling strategie een doekje voor bloeden aandeelhouders willen bieden. Wellicht een voorbereiding om tzt een overnamebod te kunnen accepteren, daarvoor zal de markt wel wat moeten aantrekken. Er zijn nu meer koopjes vindbaar en NSI zit niet in distressed (schuld) positie.
  5. forum rang 8 Branco P 7 maart 2024 23:17
    Dat de omvang van NSI te klein zou zijn om efficiënt te opereren is onzin. Een vastgoedbedrijf kan al efficient opereren vanaf een portefeuille-omvang van een paar honderd miljoen euro. De enige echte reden om te willen groeien is de hoogte van de bonussen van de bestuurders. Wel is het de vraag of een beursnotering ondertussen niet iets te duur is voor NSI en of ze het personeelsbestand niet eens rap wat moeten snoeien. De resultaten kunnen nog flink verbeteren door beter op de kosten te letten!
  6. forum rang 4 junkyard 8 maart 2024 09:16
    Op basis van huidige kosten en structuur is NSI inderdaad te klein. NSI heeft de organisatie ingericht op hogere (groei) ambities en voor beursnotering is wat extra omvang nodig, kosten reductie en delisting (mogelijk vanuit overname) lijkt nu beter. Wie naar de lange termijn koersontwikkeling kijkt ziet dat NSI management geen meerwaarde weet te realiseren, dat dit vanaf dit punt wel gaat lukken is twijfelachtig.
  7. forum rang 10 voda 8 maart 2024 12:44
    Nieuwe CFO voor NSI
    08-mrt-2024 07:40

    Elke Snijder begint 1 mei.

    (ABM FN-Dow Jones) NSI wil Elke Snijder benoemen tot Chief Financial Officer met ingang van 1 mei 2024. Dit maakte het vastgoedbedrijf vrijdagochtend bekend.

    Snijder was in haar meest recente rol CFO van Landal GreenParks. Daarvoor werkte zij bij ING in verschillende rollen.

    "Elkes rijke ervaring in de financiële sector en de bredere vastgoedsector komt op een geschikt moment voor NSI en zal aanzienlijk bijdragen aan het vormgeven van de volgende fase van NSI's groeitraject op de lange termijn", zei voorzitter Jan Willem Geus van de RVC van NSI in een toelichting op de komst van Snijder.

    Op vrijdag 19 april organiseert NSI de jaarvergadering. Het voorstel tot benoeming van Snijder is aan de agenda toegevoegd.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  8. forum rang 7 MOEdig Voorwaarts 8 maart 2024 14:59
    quote:

    junkyard schreef op 8 maart 2024 14:25:

    Volgende fase van NSI's groeitraject

    Alsof NSI zoveel groei heeft meegemaakt, het is alleen(waarde)krimp geweest.

    Directie zit op € 1 miljoen per jaar (excl lange termijn bonus), dat zal nu niet afnemen.
    Misschien gaan ze wel uitbreiden in de sector vakantieparken, gelet op de achtergrond van de nieuwe CFO.

    Afgaande op het toonaangevende programma Business Class is dat namelijk een uitermate florerende sector.

    Kunnen ze meteen hun dikbetaalde ontwikkelaars weer aan het werk zetten.

    Let's face it, als het doel is geld te verbranden maakt het immers niet uit in welke subsector je dat doet ;-)
  9. forum rang 8 Branco P 2 april 2024 11:44
    quote:

    junkyard schreef op 30 maart 2024 13:58:

    NSI publiceert voortgang van de aandeleninkoop, inclusief alle details (per trade):

    nsi.nl/news/share-buyback-program/
    ondertussen koopt NSI ze nog weer ietsje voordeliger in. Dat op zich, is gunstig. De lage koers van ‘t moment kan ik niet meer verklaren en ik overweeg om bij te kopen vanaf een koers rond 18 euro
  10. forum rang 8 Branco P 3 april 2024 13:00
    quote:

    BobDeBrouwer schreef op 2 april 2024 22:34:

    Waarom deze flinke koersdaling vandaag? Het valt me sowieso op dat het volume van NSI sinds 7 maart een stuk hoger ligt met vaak een hoger volume dan midkapper ECP. Alsof partijen nu van de share buyback gebruik maken om hun NSI positie te verkleinen.
    Gisteren kan ook een gerichte actie geweest zijn om de koers iets lager te zetten.

    Er kan uiteraard ook een grote partij aan het afbouwen zijn in deze share buyback periode, maar normaal gesproken doe je dat dan niet met zo'n actie als gisteren want dan snij je vooral jezelf in de vingers. Nergens voor nodig. Het kan evenwel onoplettendheid geweest zijn.

    Bij ECP hadden we ook een opmerkelijke situatie aan de hand, met een koers die een tijdje onder 20 euro schoot, zonder echt een aanwijsbare reden. Daar bleek achteraf Ameriprise aan het afbouwen geweest te zijn. Waarom zo'n partij ineens besluit om van hun aandelen af te willen blijft gissen.

    Enfin, voor wat betreft NSI: ik zal bij een koers onder 18 euro weer achter de koopknop gaan zitten.
  11. forum rang 8 Branco P 4 april 2024 10:27
    Ik zat nog eens naar een worst-case scenario te kijken voor NSI

    huidige waarde vastgoedportefeuille 1.029 mio

    71,2 mio bruto huurinkomsten en laten we eens het aloude 10x de huur nemen als bodem: 712 mio minimumwaarde

    In het achterhoofd: goede kantoorlocaties, weinig leegstand, aanzienlijk deel in Amsterdam, met Energielabel A

    345 mio net debt = 345/712 = "LTV" van 48,5% als maximum denkbare LTV

    712 - 345 = 367 mio eigen vermogen / 20,16 mio uitstaande aandelen = 18,20 €/aandeel worst-case

    er expireren geen leningen in 2024 of 2025

    EPS voor 2024 verwacht van 1,85 a 2,00 euro per aandeel

    De kosten voor de Staff van 8,8 mio per jaar (12% van de huur!) bovenop de kosten voor Property management van 3,5 mio per jaar (4,9% van de huur, wat voor kantoren ook al een hele ruime vergoeding is) is een groot aandachtspunt (en tevens een kans).

    Een team van 40 personen plus nog eens 19 personen HNK... volgens het jaarverslag 2023 zowaar ook echt 60 FTE. Dat is een extreme organisatorische belasting voor een toch wel behoorlijk overzichtelijke kantorenportefeuille van 1 miljard (circa 45 panden en op dit moment slechts nog 1 grote herontwikkelingsopgave).

    De Staffkosten kunnen met gemakt gereduceerd worden tot ca. 5 miljoen. Als je het bedrijf van de beurs trekt vast nog een miljoentje minder.

    3,8 mio overbodig surplus aan Staffkosten is al 19 cent EPS extra. Je kunt daar je gedachten bij hebben, maar ik zie het vooral als een latente extra verdienreserve. Organisatie stroomlijnen kan dus ook nog flink wat geld opleveren.
  12. BobDeBrouwer 8 april 2024 12:54
    Eerste buy & hold positie NSI is vandaag ingenomen. De koers lijkt weer wat uit te bodemen en ik trek alvast het aankomend dividend à 0,77 euro / aandeel alvast van mijn GAK af omdat de ex-dividenddatum al over 2 weken is. Dan koop je vandaag deze aandelen voor circa 17,60 euro ex-dividend, geen slechte deal lijkt me. Over ruim 3 maanden komt dan nog het slot dividend binnen (verwachting is 0,75 euro). Trek dit ook nog eens van de 17,60 euro af en je komt op een GAK - dividenden van 16,85 euro.

    Op de huidige koers een houdbaar dividendrendement van ongeveer 8,25% de komende jaren. Als ik reken met een koers van 17,60 euro zelfs een jaarlijks dividendrendement van 8,6% de komende jaren.
  13. forum rang 8 Branco P 10 april 2024 10:51
    Ik verbaas me nog steeds over de aandelenkoers bij NSI
    Zelfs op een volledig groene beurs en licht lagere marktrentes weet NSI vandaag licht in het rood te staan
    NSI komt niet van haar plaats en dat ondanks het lopende aandelen-inkoopprogramma:

    nsi.nl/news/share-buyback-program/

    Vandaag, getuige het zeer lage volume, lijkt er nog niet te zijn ingekocht in het kader van dat programma.

    Ik overweeg nu om al bij te gaan kopen vanaf een koers reeds kort boven 18 euro.

    0,77 euro dividend over twee weken is (dacht ik) het slotdividend over 2023.
    Interim dividend 2024 was dacht ik nog niet bekend? (zal idd ex-dividend in juli zijn)
    Ik zou ook denken aan minimaal 0,75 interim-dividend, maar ben benieuwd wat het gaat worden
    Ik vind de CEO de afgelopen ca. 1,5 jaar opeens wel erg conservatief en onzeker in zijn uitlatingen
  14. forum rang 8 Branco P 10 april 2024 10:58
    Terwijl ik mijn bericht schrijf worden er opeens 4.000+ aandelen verhandeld. En gezien de koersbeweging zou ik zeggen: iemand gooide ze er bestens op. Waarom zou je dat doen?

    Als ik naar het orderboek kijk valt mij op dat er, als je kijkt naar het verhandelde volume, relatief grote plukken in de bied en de laat staan op vrijwel alle bedragen. Misschien toch in verband met het inkoopprogramma?
  15. forum rang 6 effegenoeg 10 april 2024 10:59
    quote:

    Branco P schreef op 10 april 2024 10:51:

    Ik verbaas me nog steeds over de aandelenkoers bij NSI
    Zelfs op een volledig groene beurs en licht lagere marktrentes weet NSI vandaag licht in het rood te staan
    NSI komt niet van haar plaats en dat ondanks het lopende aandelen-inkoopprogramma:

    nsi.nl/news/share-buyback-program/

    Vandaag, getuige het zeer lage volume, lijkt er nog niet te zijn ingekocht in het kader van dat programma.

    Ik overweeg nu om al bij te gaan kopen vanaf een koers reeds kort boven 18 euro.

    0,77 euro dividend over twee weken is (dacht ik) het slotdividend over 2023.
    Interim dividend 2024 was dacht ik nog niet bekend? (zal idd ex-dividend in juli zijn)
    Ik zou ook denken aan minimaal 0,75 interim-dividend, maar ben benieuwd wat het gaat worden
    Ik vind de CEO de afgelopen ca. 1,5 jaar opeens wel erg conservatief en onzeker in zijn uitlatingen
    Heeft dit te maken met de nieuwe belastingwetgeving voor dit soort ondernemingen binnen de landsgrenzen wellicht?
154 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Stevige winstdruk bij kantorenfonds NSI

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links