Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Wereldhave AEX:WHA.NL, NL0000289213

  • 13,100 26 apr 2024 17:35
  • -1,080 (-7,62%) Dagrange 13,020 - 13,260
  • 331.928 Gem. (3M) 102,9K

Wereldhave 2023, doorpakken en doorleven

664 Posts
Pagina: «« 1 ... 29 30 31 32 33 34 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 The Third Way... 14 december 2023 09:29
    quote:

    The Third Way... schreef op 13 december 2023 21:02:

    De rente keldert na de bevestiging van de FED dat het volgend jaar 3x gaat verlagen. Vanaf morgen vastgoed weer in de lift?
    Het is jammer dat WH net voor 100 mln aan 5j en 7j PPs heeft binnengehaald met een vaste rente net boven de 6%. Inderdaad slechte timing vooral icm. de recente aankoop met een net hogere gekunstelde NIY van 6.8%. Maar die 100 mln is maar een klein gedeelte van het totaal kredietgebruik.

    Er is nu vooral positief nieuws: WH heeft altijd geweigerd om inzicht te geven in haar rentebeleid en gezien de sportieve financiële structuur werden door de kredietgevers de looptijden van de kredieten kort gehouden. Bij dalende rentes is dat nu een onverwacht voordeel.

    Dit betekent dat we mogen verwachten dat WH bij renteverlagingen cq. kredietverlengingen meer gaat profiteren dan haar concurrenten...
  2. forum rang 7 HCohen 14 december 2023 09:42
    quote:

    The Third Way... schreef op 14 december 2023 09:29:

    [...]
    Dit betekent dat we mogen verwachten dat WH bij renteverlagingen cq. kredietverlengingen meer gaat profiteren dan haar concurrenten...
    Precies of in elk geval net zoveel als bepaalde peers/ de sektor
    (ook bekeken vanuit perspectief 'de eerdere verregaande afwaarderingen')
  3. forum rang 5 The Third Way... 14 december 2023 10:00
    Inderdaad. WH heeft zichzelf ook fors in de nesten gewerkt door zo fors af te waarderen bij aantreden in 2019. Toen werd dat gerechtvaardigd door het stellen dat de markt zou volgen, wat niet gebeurde. De bedoeling was namelijk om dan naderhand gestaag te kunnen herwaarderen en daarmee via de opvallende maatstaf de 'total return' te kunnen profiteren, ook persoonlijk via de daarop afgestemde bonussen.

    Zoals je weet is mijn analogie met het weiland in Manhattan, en daarom is mijn bescheiden mening consistent dat er een stevige bodem staat onder de FSC met op korte tot middellange termijn licht opwaarts potentieel. Zolang WH daarbuiten geen gekke dingen meer doet...
  4. forum rang 7 HCohen 14 december 2023 10:26
    quote:

    The Third Way... schreef op 14 december 2023 10:00:

    Inderdaad. WH heeft zichzelf ook fors in de nesten gewerkt door zo fors af te waarderen bij aantreden in 2019. Toen werd dat gerechtvaardigd door het stellen dat de markt zou volgen, wat niet gebeurde. De bedoeling was namelijk om dan naderhand gestaag te kunnen herwaarderen en daarmee via de opvallende maatstaf de 'total return' te kunnen profiteren, ook persoonlijk via de daarop afgestemde bonussen.

    Zoals je weet is mijn analogie met het weiland in Manhattan, en daarom is mijn bescheiden mening consistent dat er een stevige bodem staat onder de FSC met op korte tot middellange termijn licht opwaarts potentieel. Zolang WH daarbuiten geen gekke dingen meer doet...
    Eens met de opmerking 'stevige bodem' en element 'verwachtingsmanagement/ strategie'.
    Ik zie meer dan 'licht potentieel'(midden- en lange termijn), maar we zijn nog steeds erg afhankelijk van macro-ontwikkelingen(onzekerheden) en succes is dus nog niet gegarandeerd.

    Ook eens met 'het credo dat even geen avonturen tactisch juist lijkt', in elk geval totdat de franse objecten weg zijn en de transitie verder gevorderd is.

    Time will tell, maar de case wordt in elk geval sterker met elke renteverlaging.
    Daarom ben ik ook des te meer nieuwsgierig naar de eerstvolgende taxatieronden(vooral de 2de in 2024)
  5. forum rang 4 Mr. Fleming 14 december 2023 15:21
    quote:

    Ortega schreef op 13 december 2023 23:04:

    Nu maar hopen dat WH ook meestijgt. ongelofelijk die dramatische timing van hr Storm. Had gewoon 4 maanden gewacht.
    naar 4 maanden heb je de eerste renteverlaging op je bord liggen, was polderplein wel alweer een stuk duurder geweest..
    Storm moet nu gewoon voorlopig helemaal niets anders doen dan op zijn handen zitten en huur vangen.. De aankomende 3 jaar.

    Even geen gekkigheid en aan een sustainable dividend werken, dat is alles wat ik vraag.
    Dividend zit op een best heel behoorlijk niveau met netto € 1.38 per share..

    Dan ben ik blij met het hem. Dus graag opmerkingen van deze strekking in de volgende AVA, Best Bestuur..!
  6. forum rang 4 junkyard 14 december 2023 16:09
    Verkoop Frankrijk zou komende periode de prioriteit moeten zijn, als dit zonder al te grote discount mogelijk is (boekwaarde op 4,7% NIY lijkt onrealistisch..) dan kan weer aan groei (of aankoop) worden gedacht. Hoofddorp was misschien een uitzondering in het kader van het vastgoed van de buren komt maar 1x te koop. De yield in deze transactie kan als positief (mooi rendement / lage prijs) of negatief (te hoge boekwaarde Wereldhave NL assets, NIY daling eerste halfjaar 2023 onterecht) worden gezien.

    Ceo Storm heeft (voor mij) nog veel te bewijzen, vooral of de Wereldhave winkelcentra na de FSC (capex) ronde werkelijk toekomst bestendig zijn (of dat over enkele jaren een nieuwe ceo weer met capex mag smijten om huurders te trekken).
  7. forum rang 7 HCohen 15 december 2023 09:12
    Eindelijk meer geld in de knip: economen voorzien flinke koopkrachtstijging
    JOOST SPIJKER
    25-12-2023 FINANCIEEL
    www.telegraaf.nl/financieel/679547035...

    AMSTERDAM - Nederlanders gaan er volgend jaar op vooruit. Na twee jaren van koopkrachtdaling verwachten economen dat huishoudens in 2024 weer meer geld te besteden hebben. „Het komende jaar staat in het teken van koopkrachtherstel”, zegt Rabobank-econoom Hugo Erken.
  8. Ortega 21 december 2023 21:24
    Hierbij mijn bezoekerimpressie van De Vier Meren en omgeving, dan heb ik ook eens wat toevoeging op dit forum. (de cijferexperts kan ik niet mee matchen:)

    allereerst Amsterdam:
    een fatsoenlijk 'conservatieve' WE of H&M is sinds corona niet meer te vinden, het zijn allemaal conceptstores voor de jongeren. Ook de C&A heeft na 100 jaar het pand tegenover de Bijenkorf verlaten en is sindsdien onvindbaar en klein. In de stadse straten zijn de damesboutiques en Spaanse delicatessezaken ook weg (op de 9 straatjes na) en vervangen door afhaal/eettenten. En dan natuurlijk de witwaszaken als snoep, nutella en prullaria.
    De PC Hoofd is 1 bouwput aan steigerbouw. Magna Plaza is niks meer.

    Daarom weer eens naar Hoofddorp, op een woensdag voor Kerst.

    De Vier Meren: prachtige look & feel ! , best nog (te)veel leegstand.
    De parkeergarage is goed bereikbaar, 1 euro eerste uur, de parkeerplekken zijn (wat te) klein. Was er flink druk. Je loopt dan eenvoudig De Vier Meren binnen op de -1. in het voorportaal 3 betaalzuilen (mag er 1 of 2 bij).
    Tijdens de verbouwing joeg de wind hier doorheen maar nu gelijk aangenaam.
    De -1 is een atriumpje qua aanzicht en je kijkt gelijk naar een bonbonnerie, Gall en Gall en je doet een paar stappen extra en staat eigenlijk al ongemerkt in de AH. Dat hebben ze heel goed gedaan. alles loopt rustig in elkaar over, de tegels,wanden, licht zijn mooi. AH karren in aparte zone. Die verdieping wordt gecomplementeerd door 'Kippie' (ieder winkelcentrum verdient deze tent: die ondernemer heeft goud in handen).
    Dan staat er wel 3 units leeg, maar met mooi raambekleding merk je dat niet eens. Daar staat ook op afgebeeld wat ze zouden willen zien: een bakker, slager en viszaak. Als dat lukt is het hele mooie food verdieping. Alleen de bakker en notenbar zitten 80 meter verderop al in Polderplein.

    Dan omhoog naar de begane grond met rolltrapje: Ook dat klopt gelijk: eerst aanblik: lingerie-etalage, heren sport(schoenen)zaak en schoenenwinkel, relaxzitjes, kerstboom voor selfies, piano voor talentvolle durfals.(vreemd dat iemand die om 16:30 ging wegrijden) Mooie tegels, eenvormige gevels, al het leidingwerk matzwart, geen prullaria voor winkels. Mooie Kerstsfeer decorties overal. Echt een dikke pluim voor sfeer.

    De L vormige begane grond genoeg goede winkels, de ICI Paris's etc en koffie/horeca tentjes. En ook mijn gewenste WE met wel 40 plusser kleding. Ook her en der wat goede zitjes voor even je telefoon checken of wachten tot je vrouw uitgeschopt is.Die zitjes zijn geen concurentie voor de horeca want zijn kleinschalig.

    Op de plattegrond staan paar units nog leeg waar echter al wel winkels inzitten.
    Een zijtak op de BG is echter wel leegig: een selfie gebied waar makelijk een (vroeg) Perrysport in kon. En een soort hamburgertent met erg veel oppervlak ( raamstempel hallal ..tja)
    Daar zou ik dan het FSC concept verwachten met (?) tandarts, dokter,apotheek, cosmokapper(waarom zijn die nooit in winkelcentra) , nagelstudio, scootmobiel winkel. Maar nee dus niks van dit alles.
    Wel is er een (contactloos betalen) toilet ingang waar zelfs kinderwagen door kan. Heel slim.

    Op de 1e etage een Mediamarkt en een lege hele grote unit. Voor een Decathlon wellicht ? Of de JD Sports, maar ja die zitten 200 meter buiten in een mooi pand.
    Of dan maar een FSC fitnesscentrum. Ik moet er persoonlijk niet aan denken om door winkelcentrum naar sport te gaan.

    Circa 43 units dus bezet, 3 kleine leeg, 1 grote leeg en 1 grote als selfiegebied.

    Polderplein
    Vanuit de kortezijde van de 'L'vorm loop je 'ongemerkt' Polderplein in, want bv de vloertegels zijn evengroot. Maar je merkt het eigenlijk direkt. Want dan sta je in de 90ties, vergeelde tegels, geelig licht, iedere winkel zijn eigen smoel inclusief het verschrikkelijke rood van wibra en kruitvat. en ook allerlei prullaria voor de winkels. Maar alle units zijn wel vol van notenbar tot snoepwinkel tot kledingzaken.

    Dan loop je naar buiten naar een slecht ingericht plein met winkels rondom en jaren 80 appartementen erboven. Drama in de regen.

    Overig Hoofddorp winkelgebied
    Tis een raar centrum : eigenlijk is ieder decenia terug te zien. jaren 60 buitenwinkels, jaren'90 Polderplein, polderplein buiten, jaren 80 tochtige glascorridor met paar winkeltjes,millenium nieuwbouw winkelpanden.

    Al met al is Vier Meren het mooist, warmst,aangenaamst. Maar de vraag is op winkeleigenaar daarvoor gaat kiezen.

    naschrift:
    We verbaasden ons hier over verkoop Maassluis, is dat te armlastig publiek dan? Hoofddorp toch ook gemelleerd publiek. Tís geen Gelderlandplein met chiquere Zuidas volk.

    Na zo'n middagje dacht ik wel dat bol.com toch efficienter is voor de ramp van kerstinkopen..
    tot zover dit toch wel lange epistel. prettige feestdagen ieder op dit forum.
  9. forum rang 10 voda 29 december 2023 08:22
    Bericht klopt niet, moet eigenlijk Wereldhave Belgium zijn!

    Wereldhave rondt verkoop winkelcomplex af
    29-dec-2023 08:15

    Reële waarde van 7,46 miljoen euro.

    (ABM FN-Dow Jones) Wereldhave heeft de verkoop van het winkelcomplex The Box aan RVM City Retail afgerond. Dit maakte het vastgoedfonds vrijdagochtend bekend.

    Het complex staat in Gent en kent momenteel vier actieve huurders. De verkoop vond plaats tegen een prijs die "licht" boven de reële waarde ligt, aldus Wereldhave. De reële waarde werd bepaald op 7,46 miljoen euro.

    Wereldhave stelde zich meer te willen richten op de Full Service Centers-strategie, met investeringen in winkelcentra en retailparks met voldoende omvang.

    De inkomsten uit de verkoop van The Box zal Wereldhave herinvesteren in bestaande projecten.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Zie ook:

    PERSBERICHT: Voltooiing van de overdrachtstransactie van het winkelcomplex "The Box" aan RVM City Retail NV
    29-dec-2023 08:00

    Persbericht - Voltooiing van de overdrachtstransactie van het winkelcomplex "The Box" aan RVM City Retail NV

    Bijlage

    -- Persbericht - Voltooiing van de overdrachtstransactie van het
    winkelcomplex The Box
    ml-eu.globenewswire.com/Resource/Down...
  10. forum rang 10 voda 29 december 2023 08:44
    Ik had een mailtje naar ze gestuurd; :-)

    Update: Wereldhave Belgium rondt verkoop winkelcomplex af
    29-dec-2023 08:30

    Reële waarde van 7,46 miljoen euro.

    (ABM FN-Dow Jones) Wereldhave Belgium heeft de verkoop van het winkelcomplex The Box aan RVM City Retail afgerond. Dit maakte het vastgoedbedrijf vrijdagochtend bekend.

    Het complex staat in Gent en kent momenteel vier actieve huurders, waaronder Albert Heijn en Kruidvat. De verkoop vond plaats tegen een prijs die "licht" boven de reële waarde ligt, aldus Wereldhave. De reële waarde werd bepaald op 7,46 miljoen euro.

    Wereldhave stelde zich meer te willen richten op de Full Service Centers-strategie, met investeringen in winkelcentra en retailparks met voldoende omvang.

    De inkomsten uit de verkoop van The Box zal Wereldhave Belgium herinvesteren in bestaande projecten.

    Update: om meer informatie toe te voegen en om te verduidelijken dat het om Wereldhave Belgium gaat.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  11. forum rang 7 HCohen 30 december 2023 14:00
    quote:

    Ortega schreef op 30 december 2023 13:12:

    Wat voor huurindexatie gaat er mogelijk zijn in 2024... de inflatie in oktober was minimaal of zelfs negatief met al die nieuwe rekenmethodes van het CBS. Daar gaan huurders zeker op wijzen na de flinke huurverhoging afgelopen jaar...
    www.vbk.nl/legalupdate/de-indexering-...
    In het ROZ-model is vastgelegd dat de huurprijs jaarlijks geïndexeerd wordt op basis van de CPI.
    Als partijen hebben afgesproken dat de huur jaarlijks op 1 januari geïndexeerd wordt, dan geldt volgens de gebruikelijke indexeringssystematiek (in onder andere het ROZ-model) dat naar de CPI van vier maanden eerder wordt gekeken

    CPI wordt elke maand vastgesteld door de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) met dezelfde maand in het voorgaande jaar te vergelijken

    In sept was de CPI inflatie minimaal maar niet negatief, nl. 0.2% tov sept 2022
    www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2023/41/infla...

    Na de flinke verhoging van vorig jaar (grotendeels volledig doorgevoerd door WH) is de kleine indexering welkom voor de huurders en de lage inflatie goed voor consumenten(uitgaven). Structureel(gemm over 2 jaar) heeft er nog steeds een mooie huurverhoging plaatsgevonden. Daarnaast kan WH bij nwe contracten en verlengingen altijd nog een hogere huur vragen/ eisen/ onderhandelen(met oa het argument van de flinke CAPEX-ronde/FSC investeringen).

    We gaan het zien in de rapportages van dit jaar Ortega hoe de huren zich daadwerkelijk ontwikkelen.
    + met dalende inflatie gaan we verder dalende rente zien welke weer een positief effect zal hebben op waarderingen(dus op LTV) wat weer een positief effect zal hebben op de koers(het eruitlopen van de disagio op de NTA) en de CAP Rate(verlangde hoogde van het dividend door beleggers) en Discount Rate(vereist rendement door beleggers) zal tevens lager zijn, dus ook daarom positieve invloed op de koers(lagere risico premie op veilige staatsobligaties).
  12. forum rang 7 HCohen 30 december 2023 16:18
    Al ben ik niet gespeend van de emotie 'hoop' (wie wel?) baseer ik mijn beleggingsbeslissingen op beredeneerde en gecalculeerde aannames en niet op hoop(AB'tje was overigens wel van mij).
    Mijn behaalde resultaat tot heden geeft mij geen reden tot 'spijt'(weer zo'n emotie).
    YTD 15.87%
    YTD incl divi 25.16%


    Geduld is een schone zaak(en begrijpelijkerwijs des te moeilijker op te brengen als je achter staat in de wedstrijd, wat mij bij bepaalde investeringen in het verleden ook is overkomen en dus niet onbekend is).

    Mbt tot die waarderingen, imho; richt je op de 2de helft van 2024 en verwacht geen wonderen voor de 1ste taxatie-ronde.

    Ik heb best wel moeite met het oude zeer(& de negativiteit) op dit forum, al was dat wel de reden waarom ik hier actief ben geworden. Mijn voornemen voor 2024 is om me hier wat terug te trekken(nieuwsberichten daargelaten, welke ik graag deel).

    Wellicht een idee Ortega als jij het jaardraadje opent (ipv DeZwarteRidder, TTW of ikzelf)?
    Vind een nieuwjaarswens, geef de draad een naam en wie weet brengt het geluk ;-)

    In elk geval dank aan allen voor de inbreng dit jaar en een fijn jaaruiteinde toegewenst !
    Wishing everyone a happy and a prosperous new year!

    HCohen

    Disclaimer; long positie WH
  13. Ortega 30 december 2023 17:18
    Ik schreef 'hoop' rondom de waarderingen maar ga dan natuurlijk uit van de lagere rente en gevolgen daarop. Bij WH hou ik de verwachtingen altijd wel laag. En Storm kan ook nog weer uit de hoek komen haha.

    Jaardraadje open, die eer laat ik passeren, maar dank voor je geste :) Mag een van de hardcore posters doen.
  14. forum rang 5 The Third Way... 31 december 2023 10:59
    quote:

    The Third Way... schreef op 12 december 2023 08:10:

    [...]
    In een vorig leven zei ik tegen mijn troepen dat: "een goed analist kan meedenken met de CFO, een topanalist kan meeleven met de CEO." Voor dat laatste is het loslaten van modelmatig denken en een nadruk op interdisciplinariteit en het doorgronden van de psyche nodig, reden waarom topanalisten vnl. mensen met veel levenservaring zijn. Zoals je wellicht herinnert van de boekcover is dat het aspect waar ik zowel professioneel als met passie naar kijk. En zo kijk ik ook met veel plezier naar WH en Storm. Jij denkt dat het haat en dies meer is, het is feitelijk en common place. Weet in die context dat Storm zelf als teamleader bij Kempen bekend stond als iemand die in zijn analyses mensen volledig kon afbranden, daar was hij berucht voor.
    ...
    @HCohen

    Om het jaar goed af te sluiten kom ik bij je terug op jouw indruk dat er teveel focus is op de ceo van WH. Mijn reactie las je boven. Ik nodig je uit om mijn introductie van het Basic-Fit 2024 draadje te lezen, gepost als bijlage op 28 december:

    www.iex.nl/Forum/Topic/1399357/Basic-...

    Zie vooral op p.5 het stuk onder het kopje: Management. Kortom, ook hier zie je dat de focus op een ceo cs. bij mij een hoofdonderwerp in elke kritische analyse is. Niet alleen wanneer het fout is maar ook wanneer het goed gaat, altijd indien mogelijk. Ondernemen is immers een menselijke zaak en een ceo beheert als eindverantwoordelijke jouw en mijn spaargeld. Die moet je imho goed kunnen inschatten...

    Ik wens jou een welgemeend gelukkig 2024.
664 Posts
Pagina: «« 1 ... 29 30 31 32 33 34 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Wereldhave overweegt inkoop eigen aandelen

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links