Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aventis, Sanofi-Synthélbo en l'Oréal; wat een dag!

112 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 marique 8 januari 2024 14:44
    De markt reageert en masse dat betekent dat de aanleiding impact heeft op alle fondsen.

    Interessante conclusie, @Opentop. Doet me denken aan een discussie die ik een jaar of vijftien geleden had met @Hythloday (High Yield/GlobalSelection e.a. aliassen). Ik volgde toen het maandelijkse koersverloop van de Europese sectorfondsen vanaf 1991. Mijn vaststelling toendertijd was dat grote koersbewegingen vrijwel gelijktijdig (dus in dezelfde maand) en beursbreed (dus over alle sectoren) en met bijna hetzelfde percentage plaatsvonden.

    Die vaststelling was mede voor mij een reden om geleidelijk aan meer te gaan beleggen in sector etf's en minder in afzonderlijke aandelen.
  2. forum rang 6 Opentop 8 januari 2024 18:18
    HI Marique , dat is inderdaad de conclusie.

    Uiteraard kan je ook weleens een heel goed aandeel eruit weten te vissen, maar je moet dan wel heel goed zien welk fonds dan in positieve zin afwijkt van het geheel ( Philips en Airbus). Dan weet je ook niet hoelang dat zal zijn.
    Wat in de weg staat van het etf beleggen is , ijdelheid.
    De gedachte dat men het beter weet.
    Ik maak(te) mij er ook schuldig aan.

    Nu iets "rijper" met 35 jaar beurservaring ben ik blij dat ik in de S&P500 ETF zit.
    De gedachte erachter is vrij simpel.
    Het zijn de grootste 500 bedrijven.
    De economie is de USA is veel dynamischer
    Dus als er morgen een bedrijf komt dat groter is dan die 500 dan komen die erin.
    Zijn er bedrijven die het echt slecht doen, dan neemt de index afscheid, daar waar je zelf nog weleens zou blijven zitten.
    Vorig jaar is dat best aardig gegaan
  3. forum rang 6 Opentop 18 januari 2024 11:34
    Hi Peter,
    ik heb een serieuze vraag. Je spreekt je afschuw uit over het afdragen van belastingen, je bent zelfs 2 keer verhuist.
    Maar heb je de boel wel eens vanuit een andere hoek bezien ?
    Stel je verkoopt die aandelen, iets wat ik zou doen gezien de vooruitzichten ( zie onder).
    Je zet alles op een rente rekening. Obligaties enz.. stel je voor je maakt 4% op je vermogen - dat is zeg maar 5 miljoen.- per jaar.
    De belasting op spaargeld is denk ik 1% ( ik weet het niet precies maar het is veel lager dan belasting op aandelen-huizen).
    Dan zou je 100.000 p/maand betalen.
    Waarschijnlijk met een goede adviseur is dat nog minder.
    Is dat een bedrag waarvan je zegt, dat vind ik redelijk gezien de 5 miljoen die ik pak volkomen legaal. ?
    Van dat geld worden slechte zaken gedaan, maar ook worden zaken betaald die nuttig zijn, bijvoorbeeld onderzoeken op faculteiten, opleidingen van slimme mensen worden meegefinancierd, dijken aangelegd, wegen en bruggen etc. Je begrijpt wel wat ik bedoel.
    Je kan dan lekker weer in je eigen habitat wonen, zou dat je niet een fijn gevoel geven ? Zaken zijn natuurlijk absoluut te zien maar ook in relatieve zin. Zo moet je niet denken in 100K per maand of niets. Je zal waar je ook woont altijd bereid moeten zijn iets te betalen. Dus waar ligt het verschil wanneer zeg je dat vind ik dan de afweging waard ?.

    Over de aandelen ik had hiervoor een 15 aandelen bekeken die jij in positie zal hebben. Dat is een fractie van de wellicht 70 maar het zal wel een aardig beeld geven. Wat ik merkte is dat de koers aan het einde van 2023 veelal al in april van het jaar op de borden stond. Met andere woorden de koersen bewogen 8-9 maanden niet. Dat moet een waarschuwing zijn.
    Kijken we nu:
    AB Inbev 2% in de min vanaf 2024 - gelijk aan april
    Engie 3% in de min gelijk
    Sanofi 4% in de plus onder de koers van april 2023
    Ageas 3,3% in de min gelijk
    Brederode 4,6% i n de plus gelijk
    KBC 4,0 % in de min onder de koers van april 2023
    Airbus 5,1% in de plus 13% hoger in vergelijk met april
    Arcelor M 6,0% inde min gelijk aan april
    DÍeteren 1,5% inde min gelijk aan april
    Sofina 7,6% inde min gelijk
    ASML gelijk gelijk aan mei
    Prosus 3,3% in de min 25% verlies tov april
    Heineken 1,4% in de plus 13% verlies tov april
    Randstad 10,0 % in de min gelijk aan april
    Lóreal - 4,8% in de min gelijk aan april
    Solvay - 14% in de min
    Syensqo - 11% inde min

    Grosso modo is 25% gestegen sinds begin 2024 -
    75% is in de min.
    In absolute getallen _ 1 miljoen in de plus en bijna 3 miljoen in de min.
    Dit lijkt me geen goed beursjaar.
  4. forum rang 7 ffff 18 januari 2024 12:40
    Opentop,

    Vermogensbeheerders redeneren NIET zoals jij. Blijkt maar weer eens aan jouw uitvoerige opsomming en jouw manier van redeneren. Aandelenvermogens gaan op en neer en dan gaan de allermeeste vermogensbeheerders niet dagelijks ertoe over om grote delen van hun portefeuille te verkopen en weer aan te kopen. Dat is werk voor traders. Dacht je dat honderden pensioenfondsbeheerders of mensen als Buffett , maar ook ondernemers als Zuckerberg, Tesla-oprichter etc. etc dagelijks gaan zitten kijken of ze wel moeten verkopen. Tesla-oprichter heeft aan zijn aankoop van Twitter.....al ruim twintig miljard verloren.

    Dus het hele uitgangspunt van jou is voor mensen zoals ik volkomen verkeerd. Ik ben met NIETS begonnen en heb waarachtig in 2024 verlies geleden. Tjonge, jonge: Dat bij het huidige wereldsituaties met krimpende economieën en oorlogen. Gewoon goed volgen en zeker niet voortdurend kopen en verkopen.

    Verder maak jij een grote inschattingsfout: Teruggaan naar Nederland is voor mij volledig uitgesloten. Een land zuchtend onder drugscriminaliteit door al die drugsgebruikers. ZIE wat er momenteel in Ecuador gebeurt: Maar EIGENLIJK is dat de schuld door de drugsconsumenten in West-Europa. Nederland is in 50 jaar oververpamperd. Door democratie durven politici die verpampering niet aan te pakken, want ze worden weggestemd. Het grote nadee,
    het grote minpunt l van democratie: De sinterklaaspolitici krijgen bij verkiezingen de overhand. Zie na 22 november: Er is nog geen regering in Nederland, maar voorlopig hebben ze een zwaar linkse vermogensbelastingverhoging van 1,97 procent naar 2,17 procent alvast wel doorgedrukt.....
    En vergeet niet, Opentop: Ik woon hier prachtig, met schitterend uitzicht, natuurgebied, heel erg rustig en vooral met een bijkomend ( ik schrijf BIJKOMEND) vooruitzicht dat mijn kinderen geen 22.000.000 Euro hoeven af te staan aan een nivellerende regering na mijn overlijden. Het is bijna op zich al een goede reden mijlenver weg uit Nederland te blijven.
    Met de satelliet heb ik dagelijks enkele uren contact met Nederland, ontvang hier 10 Nederlandse tv-zenders zelfs uit Friesland, Gelderland, Zeeland, Brabant etc. en leef veel luxer, rustiger dan in een land dat steeds meer vreemdelingen opvangt en een verkiezingsuitslag van 22 november eigenlijk negeert.

    Kortom...Met een verschuiving naar Zwitserland en afgeleiden naar Frankrijk waarover ik in de KK vertelde voel ik mij veel en veel geruster dan met dat verpamperde en steeds meer nivellerend Nederland. Willem-Alexander zal het vandaag hoogstwaarschijnlijk ook gaan ervaren...

    Gewoon de portefeuille aanhouden en de grote klus van jaarlijks terugvragen van dividenden oppakken. DAT accepteer ik gewoon als vermogensbeheerder evenals de jaarlijks schommelingen in vermogen. Uiteindelijk groeit het toch. Uiteindelijk begon ik met...."NIKS', helemaal niks!

    Jouw opsomming geeft overigens ook een goed beeld voor jullie pensioenverwachtingen........

    Peter
  5. forum rang 6 marique 19 januari 2024 14:00
    quote:

    Opentop schreef op 8 januari 2024 18:18:

    (...)
    Wat in de weg staat van het etf beleggen is , ijdelheid.
    De gedachte dat men het beter weet.
    (...)
    @Opentop,
    Ik vraag me af of het ijdelheid is. Denk eerder onwetendheid en bang voor een andere aanpak. Want wie in etf's wil beleggen moet ook onderzoek blijven doen, net zoals dat met afzonderlijke aandelen nodig is.
    Wat jij doet, een S&P etf als hoofdmoot, en daarnaast nog wat losse aandelen, werkt prima. Ik doe net zoiets: een handvol etf's en een zwikkie losse aandelen. Die losse aandelen wil ik geleidelijk afbouwen tot op een tiental met elk plm 1% van de portowaarde. Ik denk dat ik uiteindelijk uitkom op alleen nog een paar etf's.
    Wie het heel simpel wil houden, kan volstaan met 1 wereld etf en daar al zijn geld in steken. Eenvoud loont.
  6. forum rang 7 ffff 24 januari 2024 15:10
    Opentop,

    Ik reageer alleen maar omdat er zo gruwelijk veel onverwachts en onberekenbaars op de beurzen gebeurt.
    Nog GEEN WEEK geleden schreef je je lange analyse betreffende een groot deel van mijn portefeuille. Ik heb dat aandachtig gelzen en jou antwoord gegeven.

    Nu zijn we nog geen week verder.....En je moet toch met mij eens zijn.....Wat verdomde goed dat ik mijn portefeuille niet geliquideerd heb. Een AEX boven de 800 ( weer), een DAX 30 boven de16800. Zelfs de armoedig strompelende Bel20 kroop vooruit.

    Als beheerder WEET je gewoon dat indices stijgen en dalen. Het is nooit anders geweest. Ik zal dit keer maar zwijgen over de vermogenstoename op één week tijd...... Het is ook zo weer verdampt. Wel fijn en geruststellend voor de pensioenen....

    Peter
  7. forum rang 7 ffff 25 januari 2024 12:53
    Reactie van hirshi, maar ik had eigenlijk toch best een reactie van Opentop verwacht.

    Op 18 januari, nog maar één week geleden postte Opentop de lange uitgebreide posting hierboven. Ik neem aan goedbedoeld en ik nam dan ook de moeite HEM weeer te leren hoe beleggers op verschillende manieren met hun kapitaal omgaan.
    Op 17 januari stond de AEX op 771,43 en zojuist hierboven op 808,20 DAT is dus een stijging van bijna 37 AEX punten, of net geen 5 procent op een goede week.

    NATUURLIJK heeft en had geen mens zoiets voorzien, maar het past wel grandioos bij mijn strategie van heel weinig wisselingen en je vooral niet zenuwachtig laten maken door dalende koersen. 5 Procent op een week is ronduit ontzettend veel.

    Ik heb geen Dupont De Nemours, Hirshi, en ook gee4n Alstom maar wel SAP. En lees de uitgebreide artikelen over SAP op de Duitse sites. Er is niet alleen ASML, maar er zijn meer bedrijven die een studie waard zijn. Je kent ongetwijfeld BL, Ben L nog wel die jaaaaaaren geleden de KK zo domineerde zoals nu een politiek activist deze beleggersforum overheerst. Ben plaatste heel wat keren zijn bedenkingen bij ASML en ik las ze wel maar negeerde zijn conclusies van te verkopen. Gisteravond nog even aan die voorpaginaschrijver van IEX gedacht. Ongetwijfeld ook goed bedoeld, maar wat zat hij ernaast.

    We zijn hier om elkaar op de hoogte te houden en niet die ellendige jaloezie, Hirshi. JIJ postte regelmatig over 3i Group en word ik in De Tijd getrakteerd op een GEWELDIG overzichtsartikel over holdings in 2023: 3i Group zit bij de absolute kopgroep van 84 procent vermogenssgroei op 1 jaar tijd en dat steekt schril af met een Prosus of Brederode, waar ik in belegd heb.
    En zo blijft steeds de stelregel: Beleggen is de optelsom van PLUSSEN en MINNEN en er is niemand die het allemaal juist heeft. Maar zo beroerd als het neefje van Warren Buffett het vorig jaar gemaakt heeft, hebben wij gelukkig geen van allen: De Boston Omaha Corporation boette 41 perocent van zijn vermogen in.....
    Beleggen zit dus niet in de genen, maar in een volgehouden strategie en héél hard werken, lezen, studeren en miskleunen accepteren zoals de windmolenparken. Maar zelfs DAAR is er perspectief: RWE deed een bod op het Deense windmolenparkbedrijf dat zo gruwelijk slecht presteerde in 2023 Uitvoerig over gepost hier in de KK
    van IEX .....KOPEN als iedereen huivert denken ze bij RWE. Alleen de Deense Regering verkoopt niet....... Over vijf of tien jaar weten we, wie de juiste beslissing heeft genomen........

    Maar met beursindices die alweer zo hoog in zo korte tijd staan.........Fantastisch.

    Peter
  8. David Fernández 25 januari 2024 16:48
    Proficiat met SAP Peter.

    Tech presteert opperbest. Ook ASML weer ruim hoger.
    En wat te denken van oudgediende IBM. De koers gaat 11-12% hoger op de de kwartaalcijfers.

    Schril contrast is de koers van gezondheids- en welzijnsbedrijf HUMANA met een min van 13%
    En ook TESLA stelt teleur. Het aandeel zet de afdaling voort met een min van ruim 10%
    Meer cijfers op komst.
    Superspannend.
112 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 882,63 +1,42%
EUR/USD 1,0693 0,00%
FTSE 100 8.139,83 +0,75%
Germany40^ 18.177,90 +1,45%
Gold spot 2.337,95 0,00%
NY-Nasdaq Composite 15.927,90 +2,03%

Stijgers

Xior
+6,16%
bpost
+3,47%
Proximus
+3,38%
Ontex
+3,16%
DEME G...
+2,19%

Dalers

KBC Groep
-0,83%
Melexis
-0,80%
IBA
-0,77%
UCB
-0,44%
Barco
-0,15%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links