Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AMD (Advanced Micro Devices )

1.299 Posts
Pagina: «« 1 ... 42 43 44 45 46 ... 65 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 9 nine_inch_nerd 23 januari 2024 13:30
    quote:

    closer schreef op 22 januari 2024 17:48:

    [...]
    Hou ons niet langer in spanning... Op welke koers?
    Eigenlijk niet interessant. Dacht dat ie verder zakte dan $165 en wachtte iets te lang. Bij $167 plukje gekocht.

    Enige koersdruk nog. Voorbeurs lichtrood.

    Advanced Micro Devices-aandeel lager, beurshuis Northland Capital Markets ziet vraag vertragen
    Advanced Micro Devices: (-3,5%) Na een forse beurshausse werden de aandelen van het halfgeleiderbedrijf gisteren wat lager gezet door beurshuis Northland Capital Markets. Die verlaagde het advies immers van “Kopen” naar “Market perform”, op basis van een waardering die toch wel behoorlijk opgelopen is. De analisten lieten in dat verband optekenen dat de prijzen en de vraag zouden kunnen vertragen, waardoor de omzetgroei onder druk kan komen te staan.
  2. forum rang 8 closer 23 januari 2024 14:47
    Haha, hoe is dat spreekwoord ook weer, zoiets als "wie op z'n handen blijft zitten" of was het iets met blaren?

    Ach, jij hebt nog 5 jaar, toch? Zonder uitzicht op een noemenswaardig pensioen kan ik me een nieuwe halvering niet permitteren, vandaar dat ik deels ben uitgestapt. Zeer geruststellend dat cash geen last heeft van een dalende koers.
  3. forum rang 9 nine_inch_nerd 23 januari 2024 15:00
    quote:

    closer schreef op 23 januari 2024 14:47:

    Haha, hoe is dat spreekwoord ook weer, zoiets als "wie op z'n handen blijft zitten" of was het iets met blaren?

    Ach, jij hebt nog 5 jaar, toch? Zonder uitzicht op een noemenswaardig pensioen kan ik me een nieuwe halvering niet permitteren, vandaar dat ik deels ben uitgestapt. Zeer geruststellend dat cash geen last heeft van een dalende koers.
    Och, al dik 2,5 jaar gestopt (pre-prepensioen en klaar met deel te nemen in die 'arbeidsmachine'). Red me zo prima en met aandelen/opties probeer ik mijn hobbies te financieren.
    Cash is er ook en paraat gezet (om evt in te zetten indien nodig) op Trader Rep. met 4% rente. ;)
  4. forum rang 9 nine_inch_nerd 24 januari 2024 15:45
    Leesvoer.
    www.fintessa.nl/actueel/beursberichte...

    De chips leiden de weg
    ASML verrast met goede cijfers


    Auteur: Jan-willem Nijkamp Datum: 24-01-2024

    De AEX is vandaag flink hoger geopend, geholpen door een koerssprong van indexzwaargewicht ASML na cijfers. Beleggers reageerden positief op de cijfers en de lange termijn vooruitzichten van de chipmachineproducent. Het aandeel opende ruim 6 procent hoger en duwde de AEX door de 800 puntengrens. Het bedrijf ziet positieve ontwikkelingen in de chipmarkt en kreeg voor ruim 9 miljard euro aan nieuwe orders binnen in de laatste drie maanden van het jaar. De koerssprong kwam overigens niet uit het niets. ASML is sinds vorige week reeds met ruim 15 procent gestegen.

    TSMC zet de toon

    Onder beleggers en analisten waren er immers de nodige verwachtingen gewekt nadat één van de belangrijkste klanten – de Taiwanese chipmaker TSMC – vorige week beter dan verwachte cijfers had gerapporteerd. TSMC voorziet in het eerste kwartaal een terugkeer naar solide groei en heeft de investeringen voor 2024 verhoogd. Analisten zagen dat als een aanwijzing dat de chipproducent een herstel van de vraag naar smartphones en computers verwacht. TSMC kon ook profiteren van de enorme vraag naar chips van de Amerikaanse chipontwerper Nvidia voor kunstmatige intelligentie.

    Einde aan de dip

    De chipindustrie zit na de uitbundige coronajaren al zo’n twee jaar in een neergaande markt. Beleggers en analisten speuren naarstig naar tekenen dat het einde daarvan in zicht komt. In de coronacrisis ontplofte de vraag naar elektronica en daarmee naar halfgeleiders. Maar nadat die vraag was afgezwakt hadden producenten grote voorraden geheugenchips. Die moesten eerst worden weggewerkt. De prijzen stortten in. Maar nu lijkt daar dus een einde aan te komen.

    De Philadelphia Semiconductor Index

    Een ontwikkeling die tot uiting komt in het koersverloop van de Philadelphia Semiconductor Index, kortweg SOX. Deze index bevat 30 producenten van halfgeleiders en chipmachines. Bekende namen zijn onder meer Nvidia, Intel, AMD, Micron, maar ook ASML en NXP. De index wordt niet alleen op de voet gevolgd door beleggers in de chipindustrie. De SOX geldt namelijk als een leidende indicator voor de brede markt. Chips gelden immers in een hightech wereld als brandstof voor de wereldeconomie. Niet alleen smartphones en computers, maar alles met een aan- en uitknop wordt aangestuurd door chips. Zonder chips geen energietransitie of kunstmatige intelligentie en wat te denken van de moderne wapenindustrie?


    Volledig geglobaliseerd

    De productie van chips is volledig geglobaliseerd. Kort door de bocht worden de chips grotendeels ontworpen in Silicon Valley (Nvidia, Intel) en geproduceerd in Azië (Samsung en TSMC). Voor deze productie zijn de machines van ASML onmisbaar. Chips zijn vanwege hun algemene toepassing tegenwoordig van strategisch belang. Het is dan ook niet vreemd dat ze inzet zijn in de technologische handelsoorlog tussen de VS en China. Chips zijn niet alleen maar handel, maar ook pure geopolitiek.

    Een belangrijke indicator

    Voor beleggers is de semiconductor index dus een belangrijke indicator. Zo bereikte de SOX eind december 2021 zijn top om vervolgens een daling in te zetten. De brede markten volgden later. Begin oktober 2022 zette de SOX een bodem neer. Een paar weken later deden de brede markten hetzelfde. En waar beurzen als de S & P 500 en de AEX een tijdlang onder hun vorige All Time Highs bleven hangen zette de SOX reeds medio december van vorig jaar een nieuwe hoogste stand ooit neer. De S & P 500 volgde pas vorige week. De SOX staat dit jaar al weer op een winst van 5,74 procent en daarmee 8,3 procent hoger dan de top uit 2021.

    Aantrekkende chipmarkt leidt de weg

    Als je als belegger wilt weten welke richting de beurzen opgaan dan is het goed te kijken naar de SOX. Nu geldt voor de semiconductor index opvallend genoeg een beetje hetzelfde als voor de brede markt. De rally wordt tot op heden vooral gedragen door een beperkt aantal namen. Zo stonden eind vorige week nog maar de helft van de leden van de index in de plus voor dit jaar. Eén van de leden van de Magnificent Seven was in grote mate verantwoordelijk voor de stijging. Inderdaad, Nvidia. Maar nu eerst TSMC en vervolgens ook ASML weer tot leven lijken te zijn gekomen zal de rally van de SOX snel breder gedragen worden. Een aantrekkende chipmarkt is een goed voorteken voor de beurzen.
1.299 Posts
Pagina: «« 1 ... 42 43 44 45 46 ... 65 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 882,63 +1,42%
EUR/USD 1,0709 +0,14%
FTSE 100 8.139,83 +0,75%
Germany40^ 18.177,90 +0,09%
Gold spot 2.332,08 -0,25%
NY-Nasdaq Composite 15.927,90 +2,03%

Stijgers

Xior
+6,16%
bpost
+3,47%
Proximus
+3,38%
Ontex
+3,16%
DEME G...
+2,19%

Dalers

KBC Groep
-0,83%
Melexis
-0,80%
IBA
-0,77%
UCB
-0,44%
Barco
-0,15%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links