Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Vopak Koninklijke AEX:VPK.NL, NL0009432491

  • 36,300 3 mei 2024 17:35
  • -0,300 (-0,82%) Dagrange 36,300 - 36,980
  • 148.784

VOPAK - 2023

1.755 Posts
Pagina: «« 1 ... 54 55 56 57 58 ... 88 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Hdividend 7 september 2023 14:05
    quote:

    Speurneus schreef op 7 september 2023 11:28:

    [...]

    Geheel eens met jou dat we ons niet teveel moeten blindstaren op de backwardation. Dat heeft een heel beperkt invloed op slechts een gedeelte van de totale business van Vopak. Dan wordt voorbij gegaan aan de andere (zeer) winstgevende business-onderdelen.
    Crude opslag wordt niet veel aan verdiend inderdaad, max ~1-2 e / m3 dit wordt ook alleen nog maar een beetje opgeslagen in de MOT en Vopak Europoort. De echte meevallers zitten in de opslag van stookolie en oil products (4-10 e/m3) en die worden toch echt vooral bepaald door arbitrage en contango/backwardation met de bijbehorende maandelijks afgesproken doorzetten per tank. Vaak kortlopende contracten of zelfs spot deals. Leuk dat Vopak zegt dat ze meer "groen" zijn geworden, maar dat komt vooral door de verkopen van hun jonge terminals zoals Westpoort (benzine terminal) en Algeciras (Stookolie terminal) en andere dirty terminals zoals Hamburg en Estland. Beetje hetzeldfe wat DSM heeft gedaan een aantal jaar terug, die hun dirty assets verkocht hebben aan Sabic die lekker verder aan het vervuilen zijn in Geleen en contreien. Lang lopende contracten heeft Vopak vooral in Gate en de industrial terminals.
  2. Speurneus 7 september 2023 17:42
    quote:

    MFCONSwasonschuldig schreef op 7 september 2023 13:51:

    Ondertussen -5% op totaal iets van 130K aandelen. Dat is een interessant gegeven.

    Dat was het wel voor mij. Ik ga aan de slag met schuiven voor meer inkoop.
    Waarom zou dit een interessant gegeven zijn? Het kan toch dat er gewoon geen vraag is?
  3. forum rang 7 LL 9 september 2023 15:38
    Richelle, ceo Vopak: ‘Groene waterstoftransitie vergt team-effort op Olympisch niveau’
    Nederland Waterstofland 2030: volgens Dick Richelle, ceo van Vopak is deze missie uitsluítend haalbaar in teamverband. Samen met zeven andere Nederlandse kopstukken uit het energiewezen slaat Richelle de handen ineen om de groene waterstoftransitie in stroomversnelling te brengen. Maar hoe?

    Van onze redactie 5 september 2023

    Dick Richelle is één van de acht pilaren achter Missie H2. En dat zijn niet de minsten. Ceo’s van onder andere Shell, Eneco en Gasunie bundelen hun kennis om Nederland Waterstofland 2030 te maken. Maar redden we het met eigen productie, of is import noodzakelijk om dit doel te behalen? Dick legt het uit in de video.

    Initiator van de werkgroep is Missie H2, aanjager van duurzaamheid en de drijvende kracht achter de waterstofbelofte. En de urgentie is hoog, want 2030 laat niet lang op zich wachten. Om hun strijd nóg meer kracht bij te zetten, helpt Missie H2 de sportkoepel NOC*NSF de sport verder te verduurzamen.

    Waarom is deze werkgroep achter Missie H2 belangrijk?
    Dick: ,,Samenwerken is dé manier om stappen te maken in de groene waterstoftransitie. Met deze acht spelers vertegenwoordigen we de diverse spelers in de Nederlandse Waterstofketen. De energietransitie is geen solovoorstelling krachten, kennis en gewicht moeten worden gebundeld.’’

    Wat is de rol van Vopak in deze missie?
    Dick: ,,Vopak is wereldwijd de grootste in tankopslag van brand – en grondstoffen. En die brandstoffen moeten groen worden in de vorm van (onder andere) groene waterstof. Maar met enkel de groene waterstof die we in Nederland opwekken, redden we het niet; we hebben andere landen nodig die groene waterstof produceren. En daar zit een infrastructurele en logistieke uitdaging waar Vopak een grote rol in kan spelen.’’

    Nederland kan het dus niet alleen?
    Dick: ,,Nee, maar we kunnen er wél voor zorgen dat we in de wereldwijde groene waterstofmissie een prominente plek innemen. En dat kan alleen als het bedrijfsleven en de overheid op een gecoördineerde manier samenwerken en efficiënt coöpereren.’’

    Wáárom is de ontwikkeling waterstof zo cruciaal?
    Waterstof gaat een grote rol spelen in onze toekomstige, duurzame energievoorziening en klimaatdoelen. Nederland is uniek gepositioneerd. We hebben de Noordzee voor grootschalige productie van windenergie en de zeehavens als logistieke importhubs. Maar we hebben ook bijzonder veel waterstofkennis.

    Diederik Samsom, voorvechter van de groene waterstoftransitie, kreeg in juni de tweede waterstofmedaille uitgereikt. Wie moet volgens jou de derde medaille krijgen?
    Dick: ,,Als het aan mij ligt is dat Daniël Teichman, oprichter van Hydrogenious LOHC Technologies, die met zijn bedrijf een technologie heeft ontwikkeld voor veilige logistiek van waterstof, dit helpt om de groene waterstofmarkt te versnellen.’’

    Bron + video:
    www.deondernemer.nl/innovatie/duurzaa...
  4. MFCONSwasonschuldig 11 september 2023 09:46
    quote:

    Speurneus schreef op 11 september 2023 09:24:

    [...]
    En toch denk ik dat dit elk moment kan omslaan in een flinke stijgingsreeks. Er is op dit moment gewoon even geen aandacht voor Vopak.
    Nou ja, IEX heeft al tijden geen oog voor Vopak. Alsof ze wachten op wat ze via het FD (HAL?!) Voorgeschoteld krijgen aan suggestieve koppen.

    Laatste keer dat ze Vopak Hot vonden is toen de olieprijs naar 0 ging. Terwijl je weet dat dat echt maar once in a lifetime is.

    Aan de andere kant, het is misschien geen opzet. Bij OCI......

    Einde maand.
  5. Zorgeloosch 11 september 2023 10:28
    Vopak: Sterke resultaten rechtvaardigen hogere koers, blijft koopwaardig.
    Huidige koers: € 32,20 Kopen Tot: € 44

    We schreven in november vorig jaar voor het laatst over Vopak. De koers stond toen net onder de 28 euro per aandeel. De koers is sindsdien verder opgelopen tot rond de 3e euro per aandeel. Bovendien publiceerden ze enkele weken geleden de H1 2023 cijfers. Hoogste tijd om het fonds weer eens nader te bespreken..

    H1 2023 cijfers
    De cijfers laten een mooie groei van de omzet van 9% zien. Daarnaast is de bezettingsgraad met 5% gestegen naar 91%. De winst steeg met 14% en bekijken we hieronder nog nader. Door de gestegen winst is ook de verhouding tussen de winst en schulden positief verbeterd naar ‘slechts’ 2.46.
    Daarnaast blijft het mooi om te zien wat voor grote marge Vopak weet te realiseren, deze kwam op 68% in H1 2023 (EBITDA van € 494mln op omzet van € 721mln.

    De winst (EBITDA) over H1 2023 is dus 14% groter dan dezelfde periode vorig jaar. De toename komt grotendeels door verbeteringen van bestaande activiteiten en voor een klein deel echte groei projecten. Daarnaast zijn de doelen voor heel 2023, die eerder waren gezet, bevestigd. Ze liggen goed op koers om die te behalen.

    Het is ook mooi om te zien dat ze stappen zetten op het gebied van duurzaamheid. Een belegger koopt een energiefonds zoals Vopak natuurlijk niet met duurzaamheid als leidend principe. Het is wel goed om te zien dat ze desalniettemin op dat vlak goede stappen zetten. Het meest opvallend daarbij is dat ze de uitstoot van broeikasgassen met 13% hebben verminderd ten opzichte van vorig jaar, ondanks dat ze verder zijn gegroeid.

    Vopak ziet voor de komende jaren vooral groeimogelijkheden richting (vloeibaar) gas en is met diverse projecten bezig om gas terminals aan hun portfolio toe te voegen.

    Tenslotte is het ook goed om te zien dat ze de gemiddelde duur van de lopende contracten blijven verbeteren. Vooral contracten van >10 jaar vormen nu al een derde van de omzet, dat geeft ze een hele stabiele basis in hun omzet en cash flow. Al met al zijn dit keurige cijfers, waarbij ze met de gestegen energieprijzen de laatste maanden ook wel de wind mee hebben. Wij blijven in ieder geval positief over hun financiële vooruitzichten en verdere performance.

    Dividend
    Vopak heeft de afgelopen jaren een consistent en groeiend dividend uitgekeerd. De
    payout ratio daarvan ligt rond de 50% en dat geeft aan dat het dividend goed
    afgedekt is door winst.

    Bij de huidige koers van rond de 33 euro per aandeel komt het dividend uit op ongeveer 4%.
    Dat is een prima instap dividend, waarbij we niet verwachten dat die heel snel zal groeien maar wel betrouwbaar is en rustig verder groeit de komende jaren. Zie ook de ontwikkeling sinds 2016..

    Waardering
    Vopak ligt op koers om haar doelen voor 2023 te behalen. Dat zou resulteren in een
    EBITDA van € 950 mln. Daar zouden dan wel € 300 mln aan capital expenditures
    vanaf gaan om hun huidige business in stand te houden. Daarnaast besteden ze ook
    een vergelijkbaar bedrag aan groei(projecten). Halen we die er vanaf blijft nog steeds
    350 mln winst over. Zetten we dat af tegen de marktwaarde van € 4,1 mld dan komen
    we op een koers-winst verhouding van 11,7. Dat zou dan betekenen dat een winstgroei van 1,5 – 2% per jaar is ingecalculeerd momenteel. Dat vinden wij wel heel conservatief en zien (ook met wat tegenvallers) toch echt wel 3-4% winstgroei per jaar. Dat zou dan een koers-winst verhouding van 15
    - 16 rechtvaardigen, waarmee we uitkomen op een koers van € 44,- per aandeel. Let op dat we dit dus baseren op de winst na aftrek van alle investeringen, daar bouwen we dus een extra Margin of Safety mee in bij onze berekeningen. We blijven daarom adviseren het aandeel te kopen en verhogen onze ‘kopen tot' koers van € 44,-. U koopt bij de huidige koers ook een goed afgedekt dividend van4%.
  6. Speurneus 11 september 2023 10:39
    quote:

    Zorgeloosch schreef op 11 september 2023 10:28:

    Vopak: Sterke resultaten rechtvaardigen hogere koers, blijft koopwaardig.
    Huidige koers: € 32,20 Kopen Tot: € 44

    We schreven in november vorig jaar voor het laatst over Vopak. De koers stond toen net onder de 28 euro per aandeel. De koers is sindsdien verder opgelopen tot rond de 3e euro per aandeel. Bovendien publiceerden ze enkele weken geleden de H1 2023 cijfers. Hoogste tijd om het fonds weer eens nader te bespreken..

    H1 2023 cijfers
    De cijfers laten een mooie groei van de omzet van 9% zien. Daarnaast is de bezettingsgraad met 5% gestegen naar 91%. De winst steeg met 14% en bekijken we hieronder nog nader. Door de gestegen winst is ook de verhouding tussen de winst en schulden positief verbeterd naar ‘slechts’ 2.46.
    Daarnaast blijft het mooi om te zien wat voor grote marge Vopak weet te realiseren, deze kwam op 68% in H1 2023 (EBITDA van € 494mln op omzet van € 721mln.

    De winst (EBITDA) over H1 2023 is dus 14% groter dan dezelfde periode vorig jaar. De toename komt grotendeels door verbeteringen van bestaande activiteiten en voor een klein deel echte groei projecten. Daarnaast zijn de doelen voor heel 2023, die eerder waren gezet, bevestigd. Ze liggen goed op koers om die te behalen.

    Het is ook mooi om te zien dat ze stappen zetten op het gebied van duurzaamheid. Een belegger koopt een energiefonds zoals Vopak natuurlijk niet met duurzaamheid als leidend principe. Het is wel goed om te zien dat ze desalniettemin op dat vlak goede stappen zetten. Het meest opvallend daarbij is dat ze de uitstoot van broeikasgassen met 13% hebben verminderd ten opzichte van vorig jaar, ondanks dat ze verder zijn gegroeid.

    Vopak ziet voor de komende jaren vooral groeimogelijkheden richting (vloeibaar) gas en is met diverse projecten bezig om gas terminals aan hun portfolio toe te voegen.

    Tenslotte is het ook goed om te zien dat ze de gemiddelde duur van de lopende contracten blijven verbeteren. Vooral contracten van >10 jaar vormen nu al een derde van de omzet, dat geeft ze een hele stabiele basis in hun omzet en cash flow. Al met al zijn dit keurige cijfers, waarbij ze met de gestegen energieprijzen de laatste maanden ook wel de wind mee hebben. Wij blijven in ieder geval positief over hun financiële vooruitzichten en verdere performance.

    Dividend
    Vopak heeft de afgelopen jaren een consistent en groeiend dividend uitgekeerd. De
    payout ratio daarvan ligt rond de 50% en dat geeft aan dat het dividend goed
    afgedekt is door winst.

    Bij de huidige koers van rond de 33 euro per aandeel komt het dividend uit op ongeveer 4%.
    Dat is een prima instap dividend, waarbij we niet verwachten dat die heel snel zal groeien maar wel betrouwbaar is en rustig verder groeit de komende jaren. Zie ook de ontwikkeling sinds 2016..

    Waardering
    Vopak ligt op koers om haar doelen voor 2023 te behalen. Dat zou resulteren in een
    EBITDA van € 950 mln. Daar zouden dan wel € 300 mln aan capital expenditures
    vanaf gaan om hun huidige business in stand te houden. Daarnaast besteden ze ook
    een vergelijkbaar bedrag aan groei(projecten). Halen we die er vanaf blijft nog steeds
    350 mln winst over. Zetten we dat af tegen de marktwaarde van € 4,1 mld dan komen
    we op een koers-winst verhouding van 11,7. Dat zou dan betekenen dat een winstgroei van 1,5 – 2% per jaar is ingecalculeerd momenteel. Dat vinden wij wel heel conservatief en zien (ook met wat tegenvallers) toch echt wel 3-4% winstgroei per jaar. Dat zou dan een koers-winst verhouding van 15
    - 16 rechtvaardigen, waarmee we uitkomen op een koers van € 44,- per aandeel. Let op dat we dit dus baseren op de winst na aftrek van alle investeringen, daar bouwen we dus een extra Margin of Safety mee in bij onze berekeningen. We blijven daarom adviseren het aandeel te kopen en verhogen onze ‘kopen tot' koers van € 44,-. U koopt bij de huidige koers ook een goed afgedekt dividend van4%.
    Dank je. Kun je de url van dit advies geven? (bron en schrijver)
  7. forum rang 6 N audio 12 september 2023 09:15
    Inmiddels bijna 4 Euro van de koers af sinds de prima cijfers en gezonde vooruitzichten. Echt een reden om te dalen natuurlijk.
    Wie o wie is hier toch constant aan het vervelen? Iedere dag rood, ruikt naar een oude giertank dit verloop.
    Begin dit spelletje spuugzat te worden. Uiteraard precies de bedoeling.
  8. Speurneus 12 september 2023 09:23
    quote:

    N audio schreef op 12 september 2023 09:15:

    Inmiddels bijna 4 Euro van de koers af sinds de prima cijfers en gezonde vooruitzichten. Echt een reden om te dalen natuurlijk.
    Wie o wie is hier toch constant aan het vervelen? Iedere dag rood, ruikt naar een oude giertank dit verloop.
    Begin dit spelletje spuugzat te worden. Uiteraard precies de bedoeling.
    Grotendeels eens met jou. Maar we moeten niet meteen denken in termen van spelletjes. Dat mag je doen als sprake zou zijn van grote verkooporders om de koers te drukken. Dat is bij Vopak (volgens mij) niet het geval. Het probleem is volgens mij dat er nog steeds geen koopjesjagers zijn ondanks een koersdaling van bijna € 4 sinds de prima cijfers en goede vooruitzichten.
  9. forum rang 6 N audio 12 september 2023 09:45
    Ik weet niet wat ervan te moeten denken. Overduidelijk wordt er waarde gecreëerd bij Vopak. Daar horen langzaam oplopende waarderingen bij. Hier gebeurd precies het tegenovergestelde. Je hoeft in zo'n rustige markt niet eens short te gaan om de koers te drukken. Gewoon af en toe wat stukjes lozen, aangenomen dat je die al in bezit hebt om mee te piepelen.

    Bijvoorbeeld.
  10. Speurneus 12 september 2023 09:51
    quote:

    N audio schreef op 12 september 2023 09:45:

    Ik weet niet wat ervan te moeten denken. Overduidelijk wordt er waarde gecreëerd bij Vopak. Daar horen langzaam oplopende waarderingen bij. Hier gebeurd precies het tegenovergestelde. Je hoeft in zo'n rustige markt niet eens short te gaan om de koers te drukken. Gewoon af en toe wat stukjes lozen, aangenomen dat je die al in bezit hebt om mee te piepelen.

    Bijvoorbeeld.
    Wederom eens met jou. Daarom roep ik ook al een tijdje dat zodra mensen weer interesse in Vopak-aandelen hebben, het ineens erg hard kan gaan met de koers. Er is dan weinig nodig om de koers op te jagen, temeer omdat de meeste aandeelhouders hun aandelen vasthouden.
1.755 Posts
Pagina: «« 1 ... 54 55 56 57 58 ... 88 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Aandeel Vopak beleeft sterk kwartaal met hogere omzet en winst

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links