Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel NSI AEX:NSI.NL, NL0012365084

  • 17,580 26 apr 2024 17:35
  • +0,480 (+2,81%) Dagrange 17,160 - 17,600
  • 63.369 Gem. (3M) 35,2K

2023

578 Posts
Pagina: «« 1 ... 22 23 24 25 26 ... 29 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Hans 16 augustus 2023 20:31
    Eerst een grote positie en daarna kleinere plukjes in de daling bijkopen is ook mijn strategie bij gezonde fondsen. Bij een flinke stijging ook eventueel plukjes verkopen. 50 tot 75% long en de rest een beetje handelen. Ik kan het nu eenmaal niet laten om bij te kopen als in mijn ogen een fonds te hard is afgestraft. Heeft vorig jaar bij technologie goed uitgepakt. Ik ben er van overtuigd dat dit bij vastgoed ook moet lukken.
  2. forum rang 8 Branco P 23 augustus 2023 09:16
    quote:

    MFCONSwasonschuldig schreef op 21 augustus 2023 21:52:

    18,5

    Nou Branco, zoals beloofd ben ik nu ook wakker. Ding is nog wel dat je al aangeeft dat het weer een ouderwetse aanval gaat worden. Dus wat is wijsheid?!
    Ik heb vorige week een pluk op 18,50 binnengekregen. Ja, wat is wijsheid? Ik heb nu even geen order meer uitstaan, maar we houden het uiteraard in de gaten :)
  3. forum rang 6 Lamsrust 30 augustus 2023 12:11
    BAR Talk: yield Capgemini-kantoor toont hoezeer markt is verschoven
    RedactieGepubliceerd: 29 aug. 2023Gewijzigd: 29 aug. 2023
    BAR Talk: yield Capgemini-kantoor toont hoezeer markt is verschoven
    Waar voorheen de nadruk lag op de potentie van Leidsche Rijn Centrum als multifunctioneel gebied, heerst er momenteel eerder angst over hoe dit soort locaties zich gaan ontwikkelen.
    Geef cadeau
    Delen
    In deze rubriek aandacht voor bruto-aanvangsrendementen. Deze keer belicht Jordy Diepeveen, director Investment bij Savills Nederland, de verkoop van het Capgemini-gebouw in Utrecht.
    Wat was de meest opvallende BAR van het afgelopen kwartaal?
    Het is in 2023 extreem rustig geweest op de beleggingsmarkt. Zo rustig dat eigenlijk elke deal die gedaan is bijzonder is om te vermelden. Tot dusver zijn er op dit moment slechts vier kantoorbeleggingsdeals boven de 20 miljoen gepubliceerd. De Resident in Den Haag door het Rijksvastgoedbedrijf, Blaak 31 in Rotterdam door Patrizia en twee deals door Corum Asset Management (hierna: Corum) te weten het APG-kantoor in Heerlen en het Capgemini kantoor in Utrecht. De laatste deal is misschien het meest interessant om uit te lichten vanuit een historisch perspectief.
    Het Capgemini-gebouw ligt in Leidsche Rijn naast het NS station Leidsche Rijn en naast de A2. De locatie wordt naast de goede bereikbaarheid tevens gekenmerkt door het gemengde gebruik. Met winkelcentrum Leidsche Rijn en de woningen rondom is het voorzieningenniveau als hoog te omschrijven. Daarnaast is het een relatief modern kantoorgebouw aangezien het in 2013 is opgeleverd en beschikt over een A+++ energielabel.
    Waarom is dit BAR representatief voor de huidige markt(ontwikkelingen)?
    In de periode 2018-2020 zijn er op deze locatie diverse deals gedaan door institutionele kopers op een BAR v.o.n. tussen de 5,25 procent en 5,50 procent. Voorbeelden hiervan zijn Helix, het Dura Vermeer Innovation Center en Uffizi & Rivoli.
    Corum heeft dit gebouw, dat in zijn geheel is verhuurd aan Capgemini voor minimaal nog 5 jaar, gekocht op een BAR k.k. van ongeveer 8,5 procent. Een BAR k.k, van 8,5 procent staat gelijk aan een BAR v.o.n. van circa 7,65 procent. Alhoewel het Capgemini gebouw geen nieuwbouw betreft zoals de andere transacties en we ook over een korter huurcontract kunnen spreken, is de yield spread van circa 225-275 basispunten daar niet geheel aan toe te schrijven.
    Het aanvangsrendement van deze transactie laat zien hoezeer de markt op dit moment verschoven is. Deels vanwege de hogere kosten van financiering ten opzichte van een aantal jaar geleden, maar ook deels door het gebrek aan institutionele kopers op dit moment. Institutionele beleggers die dit soort volumes in theorie kunnen kopen, zijn op dit moment niet actief of zijn extreem gefixeerd op kwaliteit. En alhoewel de Capgemini propositie veel kwaliteit met zich meebrengt, is Leidsche Rijn geen centrumlocatie. Waar voorheen de nadruk lag op de potentie van dit multifunctionele gebied, heerst er momenteel eerder angst over hoe dit soort locaties zich gaan ontwikkelen. De toename van thuiswerken post-covid is buiten de echte centrum OV-locaties het hardst voelbaar. Veel partijen zijn op dit moment dus niet actief voor proposities van dit volume (vanwege de hogere rente) en dit type locatie (vanwege thuiswerken). Het gebrek aan competitie op dit punt in de markt, is nou hetgeen waar Corum zijn voordeel mee heeft gedaan bij de aankoop van het triple A-kantoorgebouw in Utrecht Leidsche Rijn.
    Wij verwachten dat er zich in de komende maanden meer van dit soort transacties zullen aandienen, waarin actieve kopers kunnen profiteren van het huidige gebrek aan competitie in de beleggingsmarkt.
  4. forum rang 4 junkyard 30 augustus 2023 12:52
    Benieuwd of de verkoop van Donauweg nu is afgerond, waarover NSI vorige maand meldde:

    we are close to finalising the sale of our asset at Donauweg, with delivery foreseen by August 2023

    Deze transformatie was geen succes (met jarenlange leegstand na oplevering), maar positief wanneer dit uit de boeken is (oa voor verlaging leegstand).
  5. forum rang 8 Branco P 31 augustus 2023 13:17
    quote:

    keljans 123 schreef op 31 augustus 2023 09:29:

    op het nieuws hoor ik dat oudere kantoorgebouwen die niet voldoen aan de isolatie eisen tot 40% in waarde zijn gedaald. dat is behoorlijk. wat betekend dat voor nsi?
    NSI is ca. 95% met energielabel A of beter.

    Met andere woorden: Kantoren NSI onderscheidt zich positief en huurders kijken tegenwoordig altijd naar het energielabel.
  6. forum rang 4 StoplossBurner 5 september 2023 10:30
    quote:

    Lamsrust schreef op 30 augustus 2023 12:11:

    ....Waar voorheen de nadruk lag op de potentie van dit multifunctionele gebied, heerst er momenteel eerder angst over hoe dit soort locaties zich gaan ontwikkelen. De toename van thuiswerken post-covid is buiten de echte centrum OV-locaties het hardst voelbaar. Veel partijen zijn op dit moment dus niet actief voor proposities van dit volume (vanwege de hogere rente) en dit type locatie (vanwege thuiswerken). Het gebrek aan competitie op dit punt in de markt, is nou hetgeen waar Corum zijn voordeel mee heeft gedaan bij de aankoop van het triple A-kantoorgebouw in Utrecht Leidsche Rijn.
    ...
    En toch vind ik dit (afnemende noodzaak voor kantoorruimte i.v.m. thuiswerken) moeilijk te rijmen met de filedruk die volgens mij alweer hoger is dan pre-covid. Zijn er nu dan andere verkeersstromen die deze druk veroorzaken anders dan de forens? Afname OV gebruik en toename autogebruik? Is er veel kantoorruimte ontwikkeld de laatste 3 jaar? Misschien zit ik in een andere 'kantoorbubbel', maar thuiswerken is nog steeds de uitzondering i.p.v. regel bij veel mijn opdrachtgevers (werkzaam in de technische ontwikkelingsbranche).
  7. forum rang 8 Branco P 6 september 2023 20:27
    Thuiswerken zie je in bepaalde branches (o.a. banken, (semi) overheid) veel gebeuren maar in de commerciëlere bedrijven, en ook de midden- en kleinbedrijven, wordt er veel op kantoor gewerkt (en soms eens dagje thuis). Teams-vergaderingen zijn ook geen vervanger voor het "samen op kantoor" werken. Goede energiezuinige kantoren op goede locaties zullen verhuurpotentie behouden. Het kaf wordt van het koren gescheiden, net als bij winkelvastgoed.
  8. forum rang 4 junkyard 6 september 2023 21:38
    Op NSI lokaties als Sloterdijk, Zuidoost, rondom Zuidas zitten relatief veel grote organisaties (oa semi-overheid, banken) waarbij meer wordt thuisgewerkt en nu eerder wordt gedacht aan reductie van meters (bij einde huur).

    Het zou interessant zijn om markthuren en leegstand ontwikkeling op deze lokaties beter inzichtelijk te hebben. Ik zie bij de panden die NSI verhuurt dat de vraagprijs afgelopen jaren ongeveer vlak is, waarbij leegstand wat oploopt. Vraag is of NSI het hier slechter doet dan de rest, of dat deze deelmarkten niet zo goed lopen en huurders per saldo ruimte inleveren.

    Cluster in Leiden is afgelopen jaren de grote winnaar. Daarnaast lijken centrum lokaties (HNK Houthaven, WeWork lokatie Standhouderskade) betere huurgroei/bezetting te houden. Bij WeWork ben ik niet bang wanneer dit huurcontract wordt ontbonden en NSI dit pand zelf in verhuur neemt.

    Benieuwd hoe nu verder met de FBI plannen, wellicht meer inzicht op de derde dinsdag. Voorlopig presteert NSI op de beurs slecht, Gecina doet het (binnen kantorenhoek) afgelopen jaar stukken beter (+10% ipv -36% NSI). Markt is niet overtuigd van NSI kwaliteit.
  9. forum rang 8 Branco P 12 september 2023 11:22
    ik denk dat het thuiswerken de kantoren in Amsterdam meer raakt dan elders, omdat relatief veel medewerkers relatief ver weg wonen. Vandaar dat ik die nieuwe strategie met verdere focus op Amsterdam niet goed begrijp. Misschien zijn de kantoren buiten Amsterdam makkelijker te verkopen tegen boekwaarden.

    De koersontwikkeling bij NSI gaat evenwel nergens over. Zeer attractieve koers nu!
  10. MFCONSwasonschuldig 18 september 2023 13:48
    quote:

    Branco P schreef op 12 september 2023 11:22:

    ik denk dat het thuiswerken de kantoren in Amsterdam meer raakt dan elders, omdat relatief veel medewerkers relatief ver weg wonen. Vandaar dat ik die nieuwe strategie met verdere focus op Amsterdam niet goed begrijp. Misschien zijn de kantoren buiten Amsterdam makkelijker te verkopen tegen boekwaarden.

    De koersontwikkeling bij NSI gaat evenwel nergens over. Zeer attractieve koers nu!
    Nou nou Branco, ik zit nog te wachten op mijn instapmoment. Er is zoveel negativiteit dat de 17,5 zomaar gehaald kan worden. Toch begin ik bij 18. Zoals gezegd.
  11. forum rang 6 Lamsrust 18 september 2023 20:59
    quote:

    Branco P schreef op 18 september 2023 18:41:

    ik zit ook te kijken. bij 18 euro koop ik bij en bij 17,50 ook weer. of we daar gaan komen weet ik niet
    Als het dot plot van de FED duidt op verdere rente verhoging c.q. geen verlaging in 2024 kan er zo een koerszwieper door de markten gaan en zit je op E 18. Dan koop ik ook weer bij.
578 Posts
Pagina: «« 1 ... 22 23 24 25 26 ... 29 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Stevige winstdruk bij kantorenfonds NSI

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links