Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel TomTom AEX:TOM2.NL, NL0013332471

  • 5,695 30 apr 2024 14:37
  • -0,030 (-0,52%) Dagrange 5,665 - 5,860
  • 130.886 Gem. (3M) 327,8K

TomTom oktober2023

1.375 Posts
Pagina: «« 1 ... 19 20 21 22 23 ... 69 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 tatje 13 oktober 2023 18:06
    quote:

    tatje schreef op 13 oktober 2023 17:33:

    Seeking alpha heeft de CC.

    Ik ben niet instaat om de link te plaatsen.

    1 zin vind ik wel belangrijk.

    It's important to note that this quarter's operating expenses were affected by an exceptionally high subsidy contribution.

    Het is belangrijk te vermelden dat de operating expenses dit kwartaal werden aangetast door een buitengewoon hoge susidie bijdrage..

    Hebben ze nu subsidie betaald of gekregen !!!!
    Heb de vraag aan TT gesteld, ben benieuwd of ik antwoord krijg.

    hallo.

    Hoe moet ik het lezen.

    It's important to note that this quarter's operating expenses were affected by an exceptionally high subsidy contribution.

    Heeft Tom Tom nu subsidie gekregen of betaald

    Groeten
  2. forum rang 8 Wereldbelegger 13 oktober 2023 18:10
    quote:

    Spoorstudent schreef op 13 oktober 2023 18:02:

    [...]
    Ik ook.

    Pfff ik had nog een kooporder op 6,26 staan. Maar gecanceld.
    Ik wacht op nog lager. Die 5,80€ spreekt me wel aan.
    Als Goddijn dit jaar niet meer met deals komt dan verwacht ik niet dat de koers nog boven de 6,50€ gaat komen.
    Als ik er naast zit. Jammer dan.
    Ik heb een plukje binnengekregen op 6,35
    Daarmee mijn GAK verlaagd van 6,37 naar 6,36

    Heb nog geoormerkt geld over voor een nieuwe aankoop aandelen.
    Ook een gok(je)positie ingenomen met kale opties maart 24.
  3. forum rang 4 dachthetniet 13 oktober 2023 18:29
    quote:

    tatje schreef op 13 oktober 2023 18:06:

    [...]

    Heb de vraag aan TT gesteld, ben benieuwd of ik antwoord krijg.

    hallo.

    Hoe moet ik het lezen.

    It's important to note that this quarter's operating expenses were affected by an exceptionally high subsidy contribution.

    Heeft Tom Tom nu subsidie gekregen of betaald

    Groeten
    Ssssssttt… je zit er naast. En deze vraag veranderd daar helemaal niets aan.
  4. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 13 oktober 2023 18:35
    quote:

    hvasd2 schreef op 13 oktober 2023 16:48:

    [...]
    Dat was dus zo’n 40 jaar geleden de eerste soort tomtom. Waar staat tt over de komende 40 jaar. Navigatie in alles wat beweegt lijkt mij.
    Alleen bestond TomTom of een daarop lijkend bedrijf toen nog lang niet. Het Carin prototype waar ik in 1987 een dagje mee rond reed was in ontwikkeling bij het toenmalige NatLab van Philips.
    Bedrijven als Renault en Blaupunkt (later van Bosch) waren toen bezig met digitale verkeersinformatie via RDS-TMC (een FM zijband). Philips ook trouwens, die verkochten toen nog autoradio's.

    Pas enkele jaren later groeiden carin-achtige navigatie en RDS-TMC naar elkaar toe, in die zin dat er op het navigatiescherm digitale kaartjes getoond werden welke aangevuld konden worden met op zich zelf staande RDS-TMC verkeersberichten. De navigatie was nog puur statisch, de verkeersberichten moesten door de gebruiker zelf geïnterpreteerd en eventueel toegepast worden.
    De kaartjes waren nog niet al te best. Ik herinner me, wederom met een testexemplaar, een situatie op de Westblaak in R'dam waarbij het systeem aangaf linksaf te slaan maar dat door een soort betonnen richel als 'middenberm' helemaal niet kon of mocht. Dat was in 1989 of 1990, dat weet ik niet meer

    Weer enkele jaren later werd de RDS-TMC informatie ook d.m.v. icoontjes e.d. weergegeven op het display met de digitale kaart. Veel van dat soort systemen werden er niet verkocht, pas toen TT zich er eind 90-er jaren mee begon te bemoeien (eerst met pda's) kwam er wat schot in, al kwam hun eerste 'satnav kastje' pas in 2004 op de markt.
    De navigatie was nog puur statisch, de TMC informatie werd getoond maar nog niet door het systeem zelf gebruikt. Dat veranderde in 2005 en 2006 snel, vooral door TT's onvolprezen en onvoldoende gewaardeerde traffic guru R-P. Schaeffer in Berlijn. Eerst verving hij de tot dan toe op fysieke wegkenmerken gebaseerde rijtijden per wegvak door 'historische' rijtijden, door de kastjes zelf gemeten m.b.v. GPS posities en 'teruggezonden' door een ingebouwde simkaart, en op statistisch verantwoorde wijze verwerkt.
    Vervolgens ging hij ook de actuele realtime rijtijden bepalen en tonen. Daarmee ging TT zijn eigen traffic data genereren, waardoor ze steeds minder afhankelijk werden andere bronnen (Vodafone cell-phone data, verkeerscentrales).

    Vrolijk op weg dus naar volledige 'dynamische navigatie'. Wel was daarvoor een voldoende penetratiegraad nodig (minstens enkele procenten, Schaeffer wilde het liefst > 5% om ook over minder drukke wegen wat te kunnen zeggen).
    Dat begon er rond 2009 een beetje op te lijken, mede door de Automotive contracten (vanaf 2007).
    En toen kwam Google ....
  5. forum rang 4 lanciared 13 oktober 2023 18:44
    quote:

    pwijsneus schreef op 13 oktober 2023 17:58:

    [...]

    Thanks, heb nog even een update gemaakt van het koersverloop van de afgelopen 10 jaar. TomTom never fails to disappoint.

    Als iemand overigens wil dat ik een vergelijking maak tussen het aandeel TomTom en een ander fonds of index, laat het me dan aub weten. Maak het met plezier. Je zult verbaasd zijn. Geef maar op welk aandeel of index, en zullen we kijken wat het verschil in rendement is in fonds X, en TomTom.

    (plaatje)
    Hallo P. , Een leuk voorstel dat je ons biedt.
    Het was ergens midden december 2010. TT en AMG stonden beiden aan 8,82 / 8,88 euro.
    Van beiden ( in december 2010 dus) een eerste positie gekocht enkele honderden aandelen van elk.
    Dacht met TT een koopje te doen. ( ja, ook met AMG, vermoedde ik )

    ( Ik, en ook Tatje ( en ook Marathon) kwamen een tijdje voordien met een best flink bedrag uit USG ( overgenomen door die Japanse firma, naam vergeten)
    En, .... al de rest is geschiedenis.
    Heb nog steeds 100 aandelen TT. Blijf ze aanhouden, maar lijkt me genoeg. Ga niet uitbreiden.

    Met dank. LR
  6. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 13 oktober 2023 18:54
    quote:

    Jaap schreef op 13 oktober 2023 17:04:

    Ja, het stond met koeienletters op de auto.
    En volgens mij is het op parallelweg 26 Geldrop ontwikkeld.
    Dat lag vlak "naast" het herenhuis waar ook een bestuurder van Philips destijds woonde.
    Ja, ik geloof wel dat je iets met letters erop hebt zien rijden. Maar wát precies, en in welk jaar precies?
  7. forum rang 6 pwijsneus 13 oktober 2023 18:59
    @BDB (Beperktedijkbewaking)

    Tof dat je hier nog even reageert. Mis Vanillasky, Harrysnel en begin zelfs martin te missen. Vind het grappig dat je aanhaalt dat je een dag hebt mogen meerijden in een Carin prototype van Philips. Dit geeft een mooi kijkje in het verleden, denk dat het een goed idee is dat we een apart draadje aanmaken voor dit soort historie.

    Vermoed dat ik een paar generaties jonger ben dan de gemiddelde poster hier, rond de 35, maar het een leuk kijkje in het verleden voor mij om vele posters hier te zien schrijven hoe productontwikkeling in de vorige eeuw eraan toe ging. Dat wat toen hoe de "tech" wereld in elkaar zat, vandaag de dag gaat dat ietsje anders.

    Ook toen zullen de verantwoordelijke managers van Carin namelijk wel hebben onderzocht hoeveel geld er te verdienen viel met het navigatiewonder. Zoals wel vaker met Philips, ze hadden de timing niet goed. Geloof dat je een paar boeken kunt schrijven over alle oplossingen die Philips de afgelopen 100 jaar heeft verzonnen, voor problemen die er nog niet waren.

    Vandaag de dag wordt bij productontwikkeling nog steeds verwacht dat er uiteindelijk geld mee te verdienen valt, maar het ooit zo prestigieuze Natlab, van toen nog grootmacht Philips, is niet meer de wijze hoe R&D werkt.

    De campus is er nog steeds, echter wordt ontwikkeling uitbesteed aan start-ups, dat is de kweekkamer zonder connectie op de payrol met een corporate zoals Philips. Er is wel funding, en ook zijn een platforms, partnerships en andere vage samenwerkingsverbanden, of wellicht zelf een stake. Geloof goed dat NXP, ASML en Philips goed in de gaten houden wat er op de campus allemaal wordt uitgespookt, maar niet meer onder 1 dak. Daarom klinken jullie posts van vandaag - met alle respect - echt als prehistorie.

    Terug naar TomTom, dit is een beleggersforum. Wat vinden ze er nu zelf van?

    Ik ga een nieuw draadje opstarten, de "TomTom Tracker". Met de TomTom tracker kun je bijna in een oogopslag zien hoe TomTom het doet tegenover andere aandelen of indexen. Dat stelt zaken in een goed perspectief. Enige wat je hoeft op te geven is een aandeel of index wat je wilt vergelijken met TomTom, en over welke periode.

    Hoe vind jij dat het gaat met het aandeel TomTom? Hebben ze in 2015 de boot gemist? Gaat dit ooit nog wat opleveren voor minderheidsaandeelhouders?

    Je weet dat ik nogal sceptisch ben, en ik vele andere manieren zie voor de founders om waar de te onsluiten, zonder dat tot uiting te laten komen in het aandeel. Ze hebben 2 petten op, en ze zijn op de hoogte van inbound calls. Ook maken ze totaal niet duidelijk naar mijn bescheiden mening wat de investmentcase nu is voor minderheidsaandeelhouders. En, mijn bevindingen worden gesterkt door het koersverloop. Hebben de founders na meer dan 10 jaar niet een klein beetje de plicht om duidelijk te zijn hoe ze de toekomst van het aandeel TomTom voor ogen zien?!
  8. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 13 oktober 2023 19:01
    quote:

    tatje schreef op 13 oktober 2023 18:06:

    [...]
    ...
    Hoe moet ik het lezen.

    It's important to note that this quarter's operating expenses were affected by an exceptionally high subsidy contribution.

    Heeft Tom Tom nu subsidie gekregen of betaald
    In het kwartaalbericht van vandaag staat:

    Specifically in the third quarter of 2023, an exceptionally high
    subsidy contribution lowered our operating expenses.

    Ik denk dat dit je vraag beantwoordt.
  9. forum rang 4 Kuiken 13 oktober 2023 19:03
    Besi -4,91
    Prosus -4,02
    Ahold -4,30
    Alfen -7,41
    Acelormittal -6,04……..e

    Zou er nog iets spelen misschien…..

    Fijne dag voor alle negativelingen hier . ik zeg wel: handen af van Tatje. Hij citeert meer dan de meningen-machine en je kan daar je vraagtekens bijzetten ( en die vraagekens bevestigen soms de mijne) maar het zijn de uitgesproken verwachtingen van het ,management van TT. En misschien vreemd op de dag van vandaag ik neem hun uitspraken wel degelijk serieus.
  10. forum rang 7 tatje 13 oktober 2023 19:19
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 13 oktober 2023 19:01:

    [...]
    In het kwartaalbericht van vandaag staat:

    Specifically in the third quarter of 2023, an exceptionally high
    subsidy contribution lowered our operating expenses.

    Ik denk dat dit je vraag beantwoordt.


    Dank je wel, had het net ook gelezen bij operating expenses.

    Harold weet al zeker een jaar dat vandaag de cijfers Q3 en de CC zijn.

    Zou hij ziek zijn.

    Of was iets anders zo belangrijk ?
  11. forum rang 6 pwijsneus 13 oktober 2023 19:25
    quote:

    lanciared schreef op 13 oktober 2023 18:44:

    [...]

    Hallo P. , Een leuk voorstel dat je ons biedt.
    Het was ergens midden december 2010. TT en AMG stonden beiden aan 8,82 / 8,88 euro.
    Van beiden ( in december 2010 dus) een eerste positie gekocht enkele honderden aandelen van elk.
    Dacht met TT een koopje te doen. ( ja, ook met AMG, vermoedde ik )

    ( Ik, en ook Tatje ( en ook Marathon) kwamen een tijdje voordien met een best flink bedrag uit USG ( overgenomen door die Japanse firma, naam vergeten)
    En, .... al de rest is geschiedenis.
    Heb nog steeds 100 aandelen TT. Blijf ze aanhouden, maar lijkt me genoeg. Ga niet uitbreiden.

    Met dank. LR
    There you go!

    TomTom vs AMG --- Dec 2010 tot heden.

    (plaatje)
  12. muskie 13 oktober 2023 19:48
    TomTom: BUY KOERS €6,40 KOERSDOEL €9 UPSIDE 40%
    Samenvatting:

    Omzet Q3 2023 €144,1 miljoen (+6%)
    Operationeel verlies van €8,7 miljoen (Q3 2022 verlies €17,8 miljoen
    Positieve vrije kasstroom van €12,9 miljoen, verwacht was €5 miljoen
    Outlook gehandhaafd
    Het lijkt zomaar een tussendoor kwartaal voor TomTom, maar schijn bedriegt. De Amsterdamse navigatiespecialisten spreken over een doorslaggevend moment met de lancering van de nieuwe kaarten in haar kernmarkten. TomTom zegt hiermee de concurrentie een slag toe te dienen omdat de nieuwe kaarten qua dekking, informatie en uitstraling superieur zouden zijn. Feedback van klanten ondersteunen deze visie

    Advies blijft Buy
    TomTom groeit harder dan de Automotive markt en blijft dus marktaandeel winnen. Ook het kas generende vermogen ontwikkelt zich gunstig en dat is met name van belang. De marktverwachtingen voor 2025 zijn wel wat getemperd, maar zitten nog altijd dicht tegen de guidance van het bedrijf aan. Over 2026 praten we over een koers-winstverhouding van slechts 13 en qua koers/cash flow zitten we voor volgend jaar op een verhouding van 14,9 en dat is nog conservatief ingeschat denken wij.

    TomTom beschikt ook nog altijd over een zeer sterke financiële positie met een netto kas van €2,45 per aandeel, gelijk aan 38% van de beurswaarde. Deze sterke positie lijkt vrij duurzaam tegen de achtergrond van de positieve ontwikkeling van de vrije kasstroom. Daarmee blijft TomTom natuurlijk ook een overnamekandidaat, maar het geduld van beleggers zal daarmee inmiddels wel op zijn.

    Blijf deze maand nog hangen, hoop op wat moois de 27ste en wellicht dat een analist de koers wat optrekt.
  13. Benjamin G. 13 oktober 2023 20:31
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 13 oktober 2023 19:01:

    [...]
    In het kwartaalbericht van vandaag staat:

    Specifically in the third quarter of 2023, an exceptionally high
    subsidy contribution lowered our operating expenses.

    Ik denk dat dit je vraag beantwoordt.
    Kan het een van de groeifondsvoorstellen zijn?
    www.tno.nl/nl/digitaal/intelligent-ve...
    www.smartwayz.nl/nl/actueel/2022/4/60...

    Wellicht zitten ze ook in groeifondsvoorstel AI. Dat geeft een beetje inzicht in welke orde grootte bedragen we het moeten zoeken. (En dus hoeveel de OPEX volgend jaar weer zal toenemen.)

    Zou op zich vreemd zijn dat ze daarmee de OPEX eenmalig en direct verlagen. Dat zou dan een verlaging moeten zijn van de R&D uitgaven door co financiering. In Q3 cijfers zou dan gaan om de geografische laag, die is kwartaal op kwartaal 7 miljoen lager. Staat tegenover dat jaar op jaar 30 miljoen lager is, met andere woorden de R&D uitgaven voor deze laag waren al aan het dalen.
  14. forum rang 4 Spoorstudent 13 oktober 2023 20:32
    quote:

    muskie schreef op 13 oktober 2023 19:48:

    TomTom: BUY KOERS €6,40 KOERSDOEL €9 UPSIDE 40%
    Samenvatting:

    Omzet Q3 2023 €144,1 miljoen (+6%)
    Operationeel verlies van €8,7 miljoen (Q3 2022 verlies €17,8 miljoen
    Positieve vrije kasstroom van €12,9 miljoen, verwacht was €5 miljoen
    Outlook gehandhaafd
    Het lijkt zomaar een tussendoor kwartaal voor TomTom, maar schijn bedriegt. De Amsterdamse navigatiespecialisten spreken over een doorslaggevend moment met de lancering van de nieuwe kaarten in haar kernmarkten. TomTom zegt hiermee de concurrentie een slag toe te dienen omdat de nieuwe kaarten qua dekking, informatie en uitstraling superieur zouden zijn. Feedback van klanten ondersteunen deze visie

    Advies blijft Buy
    TomTom groeit harder dan de Automotive markt en blijft dus marktaandeel winnen. Ook het kas generende vermogen ontwikkelt zich gunstig en dat is met name van belang. De marktverwachtingen voor 2025 zijn wel wat getemperd, maar zitten nog altijd dicht tegen de guidance van het bedrijf aan. Over 2026 praten we over een koers-winstverhouding van slechts 13 en qua koers/cash flow zitten we voor volgend jaar op een verhouding van 14,9 en dat is nog conservatief ingeschat denken wij.

    TomTom beschikt ook nog altijd over een zeer sterke financiële positie met een netto kas van €2,45 per aandeel, gelijk aan 38% van de beurswaarde. Deze sterke positie lijkt vrij duurzaam tegen de achtergrond van de positieve ontwikkeling van de vrije kasstroom. Daarmee blijft TomTom natuurlijk ook een overnamekandidaat, maar het geduld van beleggers zal daarmee inmiddels wel op zijn.

    Blijf deze maand nog hangen, hoop op wat moois de 27ste en wellicht dat een analist de koers wat optrekt.
    Bron?
  15. forum rang 6 marique 13 oktober 2023 22:15
    quote:

    muskie schreef op 13 oktober 2023 19:48:

    TomTom: BUY KOERS €6,40 KOERSDOEL €9 UPSIDE 40%
    (...)
    TomTom beschikt ook nog altijd over een zeer sterke financiële positie met een netto kas van €2,45 per aandeel, gelijk aan 38% van de beurswaarde. Deze sterke positie lijkt vrij duurzaam tegen de achtergrond van de positieve ontwikkeling van de vrije kasstroom. Daarmee blijft TomTom natuurlijk ook een overnamekandidaat, maar het geduld van beleggers zal daarmee inmiddels wel op zijn.
    (...)
    ... netto kas van €2,45 per aandeel
    Tja, dat kasgeld staat voor 2/3 op deposito voor een beetje rente. TT zegt in het jaarverslag wat de bedoeling daarvan is: dan is geen kredietlijn van de bank nodig. Het lijkt dus verstandig, een kasbuffertje op deposito maar dat is voor een bedrijf geen verdienmodel. Als aandeelhouder wil ik niet dat een bedrijf mijn geld op een spaarrekening zet. Dat kan ik zelf ook wel.

    ... blijft TomTom natuurlijk ook een overnamekandidaat
    Van mij mag dat en dan graag tegen een forse premie op huidige koers. Maar dat zit er voorlopig gewoon niet in. Want waarom zou een overnemende partij het bedrijfsmodel van TT wél ruim winstgevend in de markt kunnen zetten als TT zelf met alle kennis en jarenlange ervaring dat niet kan?

    Ondanks bovenstaande zure opmerkingen blijf ik toch nog een ietsiepietsie hoop houden. Want vanaf de heoriëntatie in 2020 krabbelt TT langzaam op:
    = omzet p/a van 3,99 naar 4,38
    = ebitda p/a van -0,02 naar 0,25
    = wpa van -1,95 naar -0,14
  16. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 14 oktober 2023 01:37
    quote:

    pwijsneus schreef op 13 oktober 2023 18:59:

    @BDB (Beperktedijkbewaking)
    Tof dat je hier nog even reageert. Mis Vanillasky, Harrysnel en begin zelfs martin te missen. Vind het grappig dat je aanhaalt dat je een dag hebt mogen meerijden in een Carin prototype van Philips. Dit geeft een mooi kijkje in het verleden, denk dat het een goed idee is dat we een apart draadje aanmaken voor dit soort historie. [1]
    ...
    Ook toen zullen de verantwoordelijke managers van Carin namelijk wel hebben onderzocht hoeveel geld er te verdienen viel met het navigatiewonder. Zoals wel vaker met Philips, ze hadden de timing niet goed. Geloof dat je een paar boeken kunt schrijven over alle oplossingen die Philips de afgelopen 100 jaar heeft verzonnen, voor problemen die er nog niet waren. [Breek me de bek niet open]

    Vandaag de dag wordt bij productontwikkeling nog steeds verwacht dat er uiteindelijk geld mee te verdienen valt, maar het ooit zo prestigieuze Natlab, van toen nog grootmacht Philips, is niet meer de wijze hoe R&D werkt.
    De campus is er nog steeds, echter wordt ontwikkeling uitbesteed aan start-ups, dat is de kweekkamer zonder connectie op de payrol met een corporate zoals Philips. Er is wel funding, en ook zijn een platforms, partnerships en andere vage samenwerkingsverbanden, of wellicht zelf een stake. Geloof goed dat NXP, ASML en Philips goed in de gaten houden wat er op de campus allemaal wordt uitgespookt, maar niet meer onder 1 dak. Daarom klinken jullie posts van vandaag - met alle respect - echt als prehistorie. [2]
    ...

    Hoe vind jij dat het gaat met het aandeel TomTom? Hebben ze in 2015 de boot gemist? Gaat dit ooit nog wat opleveren voor minderheidsaandeelhouders? [3]
    ...
    .... Hebben de founders na meer dan 10 jaar niet een klein beetje de plicht om duidelijk te zijn hoe ze de toekomst van het aandeel TomTom voor ogen zien?! [4]
    [1]: Ik heb al jaren eerder wat over de historie geschreven, mogelijk zelfs in een apart draadje, maar dat kan ik zo gauw niet terugvinden.

    [2]: Tja, prehistorie? Ik leef nog, hoor. Maar ik denk dat je gelijk hebt als het om de echte techniek gaat (hardware + software, cloud en telecommunicatie).
    Mijn betrokkenheid destijds lag echter bij standaardisatie en het (via pilots e.d.) bedenken en uitproberen van public-private samenwerkingsvormen op het gebied van verkeersmanagement en met name verkeersinformatie, incl. on-board navigatie en formats voor digitale kaarten. Dit als ambtenaar bij RWS, met als speciale taak het volgen van dit soort internationale ontwikkelingen en het namens de overheid/wegbeheerder meedoen aan vaak EU-gesubsidieerde projecten.

    Zo divers en driftig bezig als nu op 'de campus' in Eindhoven (en ook in Helmond, zie de links in de post van Benjamin G van 20.31uur) waren wij nog niet, maar wel een beetje. Zo werden gebruikersonderzoeken en praktijktesten ("hoe goed zijn die uitgerekende routes nu echt?") vaak uitbesteed aan kleinere clubs en start-ups. Ik heb het nu over de jaren 1989 - ca 1998. Die deden vervolgens ook vaak mee met de grotere (pilot)projecten.

    Standaardisatie is zeker nog geen prehistorie (en ook geen core business van start-ups). Dat gaat altijd door. Zie de huidige samenwerking met echt grote clubs binnen Overture. Dat is een stap naar een de facto standaard ohgv basale map + traffic data.

    [3]: Heeft TT de boot gemist in 2015? Ja, achteraf gezien misschien wel. Zelf heb ik nooit veel in het aandeel zelf belegd, dus ook niet veel verloren, ik deed meer in (geschreven) opties. Daar heb ik gemiddeld over de jaren wel wat mee verdiend, maar niet veel.
    Ik vind TT technologisch interessant, als beleggingsobject al lang niet meer. Na de verkoop van Telematics in 2019 is het zelfs een doodsaai fonds geworden, met steeds weer verder uitgestelde worsten. Qua koers verwacht ik de komende jaren niet veel spektakel, zie mijn andere/latere post(s) hier.

    [4]: Moreel gezien zeker. En dan meer dan het vage gratuit optimisme van HG voor altijd weer het jaar 20xx (nu) + 2, of het gebabbel van Taco in bar slecht Engels.
  17. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 14 oktober 2023 01:57
    quote:

    win some... schreef op 13 oktober 2023 08:41:

    [...]
    1. Opex is ytd 378,5, gaat dus voor het hele jaar over de 500 heen.
    2. Yoy inderdaad terugval verwacht. Maar het is ook minder dan vorig kwartaal. Ik zou toch qoq voorzichtige groei verwachten.
    3. Welke 'markt' heeft TT het over? Automotive operational revenue groeit met 13% yoy. Vind ik nogal mager gezien stijgende autoverkopen en stijgend aandeel electrisch (take rate). Inflatie doorberekenen zullen we het maar niet over hebben.
    4/5 eens
    6 ik zie de opex niet dalen richting 2025. Reorganisatie heeft de kosten voor dit jaar stabiel kunnen houden. Volgend jaar stijgen ze gewoon door. En 600 mio LT omzet betekent grofweg 100 mio automotive en 50 mio enterprise. Prognose voor car sales is voor 2024 weinig groei, dus dat wordt lastig. Bij Enterprise moet men het eerst nog maar laten zien. Tot nu toe is er nog geen sprake van groei.
    Geheel mee eens. Automotive zal (operationeel of IFRS, maakt niet veel meer uit) de komende jaren idd wel groeien, Enterprise zal wel iets opklimmen uit het dal, maar ik zie de opex ook fors groeien. Alleen al door de huidige inflatie en dus ook hogere salarissen.

    Bovendien vrees ik dat aan de inkomstenkant in de Automotive-contracten onvoldoende inflatiecorrectie op genomen is.
1.375 Posts
Pagina: «« 1 ... 19 20 21 22 23 ... 69 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

TomTom geraakt door zwakke automotivemarkt

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links