Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Klimaatdiscussie: opwarming aarde door mens of natuur

38.991 Posts
Pagina: «« 1 ... 1939 1940 1941 1942 1943 ... 1950 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 8 november 2023 08:23
    Onderzoekers: Gletsjers op Groenland smelten sneller dan gedacht

    De gletsjers in het noorden van Groenland smelten sneller dan gedacht. Onderzoekers schrijven in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications dat de ijsplaten daar sinds 1978 meer dan een derde van hun volume hebben verloren. Dat zou grote gevolgen kunnen hebben voor het niveau van de zeespiegel.
    Wetenschapsredactie 07-11-23, 20:08

    Sinds 1978 hebben drie ijsplaten het compleet begeven. Die dragen volgens de onderzoekers zelf niet echt bij aan een hogere zeespiegel, maar dienden wel als dam voor ander ijs. Doordat die platen nu zijn verdwenen kan een grote hoeveelheid ijs de oceaan in zakken. De platen die er nog wel zijn, zijn tussen 2000 en 2020 nog sneller gaan smelten. In diezelfde periode is ook de temperatuur van de oceaan bij Groenland gestegen.

    Er werd lang van uitgegaan dat de gletsjers van Noord-Groenland stabiel bleven en dat veranderde pas de afgelopen twintig jaar. Er ligt daar genoeg ijs om de zeespiegel 2,1 meter te laten stijgen. Tussen 2006 en 2018 zou 17,3 procent van de zeespiegelstijging te wijten zijn aan gesmolten ijs van Noord-Groenland.

    De onderzoekers verwachten dat het tempo waarop het ijs smelt in de toekomst zelfs nog verder kan stijgen, maar minstens gelijk blijft aan nu, omdat de zee door klimaatverandering ook steeds warmer wordt.
  2. Dirk de Dijker 10 november 2023 14:14
    quote:

    luchtschip schreef op 4 november 2023 01:44:

    [...]

    Jij laat je gek maken door rechtse populisten die minachtend vele miljarden, die Nederland investeren gaat, vergelijken met de bijdrage aan de temperatuurwijziging in de hele wereld

    Tuurlijk kan Nederland niet de temperatuur in de gehele wereld ernstig beïnvloeden -- heb je enig idee van hoe klein Nederland is ten opzichte van de atmosfeer wereldwijd ?

    Het betreft een totale omschakeling van fossiele verbranding naar fossielvrije energieproductie

    De hele wereld heeft de productie van onze consumptiegoederen overgeheveld naar China en het is niet verwonderlijk dat China dan meer CO2 is gaan uitstoten, namens de gehele wereld

    China is wel degelijk bezig maatregelen te nemen om CO2 uitstoot in te dammen

    Je hebt het wel over de vele miljarden die Nederland uitgeeft -- maar je sluit jouw ogen voor de vele miljarden die gepaard gaan met kosten van droogte, bosbranden, stormen en wateroverlast, die steeds frequenter voorkomen vanwege de opwarming

    Je sluit je ogen voor de euro 39 miljard per jaar die de Nederlandse overheid geeft aan subsidies voor de fossiele industrie

    Je maakt een hoop heisa over euro 30 miljard die gereserveerd is voor de energietransitie in Nederland tot 2030 ; wat neer komt op euro 4,5 miljard per jaar en geen woord over de euro 39 miljard per jaar die Nederland uitgeeft aan subsidies voor de fossiele brandstofverbruik

    Probeer eens naar de feiten te kijken en bespaar ons de goedkope tamtam verhalen van brullend uiterst rechts
    Ik heb liever iets van 'brullend uiterst rechts' dan van extreem links zoals jij. Waarom? nou, omdat bij rechts tenminste het sommetje klopt.

    Neem het maar vrolijk op voor China, dat wordt zo'n succes. Een beetje op zo'n manier van 'die arme Chinezen moeten al onze spullen maken'?? Graag dus een bewijs dat het wereldwijde klimaat en CO2 uitstoot China iets kan schelen.

    India, Afrika, Zuid Amerika zelfde verhaal - in die gebieden gaat echt de komende 100 jaar de CO2 uitstoot niet omlaag. Forget it. Zoals ik eerder al zei, zijn dus maximaal 1 miljard van de 8 miljard mensen bezig om hun uitstoot te verminderen.

    Waarom zou jij beter weten dan ik hoe klein Nederland is in vergelijking met de hele wereld?? En dan? Dat betekent alleen maar dat andere landen nog veel meer miljarden moeten uitgeven aan de energie transitie. Dat gebeurt niet.

    Verder - wat ben je van plan met die vulkaan in Italië waar jaarlijks 1,1 miljoen ton CO2 uitkomt?

    Jij bent hier degene die zich laat beinvloeden door populisten en links geklets waar uiteindelijk nooit iets van klopt. Links wil altijd alleen maar een excuus om andermans geld uit te geven. Dat is timmermans ten top.

    Dit neemt overigens niet weg dat we goed moeten luisteren en actie moeten ondernemen als iemand een innovatief idee heeft op het gebied van energiebesparing/opwekking. Maar om met miljardensubsidies steeds grotere windturbines overal neer zetten waar vervolgens miljoenen mensen tegenaan zitten te kijken is niet innovatief. Ik begrijp bijvoorbeeld niet dat er niet iemand iets kan verzinnen om met de getijden of zeestromingen energie kan opwekken. Daar zit m.i. erg veel energie in.
  3. forum rang 8 closer 10 november 2023 14:55
    quote:

    Dirk de Dijker schreef op 10 november 2023 14:14:

    Ik heb liever iets van 'brullend uiterst rechts' dan van extreem links zoals jij. Waarom? nou, omdat bij rechts tenminste het sommetje klopt.

    (...)

    Links wil altijd alleen maar een excuus om andermans geld uit te geven.

    (...)

    Dit neemt overigens niet weg dat we goed moeten luisteren en actie moeten ondernemen als iemand een innovatief idee heeft op het gebied van energiebesparing/opwekking. Maar om met miljardensubsidies steeds grotere windturbines overal neer zetten waar vervolgens miljoenen mensen tegenaan zitten te kijken is niet innovatief. Ik begrijp bijvoorbeeld niet dat er niet iemand iets kan verzinnen om met de getijden of zeestromingen energie kan opwekken. Daar zit m.i. erg veel energie in.
    Tjongejonge, wat een zelfbevestigend geleuter, alleen om jezelf in slaap te kunnen sussen.
    En maar hopen op innovatie zodat je door kunt gaan zoals je gewend bent.
    Aan getijdenenergie wordt al tijden gewerkt maar is helaas nog niet wijdverbreid. www.zeeland.nl/energie-en-klimaat/ene...
    Windenergie werkt nu.
  4. forum rang 10 DeZwarteRidder 16 november 2023 12:36
    quote:

    closer schreef op 16 november 2023 11:47:

    De Europese Commissie zet haar voorstel door om de omstreden onkruidverdelger glyfosaat nog zeker tien jaar in de Europese Unie toe te staan. Dat zei de Commissie vanmorgen nadat de EU-landen opnieuw niet tot een besluit kwamen.

    De laatste kans: act.greens-efa.eu/nl/glyfosaat
    Dat is een prima beslissing: met glyfosaat is niks mis en is bovendien onmisbaar voor de voedselproductie.
  5. forum rang 10 DeZwarteRidder 16 november 2023 12:57
    quote:

    closer schreef op 16 november 2023 12:45:

    [...]
    Haha, onmisbaar voor Parkinson, bedoel je.
    De voedselproductie kan best wat lager, beter voor iedereen.

    Hiermee lijkt voorlopig een einde te komen aan de verbeten strijd om een veelgebruikt bestrijdingsmiddel. Boeren houden hierdoor de beschikking over een nuttige onkruidverdelger. Maar milieuorganisaties en veel politieke partijen krijgen hun zin niet.

    De discussie voor of tegen glyfosaat werd de afgelopen maanden fel gevoerd, omdat het risico in algemene zin van chemische middelen in de landbouw steeds meer aandacht krijgt. Zo bestaat de vrees dat oudere middelen bij telers en omwonenden de ziekte van Parkinson kan hebben veroorzaakt. Maar een wetenschappelijk verband tussen die ziekte en glyfosaat lijkt niet te bestaan.

    Bij de stemming donderdag in het zogenoemde comité van beroep kwam geen gekwalificeerde meerderheid voor of tegen uit, net als vorige maand bij het permanente comité voor gewasbeschermingsmiddelen. Nederland onthield zich toen van stemming, hoewel de Tweede Kamer van minister Piet Adema (Landbouw) verlangde dat hij tegen een verlenging zou stemmen.
    ‘Geen onoverkomelijke risico's’

    Omdat de stemmen staakten, heeft nu de Europese Commissie het recht om de knoop door te hakken. Zij oordeelde al eerder op basis van een onderzoek van de EFSA, de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, dat ze geen onoverkomelijke risico’s ziet voor een verlenging van de toelating van tien jaar. EC zal dit eerdere besluit naar alle waarschijnlijkheid voor 15 december bekrachtigen.
  6. forum rang 8 closer 16 november 2023 13:07
    Brandbrief
    Dinsdag deden 159 Nederlandse academici in een open brief een oproep aan het kabinet om dit keer wél tegen te stemmen. Onder hen de prominente parkinsonhoogleraar Bas Bloem (Radboud Universiteit), de ecotoxicoloog Martina Vijver en ecoloog van de luchtmacht Hans van Gasteren.

    De Europese voedselveiligheidwaakhond EFSA oordeelde deze zomer dat er geen zwaarwegend bewijs is om glyfosaat te verbieden. De wetenschappers stellen in de brief dat de waakhond zich te veel baseert op ‘selectief onderzoek’ dat gefinancierd en uitgevoerd is door de agrarische sector. ‘Belangrijke, onafhankelijke, wetenschappelijke studies worden nauwelijks meegenomen.’

    In de brief wordt onder meer verwezen naar een niet-meegenomen onderzoek bij muizen waaruit blijkt dat blootstelling aan glyfosaat gepaard gaat met ‘het afsterven van zenuwcellen in het hersengebied dat verantwoordelijk is voor de symptomen van de ziekte van Parkinson’.

    Ook houden Nederland en andere lidstaten volgens de wetenschappers onvoldoende rekening met de gevolgen van het gebruik van glyfosaat voor de biodiversiteit en mogelijke aantasting van de longen en darmflora bij mensen.

    www.volkskrant.nl/cs-b513c5e5
  7. forum rang 8 closer 16 november 2023 13:18
    Dat glyfosaat veilig is valt met de huidige regels onmogelijk te bepalen, zeggen wetenschappers

    Volgens de wetenschappers wordt glyfosaat ‘overal in onze leefomgeving aangetroffen en wordt de gehele Nederlandse en Europese bevolking er dus aan blootgesteld’. In de modellen van Efsa wordt die blootstelling steevast onderschat, schrijven ze, omdat alleen wordt gekeken naar individuele stoffen via voeding en water. De werkelijke blootstelling is veel groter omdat glyfosaat zich verspreidt door te hechten aan stofdeeltjes en ophoopt in huisstof, waarna het via de huid en ademhaling bij mensen binnenkomt. In een Europese studie naar bestrijdingsmiddelen werd de onkruidverdelger gevonden in de poep van 70 procent van de deelnemers.

    Efsa toetst ook niet op het mogelijk versterkend effect van giftigheid door combinaties van glyfosaat met andere stoffen (cocktailvorming). En hoewel glyfosaat alle planten doodt, neemt Efsa niet in de beoordeling mee dat de stof ook schimmels en bacteriën in de bodem doodt en daarmee de biodiversiteit en de basis voor landbouwgewassen aantast. Het toetsingskader heeft ernstige tekortkomingen zowel voor de bepaling van de effecten op de volksgezondheid als de biodiversiteit, concluderen de wetenschappers. Ze pleiten voor een betere procedure voor toelating van bestrijdingsmiddelen in Europa en grondig onderzoek, zowel op het gebied van parkinson als voor de effecten op de natuur.

    www.trouw.nl/cs-b5032acb
  8. forum rang 10 DeZwarteRidder 16 november 2023 13:23
    quote:

    closer schreef op 16 november 2023 13:18:

    Volgens de wetenschappers wordt glyfosaat ‘overal in onze leefomgeving aangetroffen en wordt de gehele Nederlandse en Europese bevolking er dus aan blootgesteld’. In de modellen van Efsa wordt die blootstelling steevast onderschat, schrijven ze, omdat alleen wordt gekeken naar individuele stoffen via voeding en water. De werkelijke blootstelling is veel groter omdat glyfosaat zich verspreidt door te hechten aan stofdeeltjes en ophoopt in huisstof, waarna het via de huid en ademhaling bij mensen binnenkomt. In een Europese studie naar bestrijdingsmiddelen werd de onkruidverdelger gevonden in de poep van 70 procent van de deelnemers.

    Efsa toetst ook niet op het mogelijk versterkend effect van giftigheid door combinaties van glyfosaat met andere stoffen (cocktailvorming). En hoewel glyfosaat alle planten doodt, neemt Efsa niet in de beoordeling mee dat de stof ook schimmels en bacteriën in de bodem doodt en daarmee de biodiversiteit en de basis voor landbouwgewassen aantast. Het toetsingskader heeft ernstige tekortkomingen zowel voor de bepaling van de effecten op de volksgezondheid als de biodiversiteit, concluderen de wetenschappers. Ze pleiten voor een betere procedure voor toelating van bestrijdingsmiddelen in Europa en grondig onderzoek, zowel op het gebied van parkinson als voor de effecten op de natuur.

    www.trouw.nl/cs-b5032acb
    Glyfosaat wordt snel afgebroken, dus dit is allemaal onzin.

    Hoe breekt glyfosaat af?
    Na een toepassing bindt glyfosaat zich stevig aan bodemdeeltjes en is het niet langer in staat onkruid te bestrijden. Bodemmicroben breken glyfosaat af en het blijft niet in het milieu achter. Glyfosaat is geen actief herbicide zodra het de bodem bereikt en er is dus geen blootstelling op lange termijn voor planten.
  9. forum rang 10 DeZwarteRidder 16 november 2023 13:29
    quote:

    closer schreef op 16 november 2023 13:18:

    Volgens de wetenschappers wordt glyfosaat ‘overal in onze leefomgeving aangetroffen en wordt de gehele Nederlandse en Europese bevolking er dus aan blootgesteld’. In de modellen van Efsa wordt die blootstelling steevast onderschat, schrijven ze, omdat alleen wordt gekeken naar individuele stoffen via voeding en water. De werkelijke blootstelling is veel groter omdat glyfosaat zich verspreidt door te hechten aan stofdeeltjes en ophoopt in huisstof, waarna het via de huid en ademhaling bij mensen binnenkomt. In een Europese studie naar bestrijdingsmiddelen werd de onkruidverdelger gevonden in de poep van 70 procent van de deelnemers.

    Efsa toetst ook niet op het mogelijk versterkend effect van giftigheid door combinaties van glyfosaat met andere stoffen (cocktailvorming). En hoewel glyfosaat alle planten doodt, neemt Efsa niet in de beoordeling mee dat de stof ook schimmels en bacteriën in de bodem doodt en daarmee de biodiversiteit en de basis voor landbouwgewassen aantast. Het toetsingskader heeft ernstige tekortkomingen zowel voor de bepaling van de effecten op de volksgezondheid als de biodiversiteit, concluderen de wetenschappers. Ze pleiten voor een betere procedure voor toelating van bestrijdingsmiddelen in Europa en grondig onderzoek, zowel op het gebied van parkinson als voor de effecten op de natuur.

    www.trouw.nl/cs-b5032acb
    Uit eigen ervaring weet ik dat glyfosaat totaal onwerkbaar is tegen de Japanse duizendknoop, dus echt giftig is het niet.
  10. forum rang 8 closer 16 november 2023 13:33
    Wageningen University: Uit gegevens van meer dan 300 bodemmonsters van landbouwgronden in meerdere Europese landen blijkt dat in 45% van deze monsters glyfosaat en AMPA (het meest stabiele afbraakproduct van glyfosaat) zijn aangetroffen. De gevonden concentraties van AMPA waren hoger dan die van glyfosaat. De hoogste gemeten hoeveelheid AMPA was 2 mg per kilo grond.

    www.wur.nl/nl/dossiers/dossier/glyfos...
  11. forum rang 10 DeZwarteRidder 16 november 2023 13:36
    quote:

    closer schreef op 16 november 2023 13:33:

    Wageningen University: Uit gegevens van meer dan 300 bodemmonsters van landbouwgronden in meerdere Europese landen blijkt dat in 45% van deze monsters glyfosaat en AMPA (het meest stabiele afbraakproduct van glyfosaat) zijn aangetroffen. De gevonden concentraties van AMPA waren hoger dan die van glyfosaat. De hoogste gemeten hoeveelheid AMPA was 2 mg per kilo grond.

    www.wur.nl/nl/dossiers/dossier/glyfos...
    En dat zegt allemaal niks over de schadelijkheid van glyfosaat.
  12. forum rang 6 T. Edison 19 november 2023 07:31
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 16 november 2023 13:29:

    [...]

    Uit eigen ervaring weet ik dat glyfosaat totaal onwerkbaar is tegen de Japanse duizendknoop, dus echt giftig is het niet.
    Glyfosaat is misschien onwerkbaar maar blijkbaar wel effectief
    www.hortipoint.nl/tuinenlandschap/ook...
    Een middel dat zoveel leven vernietigd kan ik mij niet voorstelen dat de giftigheid beperkt is.
    Het middel wordt slecht afgebroken waardoor het overal teruggevonden wordt, dat baart mij best zorgen
  13. forum rang 10 DeZwarteRidder 19 november 2023 08:22
    quote:

    T. Edison schreef op 19 november 2023 07:31:

    [...]Glyfosaat is misschien onwerkbaar maar blijkbaar wel effectief
    www.hortipoint.nl/tuinenlandschap/ook...
    Een middel dat zoveel leven vernietigd kan ik mij niet voorstelen dat de giftigheid beperkt is.
    Het middel wordt slecht afgebroken waardoor het overal teruggevonden wordt, dat baart mij best zorgen
    De Britten zitten te liegen, want glyfosaat werkt totaal niet tegen de Japanse duizendknoop.
    Het middel wordt prima afgebroken in de grond en bovendien heeft het in (of op) de grond geen werking, want het werkt alleen als het op een levende plant gespoten wordt.

    Anders gezegd: als onkruid doodgegaan is door glyfosaat, kun je direct daarna weer andere planten zaaien of poten die dus niet doodgaan.
38.991 Posts
Pagina: «« 1 ... 1939 1940 1941 1942 1943 ... 1950 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 900,06 +1,00%
EUR/USD 1,0741 -0,15%
FTSE 100 8.313,67 +1,22%
Germany40^ 18.444,40 +0,08%
Gold spot 2.316,22 +0,09%
NY-Nasdaq Composite 16.332,56 -0,10%

Stijgers

Solvay
+14,27%
SYENSQO
+4,80%
Melexis
+3,89%
SHURGARD
+3,48%
VGP
+3,25%

Dalers

Orange...
-1,12%
Deceun...
-0,80%
Colruyt
-0,76%
AZELIS...
-0,54%
Ascenc...
-0,41%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links