Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Sif Holding AEX:SIFG.NL, NL0011660485

  • 10,140 26 apr 2024 17:35
  • -0,060 (-0,59%) Dagrange 10,080 - 10,200
  • 8.829 Gem. (3M) 13,5K

Sif Holding - 2023

337 Posts
Pagina: «« 1 ... 8 9 10 11 12 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 9 nine_inch_nerd 25 augustus 2023 16:13
    FD artikel

    Winst funderingsspecialist Sif blijft gelijk door personeelskosten
    Sif zag in het eerste halfjaar zijn winst vrijwel even hoog uitkomen als in dezelfde periode vorig jaar terwijl de omzet opliep. De producent van funderingen voor windmolens zegt dat de winstgevendheid onder meer gedrukt werd door hogere personeelskosten.

    Het aangepaste brutobedrijfsresultaat (adjusted ebitda) bedroeg over de eerste zes maanden van dit jaar €21,4 mln, zo'n €300.000 hoger dan een jaar eerder. De omzet kwam in het eerste halfjaar uit op €218 mln, tegenover €191 mln een jaar eerder.

    De productie van de funderingsspecialist uit Roermond kwam in het tweede kwartaal uit op 46 kiloton. Analist Tijs Hollestelle van ING rekenden juist op een hogere productie van 57 kiloton. Het bedrijf stelt de productieverwachting voor het hele jaar ook bij. Topman Fred van Beers zegt in een toelichting op de vrijdag gepubliceerde halfjaarcijfers te rekenen op 208 kiloton in plaats van de eerder aangegeven 221 kiloton.

    Hollandse Kust Zuid

    Sif profiteert van de grote vraag naar windmolens op zee. Het levert onder meer aan projecten als Siemens Hollandse Kust Zuid en Dogger Bank A en B. Het bedrijf heeft een portefeuille met orders die de komende drie jaar voor 464 kiloton gevuld is. Over 290 kiloton wordt nog exclusief onderhandeld. In het eerste halfjaar won Sif voor zo'n 200 kiloton aan nieuwe projecten over de komende jaren. ING-analist Hollestelle stelt dat het orderboek de sterke marktpositie en 'commerciële mogelijkheden' van Sif toont.

    Om aan de groeiende behoefte aan windmolens te voldoen, bouwt het bedrijf een nieuwe fabriek op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam. Het bedrijf gaf afgelopen zomer voor €50 mln aan nieuwe aandelen uit om de bouw van de fabriek te bekostigen. Afgelopen maand bereikte de bouw het hoogste punt, waarmee het project volgens Sif op schema ligt. Vanaf de eerste helft van 2025 wil Sif productie draaien in Rotterdam.

    Bij het openen van de markten staat Sif Holding, dat een notering heeft in de smallcapindex, een kleine 2% in de plus. Het aandeel van de funderingsspecialist is sinds het begin van een claimemissie in de zomer zo'n €3 gedaald naar circa €11.

    Verdubbeling winstgevendheid

    Sif houdt vast aan de winstverwachting voor 2023 die het eerder uitsprak. De funderingsspecialist zegt op schema te liggen voor dit jaar. Sif rekent op een ebitda die vergelijkbaar is met die van vorig jaar, rond de €42 mln. Analisten verwachten dat het waarschijnlijk iets hoger zal uitvallen.

    In 2025 hoopt Sif een ebitda van €135 mln te behalen en in 2026 zelfs €160 mln. Dit betekent dat de winst per ton geproduceerd staal meer dan moet verdubbelen. Volgens Hollestelle is deze doelstelling iets te ambitieus en hij schat de winstgevendheid dan ook iets voorzichtiger in, respectievelijk €92,5 mln in 2025 en €123,5 mln in 2026.
  2. spartapiet 8 september 2023 09:52
    quote:

    JoopVisser1 schreef op 8 september 2023 09:45:

    Volgens mij is AddValue Sif aan het verkopen, om cash te hebben voor uitstappende beleggers.
    Dat denk ik niet. Gelet op het lage volume komt het volgens mij doordat gisteren tijdens de call met Nico Inberg twijfels zijn gezaaid over de vooruitzichten na 2025. Bij AddValue weten ze van wanten. Ben natuurlijk wel benieuwd naar het eerstkomende maandbericht over augustus dat één dezer dagen zal verschijnen.
  3. forum rang 10 voda 8 september 2023 15:52
    Aandeelhouders Sif akkoord met Annabelle Vos als commissaris

    Ook groen licht voor beloningsbeleid.

    (ABM FN-Dow Jones) Aandeelhouders van Sif zijn vrijdag akkoord gegaan met de benoeming van Annabelle Vos als lid van de raad van commissarissen. Dit maakte de Roermondse funderingsspecialist vrijdag bekend.

    De benoeming werd ter goedkeuring voorgelegd aan de aandeelhouders tijdens een bijzondere aandeelhoudersvergadering.

    Vos is momenteel general counsel en chief compliance officer bij Fugro. Voordat ze bij Fugro kwam, werkte Vos 11 jaar bij een advocatenkantoor.

    Ook gingen de aandeelhouders van Sif vrijdag akkoord met het beloningsbeleid voor de raad van commissarissen.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  4. forum rang 9 nine_inch_nerd 9 september 2023 12:54
    Het sentiment en de feiten.
    FD artikel

    Grote aanbesteding voor wind op zee flopt in Verenigd Koninkrijk

    Een grote aanbesteding voor hernieuwbare energie in het Verenigd Koninkrijk is vrijdag geflopt. Geen enkel bedrijf bracht een bod uit om een groot windpark in zee te bouwen. Voor de Deense windturbinebouwer Vestas is de flop aanleiding om uitbreiding van productiecapaciteit in het VK te heroverwegen. Voor Nederland, dat later dit jaar ook weer een grote veiling begint, lijken de effecten vooralsnog beperkt.

    De Britse regering houdt jaarlijks een grote veiling voor hernieuwbare energieprojecten. Vorig jaar leverde dat nog 11 gigawatt aan projecten op, waarvan het grootste deel grote windparken op zee betrof. Maar de veiling dit jaar leverde slechts 3,7 gigawatt aan nieuwe projecten op, waaronder geen enkel windpark op zee. Dat is een enorme tegenvaller, omdat juist wind op zee cruciaal is voor het halen van Britse klimaatdoelen. De regering wil in 2030 in totaal voor 50 gigawatt aan windparken op zee hebben staan. Nu staat er 14 gigawatt opgesteld.

    Wake-upcall

    ‘Dit is een gemiste kans van miljarden ponden om consumenten goedkope energie te leveren en een wake-upcall voor de overheid’, aldus Keith Anderson, bestuursvoorzitter van ScottishPower tegenover de Britse krant The Guardian. Het Britse bedrijf wilde meedoen met de veiling, maar zag af van een bieding. Sterk opgelopen inflatie en hogere rentes maken het bouwen van windparken een stuk duurder dan een paar jaar geleden. Die nieuwe realiteit is volgens het bedrijf onvoldoende verwerkt in de veiling. In het VK wordt een zogenoemd contract for difference gebruikt: zakt de stroomprijs onder een door de overheid vastgestelde prijs, dan geeft de overheid subsidie. Bij hoge stroomprijzen betalen energiebedrijven juist aan de overheid. De prijs is volgens bedrijven nu te laag vastgesteld. ‘De rekensom hield deze keer gewoon geen stand’, aldus Anderson.

    ‘De Britse regering is ervan uitgegaan dat het nog steeds business as usual is in de windenergiesector en heeft er daarom voor gekozen om de prijs laag te houden’, aldus Jasper Vis in een reactie tegen het FD. Vis is directeur van SSE Renewables, dat wil meedoen aan de eerstvolgende veiling van een groot windpark in de Nederlandse Noordzee.

    ‘Niet rijk rekenen’

    ‘Wat in Groot-Brittannië is gebeurd, staat grotendeels los van Nederland. Het Britse systeem is echt anders’, zegt Vis. In Nederland spelen kwalitatieve criteria een grotere rol. Toch bestaat ook in Nederland de zorg dat de overheid zich rijk rekent en te veel geld zal vragen van ontwikkelaars, waardoor het risico ontstaat dat windparken niet zullen worden gebouwd. Want behalve dat er kwalitatieve criteria gelden, wordt de winnaar van veilingen in Nederland ook gekozen op basis van een financieel bod. Het maximale bedrag dat bedrijven kunnen bieden bij de eerstvolgende aanbesteding in Nederland, is vertienvoudigd tot maximaal ruim €33 mrd voor twee grote windparken.

    ‘Je moet oppassen dat je de verwachtingen niet te hoog opschroeft’, zegt Vis. ‘De overheid moet zich niet te rijk rekenen door dat maximale bedrag te hoog te leggen. Dat zal ten koste gaan van de zekerheid dat de windparken daadwerkelijk gebouwd worden.’

    40% hogere kosten

    Al voor de Britse veiling waarschuwden experts voor tegenvallende interesse van bedrijven als gevolg van de sterk gestegen kosten. De windenergiesector was jarenlang een succesverhaal in veel landen vanwege de spectaculair dalende kosten, maar die tijd lijkt voorbij. Hoge inflatie, oplopende rentes en verstoringen in de leveranciersketens hebben geleid tot tientallen procenten hogere bouwkosten.

    'Hoewel de vraag naar fossielvrije elektriciteit groter is dan ooit, is de markt voor wind op zee een uitdaging', zei Anna Borg, bestuursvoorzitter van Vattenfall, in juli van dit jaar. Het Zweedse bedrijf schrapte de plannen voor de bouw van een groot windpark op zee in het VK vanwege 40% hogere kosten. Het project kon daardoor niet meer rendabel worden. Resultaat: de afboeking van een half miljard euro.

    Miljardenafschrijvingen

    De Deense branchegenoot Ørsted zit in hetzelfde schuitje. Het bedrijf kondigde twee weken geleden aan mogelijk ruim $2 mrd af te moeten schrijven op een aantal Amerikaanse offshore windparken. De aandelenkoers kelderde daarop met ruim 20%.

    De veilingflop in het VK is voor windturbinebouwer Vestas aanleiding om uitbreiding van productiecapaciteit in Groot-Brittannië te heroverwegen. Bestuursvoorzitter Henrik Andersen van Vestas zegt tegenover Bloomberg dat de Britse regering onmiddellijk een ontmoeting moet organiseren met bedrijven in de sector om ofwel een zesde veilingronde, die nu gepland staat voor volgend jaar, te versnellen, ofwel een tussenronde te creëren. ‘De projecten zijn er, de gigawatts zijn er, er moet nu alleen nog een prijsaanpassing komen’, aldus Andersen.
  5. Belangstellende 17 september 2023 19:42
    Graag wil ik een discussie aanzwengelen over de positie van SIF. Bij IEX staat as reden voor verzwakking van de koers dat de rente stijgt als ook de grondstofprijzen. Fugro kwam met een bericht dat zij toekomst zien in drijvende windmolenparken, vooral op diepzee. Dat laatste geldt trouwens ook voor SBMO. Hoe denken jullie over de positie van SIF in dit geheel?
  6. forum rang 9 nine_inch_nerd 17 september 2023 22:19
    quote:

    Belangstellende schreef op 17 september 2023 19:42:

    Graag wil ik een discussie aanzwengelen over de positie van SIF. Bij IEX staat as reden voor verzwakking van de koers dat de rente stijgt als ook de grondstofprijzen. Fugro kwam met een bericht dat zij toekomst zien in drijvende windmolenparken, vooral op diepzee. Dat laatste geldt trouwens ook voor SBMO. Hoe denken jullie over de positie van SIF in dit geheel?
    Dit zijn de dingen die nu ruis geven (een dikke 3 weken gecommuniceerd in deze webcast)....
    Minuut 38:15-41:30 Sif Holding
    youtu.be/rpNAkSpgvKU?feature=shared

    Tevens moet (nu de emissie en alle andere toezeggingen in geld zijn gedaan) nog bewezen worden of het bedrijf dit allemaal kan handelen. Die uitbreiding loopt op de Maasvlakte en (pas) over enkele jaren weten we of de omzet, cashflow en winst er is...
  7. forum rang 9 nine_inch_nerd 19 september 2023 09:06
    Tsja, over alles moet er wel eens geklaagd worden.

    Alarm over massale bouw van windturbines op zee: vrees voor gevolgen natuur en visserij
    www.telegraaf.nl/nieuws/1146171287/al...

    Wel eens op de Zaanse Schans geweest?
    Over 20 jaar zijn de windmolens ook een attractie voor toeristen.
    Krantenvulling.

    :)
  8. forum rang 10 DeZwarteRidder 19 september 2023 09:11
    quote:

    Belangstellende schreef op 17 september 2023 19:42:

    Graag wil ik een discussie aanzwengelen over de positie van SIF. Bij IEX staat as reden voor verzwakking van de koers dat de rente stijgt als ook de grondstofprijzen. Fugro kwam met een bericht dat zij toekomst zien in drijvende windmolenparken, vooral op diepzee. Dat laatste geldt trouwens ook voor SBMO. Hoe denken jullie over de positie van SIF in dit geheel?
    Drijvende windmolenparken gaan natuurlijk mislukken.

    Gisteren op tv een bevestiging gezien van mijn mening dat Sif z'n investeringen niet terug kan verdienen en hetzelfde geldt voor anderen in deze sector.
  9. Belangstellende 25 september 2023 18:45
    @ZWR: Je hebt ooit geschreven dat Sif aan zijn maximale capaciteit zat in Roermond en de 1e fabroek op de 2e Maasvlakte. Daarna kwam er het bericht dat zij een 2e fabriek gaan bouwen, daar een emissie voor uitgeschreven hebben die gegarandeerd is door een aantal vaste afnemers en de grootste aandeelhouder en toen hoorde ik niks van je. Eigenlijk ben je een grote complotdenker en dat is geen compliment! Als je nou eens een draai maakt en de positieve kant van degelijke ondernemingen ziet?
  10. Slnc 25 september 2023 20:40
    quote:

    Belangstellende schreef op 25 september 2023 18:45:

    @ZWR: Je hebt ooit geschreven dat Sif aan zijn maximale capaciteit zat in Roermond en de 1e fabroek op de 2e Maasvlakte. Daarna kwam er het bericht dat zij een 2e fabriek gaan bouwen, daar een emissie voor uitgeschreven hebben die gegarandeerd is door een aantal vaste afnemers en de grootste aandeelhouder en toen hoorde ik niks van je. Eigenlijk ben je een grote complotdenker en dat is geen compliment! Als je nou eens een draai maakt en de positieve kant van degelijke ondernemingen ziet?
    Het valt al jaren tegen en het is maar de vraag of ze echt geld gaan verdienen dus weinig reden om positief te zijn.
337 Posts
Pagina: «« 1 ... 8 9 10 11 12 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Sif houdt vertrouwen in de toekomst

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links