Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Basic-Fit AEX:BFIT.NL, NL0011872650

  • 21,380 2 mei 2024 17:35
  • 0,000 (0,00%) Dagrange 20,680 - 21,380
  • 180.349 Gem. (3M) 264,5K

Basic-Fit 2023: No pain now, no gain tomorrow?

1.032 Posts
Pagina: «« 1 ... 35 36 37 38 39 ... 52 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Umi1 19 september 2023 10:03
    quote:

    VforVermogen schreef op 18 september 2023 20:00:

    Ja, BF haar unique selling point verdwijnt langzamerhand. Het is niet meer de duidelijke budgetkeuze. Gezien de tegenvallende ledengroei van de afgelopen tijd roept dit twijfels op. Echter moet BF haast wel om de marges niet nog verder te laten eroderen. En ga ik er eigenlijk vanuit dat verschillende strategieën mbt prijsbeleid zijn doorgerekend door het team dat daarover gaat. Zij hebben veel meer informatie over prijselasticiteit en ledengroei opgedeeld naar maturity clubs en dergelijke. Bovendien heb ik niet de kennis om te kunnen inschatten in hoeverre tragere ledengroei een probleem is. Mature clubs zitten nog gewoon vol op 3300 leden, lukt het met deze prijzen om de nieuwere clubs ook vol te krijgen? Daar krijgen we pas de komende kwartalen inzicht in.

    Gaat BF de kosteninflatie inhalen? Daar reken ik de komende paar jaar absoluut niet op. Er is gewoon een eenmalige reset/herijking van de winstgevendheid van mature clubs. Gelukkig heeft BF in het verleden -voor 2020- laten zien de underlying club ebitda onder normale omstandigheden stelselmatig te kunnen verhogen. Uiteindelijk gaat de inhaalrace worden ingezet, maar dat kan lang duren en we moeten van ver komen en tot die tijd is het pijnlijk toezien hoe de winstgevendheid onder druk staat.

    Dikke plus voor BF blijft dat de schaal onvermijdelijk steeds verder toeneemt. Prima als de winstmarges afnemen, als je over 10 jaar ruim 3x zoveel omzet hebt, maak je alsnog veel meer winst. Dat is waar ik mij aan vasthoud.
    Moos heeft onlangs nog gezegd dat het niet de prijs is die doorslaggevend is, maar de nabijheid van een club.
    Daarnaast blijft BFIT wel de goedkoopste in de sector, misschien niet meer zo afgetekend zoals ooit was, maar wel de goedkoopste!

    Kosteninflatie zal men zeker inhalen. Eind dit jaar zit men op +-24 euro per lid. 75% van de energy prices waren fixed zijn fixed in 2024/2025 & die kost zal significant onder niveau van 2023 zitten. Lonen & rentes zullen wel nog wat oplopen volgend jaar (+-4% schat ik), maar daarna... Duurdere abo zal ook nog wel aangepast worden in de toekomst.
  2. forum rang 5 The Third Way... 19 september 2023 10:38
    De reden dat het franchise model van Planet Fitness onhoudbaar is onder druk staat is omdat het merendeel v/d nemers Private Equity partijen zijn met wie een verdienmodel is afgesproken waarbij zij een IRR van 15% kunnen krijgen. Daarbij is recent aan de grootste franchisenemers een soort exclusief geografisch mandaat gegeven. Echter, die PE partijen leunen zeer zwaar op schuld, en die maakt nu dat rendement onhaalbaar (naast inflatiedruk etc.), en dus valt niet zozeer de rentabiliteit maar wel de groei van PF snel terug.

    In tegenstelling tot PF beheert BFIT de locaties zelf, waardoor de leverage bij BFIT zit net zoals de vaste kosten. Een light PF vs een kapitaalintensief BFIT, maar uiteindelijk lijkt het schuldprobleem op de keper beschouwd hetzelfde in de keten. En dus ook het inflatieprobleem.

    En daar zijn de verdienmodellen niet op voorbereid. In een omgeving van lage inflatie en marktrente kan aan leden een doorlopend laag tarief worden beloofd. Wanneer de markt draait realiseer je je opeens dat de trendbreuk die PF en BFIT bewerkstelligden, door te breken met vaste abo's met jaarlijkse prijsherzieningen, nu tegen ze werkt. In het oude model was het idee dat de fitness uitbater zijn voornamelijk vaste lasten moest matchen met zijn inkomsten. Het nieuwe model van de budget ketens is gebaseerd op een mismatch, en daar wringt het nu.

    Hoe langer de hoge inflatie en bijbehorende hogere rentelasten voortduren, hoe meer de marges dalen. En dat is het conventionele basisscenario aan het worden. Degenen die de beloofde 50% ebitda marge op mature clubniveau vergeleken met de huidige situatie hebben dat al gezien. Daarna inflateren de HQ kosten ook snel, waardoor de ROIC op clubniveau hard omhoog moet, terwijl we mogen verwachten dat binnenkort de club CAPEX ook gaat stijgen.

    Partijen als PF en BFIT zullen hun verdienmodel moeten aanpassen, die mismatch kan een fundamenteel probleem worden...
  3. forum rang 5 The Third Way... 19 september 2023 19:40
    Kijk eens aan, JP Morgan is het met mijn probleemstelling eens:

    'The firm is looking forward to the naming of a permanent replacement, who will be tasked with improving franchise level unit economics and driving future unit growth. As persistent cost inflation for new builds and rising capital intensity remodels on the existing system in combination with higher cost of capital for the levered franchise business model continues to be an issue, flexing those levers is anticipated to alleviate some capital requirement burden on the franchisees to de-risk near-medium term development. Looking ahead, Krotthapalli said expecting franchisees to both remodel stores and build new one in a higher cost of capital environment is likely unrealistic, especially with the added complication of fewer 20K square foot properly located boxes available for the brands.'

    seekingalpha.com/news/4013330-planet-...
  4. forum rang 5 Altijd 20 september 2023 08:23
    quote:

    The Third Way... schreef op 19 september 2023 10:38:

    Partijen als PF en BFIT zullen hun verdienmodel moeten aanpassen, die mismatch kan een fundamenteel probleem worden...
    Goed verwoord en helemaal juist dunkt mij (ook). Er zijn nogal wat stormen die getrotseerd moe(s)ten worden. De gierende (energie) inflatie en de renteverhogingen zijn de laatsten die zwaar drukken op alle uitgaven. Dit zal een rem zetten op de groei en de marge en rentevrije tijden komen niet terug. Wellicht hebben we nu een fairvalue te pakken, of misschien tussen 20-25 euro. Blijft wel een mooi aandeel, maar dan voor in de vitrinekast.
  5. Warm Buffet 20 september 2023 10:04
    quote:

    Altijd schreef op 20 september 2023 08:23:

    [...]

    Goed verwoord en helemaal juist dunkt mij (ook). Er zijn nogal wat stormen die getrotseerd moe(s)ten worden. De gierende (energie) inflatie en de renteverhogingen zijn de laatsten die zwaar drukken op alle uitgaven. Dit zal een rem zetten op de groei en de marge en rentevrije tijden komen niet terug. Wellicht hebben we nu een fairvalue te pakken, of misschien tussen 20-25 euro. Blijft wel een mooi aandeel, maar dan voor in de vitrinekast.
    Precies daarom misschien verstandig om deze stormen aan de zijlijn af te wachten. De rentestijging gaat flinke impact gaan hebben op de kosten van lease liabilities en het kan niet anders dat de prijsstrategie daarop aangepast moet worden. Verwacht dat het koersverloop komende maanden alleen maar lelijker gaat worden.
  6. forum rang 5 The Third Way... 20 september 2023 10:08
    Toen uiteindelijk the Moose overstag ging en het jaar begon met een 25% prijsverhoging voor het laagste tarief waren wij hier en de markt gelukkig. De beurskoers vloog terug naar het oude niveau. Posters hier die ook BFIT lid zijn vertelden dat zij bericht hadden gekregen dat bij vernieuwing hun abo een euro meer zou gaan kosten. Een stuk minder maar nog steeds een dikke 5% omzet erbij. Dat blijkt nu vervolg te moeten krijgen.

    Heeft er iemand inzicht in de T&C van een BFIT abo? Ik hoorde tijdens een call the Moose zeggen dat bestaande leden wordt aangeraden om langer lid te blijven om zo te blijven profiteren van hun nog lage tarief. Vanuit juridisch perspectief, mogen de prijzen van bestaande abo's bij verlenging niet of maar mondjesmaat verhoogd worden?

    Volgens de berekeningen v/d FNV liggen de kosten van levensonderhoud 20% hoger dan voor corona en het eist nu 14% hogere salarissen, nadat vorig jaar al gemiddeld 10% is afgesproken met de werkgevers. Energie kost veel meer, huurindexaties liggen rond dat niveau voor commercieel vastgoed. Maw., het publiek begrijpt heus wel dat BFIT mee moet. Maar staan de abo contractvoorwaarden dit toe?

    www.telegraaf.nl/financieel/124508687...
  7. Giraffe Capital 23 september 2023 14:49
    quote:

    Warm Buffet schreef op 20 september 2023 10:04:

    [...]

    Precies daarom misschien verstandig om deze stormen aan de zijlijn af te wachten. De rentestijging gaat flinke impact gaan hebben op de kosten van lease liabilities en het kan niet anders dat de prijsstrategie daarop aangepast moet worden. Verwacht dat het koersverloop komende maanden alleen maar lelijker gaat worden.
    Wat hebben rente stijgingen te maken met lease liabilities? De huren hebben geen directe link met de rente.
  8. forum rang 10 voda 25 september 2023 07:59
    Beursblik: ING voegt Azelis, Basic-Fit, DEME en Vopak toe aan favorietenlijst

    Aedifica en TKH verwijderd van de lijst.

    (ABM FN) ING heeft de aandelen Azelis, Basic-Fit, DEME en Vopak toegevoegd aan de favorietenlijst, terwijl Aedifica en TKH Group juist werden verwijderd. Dit bleek maandag uit een rapport van de bank.

    ASM International, ASR Nederland, Brunel, D'Ieteren en UCB blijven op de favorietenlijst.

    Door: ABM Financial News.

    pers@abmfn.be

    Redactie: +32(0)78 486 481
  9. forum rang 5 The Third Way... 25 september 2023 09:12
    quote:

    Giraffe Capital schreef op 23 september 2023 14:46:

    Lees op twitter dat de PLNT ceo ontslagen is omdat hij i.i.t. de private equity franshisees niet wilde afwijken van de 10$ per maand formule.
    twitter.com/BeenThereCap/status/17049...
    Wel goed dat wij hier op het draadje de problematiek al eerder duidden en de leiding om actie vroegen. Analisten trouwens niet.

    De CMD stelde nog niet teleur met veel aandacht voor ook onze vragen, het wordt spannend...
  10. forum rang 5 The Third Way... 25 september 2023 09:17
    quote:

    theo_p schreef op 23 september 2023 14:16:

    klopt het dat u een model heeft vervaardigd voor bepaling van de waardering van Basic Fit? Ben zeer geintresseerd. Zou u het willen posten? Alvast hartelijk dank.
    Die waarderingsformule werkt niet meer nu dat de variabelen sinds covid niet meer stabiel zijn, helaas. Zo gauw de visibiliteit weer terug is, post ik hem. Hopelijk binnenkort maar ons lot ligt in the Moose's andermans handen... ;-)
  11. forum rang 5 The Third Way... 26 september 2023 15:17
    quote:

    The Third Way... schreef op 20 september 2023 10:08:

    ...
    Heeft er iemand inzicht in de T&C van een BFIT abo? Ik hoorde tijdens een call the Moose zeggen dat bestaande leden wordt aangeraden om langer lid te blijven om zo te blijven profiteren van hun nog lage tarief. Vanuit juridisch perspectief, mogen de prijzen van bestaande abo's bij verlenging niet of maar mondjesmaat verhoogd worden?

    Volgens de berekeningen v/d FNV liggen de kosten van levensonderhoud 20% hoger dan voor corona en het eist nu 14% hogere salarissen, nadat vorig jaar al gemiddeld 10% is afgesproken met de werkgevers. Energie kost veel meer, huurindexaties liggen rond dat niveau voor commercieel vastgoed. Maw., het publiek begrijpt heus wel dat BFIT mee moet. Maar staan de abo contractvoorwaarden dit toe?

    www.telegraaf.nl/financieel/124508687...
    Zie hieronder de clausule uit de algemene voorwaarden. BFIT mag eenzijdig op elk moment de prijzen verhogen.

    We mogen verwachten dat ten laatste op de CMD een nieuw proactief prijsbeleid wordt gepresenteerd, zeker nu dat de conventionele waarheid op de markten mbt. inflatie en rente is 'higher for longer', oftewel structurele kosteninflatie en hoge WACC. Hoe gaat BFIT zijn P&L opnieuw in de steigers zetten?

    "j. Wij behouden ons het recht voor om na het einde van de contractuele periode, de tarieven en/of voorwaarden aan te passen. Dit geldt ook voor het Basic lidmaatschap van Founding Members. We zullen je hiervan steeds één maand op voorhand op de hoogte brengen, waarna je echter wel de mogelijkheid hebt om de overeenkomst kosteloos te beëindigen, mits per schriftelijke (e-mail of aangetekend schrijven) opzegging en uitgezonderd de Lidmaatschapsovereenkomst die flexibel opzegbaar is. In geval van beëindiging dient dit te gebeuren binnen 4 weken na de aankondiging van de wijziging, met inachtneming van een opzegtermijn van ten minste ten minste een Periode van 4 Weken. Bij gebreke aan tijdige opzegging zal de overeenkomst aan de gewijzigde voorwaarden worden verdergezet in een contract van onbepaalde duur, dat tevens opzegbaar is zoals op de voorzijde van de overeenkomst in dat kader vermeld. Tariefsaanpassingen vanwege overheidsmaatregelen kunnen onmiddellijk worden doorgevoerd ongeacht de hoogte en geven geen recht op ontbinding."

    www.basic-fit.com/nl-be/over-basic-fi...
  12. Eva 27 september 2023 12:26
    quote:

    theo_p schreef op 23 september 2023 14:16:

    klopt het dat u een model heeft vervaardigd voor bepaling van de waardering van Basic Fit? Ben zeer geintresseerd. Zou u het willen posten? Alvast hartelijk dank.
    misschien dat deze invalshoek richting kan geven

    Eind 2023 de volgende (voorzichtige) verwachting
    Netto schuld €840mm (non-IFRS schuld) begin 2023 was dit €755mm (non-IFRS)
    200 nieuwe clubs @ €1,2mm investering
    Netto kasstroom excl. uitbreiding €155mm (incl. rente maar geen VPB afdracht in 2023)
    Gemiddelde netto kasstroom van de 1.400 clubs in 2023: €110k (waarvan ca. 900 mature clubs)
    Kasstroom/winst komende jaren wordt bepaald door
    - Stabiliteit/verbetering winstgevendheid/kasstroom mature clubs
    - Toenemende bijdrage van de immature clubs (ca. 500) naar maturity
    - Nieuw te openen clubs en hun looptijd naar maturity

    Aandeelwaarde €26,50 * 66mm = €1,749mmm
    Netto schuld (FYE 2023) €840mm
    Ondernemingswaarde = €2,589mmm

    Veronderstel set-up kosten nieuwe club €1,35mm
    Intrinsieke waarde BF €1,89mmm
    Maw intrinsieke waarde aandeel €1,05mmm > €15,9 per aandeel
    Huidige te betalen goodwill voor BF €700mm > €10,60 per aandeel
    De netto contante waarde van een te openen club schat ik op ca. €0,01 per aandeel (obv 'reset' variabelen dus lagere winstgevendheid)
    600 te openen clubs geeft een waarde per aandeel €5 (=goodwill)
    Maw beleggers zijn nu dus bereid €5,60 te betalen voor de upside die nog in de (500) immature clubs zit

    Vervolgens kun je jezelf de vraag stellen bij welke kasstroom en wacc de ondernemingswaarde geheel terugverdiend is.
    Stel wacc op 8% en de gemiddelde kasstroom van de mix van clubs op €140k (30% hoger dan huidige kasstroom).
    Het kost dan ongeveer 22 jaar om de hele investering terugverdiend te hebben (bijna 2x de technische levensduur van een club).
    Bij een koers van ca. €22 is de terugverdientijd 18 jaar (ca. 1,5x de technische levensduur) etc.
    (wacc en gemiddelde kasstroom zijn arbitrair en dienen om richting te geven)

    Conclusie: geen! eerst maar eens de KW3 update afwachten
  13. Eva 27 september 2023 13:11
    goodwill €10,60 per aandeel is obv bovenstaande uiteraard wel eea op af te dingen maar geeft wel aan wat intrinsiek vs goodwill verhouding grofweg is. De terugverdientijd van de ondernemingswaarde kan wat meer 'gevoel' geven (waar je met wacc en gemiddelde kasstroom per club kan 'spelen')
  14. forum rang 4 VforVermogen 27 september 2023 18:53
    Dank Eva. En inderdaad de update maar afwachten. Vooral ledengroei cijfer is spannend, de rest is beter in te schatten. Ook hopen dat bij Capital Markets Day een paar weken later meer informatie wordt gegeven over de doelen van de komende paar jaar. Welke financiele prestaties wil BF neerzetten?
  15. Eva 5 oktober 2023 09:39
    www.basic-fit.com/fr-fr/home
    www.basic-fit.com/nl-nl/home
    www.basic-fit.com/es-es/home
    www.basic-fit.com/de-de/home

    ben benieuwd gegeven een maandelijkse churn van ca 4% wat bovenstaande aanbiedingen voor een invloed hebben op de yield per member
    gegeven de hoge intro korting in FR lijkt de ledengroei daar te stokken
  16. forum rang 4 VforVermogen 5 oktober 2023 17:12
    Scheelt dat sinds augustus veel clubs in Duitsland worden geopend, en Moos was tijdens de earnings call H2 nog uitermate positief over vooruitzichten in Duitsland. Voor wat het waard is, maar dat duidt er niet op dat Duitsland geen interessant land is.

    Las dat ABN AMRO ODDO een koersdoel van 45 euro blijft hanteren, da's positief. Verder lijkt de negatieve trend in de koers wat te zijn gestut, enige bodemvorming de laatste weken.

    Als de nieuwe clubs maar blijven volstromen, dan zit het wel goed met BF.
1.032 Posts
Pagina: «« 1 ... 35 36 37 38 39 ... 52 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Basic-Fit heeft nu vier miljoen leden

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links