Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AI in de beleggings wereld de toekomst?

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 8 Leefloon 8 februari 2024 12:28
    quote:

    eu-forist schreef op 8 februari 2024 11:06:

    Ben benieuwd of er al Ai toepassingen die het raadplegen van beleggingswebsites en beleggersmagazines , het lezen van analisten reviews , koersdoelen en het aanzien van al die irritante reclames en wegklikken van cookies overbodig en tot nutteloze tijd maken?
    Ben benieuwd!
    Nee. Voor zover AI bestaat, zou de maker van zo'n toepassing zo onnozel zijn om er de zinloze overhead en vertraging van een website tussen te zetten, in plaats van rechtstreeks op snellere gegevensbronnen aan te sluiten.
  2. forum rang 5 Japaho 10 februari 2024 08:41
    De AI-revolutie biedt beleggingskansen waar rendementen van 1000% goed mogelijk zijn. Beleggers hebben in 2023 wel al een voorschot genomen op het groeipotentieel van kunstmatige intelligentie, waardoor de aandelen van bekende spelers stevig zijn opgelopen.

    Een ander risico van AI is dat overheden en regelgevende instanties de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie kritisch volgen, om indien nodig de technologie aan banden te leggen. Misbruik van AI komt nu al voor, ook in het financieel systeem. Beleggers moeten op hun hoede zijn voor gemanipuleerd beeldmateriaal dat de financiële markten in beweging brengt.
  3. forum rang 8 Leefloon 10 februari 2024 12:14
    quote:

    Japaho schreef op 10 februari 2024 08:41:

    Misbruik van AI komt nu al voor, ook in het financieel systeem.
    Het is A noch I, maar een praktijkvoorbeeld zijn de gegevens "verrijkende" computer-generated volzinnen rond bestaande adviezen of onbestaande herhalingen daarvan. Of een hun grote database exploiterende website uit Verweggistan, die met een suggestieve Amerikaanse schrijfstijl, met onbeantwoord blijvende eigen vragen, en met ChatGPT-achtige volzinnen het gebrek aan inhoud probeert te verhullen.

    Met een te serieuze interpretatie van de oorspronkelijke vraag kunnen computers met razendsnelle gegevens al handelen op basis van bepaalde gegevens, zoals "winstwaarschuwing" in een krantenkop. maar dat dan zonder eerst die tekst in een website te gieten, om vervolgens die website te gaan ontleden. Dat duurt milliseconden te lang.

    Voor ICT-leken: zelf pas ik weleens iets toe dat je trendy AI (in plaats, van net zo fout, ICT) zou kunnen noemen, maar het is exponentieel veel werk om te komen van menselijke intelligentie naar "kunstmatige" intelligentie. Een praktijkvoorbeeld is voorbeurs orderboeken scannen op voor een bepaald aandeel zeldzame market orders. Dan is het makkelijker om een lijstje te produceren, in vergelijking met o.a. een gegevenskoppeling met je portefeuille of je überhaupt wel iets hebt aan iemands onverstandige kooporder. Want als je die aandelen niet kunt verkopen, dan heb je weinig aan een gesignaleerde kooporder. En dan krijg je nog de stap van last-minute het orderboek analyseren en met een computer een order genereren. Plus beheer van die hele portefeuille en beschikbaar geld, controleren of er ongewenst nieuws is, et cetera. Makkelijker gezegd dan gedaan.

    En dus blijft iets met een trendy AI-label, waarbij iets meestal A noch I is, vaker beperkt tot het automatisch oplossen van oplosbare fouten. Maar ook dan is het gewoonlijk makkelijker, en veiliger, om met menselijke intelligentie daadwerkelijke handelingen zelf iets op te lossen. Met ICT gesignaleerd, maar zelf afgehandeld zonder exponentiële overhead.

    Zelfs mogelijk misleidende video's hebben weinig met AI te maken. In moderne, beroemde films zie je al vele jááááren dat monochrome kleuren worden gebruikt om belabberde digitale special effects te verbergen. Dan ziet de hele film eruit als een vies schilderij, maar zie je zo minder goed dat de tempel op de achtergrond nep is. De hele film verpesten voor een detail, en als techniek vergelijkbaar met de volzinnen van ChatGPT. Maar goed, gelukkig zijn er ook weinig CEO's die opeens halverwege de beursdag plotseling een video op YouTube plaatsen met als gespreksonderwerp hun kersverse winstwaarschuwing. En voor een snelste reactie zou AI alle video's moeten gaan kijken en analyseren. Wat, indien mogelijk, exponentieel veel werk is.

    Voor wie analytisch minder begaafd is, maar desalniettemin zelf beleggingen meent te kunnen analyseren, is er tenslotte zoiets als gpt-detective.nl uit de grote economische regio Zwolle. Met beperkingen, en met menselijke intelligentie kun je onbekwame gebruikers van zo'n dienst dan weer misleiden. Wat dan weer exponentieel veel overhead kost om met AI, voor zover dat telkens A en/of I is, af te vangen.

    Algemeen: check primaire bronnen. Dat is analoog al verrassend vaak nodig, in vergelijking met het luie gebruik van inferieure, secundaire gegevensbronnen. Zo bestaan herhaalde koersdoelen hoogstzelden echt, met of zonder volzinnen om het gebrek aan inhoud te verhullen, maar worden daar wel goedkoop (en op zichzelf beschouwd begrijpelijk) internetpagina's mee gevuld.
  4. forum rang 7 ffff 10 februari 2024 12:46
    Leefloon,

    Wat een knappe posting. En als aanvulling op je allerlaatste alinea: Het is toch echt opvallend dat koersdoelen op zeer frequent verhandelde aandelen als SAP, ENGIE, ASML regelmatig door de betrokken banken/analisten/ researchers wel maximaal 60 procent kunnen verschillen. Theoretisch hebben ze allemaal zo ongeveer dezelfde bronnen van informatie, maar de AI en in dit geval dus beiden gecombineerd, de artificiële intelligentie, geeft bij hen blijkbaar een andere uitkomst.
    Verder uit de praktijk ervaren dat je AI ook verschillende niveaus kunt gebruiken. Als je op ChatGPT een relatief eenvoudige vraag stelt, krijg je soms een totaal onbetekenend antwoord. Stel je precies dezelfde vraag op een website voor betalende klanten met ChatGPT dan komt er waarachtig een veel duidelijker, een veel specifieker antwoord. Op zich was dat ook een verrassende ontdekking: Voor kennis en toegang tot kennis moet je betalen. Een abonnement op een kwaliteitskrant kost tot 600 Euro, een abonnement bij Bloomberg die ongetwijfeld van AI gebruik zullen maken kost een groot bedrag.

    Vandaar ook het nauwlettend toezicht tegenwoordig op het pikken van elkaars nieuws. Nieuwsatikelen kosten veel geld ( onderzoeksjournalistiek) en moet wel betaald worden. Als Google de nieuwsmedia afstroopt, vragen de media terecht een vergoeding. AI zou dat zomaar eruit kunnen filteren, eruit kunnen selecteren, maar blijkbaar zijn er al restrictiemaatregelen, zoals ik hierboven beschrijf.

    Peter
  5. forum rang 8 Leefloon 10 februari 2024 13:14
    quote:

    ffff schreef op 10 februari 2024 12:46:

    Het is toch echt opvallend dat koersdoelen op zeer frequent verhandelde aandelen als SAP, ENGIE, ASML regelmatig door de betrokken banken/analisten/ researchers wel maximaal 60 procent kunnen verschillen.

    Verder uit de praktijk ervaren dat je AI ook verschillende niveaus kunt gebruiken. Als je op ChatGPT een relatief eenvoudige vraag stelt, krijg je soms een totaal onbetekenend antwoord.
    Een keer "PostNL herintroduceert postkantoor in Communicatiemuseum. Sporadische museumbezoekers kunnen daar terecht voor alle gebruikelijke diensten van servicepunten. Geen impact op koersdoel." in de Morning Notes of knipselkrant voor de betalende researchklanten, en gegevensverkopers maken er een (onbestaande) herhaling van, mogelijk van iets dat allang is verouderd. De analist is niet in de buurt van de spreadsheet geweest, en computer-generated paginavulling.

    De enititeit voda heb ik daarom in de copyright-draad maar weer eens gewezen op een nutteloosheid van het plaatsen van zowel het museale nieuwtje als de bijbehorende, volledig ongewijzigde herhaling. Dat laatste is eigenlijk slechts een verwijzing naar het bestaan van het eerste. Zondebokken/analisten werken vaak ook op basis van een agendaplanning of liquiditeitsproviderscontract (KBC Securities volgt Crescent niet voor de lol met een plichtmatig koersdoel), en doen niet aan hoogfrequente herhalingen. Het gratis systeem met knullige koersdoelen kent bijvoorbeeld ook geen vervaldatum, en bij Mithra valt élke koers onder een koersdoel van KBC omdat zo'n systeem meerdere scenario's niet aankan.

    ChatGPT nooit bekeken, maar een eerdere uiting op het forum hier leek erg veel op antiek (20, 25 jaar oud) object-geörienteerd zoeken. Just Eat Takeaway heeft een beursnotering, met een "onvoorspelbare" koers. maar een eigenschap van een koers is dat deze een een standdaarddeviatie heeft. En dus kun je dan toch een alinea met volzinnen uitpeopen, die op basis van nietszeggende eigenschappen de nietszeggende verwachting noemt dat de koers maandag ruwweg tussen de € 14,00 en € 15,00 zal bewegen. Een route van bedrijf, aandelen, koers, onvoorspelbare koers (maar ...), gemiddelde koersuitslagen en statistiekjes:

    www.iex.nl/Forum/Topic/1395124/Just-E...
  6. forum rang 8 Leefloon 10 februari 2024 13:32
    quote:

    Leefloon schreef op 8 februari 2024 12:28:

    Voor zover AI bestaat
    Een vraag voor Siri: npo.nl/start/serie/mediastorm/seizoen... (vanaf 19:00)

    Bovenstaande is inhoudelijk een vaker door bij genoemde, AI relativerende aanrader. Een AI-kijktip.

    Volledigheidshalve kan met gangbare onzinbegrippen, net zoals automatisering en ICT, voor investeerders wel gelden dat iets "AI" wordt genoemd. Ik kan zoeken naar koersen van 31 december 2023, en wie daarin wil gaan investeren mag mijn oplossing, om dan automatisch op zoek te gaan naar koersen van vrijdag 29 december, AI noemen. Uiteindelijk is zoiets maar een labeltje dat ergens op wordt geplakt, en een kniesoor die erop let of er automatisch kunstmatigheid en/of intelligentie bij past.

    Een AI-hub Oost-Nederland met o.a. die AI-detective is een initiatief van The Economic Board en Twente Board, Radboud Universiteit, Radboudumc, Universiteit Twente, Wageningen University & Research, Th!nk East Netherlands en Oost NL, en definieert voor investeerders AI als volgt, samengevat:

    "AI is de intelligentie waarmee machines, software en apparaten zelfstandig handelingen verrichten, beslissingen nemen en daarin leren."

    Mijn ultimo 2023-oplossing is een WO+ schoolvoorbeeld van iets dat geen zelfstandige handeling verricht, en helemaal niets leert. Meer gebruiksvriendelijkheid (ten opzichte van "Ambtshalve geconstateerde, fatale fout 0x00026f4c: geen koers gevonden van zondag 31 december, zoek het uit!") dan AI...
  7. forum rang 7 ffff 10 februari 2024 13:45
    Leefloon,
    ChatGPT wel een aanrader hoor! Al is het maar om van de modernste ontwikkelingen die er wel degelijk gaande zijn op de hoogte te blijven. Er beweegt wel van alles in die sector. Een relatief duur abonnement bij een betalende "ChatGPT" geeft toch best knappe verslagen. Je wilt niet naar een vergadering gaan en de betalende GPT geeft een verslag van die vergadering........

    Peter
  8. forum rang 8 Leefloon 10 februari 2024 13:45
    quote:

    ffff schreef op 10 februari 2024 12:46:

    nauwlettend toezicht tegenwoordig op het pikken van elkaars nieuws. ... AI zou dat zomaar eruit kunnen filteren, eruit kunnen selecteren, maar blijkbaar zijn er al restrictiemaatregelen, zoals ik hierboven beschrijf.
    Echtheidskenmerken, zichtbaar en/of onzichtbaar, worden al heel lang gebruikt in o.a. afbeeldingen. Denk bij onzichtbare bescherming aan gebruik van bestaande commentaarvelden, of aan steganografie. Ik gebruik dit weleens om voor een grafiek gebruikte gegevens in die grafiek te bewaren, en met o.a. StegoShare kun je hier computerbestanden uitwisselen via wel toegelaten afbeeldingen als bijlage.

    Decennia oude technieken of niet, men kan het AI noemen dat een robot (of Oeigoers kind) bepaalde websites afloopt, en er uiteindelijk met een hulpprogrammaatje wordt gezocht naar eigen echtheidskenmerken.
  9. forum rang 8 Leefloon 10 februari 2024 14:09
    quote:

    ffff schreef op 10 februari 2024 13:45:

    betalende "ChatGPT" geeft toch best knappe verslagen. Je wilt niet naar een vergadering gaan en de betalende GPT geeft een verslag van die vergadering........
    Het is wat het is, hoor, en word ongetwijfeld minder slecht. Ik word er persoonlijk heel verdrietig van, maar dat komt doordat ik geen AI-detective nodig heb om de notulist te betrappen. Had de notulen beperkt tot de input bij ChatGPT, denk ik dan.

    Bij gewoon dagelijks internetgebruik, zoeken, helpt het ook wel. Ik ontken dat niet. De matige inhoud doet er dan niet zoveel toe, maar je hoeft dan minder vaak door te gaan naar (de "gejatte" inhoud van) een website, omdat je meteen ziet wat je wilt weten. Dat je de koers van Philips zoekt, meteen ziet, en niet uitkomt bij een website die trots noemt dat de koers van Philips daar niet te vinden is. Maar dat is dat object-geörienteerde zoeken. Niet zoeken naar de woorden "koers" en "Philips", maar naar dé koers van het Philips.

    Maar ook oudere beeldtechnologie is ronduit belabberd, en profiteert van menselijke beperking. Je hoeft er als kijker van een dure James Bond-film niet op te letten, laat je gerust vermaken, maar de bijlage is zomaar een voorbeeld van iets dat eruit ziet als een vies schilderij van een ouderwetse roker. Of alsof het WTC zojuist is ingestort, en het gruis door de straten jaagt. Ik had zulke beelden afgekeurd, maar soit.

    Er verdrietig van worden is niet daadwerkelijk zo; dat komt pas bij een met zoiets werkende "klantenservice".
  10. forum rang 7 ffff 12 februari 2024 13:45
    Leefloon,

    Dit draadje heet: AI, in de beleggingswereld van de toekomst.

    En nu is het zo dat ik AI best intensief volg, maar niet zozeer om met AI betere beleggingsresultaten te halen maar wel om goed op de hoogte te blijven waar het wel degelijk met groot succes geïmplementeerd wordt.
    Het volgende is "uit mijn hoofd", maar als ik er goed betaald voor zou worden zou ik uit mijn archief een heel mooi overzicht kunnen publiceren:

    Volgens getuigenissen wordt AI met veel succes toegepast in
    1: de advocatuur
    2 het notariaat
    3 accountancy

    Ik heb daar best heel enthousiaste artikelen over gelezen hoe zinvol het gebruikt wordt.

    Dan heeft het zin om jaarverslagen te lezen. Hans/ Voda is juist zo belangrijk en waardevol voor mij, omdat je al die informatie die Hans post zelf ook wel zou kunnen opzoeken, maar hier in de KK krijg je ze al voorgeschoteld en dan noem ik alweer spontaan uit het hoofd:

    De verslagen van Wolters Kluwer en van Reed Elsevier die voor hun klanten AI echt toepassen en er al heel wat succes bij melden. ( Bijvoorbeeld advocatuur, accountancy )
    Maar je komt ook op, voor mij onverwachte artikelen zoals bijvoorbeeld het gebruik van AI door Siemens, voor het verbeteren van de productieprocessen van de door hen geleverde machines. Het werd expliciet genoemd in hun laatste jaarverslag. Ook SAP maakte een verwijzing naar AI.

    Ik geef deze voorbeelden om aan te geven dat bedrijven waarin je belegt wel degelijk intensief bezig zijn met AI. Ik noem met name deze vier bedrijven omdat ik daarin belegd ben en geconstatee4rd heb dat zij dus wel degelijk met AI intensief bezig zijn.

    Tenslotte nog een aardig praktijkgeval: Door de aanvallen van de Houthirebellen op de containerschepen uit Azië is de aanvoer in Antwerpen, Rotterdeam en Hamburg danig verstoord. Dat geeft dus echt grote toeleveringsproblemen en daarmede productieproblemen bij honderden bedrijven. Ik hoorde van mijn zoon, computerspecialist bij grootste NIET-beursgenoteerde Amerikaanse voedingsbedrijf dat de productieschema's van de aangeleverde grondstoffen, mede middels de input door AI in half West- Europa in hun fabrieken aangepast moest worden, moet worden en gaat worden! Allemaal met AI.

    In ieder geval het volgen meer dan waard.

    Laten we elkaar op de hoogte houden.

    Peter
  11. forum rang 7 ffff 13 februari 2024 13:32
    Die nieuwe AI-golf staat nog in de kinderschoenen. Maar Arm toonde zich in zijn recente cijfers optimistisch over het potentieel van de ontluikende markt en dat werkt voor beleggers als een rode lap op een stier.

    Slechts één zinnetje gekopieerd uit artikelen in De Tijd. Arm Holding Plc beleefde een verschroeiende beursstijging de laatste dagen. En is weer een pracht van een voorbeeld hoe bedrijven die verbonden worden aan AI-technologie, AI Ontwikkeling enorme beleggingskansen bieden. Zie ook mijn posting hierboven.

    Peter
  12. forum rang 8 Leefloon 13 februari 2024 14:31
    quote:

    ffff schreef op 12 februari 2024 13:45:

    bijvoorbeeld het gebruik van AI door Siemens, voor et verbeteren van de productieprocessen van de door hen geleverde machines. Het werd expliciet genoemd in hun laatste jaarverslag. Ook SAP maakte een verwijzing naar AI.

    dat de productieschema's van de aangeleverde grondstoffen, mede middels de input door AI in half West- Europa in hun fabrieken aangepast moest worden, moet worden en gaat worden! Allemaal met AI.
    Ik kan niet snel beoordelen of bijvoorbeeld www.fme.nl/nieuws/siemens-en-clooster... daadwerkelijk AI is, als ik als minimale eis stel dat iets intelligent én kunstmatig opgelost moet zijn. Dus geen beslissingsmodel, met als uitkomst grote doos of kleine doos, en zonder dat Indiërs op den duur alle fouten ergens menselijk uit halen zodat iets bijna 100% goed lijkt te zijn. Ik heb zelf ook een zichzelf reparerend computerprogramma, dat ik commercieel AI zou kunnen noemen. In werkelijkheid is het niet veel meer dan een veel voorkomende "fout", met oplossing. Wat allemaal nóg intelligenter opgelost kan worden, zonder AI. Toch ben ik bij Siemens bovengemiddeld hoopvol als het over AI gaat, want als ik mij niet vergis leveren zij al decennia lang de machines die mijn handschrift op enveloppen kunnen lezen. Zonder dat ik ooit aan Siemens voorbeelden van mijn handschrift heb moeten aanleveren. Maar goed, van een machine die medische instrumenten geplastificeerd optimaal verpakt, kan er van AI sprake zijn als je daar een in een grappige vorm gebogen paperclip in kunt stoppen, en dat de klant het niet anders had willen plastificeren.

    Ook daar betwijfel of het AI is. Ten eerste omdat iets aangepast moet worden, want met AI zou het al zijn aangepast. Maar goed, in essentie varen schepen min of meer vaste routes, en je kunt meten of daar zeer massaal van wordt afgeweken. Maar dan wordt zoiets meer een beslissingsmodel. Is een schip niet op de verwachte plek (qua tijdstip of plaats), dat je dan maatregelen neemt. SImpel gesteld: als een schip niet nabij of voorbij de Golf van Aden is, houd dan rekening met een dag vertraging. Is dat schip, en andere schepen misschien oof, nabij Zuid-Afrika, houd dan rekening met een stremming en omvaren, inclusief fysieke consequenties en hogere kosten.

    Generiek bestaat verder nog de kans dat de beurs bovenmatig reageert op iets dat AI wordt genoemd, denk maar aan ChatGPT dat intelligent noch kunstmatig is, maar dat een werkelijke introductie van échte AI zeer langzaam en geleidelijk verloopt. Een enkel bedrijf kan exponentieel profiteren, maar de uitschieters zullen zeldzaam zijn op individueel niveau. Dat heb je ook bij IoT, en had je bij "alles met een stekker" of de geniale inval om de op AEX gelijkende domeinnaam iex.nl te registreren. Enkele IoT-noteringen bij Euronext in HJ2 2023, om mijzelf te citeren: ALKLK -39,29%, IOT -36,39%, OPTI -43,90%, OVH -9,62% (ALGEC ontbreekt in dit overzichtje met koersdalingen). Vaak meer name-dropping dan verkoop.

    Een verder off-topic voda heeft ook voor mij toegevoegde waarde, die door de werking van het IEX-forum wordt verminderd. Je kunt weleens "iets" missen van een bedrijf, en dan is het best handig dat iemand bij een bedrijf verwijst naar een persbericht over een door mij even gemist superdividend of zo. Alleen verdwijnt dat bij IEX vrij snel uit beeld, als je iets niet hoogfrequent volgt. Een keer reageren op een nieuwe draad, en bijvoorbeeld het onderwerp "marique over Afrikaanse ETFs" kan worden verdrongen. Ook lastig voor voda, want die neemt telkens de mooie moeite om per bericht de juiste draad weer op te pikken. Best veel werk, al dat terugbladeren als je "veel" onderwerpen volgt.
  13. forum rang 5 Japaho 14 februari 2024 08:13
    quote:

    ffff schreef op 13 februari 2024 13:32:

    Die nieuwe AI-golf staat nog in de kinderschoenen. Maar Arm toonde zich in zijn recente cijfers optimistisch over het potentieel van de ontluikende markt en dat werkt voor beleggers als een rode lap op een stier.

    Slechts één zinnetje gekopieerd uit artikelen in De Tijd. Arm Holding Plc beleefde een verschroeiende beursstijging de laatste dagen. En is weer een pracht van een voorbeeld hoe bedrijven die verbonden worden aan AI-technologie, AI Ontwikkeling enorme beleggingskansen bieden. Zie ook mijn posting hierboven.

    Peter
    Ik volg een gerenommeerde "goeroe" in de USA welke de AI en aanverwante bedrijven nauwlettend volgt.

    Deze heeft een zogenaamde Favorit 7 shares welke hij hoog aanslaat voor de komende jaren:

    1) PALANTIR 2) SYMBOTIC 3) OPENDOOR 4) BRAZE 5) SAMSARA 6) UIPATH 7) MOBILEYE.

    Misschien de moeite waard om te volgen?
  14. forum rang 7 ffff 15 februari 2024 14:58
    Bedankt Japaho en wellicht is er ondertussen ook een ETF op de markt gebracht.

    Wel grappig: Zelfs IEX pakt het onderwerp op: Zojuist gepubliceerd: Is een AI-premie voor RELX terecht?
    RELX heeft mooie jaarresultaten gepresenteerd. Een inkoopprogramma van GBP1,0 miljard was een verrassing. Het aandeel wordt gesteund door AI-............ Wie de rest wenst moet zich abonneren. !
  15. forum rang 10 voda 15 februari 2024 15:05
    quote:

    ffff schreef op 15 februari 2024 14:58:

    Bedankt Japaho en wellicht is er ondertussen ook een ETF op de markt gebracht.

    Wel grappig: Zelfs IEX pakt het onderwerp op: Zojuist gepubliceerd: Is een AI-premie voor RELX terecht?
    RELX heeft mooie jaarresultaten gepresenteerd. Een inkoopprogramma van GBP1,0 miljard was een verrassing. Het aandeel wordt gesteund door AI-............ Wie de rest wenst moet zich abonneren. !
    Hier valt meer over Reed te lezen, zonder abo. :-)

    www.telegraaf.nl/financieel/212276407...
  16. forum rang 7 ffff 15 februari 2024 15:23
    Bravo en merci Hans,
    Het eerste zinnetje is een opkikkertje en de rest van de alinea past bij de gedachtewisseling van deze draad over AI:

    Dividend:. Het keert nu 58,8 pence uit, iets meer dan analisten hadden ingecalculeerd (58,5 pence). Geen dividendtax, ook altijd een meevaller.....

    Het fusieconcern van Elsevier (1880) en Reed (1894) werkt al een tiental jaren met kunstmatige intelligentie. Dat was aanvankelijk om data te filteren en te groeperen. Nieuwe software bood klanten de kans voorspellingen te doen op basis van patronen, zoals patronen van diefstal van creditcardgegevens of vroege signalen van verzekeringsfraude.

    Het profiteert nu van de volgende generatie generative AI, software maakt automatisch teksten, afbeeldingen of video’s op individueel verzoek op maat.
  17. forum rang 5 Japaho 15 februari 2024 17:09
    Are the “Magnificent 7” really that magnificent?
    Just seven stocks—Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia and Tesla—account for almost 30% of the S&P 500 market cap. Those seven companies have contributed more than half of the S&P 500’s 32% rally since the start of 2023. The magnitude of gains in some of the single stocks over that time period has been astounding: Nvidia share prices have more than quadrupled, Amazon’s have doubled, and Microsoft’s and Alphabet’s are up more than 70% and 60%, respectively.

    We think the gains have been justified. The latest earnings reports from the cohort, save for Nvidia (theirs will come in late February), show three key dynamics that have pushed the names to new highs:

    Earnings growth is picking up steam and looks likely to stay strong.
    Valuations remain reasonable, despite the recent rally.
    The potential of artificial intelligence is accelerating, and the Magnificent 7 are both enablers and beneficiaries of it.
    That said, not all of the companies included under the Magnificent 7 moniker have shined equally. Tesla, for example, is becoming something of the runt of the group, having fallen out of the top ten list of the world’s largest companies. Voices on the Street have even started to question if Tesla belongs in the Magnificent 7. As such, our piece today will focus on the other six companies in the group.

    Earnings growth is picking up steam
    The earnings story for the Magnificent 7 starts with cost control measures put into place after 2020’s pandemic-era tech binge turned into a hangover in 2022 and part of 2023. Amid a slowdown in demand across business functions, the “hyperscalers” (Microsoft, Amazon and Google) tightened their belts on costs and reduced headcount to protect profit margins.

    Then ChatGPT burst onto the scene. Not only did the platform bring artificial intelligence into the limelight, it also increased real demand for artificial intelligence implementation and related services. We expected that the AI craze would ultimately create a reacceleration in cloud growth—something that came to fruition this earnings season. Microsoft’s Azure, Amazon’s Web Services, and Google’s Cloud Products all beat growth expectations in the fourth quarter, and management teams struck an upbeat tone on forward guidance.

    The combination of leaner cost structures and reaccelerating demand has offered a boost to earnings estimates for the year ahead.

    The Magnificent 7 is expected to continue to outpace the earnings growth of the broader market
    This chart shows YoY earnings-per-share growth for the Mag-7, remaining 493, S&P 500 and S&P 400 for 2024 and 2025.
    Source: FactSet. Data as of February 8, 2024.
    View info
    Valuations still look reasonable, even in light of the recent rally
    After rallying more than 100% in aggregate in 2023, the Magnificent 7 stocks have shown no sign of slowing this year. Valuations have expanded modestly, but a larger proportion of the increase can be attributed to rising expectations for earnings in the year ahead.

    At face value, there is no denying that the megacap stocks trade at a premium to the rest of the S&P 500. But when comparing the aggregate forward price-to-earnings ratio to history, it is roughly in line with the 10-year trailing average. Given our confidence in the earnings trajectories, we prefer to look at valuations on an earnings growth-adjusted basis. This measure, called the price-to-earnings-to-growth ratio, shows that the Magnificent 7 valuations still look reasonable to inexpensive.
    Megacap valuations look more reasonable when adjusting for future growth expectations
    This chart shows 2024 price-to-earnings/2024 earnings growth (PEG) ratio for the Mag-7, remaining 493, S&P 500 and S&P 400 for 2024 and 2025.
    Source: FactSet. Data as of February 6, 2024
    View info
    AI potential is accelerating
    The pace of innovation in the technology sector is leading to massive investment; the enablers and beneficiaries could stand to profit.

    AI adoption is the most tangible example today, and it’s already producing results in real time. Take Microsoft: AI most recently contributed double the amount of growth to its cloud business than in the previous quarter.

    To support the ongoing growth, Microsoft, Meta, Alphabet and Amazon are expected to funnel massive amounts of capital expenditure to data centers. That investment is expected to bring additional sources of income for the likes of Nvidia (which will round out the Magnificent 7 earnings later this month) and other chipmakers (e.g., Advanced Micro Devices just increased its outlook for its data center CPU from $2bn to $3.5bn). Not only that, but the accelerated pace of adoption of these technologies means that the impact is reaching beyond the tech and tech-enabled sectors.
    The bottom line: We think they’re called “magnificent” for a reason
    The AI hype is real: Companies are producing earnings results to validate the rallies they have seen over the past year. And with the largest names in the technology space accounting for a large share of both U.S. and global equity benchmarks, the story matters for all equity investors.

    But as these megacap names and the broad equity market continue to grind higher, we think today’s environment makes the case for a focus on “alpha” over “beta” through a more selective approach. More than a third of S&P 500 stocks are still down since the start of 2023, and we see the potential for other themes—such as healthcare innovation and ongoing consumer resilience—to support recoveries in some areas going forward. With a dispersion of earnings results both within and between sectors, careful stock selection can help tap outperformance opportunities. The current environment looks like fertile ground for active equity managers.

    Your J.P. Morgan team is here to help ensure that your portfolio is closely aligned with your financial goals and long-term plan for the years ahead.
  18. forum rang 8 Leefloon 15 februari 2024 19:58
    AI of niet ("niet" is het goede antwoord) maakt voor stijgende koersen weinig uit:

    "Gerucht: OpenAI werkt aan eigen zoekmachine

    OpenAI werkt mogelijk aan een eigen zoekmachine. Die zou deels worden aangedreven door Microsofts Bing. Dat zou van OpenAI een rechtstreekse concurrent van Google maken. Details zijn nog niet bekend."


    Met menselijke intelligentie valt het misschien wel op dat na "details zijn nog niet bekend" allerlei details in een artikel ( tweakers.net/nieuws/218656/gerucht-op... ) volgen...

    Kleine vind ik overigens meestal interessanter. Daar meer kans op een iets toevalligere grote (economische) doorbraak dan bij (technische) doorbraken van de grotere. Het verschil tussen iets dat technisch interessant kan zijn, en wat financieel interessant kan zijn. Wat de dropped grote names (zouden) doen, is zóóóóó 2004, en is eigenlijk meer van hetzelfde.
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 882,63 +1,42%
EUR/USD 1,0693 -0,34%
FTSE 100 8.139,83 +0,75%
Germany40^ 18.177,90 +1,45%
Gold spot 2.337,95 0,00%
NY-Nasdaq Composite 15.927,90 +2,03%

Stijgers

Xior
+6,16%
bpost
+3,47%
Proximus
+3,38%
Ontex
+3,16%
DEME G...
+2,19%

Dalers

KBC Groep
-0,83%
Melexis
-0,80%
IBA
-0,77%
UCB
-0,44%
Barco
-0,15%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links