Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel ASML Holding AEX:ASML.NL, NL0010273215

  • 858,800 26 apr 2024 17:39
  • +25,100 (+3,01%) Dagrange 841,800 - 862,500
  • 498.526 Gem. (3M) 553,6K

ASML 2023

12.131 Posts
Pagina: «« 1 ... 469 470 471 472 473 ... 607 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 8 zjeeraar 17 oktober 2023 08:33
    Daniël Giron;

    Het managementteam van ASML heeft voor 2025 een omzet voorspeld van tussen de €30 miljard en €40 miljard.
    Het management heeft ook een meer optimistische voorspelling gedaan voor 2030, waarbij de jaaromzet naar verwachting tussen de €44 miljard en €60 miljard zal liggen. Vanwege de horizon van zeven jaar zullen we hier echter niet in detail op ingaan.
    Deze positieve voorspelling wordt gedreven door verschillende sleutelfactoren, waaronder de verwachte groei in de halfgeleidereindmarkten zoals de automobielsector, datacenters, industriële en consumentenelektronica, waarbij de totale halfgeleidermarkt naar verwachting tot 2030 met ongeveer 9% op jaarbasis zal groeien. .

    De managementvoorspelling voor 2025 wordt ook ondersteund door sterke markttrends en het vermogen van het bedrijf om aan de vraag van zijn klanten te voldoen.
    Ter referentie kunnen we kijken naar de opmerking van CEO Peter Wennink.
    De totale vraag overtreft nog steeds onze capaciteit voor dit jaar, en we hebben momenteel een achterstand van ruim €38,9 miljard.
    Onze focus blijft liggen op het maximaliseren van de systeemoutput
    Mochten de omstandigheden tot op zekere hoogte vergelijkbaar blijven, dan kunnen we verwachten dat het bedrijf deze voorspelling zal halen.
  2. forum rang 8 zjeeraar 17 oktober 2023 08:46
    Daniël Giron;

    Kortom
    ASML heeft in het eerste kwartaal van 2023 wederom mooie financiële prestaties neergezet.
    Zoals eerder vermeld kan het bedrijf met de huidige capaciteit nog steeds niet aan de vraag voldoen.
    De verwachting is dat deze trend zich in ieder geval de komende kwartalen zal voortzetten.
    Daarnaast lijkt het tweede kwartaal in lijn te liggen met de resultaten van het eerste kwartaal.
    Nu de vraag duidelijk boven de capaciteit ligt en de grootste spelers in de sector aanzienlijke investeringen doen om de productie op te voeren, denk ik dat ASML de bovenkant van de managementvoorspelling voor 2025 zal kunnen bereiken.
    Dit zou de omzet voor het bedrijf op ongeveer €38 miljard brengen, met zeer mooie marges in minder dan drie jaar.
    Als gevolg van deze positieve resultaten en vooruitzichten beschouw ik ASML als een solide investeringsmogelijkheid en beschouw ik het als een aankoop.
  3. AlexR 17 oktober 2023 08:57
    fd.nl/bedrijfsleven/1493054/pauzejaar...


    Pauzejaar voor ASML na extreme groeispurt 

    ASML leek een tijdlang soepel door de chipdip te laveren. Foto: Peter Hilz/ANP
    In het kort
    Het Japanse Canon zegt een alternatief voor ASML’s euv-machines klaar te hebben.
    Toch is dat niet de belangrijkste zorg voor het bedrijf uit Veldhoven.
    De ingezakte vraag naar chips lijkt de groeispurt van de chipmachinemaker volgend jaar te vertragen.
    ASML is zijn monopolie kwijt. Concurrent Canon heeft een machine ontwikkeld waarmee chipfabrikanten de meest geavanceerde halfgeleiders kunnen maken, iets waarvoor tot nog toe de apparaten van de chipreus uit Veldhoven onmisbaar werden geacht.

    De Japanners maakten dat vrijdag wereldkundig. Maar wat op het oog groot nieuws lijkt, werd op de beurs met schouderophalen ontvangen. De koers van Canon ging een klein beetje omhoog, en die van ASML daalde. Maar dat laatste heeft meer van doen met macro-economische toestanden, dan met de verwachting dat Canon op korte termijn een serieuze bedreiging kan vormen voor het oppermachtige ASML.

    Dat Canon aan de technologie werkte was allang bekend. Nieuw is vooral dat het bedrijf zegt nu te kunnen opschalen. Maar het is nog volstrekt onduidelijk hoe de Japanse machine zich in prestaties en prijs verhoudt tot de technologie van ASML.

    Onzekerheid over 2024
    Klanten willen graag een alternatief voor de peperdure machines van de monopolist uit Veldhoven. Maar dat moet zich wel bewezen hebben en kostenefficiënt zijn. De investeringen die chipmakers in hun fabrieken moeten doen, zijn zo hoog en zo risicovol, dat ze zich geen wilde experimenten met de meest cruciale apparatuur te kunnen veroorloven. Dus zal het komende woensdag – als ASML zijn cijfers over de maanden juli, augustus en september openbaart – waarschijnlijk niet of nauwelijks over de Japanse uitvinding gaan.

    Het bestuur van ASML heeft andere kopzorgen dan een onbewezen technologie van de veel kleinere concurrent. Want voor het eerst in lange tijd is er onzekerheid in de cijfers van de chipmachinemaker geslopen. De chipsector gaat al sinds vorig jaar door een dip. De vraag naar met name consumentenelektronica is ver weggezakt na de enorme piek van de coronaperiode. En daarmee ook de vraag naar de chips die telefoons, laptops en dergelijke aansturen.

    ASML leek een tijdlang soepel door de chipdip te laveren. Door de lange levertijden voor zijn meest complexe machines is het bedrijf minder gevoelig voor economische cycli dan vroeger. Klanten stellen die bestellingen niet snel uit, uit vrees dat ze dan een probleem hebben als de markt weer aantrekt. En het hielp dat overheden vele tientallen miljarden euro’s uittrokken om de bouw van nieuwe chipfabrieken te subsidiëren.

    Maar in het tweede kwartaal bleek ASML toch niet immuun. De bouw van die nieuwe chipfabrieken is vertraagd, en de economische problemen houden langer aan dan eerder gedacht. Klanten van ASML schoven uitstaande orders naar achteren. En het aantal nieuwe bestellingen viel tegen.

    Langere termijn weer snelle groei
    Voor de langere termijn – vanaf 2025 - straalt ASML nog veel zelfvertrouwen uit. Dan zet de grote groei die beleggers de afgelopen jaren gewend waren wel weer door, belooft het bedrijf, geholpen door onder meer de massale adoptie van kunstmatige intelligentie en de omslag naar elektrisch rijden. Maar voor 2024 is het beeld vaag. En de grote vraag is woensdag of het ASML-bestuur daar helderheid in gaat scheppen.

    Analisten verwachten gemiddeld dat de omzet bij ASML komend jaar nog wel groeit. Maar die groei zal met zo’n 5% veel lager zijn dan wat het bedrijf de afgelopen jaren heeft laten zien, denken ze. Een enkele analist, onder wie die van JPMorgan, gaat er zelfs van uit dat de omzet in 2024 zal dalen. De vraag naar de duurste machines van ASML neemt af, verwacht hij, en een stijging van de vraag naar minder complexe en veel goedkopere, oudere technologie maakt dat niet goed. Omdat ASML wel moet blijven investeren, zal in zijn visie ook de winst per aandeel omlaag gaan.

    Mochten deze analisten gelijk krijgen, dan zou het voor het eerst sinds 2012 zijn dat de omzet bij ASML afneemt. Dat was lang voordat het bedrijf zijn unieke extreme ultravioletmachine naar de markt bracht, waarmee het zijn monopolie vestigde. Sinds 2018 leek hard omhoog de enige richting voor de Veldhovenaren.

    Veel hangt af van de ontwikkelingen op de markt voor geheugenchips, waar de vraag het sterkst is ingeklapt, zegt ING-analist Mark Hesselink. Hij is voorzichtig optimistisch over groei voor ASML in 2024. ‘Als die markt zich herstelt, is er groei mogelijk. En de laatste cijfers van Samsung bieden wat dat betreft hoop.’

    Het Koreaanse Samsung, de grootste producent van geheugenchips, zag de omzet in het derde kwartaal met 18% dalen en de operationele winst met 78%. Niet best, maar een verbetering ten opzichte van het tweede kwartaal, toen de operationele winst met 95% onderuitging.

    Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/1493054/pauzejaar...
  4. forum rang 8 zjeeraar 17 oktober 2023 09:52
    Als een koers van 683€ naar nu momenteel 573€ afgezakt is mag toch verwachten dat e.e.a. al reeds in de koers verdisconteerd is en bij een acceptabele outlook weer explosief zal gaan uitbreken gezien de verwachtingen over 2024/ 2025.

    Ik blijf gewoon zitten voor de LT ongeacht de huidige (schrikkel)koers ontwikkelingen ....dat is een zekerheidje......
  5. forum rang 5 Inion 17 oktober 2023 09:57
    quote:

    Lieutenant Price schreef op 17 oktober 2023 09:49:

    Kan iemand toelichten hoe het zit met Canon? Is dat een mogelijke gevaarlijke concurrent voor ASML of gewoon wat kletskoek niets om je over zorgen te maken?
    Daar is een paar dagen geleden hier al over gesproken. Even terug bladeren.
  6. Nice guy 17 oktober 2023 10:28
    quote:

    The voice schreef op 17 oktober 2023 09:54:

    www.guruwatch.nl/advies/165766/ASML/E...
    Die onderste regel uit het lijstje zegt genoeg: in 2019 een koersdoel 225 met een verwacht rendement van 12,8%, de koers was op dat moment dus ongeveer 200.
    In 4 jaar dus ongeveer verdrievoudigd en als we dan een stapje terug doen klaagt Jan en alleman.

    We gaan naar 1000+ en geduld is en blijft een schone zaak!
  7. forum rang 7 *voetnoot 17 oktober 2023 10:39
    Evercore Partners herhaalt het koopadvies voor ASML
    dinsdag 17 oktober 2023 - 06:11u -

    Het koopadvies van maandag 9 oktober 2023 wordt herhaald. Dit vorige advies heeft geresulteerd in een rendement van 4,60%.
    Fonds: ASML
    Guru: Evercore Partners
    Advies: Kopen
    Status: Actief
    Koersdoel: € 725,00
    Score: 0,00%
    Startkoers: € 573,60
    koers: € 572,70
    Verw. rendement: 26,39%
  8. Altijd gelijk 17 oktober 2023 10:45
    quote:

    zjeeraar schreef op 17 oktober 2023 09:52:

    Als een koers van 683€ naar nu momenteel 573€ afgezakt is mag toch verwachten dat e.e.a. al reeds in de koers verdisconteerd is en bij een acceptabele outlook weer explosief zal gaan uitbreken gezien de verwachtingen over 2024/ 2025.

    Ik blijf gewoon zitten voor de LT ongeacht de huidige (schrikkel)koers ontwikkelingen ....dat is een zekerheidje......
    Een verkeerd woord in de outlook en het is hard naar beneden glijden. Doe je voordeel er mee.
  9. forum rang 4 swiss dutch 17 oktober 2023 10:49
    quote:

    Nice guy schreef op 17 oktober 2023 10:28:

    [...]

    Die onderste regel uit het lijstje zegt genoeg: in 2019 een koersdoel 225 met een verwacht rendement van 12,8%, de koers was op dat moment dus ongeveer 200.
    In 4 jaar dus ongeveer verdrievoudigd en als we dan een stapje terug doen klaagt Jan en alleman.

    We gaan naar 1000+ en geduld is en blijft een schone zaak!
    Niet iedereen is 4 jaar geleden ingestapt:-)
  10. AlexR 17 oktober 2023 12:59
    www.tradingview.com/news/DJN_SN202310...

    ASML outlook to be key as chip-equipment maker's China sales eyed
    Oct 17, 202310:32 GMT+2
    By Louis Goss

    Investors will be closely eyeing the outlook for ASML Holding, the Dutch multinational that makes the machines used to manufacture semiconductors, as the tech giant faces worries ranging from sanctions on China to fears of a glut in demand for microchips.

    ASML's U.S.-listed shares (ASML) (NL:ASML)have gained 11% this year, compared to the 38% rise for the broader PHLX semiconductor index SOX.

    This negativity is the result of the combined threats of a glut in the market for semiconductors, caused by lower global spending on consumer goods, as well as the imposition of new restrictions on ASML's exports of microchip manufacturing equipment to China.

    In Its upcoming third quarter results, ASML is now expected to post sales worth EUR6.74 billion ($7.11 billion), according to data from 22 analysts compiled by FactSet. If realized, the sales estimates would mark a 16.5% increase compared to the third quarter of 2022.

    Analysts polled by FactSet forecasted ASML will generate earnings per share of EUR4.62 in the third quarter of 2023, compared to EUR4.29 in the third quarter of 2022.

    Analysts at Liberum explained that ASML's share price could now be shifted by the company's outlook for 2024, particularly if it assuages investors' fears around the threat of slow demand for semiconductors on the Dutch firm's business.

    Liberum's analysts said demand for ASML's deep ultraviolet (DUV) tools is expected to remain strong due to continued demand from Chinese electric vehicle manufacturers. They noted sales of ASML's more advanced extreme ultraviolet (EUV) are expected to be lower this year.

    However, the Liberum analysts said demand for EUV machines could be on track to recover in 2024. "A global push toward technology upgrades to the 3nm wiring pattern could revive sales growth for EUV tools in 2024," Liberum's analysts explained.

    A positive outlook from ASML's management could also counteract what Berenberg's analysts described as "significant negativity" that has been priced into the company's shares amid concerns about further restrictions on exports of semiconductor manufacturing equipment to China.

    The concerns follow the striking of a deal between the U.S. and the Netherlands in January, which saw the Dutch government agree to introduce new rules the following September that block firms, including ASML, from exporting their manufacturing equipment without a permit.

    The rules could limit ASML's ability to export its deep ultraviolet lithography systems to China, which is currently the world's top importer of semiconductor manufacturing equipment. In 2022, the People's Republic of China accounted for 11% of ASML's total sales.

    A similar deal was struck between the U.S. and Japan, which saw the east Asian powerhouse impose its own restrictions on exports of microchip manufacturing equipment. The U.S. efforts are aimed at restricting China's access to the advanced microchips needed for artificial intelligence technology amid concerns about national security.

    Analysts at Berenberg said they do not expect the introduction of any further restrictions on exports of microchip manufacturing equipment to China.

    Berenberg's analysts said investors had also priced in reduced demand for semiconductor manufacturing equipment worldwide. The lower demand is a result of an oversupply of computer chips due a global slowdown in consumer spending on electronics.

    Analysts at GP. Bullhound, however, said fundamental demand for ASML's tech is set to remain strong, in line with adoption of AI technology and the push towards localization of supply chains amid concerns about tensions between China and Taiwan.

    -Louis Goss

    This content was created by MarketWatch, which is operated by Dow Jones & Co. MarketWatch is published independently from Dow Jones Newswires and The Wall Street Journal.
  11. Mooore 17 oktober 2023 14:30
    quote:

    Altijd gelijk schreef op 17 oktober 2023 10:45:

    [...]

    Een verkeerd woord in de outlook en het is hard naar beneden glijden. Doe je voordeel er mee.
    Dat hard naar beneden glijden is nu wel geweest.
    Wat nu als die outlook geen hel ende verdoemenis inhoudt?
    Dan gaan we als een raket omhoog.

    Doe je voordeel ermee
  12. forum rang 6 Raasgier 17 oktober 2023 14:45
    quote:

    Mooore schreef op 17 oktober 2023 14:30:

    [...]

    Dat hard naar beneden glijden is nu wel geweest.
    Wat nu als die outlook geen hel ende verdoemenis inhoudt?
    Dan gaan we als een raket omhoog.

    Doe je voordeel ermee
    Ik help het je hopen. Maar Ik zou er ook niet van staan te kijken als we bij goed nieuws gewoon doormodderen. Bij wijze van spreken rond de 568.3, maar ik bedoel het eigenlijk vrij serieus, in tegenstelling tot die 568.3. Want welbeschouwd is er nu ook nergens iets van slecht nieuws of (serieuze) twijfel, dus er is niet zo veel dat goed nieuws kan 'repareren'. Maar we zullen zien.
12.131 Posts
Pagina: «« 1 ... 469 470 471 472 473 ... 607 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Advieswijziging ASML

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links