Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Waterstof

5.190 Posts
Pagina: «« 1 ... 251 252 253 254 255 ... 260 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 3 oktober 2023 08:15
    France pledges extra funds for hydrogen, electric vehicles

    France has passed a financial bill to invest an additional €10 billion ($10.5 billion) in its energy transition. The new funding will be invested in several sectors from energy production to green mobility, Kallanish learns from the government.

    The mechanism has been designed to accelerate the battery electric vehicles’ uptake, as well as the charging infrastructure and the development of a green hydrogen value chain. This comes in addition to the country’s financial bill for 2024 announced in March to support the French economy.

    Voor meer, zie link:

    www.kallanish.com/en/news/power-mater...
  2. forum rang 10 DeZwarteRidder 6 oktober 2023 07:16
    Bouw van waterstoffabrieken uitgesteld

    Theo Besteman
    1 uur geledenin Financieel

    Amsterdam - Omdat Nederland snel af wil van kolen, gas en olie, denkt het kabinet die brandstoffen te vervangen door schonere waterstof. Deze energiedrager stoot geen CO2 uit. Maar de bouwplannen voor waterstoffabrieken gaan momenteel overal de ijskast in.
    Waterstofauto geldt als toekomst, maar productie van groene waterstof is in het geding, waarschuwen grote energiebedrijven het demissionaire kabinet.

    De transportkosten van groene stroom, nodig om van zon- en windenergie de energiedrager waterstof te maken, zijn exorbitant hoog geworden, constateert Afkenel Schipstra. Ze is manager waterstof bij Uniper Benelux, dat vijf energiecentrales in Nederland heeft. „De kosten voor gebruik van het elektriciteitsnet zijn voor bedrijven die zijn aangesloten op het hoogspanningsnet in twee jaar tot wel 332% gestegen.”

    Het Nederlandse kabinet rekent voor 2030 op zo’n 4 gigawatt aan waterstofcapaciteit, in 2032 op 8 gigawatt. Als de kosten voor specifiek het gebruik van de energienetten niet omlaag gaan, ’lijken deze doelen onhaalbaar’, aldus producent Ørsted in een brandbrief aan het kabinet.

    Ook nieuwe duurzame energie, afkomstig van grote industriële elektrische boilers en van warmtepompen die werken op stroom en een veel geringere uitstoot hebben, ’dreigen vast te lopen’, zeggen de betrokken bedrijven. Komt er geen oplossing voor de kosten, dan zullen bedrijven die groene waterstof maken plannen bevriezen, waarschuwt branchevereniging NLHydrogen.

    Dat zal grote consequenties krijgen, stellen de producenten die vooral met eigen geld fabrieken bouwen. „Als we nu de plannen voor groene waterstoffabrieken bevriezen, zorgt dat ervoor dat de klimaatdoelstellingen niet haalbaar zijn”, stelt Dyonne Rietveld, topvrouw van Uniper in Nederland. „Een gemiste kans.”
  3. forum rang 10 voda 12 oktober 2023 10:57
    Onderzoek: ’Verbouwen gascentrales tot waterstoffabrieken goedkoopste keuze Nederland’
    THEO BESTEMAN

    7 min geleden in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - In Nederland ontstaat een tekort aan schone energie, als het land van gas en kolen overstapt op zon- en windenergie. Daarvoor waarschuwt onderzoeksbureau Aurora Energy Research. Ons land moet daarom snel bestaande aardgascentrales ombouwen voor waterstoffabrieken.

    Dat scheelt bovendien ruim de helft in kosten, afgezet tegen nieuwbouw van waterstofcentrales, die energie met nauwelijks CO2-uitstoot leveren, meent Aurora. De overstap naar zulke schonere energie, die de Nederlandse overheid in 2035 wil bereiken, is volgens het bureau hoe dan ook ’uitdagend’.

    Voor meer, zie link:

    www.telegraaf.nl/financieel/93469243/...
  4. forum rang 10 DeZwarteRidder 18 oktober 2023 13:27
    Dit is veel slimmer en goedkoper dan het produceren van waterstof:
    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    Porthos start met CO2-opslagproject in Nederland
    1 uur geledenin Financieel

    Rotterdam (ANP) - In 2024 start in Rotterdam de bouw van het eerste grote CO2-transport en -opslagsysteem in Nederland. Porthos, een project van het Havenbedrijf Rotterdam, Energie Beheer Nederland (EBN) en Gasunie, heeft daarover een definitieve investeringsbeslissing genomen.

    Met het project, waarbij CO2 wordt opgeslagen in lege gasvelden, is een investering van 1,3 miljard euro gemoeid. Nu de beslissing is genomen, zal Porthos de definitieve opdrachten verlenen aan de aannemers die het project gaan realiseren. Naar verwachting is het project in 2026 klaar.

    De definitieve beslissing volgt op de uitspraak van de Raad van State. Die oordeelde in augustus dat de bouw van het systeem kon doorgaan, ondanks bezwaren van natuurorganisatie MOB over de invloed op de natuur van de stikstof die bij de werkzaamheden vrijkomt.

    Afvanginstallaties

    De bedrijven Air Liquide, Air Products, ExxonMobil en Shell gaan CO2 afvangen en aanleveren aan Porthos. Zij investeren zelf in de afvanginstallaties. Porthos transporteert de CO2 vervolgens door de Rotterdamse haven naar lege gasvelden op 20 kilometer uit de kust. Daar wordt de CO2 permanent opgeslagen onder de Noordzeebodem.

    Porthos gaat ongeveer 2,5 megaton per jaar opslaan gedurende vijftien jaar, tot een totaal van 37 megaton CO2. Daarmee is het project volgens Porthos uitverkocht. Het transportsysteem op land dat wordt aangelegd, biedt volgens Porthos wel ruimte voor toekomstige CO2-opslagprojecten. De Europese Unie heeft Porthos erkend als een belangrijk project om klimaatdoelen te kunnen halen en heeft hiervoor 102 miljoen euro aan subsidie beschikbaar gesteld.
  5. forum rang 10 DeZwarteRidder 21 oktober 2023 13:58
    ‘Groene’ waterstof

    Maar als je het op systeemniveau bekijkt, blijft er nog veel minder van over. Immers, de productie van die windmolenparken is uitermate grillig en niet te voorspellen, terwijl in een elektriciteitsnet vraag en aanbod altijd perfect met elkaar in balans moeten zijn.

    Er is dus altijd snel regelbaar back-up vermogen nodig voor als de wind wegvalt. In een volledig ‘hernieuwbaar’ energiesysteem is de enige CO2-vrije oplossing, dat een aanzienlijk deel van die stroom, zeg 6 gigawatt, wordt gebruikt voor de elektrolyse van water, wat ‘groene’ waterstof oplevert. Die waterstof kan dan in omgebouwde gascentrales verbrand worden om stroom op te wekken als het niet of nauwelijks waait.
    9 miljard euro voor 6 gigawatt

    Helaas gaat in deze cyclus ongeveer driekwart van de groene stroom verloren; Tennet rekent met een rendement van deze cyclus van 26%. Dus uiteindelijk houden we 5 + ¼ x 6 = 6,5 gigawatt echt bruikbaar, snel regelbaar vermogen over. Daarvoor moet je dan nog wel 6 gigawatt aan elektrolysers bouwen. Hoeveel dat gaat kosten is zeer onzeker, want zulke grote elektrolysers bestaan nog niet. De totale elektrolyser-capaciteit op de wereld is momenteel slechts 1 gigawattt.

    Schattingen nu – maar ja, dat is nu, waar hebben we dat eerder gezien? – hopen dat na een flinke schaalvergrotingsslag de kosten uitkomen op 1,5 miljoen euro per megawatt, dus 9 miljard euro voor 6 gigawatt. Vervolgens moet je de geproduceerde waterstof ook nog op grote schaal opslaan, dat gaat om miljoenen kubieke meters, maar dat is nog relatief goedkoop, laten we zeggen dat je daarmee voor een miljardje klaar bent.

    Al deze infrastructuur – tweeduizend vierkante kilometer windmolenparken op zee, transformatorstations, kabels over de zeebodem, grondstations, elektrolysers, opslagplaatsen voor waterstof – kun je vervangen door vijf snel regelbare EPR-kerncentrales van elk 1,5 gigawatt. Die kun je direct op het hoogspanningsnet aansluiten, en elke centrale neemt niet meer plaats in dan een van die grondstations.

    Als je uitgaat van 8 à 10 miljard euro per EPR, dan zijn de totale kosten van dezelfde orde van grootte als de nu bekend gemaakte kostenoverschrijdingen voor het aanlanden van wind op zee tot 2057. Tegen die tijd zijn al die nu gebouwde windmolens alweer rijp voor de schroothoop, waarna er nieuwe geplaatst moeten worden, terwijl die kerncentrales tot na het jaar 2100 stroom blijven leveren.
    Meneer Timmermans!?

    Natuurlijk valt er nog wel wat te morrelen aan deze cijfers. Een wat kleiner aandeel elektrolyse, aannemen dat het rendement van 26% nog wat verbetert, misschien dat door schaalvoordelen grote elektrolysers toch iets goedkoper per kilowatt zijn. Dat doet in wezen aan de conclusie niets af: kerncentrales nemen duizend keer minder ruimte in dan ‘hernieuwbare’ energie en kosten, als je eerlijk het hele systeem bekijkt, veel minder.

    Meneer Timmermans, bent u daar nog? Meneer Timmermans!?

    Wetenschapsjournalist Arnout Jaspers is schrijver van de bestseller ‘De Stikstoffuik’. Zijn columns verschijnen iedere zaterdag in Wynia’s Week.
  6. forum rang 9 nine_inch_nerd 23 oktober 2023 13:13
    Het komt steeds korter bij.

    Franco-Dutch aviation engineering firm AFI KLM E&M has signed an agreement with ZeroAvia to explore the training needs for technicians and engineers who will be involved in retrofitting aircraft with hydrogen-electric propulsion.

    The partners have agreed to jointly study the technical training needs for engineers, technicians and mechanics that will undertake future retrofits and maintenance of aircraft with hydrogen-electric propulsion.


    www.h2-view.com/story/zeroavia-afi-kl...
  7. forum rang 10 DeZwarteRidder 25 oktober 2023 10:32
    OPINIE Klaas de Waardt
    Elektrificatie transport is niet te betalen

    Klaas de Waardt
    48 min geledenin De Kwestie

    De elektrificatie van Nederland verloopt niet zonder horten en stoten. Bedrijven moeten rekening houden met stroomtekorten en met onbetaalbare elektrische vervoersmiddelen. Klaas de Waardt voorziet dat ondernemingen in zwaar weer komen als het roer niet omgaat.
    Truckers gooien de dieseltank vol. De Waardt: „Banken en leasemaatschappijen gaan geen €400.000 euro financieren per elektrische vrachtwagen, want er is geen verdienmodel voor.”

    We zijn allemaal afhankelijk van transport. Elk bedrijf en burger heeft er iedere dag mee te maken. Bedrijven voor hun goederen, burgers die zich verplaatsen van het ene punt naar het andere. Transport is momenteel in de gevarenzone gekomen, want de overheid en de milieuclubs zijn bezig om het realisme uit het oog te verliezen en het wensdenken te laten profileren met deadlines. Bovendien vallen transport van goederen en mensen gemakkelijk ten prooi aan belastingverhogingen en onhaalbare kostprijzen.

    Laat ik wat voorbeelden geven.

    Een dieselvrachtwagen kost €110.000, een elektrische bijna €400.000 en een waterstofvrachtwagen €700.000. Banken en leasemaatschappijen gaan dit niet financieren, ondanks dat zij een aanzetsubsidie kunnen krijgen voor een klein transportbedrijf van €98.500 en voor een groot transportbedrijf ongeveer €48.500.

    De subsidiepotten die er zijn voor elektrische vrachtwagens zijn een druppel op de gloeiende plaat. Banken en leasemaatschappijen gaan geen €400.000 euro financieren per elektrische vrachtwagen, want er is geen verdienmodel voor. Verladers en opdrachtgevers gaan de vrachtprijzen zeker niet verhogen omdat zij dit ook niet kunnen of willen betalen.
    Gebrek aan stroom

    Er is ook een enorm gebrek aan stroom voor de 140.000 vrachtwagens, negen miljoen personenauto’s, een miljoen bestelbussen, zeven miljoen huishoudens met warmtepompen, 700.000 voertuigen in de landbouw, 4000 binnenvaartschepen, 500.000 jachten en alle voertuigen in de bouw en de wegenbouw, zoals kranen. Een lichte kraan kost €250.000, op waterstof €1.000.000.

    We hebben ook niet voldoende grondstoffen op de wereld aan lithium en kobalt voor de accu’s. China koopt de mijnen op in Congo, waar kinderen de delfstoffen naar boven halen.

    Men stelt dat door de hogere productie van voertuigen de kostprijs zal zakken, maar dat valt te betwijfelen, want bijvoorbeeld DAF produceert 8% van zijn productie voor Nederland en 92% voor de rest van de wereld. In veel landen is elektrisch rijden helemaal onbetaalbaar. We leveren ons economisch uit aan China.

    Ook gaat ons straatbeeld veranderen. Markten gaan verdwijnen, want de marktkooplui kunnen de dure elektrische busjes en vrachtwagens niet betalen. Van de verkoop van een pondje kaas of een stel sokken is dit onmogelijk. Ook de benzinepompen gaan verdwijnen uit de stad, want elektrische vrachtwagens mogen niet op de brandstofdepots komen wegens brandgevaar.

    Dieselvrachtwagens wel, maar die mogen niet meer in de binnensteden komen. Benzinepompen kunnen dus niet meer beleverd worden.
    Biobrandstof

    Is er een oplossing? Wel degelijk: We moeten HVO100 gaan gebruiken als brandstof. Deze gehydrogeneerde plantaardige olie is 90% schoon. Het kan in iedere vrachtwagen en bij iedere benzinepomp getankt worden. Dat scheelt miljarden aan kosten.

    De kilometerheffing voor vrachtwagens à vijftien cent per kilometer moet intussen ook betaald worden. Per vrachtwagen is dit gemiddeld €15.000 per jaar. De consument mag driemaal raden wie daar uiteindelijk voor opdraait.

    Klaas de Waardt is voorzitter van VERN, brancheorganisatie voor kleine en middelgrote transportbedrijven
  8. forum rang 10 DeZwarteRidder 25 oktober 2023 11:10
    quote:

    nine_inch_nerd schreef op 25 oktober 2023 10:36:

    Klaas de Waardt heeft alleen verstand van vrachtauto's, maar geen verstand van (ver)duurzaamheid. Starre mensen.
    Ziet natuurlijk zijn oude ritueel in gevaar komen.
    Klaas begrijpt heel goed dat bijna alle transportondernemers failliet zullen gaan door de elektrificatie.

    En dan hebben we het nog niet eens over het volkomen belachelijke waterstof.......... !!!
  9. Radikal 25 oktober 2023 11:48
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 25 oktober 2023 11:30:

    [...]

    Waterstof is peperduur in iedere toepassing.
    Tijd zal het uitwijzen, nu kunnen we daar uren over palaveren maar dat heeft geen zin.
    Wat we nu wel weten is dat de opwarming van de aarde en de desbetreffende immense kosten aan natuurrampen en vluchtelingenstromen ook exuberante bedragen aan het vormen zijn.
    Dat zal economisch en maatschappelijk onhoudbaar worden.
    Daarom zal waterstof een deel van de oplossing worden.
    Of je het nu wil of niet, het zal er komen.
  10. forum rang 10 DeZwarteRidder 25 oktober 2023 12:20
    quote:

    Radikal schreef op 25 oktober 2023 11:48:

    [...]Tijd zal het uitwijzen, nu kunnen we daar uren over palaveren maar dat heeft geen zin.
    Wat we nu wel weten is dat de opwarming van de aarde en de desbetreffende immense kosten aan natuurrampen en vluchtelingenstromen ook exuberante bedragen aan het vormen zijn.
    Dat zal economisch en maatschappelijk onhoudbaar worden.
    Daarom zal waterstof een deel van de oplossing worden.
    Of je het nu wil of niet, het zal er komen.
    Al die klimaatacties zijn volkomen zinloos.
  11. forum rang 10 DeZwarteRidder 25 oktober 2023 14:50
    ’Shell schrapt banen in waterstofproductie’

    Redactie DFT
    1 min geledenin Financieel

    Amsterdam - Shell schrapt banen bij zijn onderdeel dat waterstof produceert. Dat meldt persbureau Reuters. Het zou gaan om tweehonderd functies, nog eens 130 banen zouden nader worden bekeken.

    Shell steekt kapitalen in waterstofproductie, maar zou volgens Reuters nu banen schrappen.

    Samen zou het gaan om 15% van het totaal aantal werknemers dat actief is in waterstof. Dit stoot geen CO2 uit en wordt gezien als schoner alternatief voor olie en gas.

    Bekijk ook:
    Waterstof moet Nederland groener maken, maar plannen zijn in gevaar

    Het zou voorlopig ook de activiteiten in waterstof willen afbouwen. Shell-topman Wael Sawan meldde eerder dat het bedrijf vasthoudt aan de geplande reductie van CO2, maar daarbij wil het concern langer doorgaan met winning van olie en gas. Onder de streep kan Shell de klimaatdoelen behalen, aldus Sawan op 17 oktober.

    ,,Wat is veranderd is de weg ernaartoe", zei hij toen in Londen. Sawan zegt ’meedogenloos’ te sturen op een betere prestatie van onderdelen en hogere uitkering aan zijn aandeelhouders.

    Shell reageert niet op de melding van Reuters.
5.190 Posts
Pagina: «« 1 ... 251 252 253 254 255 ... 260 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 882,63 +1,42%
EUR/USD 1,0693 -0,34%
FTSE 100 8.139,83 +0,75%
Germany40^ 18.177,90 +1,45%
Gold spot 2.337,95 0,00%
NY-Nasdaq Composite 15.927,90 +2,03%

Stijgers

Xior
+6,16%
bpost
+3,47%
Proximus
+3,38%
Ontex
+3,16%
DEME G...
+2,19%

Dalers

KBC Groep
-0,83%
Melexis
-0,80%
IBA
-0,77%
UCB
-0,44%
Barco
-0,15%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links