Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De atoombom

39 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 20 juli 2023 07:34
    Deze Nederlanders speelden rol bij ontwikkeling atoombom

    Tomasz Blom
    Aangepast: Gisteren, 20:42 Gisteren, 20:19 in Binnenland

    Amsterdam - Maar liefst 130.000 mensen werkten tijdens de oorlogsjaren in het diepste geheim aan de creatie van het eerste inzetbare Amerikaanse kernwapen. Het zogenoemde Manhattan Project, waarin ook Nederlandse sporen blijken te zitten, bleek uiteindelijk een keerpunt in de oorlog. En wordt nu, onder de naam ’Oppenheimer’ verfilmd door Christopher Nolan, mogelijk een hit in de bioscoop.

    De uitkomst van het Manhattan Project veranderde de wereld op blijvende wijze en maakte de Verenigde Staten tot een absolute wereldmacht. Wie het hooggelegen Los Alamos binnenrijdt, zal het moeilijk kunnen bevatten dat het slaperige stadje, verscholen tussen de typische gelaagde rotsformaties van New Mexico, de hoofdlocatie was waar de Amerikanen een allesverwoestend wapen ontwikkelden.

    Superbom

    Toch verrees op de plek van een afgelegen kostschool in 1943 een laboratoriumcomplex. Onder leiding van hoofdonderzoeker Robert Oppenheimer werd in de ultrageheime faciliteit door wetenschappers gewerkt aan de superbom die een einde moest maken aan de voortrazende oorlog.

    De keus voor de plek lag voor de hand; ver weg van nieuwsgierige ogen en oren. Het eerdere hoofdkwartier in Chicago was te kwetsbaar gebleken voor spionnen. Bovendien hoopte Oppenheimer dat het wonderschone uitzicht op het Sangre de Cristo-gebergte zijn collega’s zou inspireren. Het laboratorium in Los Alamos was lang niet de enige plek waar in allerijl aan het wapen werd gewerkt. Oak Ridge in Tennessee en Hanford in de staat Washington golden eveneens als hoofdlocatie. Daarnaast waren er talloze kleinere geheime faciliteiten opgetrokken voor het project.

    De missie was zo geheim dat werknemers vaak niet eens wisten waar ze eigenlijk aan werkten. Op het geboortecertificaat van baby's die tijdens het project in Los Alamos werden geboren, kwam het vijftig kilometer verder gelegen Santa Fe te staan.
    Alarmerende brief

    Een belangrijke aanleiding voor het monsterproject was de alarmerende brief die wetenschapper Albert Einstein in 1939 aan de Amerikaanse president Franklin Roosevelt schreef. Daarin waarschuwde hij dat Duitsland – op dat moment al onder nazibewind – mogelijk op zeer korte termijn er in zou slagen een bom te fabriceren op basis van kernsplitsing. Drie onderzoekers hadden kort daarvoor in een Berlijns laboratorium voor het eerst een uranium atoom weten te splitsen, waarbij een tot dusver ongekende mate aan energie vrijkwam.

    Geschrokken van Einsteins vooruitzicht, begonnen de Amerikanen – met hulp van Canada en het Verenigd Koninkrijk – aan hun eigen missie om een atoomwapen te ontwikkelen. De wereldberoemde wetenschapper werd overigens zelf buitengesloten van deelname aan het project. De in Duitsland geboren Einstein zou te linkse sympathieën hebben en werd daarom door de Amerikaanse militaire veiligheidsdienst als ’veiligheidsrisico’ aangemerkt.

    Na het vooronderzoek, ging in augustus 1942 het Manhattan Project officieel van start onder leiding van landmachtgeneraal Leslie Groves. Opvallend genoeg ontleende de ultrageheime missie zijn codenaam aan de locatie van de allereerste kantoren en laboratoria van het project: het stadseiland Manhattan in New York.

    ’Elektronspin’

    Wie goed zoekt, kan ook Nederlandse sporen ontdekken in de race om de bom. Zo speelden de in Batavia (het huidige Jakarta) geboren George Uhlenbeck en de in Den Haag geboren Samuel Goudsmit een belangrijke rol voor het Manhattan Project. De wetenschappers ontdekten in 1925 het fenomeen van de ’elektronspin’, het begrip dat elektronen om hun as draaien. Goudsmit raakte later zelfs direct betrokken bij het project toen hij hoofd werd van de Alsos-missie, de geheime operatie waarmee werd geprobeerd te achterhalen hoe ver de Duitsers waren in hun vordering met een kernwapen. Dat gebeurde onder meer door watermonsters uit de Rijn te analyseren op radioactieve isotopen die zouden wijzen op nucleaire activiteit. Goudsmit concludeerde dat de Duitsers te weinig kennis hadden voor de productie van een inzetbaar wapen.

    En dan is er nog de Nederlandse ’achtergrond’ van de grote man Oppenheimer zelf. Tijdens zijn studententijd in Cambridge en Göttingen kwam de wetenschapper al een aantal keer naar ons land en later werkte Oppenheimer – als pas gepromoveerde onderzoeker – zelfs een periode in Leiden en in Utrecht. Tijdens zijn Nederlandse periode raakte hij onder meer bevriend met Uhlenbeck. Als Oppenheimer in staat blijkt te zijn om in het Nederlands college te geven in Leiden, krijgt hij van de geïmponeerde Nederlandse studenten de bijnaam ’Opje’. Dat wordt later verbasterd naar het Amerikaanse ’Oppie’ – een bijnaam die zelfs veelvuldig voor hem wordt gebruikt in zijn vuistdikke biografie American Prometheus.

    De Nederlandse connectie zou Oppenheimers vrienden overigens minder plezier hebben gedaan. Volgens zijn biografen zou Oppenheimer nasi goreng hebben opgepikt als lievelingsgerecht. De eerste keer dat hij het Indische gerecht thuis zelf maakte tijdens een etentje met vrienden, zou het maaltje grandioos zijn mislukt. Wat zijn vrienden er toe aanzette er voortaan naar te verwijzen als nasty goreng – vieze goreng.
  2. forum rang 10 DeZwarteRidder 16 augustus 2023 07:32
    'Hitler had eerder atoombom dan VS'
    Door ANP
    03 mrt 2005 om 20:57
    HAMBURG/WASHINGTON - Adolf Hitler had eerder een atoombom tot zijn beschikking dan de Amerikanen, maar het wapen was te primitief en onhandig om vanuit de lucht te worden ingezet. Dat schrijft de Duitse historicus Rainer Karlsch in zijn boek 'Hitlers Bom', dat later deze maand verschijnt.

    Volgens Karlsch namen Duitse wetenschappers in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog proeven met een zogenoemde 'vuile bom', waarmee radioactief materiaal over een groot gebied kan worden verspreid. Als dat klopt, zou dat betekenen dat Duitsland de Amerikanen dichter op de hielen zat dan gedacht in de race om nucleaire wapens.

    Proefkonijnen

    De nazi's gebruikten volgens Karlsch gevangenen uit concentratiekampen als menselijke proefkonijnen. Honderden van hen kwamen daardoor op gruwelijke wijze aan hun einde, aldus de Duitse historicus. De twee testlocaties waren volgens Karlsch gesitueerd op het eiland Ruegen in de Oostzee en in de bossen ten zuiden van de Duitse hoofdstad Berlijn.

    Karlsch kreeg donderdag bijval van de Amerikaanse historicus Mark Walker, een internationaal erkend expert op het gebied van het nucleaire programma van het Derde Rijk. Hij noemde de argumenten van zijn Duitse collega "zeer overtuigend".

    Projectiel

    Het vernietigend vermogen van Hitlers wapen kwam niet in de buurt van dat van de bommen die de Amerikanen in augustus 1945 afwierpen boven de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki, aldus Walker. Het Duitse projectiel was volgens hem vooral bruikbaar om oprukkende geallieerde troepen terug te drijven, niet om op grote schaal verwoestingen aan te richten.

    Walker prees het werk van Karlsch. De Duitser heeft volgens hem "een heel nieuw hoofdstuk" geschreven over Hitlers zoektocht naar een 'wonderwapen', waarmee de Duitse dictator dacht op het laatste moment toch nog de overwinning te kunnen behalen in een oorlog die zo goed als verloren was.

    Gebrabbel

    Tot dusver werden Hitlers beweringen dat zijn wetenschappers aan zo'n wapen werkten, afgedaan als het gebrabbel van een wanhopig en gestoord man. Algemeen werd aangenomen dat Duitse wetenschappers weliswaar experimenteerden met zwaar water in een poging tot kernsplitsing, maar dat zij bij gebrek aan zuiver uranium weinig progressie konden boeken.
  3. forum rang 10 DeZwarteRidder 16 augustus 2023 07:35
    Nazi's testten kernbom met 'Belgische' splijtstof
    Auteur
    Piet De Moor
    Woensdag 4 januari 2006
    Inhoud
    De nazi's hadden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een tactisch nucleair wapen. Ze voerden er zelfs tests mee uit. De splijtstof werd geleverd door het Belgische bedrijf Union Minière. Een gesprek met wetenschapshistoricus Rainer Karlsch en tv-journalist Heiko Petermann over 'Hitlers bom'

    Hitlers minister van Bewapening Albert Speer was er in januari 1945 nog altijd van overtuigd dat Duitsland in 1946 de oorlog zou winnen. Wijzend naar een lucifersdoosje op een tafel verklaarde hij: 'Een nucleair explosief ter grootte van dat doosje is in staat heel New York te vernietigen.' De geallieerden wisten dat het gevaar van een Duitse nucleaire bom niet denkbeeldig was. Aangezien de Duitse chemicus Otto Hahn de uraniumsplitsing in december 1938 had ontdekt, gingen de geallieerden ervan uit dat Duitse fysici de atoomenergie voor militaire doeleinden zouden proberen in te zetten. In zijn zopas uit het Duits vertaalde boek Hitlers bom (Uitgeverij Lannoo) heeft de Berlijnse wetenschapshistoricus Rainer Karlsch de voorlopige balans opgemaakt van zijn speurtocht naar de geschiedenis van het Duitse nazi-experiment. In zijn studie betoogt Rainer Karlsch dat het Hitlerregime tactische nucleaire bommen heeft getest op het eiland Rügen en in de buurt van het Thüringse concentratiekamp Ohrdruf. Knack trok naar Berlijn en praatte er met Rainer Karlsch en ook met de Duitse tv-journalist Heiko Petermann, die al in mei 2001 in Thüringen onderzocht of er in het Derde Rijk, kort voor de Duitse capitulatie, atoombommen waren getest.

    Hadden de Duitse wetenschappers in het Hitlerregime de waterstofbom kunnen produceren als ze over voldoende verrijkt uranium hadden beschikt?

    RAINER KARLSCH: Ja, maar ze hadden niet alleen te weinig materiaal, maar ook te weinig tijd. Met het weinige verrijkte uranium en plutonium waarover ze beschikten, konden ze slechts kleinere kernwapens bouwen. Het doel was echter een heel grote atoombom of zelfs een waterstofbom. Of ze daarin ooit geslaagd zouden zijn, weten we niet. Speer meende dat het in 1946 zover zou zijn, Martin Bormann zei 1947. Maar het blijft speculeren.

    Het uraniummetaal dat de Duitse wetenschappers wilden verrijken kwam uit België?

    KARLSCH: 'Ja. Het uraniummetaal, waaraan de Duitsers geen gebrek hadden, werd geleverd door de Belgische firma Union Minière, de belangrijkste producent en toeleveraar van die grondstof uit Congo. Je kunt niet zeggen dat de Duitsers die grondstof zomaar roofden. Er bestonden wel degelijk gewone handelscontracten tussen Union Minière en het Duitse regime.

    De Amerikaanse generaal Dwight D. Eisenhower beklemtoonde dat de geallieerde landing in Normandië niet later had mogen plaatsvinden. Eisenhower zegt ook waarom: 'De technologische progressie van de Duitsers, waaronder de ontwikkeling van nucleaire springstoffen, maakt het absoluut noodzakelijk dat we aanvallen voordat dit verschrikkelijke wapen tegen ons kan worden ingezet.'
  4. hap 16 augustus 2023 08:26
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 16 augustus 2023 07:35:

    Nazi's testten kernbom met 'Belgische' splijtstof
    Auteur
    Piet De Moor
    Woensdag 4 januari 2006
    Inhoud
    De nazi's hadden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een tactisch nucleair wapen. Ze voerden er zelfs tests mee uit. De splijtstof werd geleverd door het Belgische bedrijf Union Minière. Een gesprek met wetenschapshistoricus Rainer Karlsch en tv-journalist Heiko Petermann over 'Hitlers bom'

    Hitlers minister van Bewapening Albert Speer was er in januari 1945 nog altijd van overtuigd dat Duitsland in 1946 de oorlog zou winnen. Wijzend naar een lucifersdoosje op een tafel verklaarde hij: 'Een nucleair explosief ter grootte van dat doosje is in staat heel New York te vernietigen.' De geallieerden wisten dat het gevaar van een Duitse nucleaire bom niet denkbeeldig was. Aangezien de Duitse chemicus Otto Hahn de uraniumsplitsing in december 1938 had ontdekt, gingen de geallieerden ervan uit dat Duitse fysici de atoomenergie voor militaire doeleinden zouden proberen in te zetten. In zijn zopas uit het Duits vertaalde boek Hitlers bom (Uitgeverij Lannoo) heeft de Berlijnse wetenschapshistoricus Rainer Karlsch de voorlopige balans opgemaakt van zijn speurtocht naar de geschiedenis van het Duitse nazi-experiment. In zijn studie betoogt Rainer Karlsch dat het Hitlerregime tactische nucleaire bommen heeft getest op het eiland Rügen en in de buurt van het Thüringse concentratiekamp Ohrdruf. Knack trok naar Berlijn en praatte er met Rainer Karlsch en ook met de Duitse tv-journalist Heiko Petermann, die al in mei 2001 in Thüringen onderzocht of er in het Derde Rijk, kort voor de Duitse capitulatie, atoombommen waren getest.

    Hadden de Duitse wetenschappers in het Hitlerregime de waterstofbom kunnen produceren als ze over voldoende verrijkt uranium hadden beschikt?

    RAINER KARLSCH: Ja, maar ze hadden niet alleen te weinig materiaal, maar ook te weinig tijd. Met het weinige verrijkte uranium en plutonium waarover ze beschikten, konden ze slechts kleinere kernwapens bouwen. Het doel was echter een heel grote atoombom of zelfs een waterstofbom. Of ze daarin ooit geslaagd zouden zijn, weten we niet. Speer meende dat het in 1946 zover zou zijn, Martin Bormann zei 1947. Maar het blijft speculeren.

    Het uraniummetaal dat de Duitse wetenschappers wilden verrijken kwam uit België?

    KARLSCH: 'Ja. Het uraniummetaal, waaraan de Duitsers geen gebrek hadden, werd geleverd door de Belgische firma Union Minière, de belangrijkste producent en toeleveraar van die grondstof uit Congo. Je kunt niet zeggen dat de Duitsers die grondstof zomaar roofden. Er bestonden wel degelijk gewone handelscontracten tussen Union Minière en het Duitse regime.

    De Amerikaanse generaal Dwight D. Eisenhower beklemtoonde dat de geallieerde landing in Normandië niet later had mogen plaatsvinden. Eisenhower zegt ook waarom: 'De technologische progressie van de Duitsers, waaronder de ontwikkeling van nucleaire springstoffen, maakt het absoluut noodzakelijk dat we aanvallen voordat dit verschrikkelijke wapen tegen ons kan worden ingezet.'
    Een waterstofbom met verrijkt uranium?

    Dat geeft het niveau van dit stukje tekst wel aan, dat verder van de speculaties aan elkaar hangt.
  5. hap 16 augustus 2023 11:31
    quote:

    hap schreef op 16 augustus 2023 08:26:

    [...]

    Een waterstofbom met verrijkt uranium?

    Dat geeft het niveau van dit stukje tekst wel aan, dat verder van de speculaties aan elkaar hangt.
    Nou, ik weet in ieder geval dat voor een waterstofbom, waarbij waterstofkernen fuseren tot helium, geen verrijkt uranium gebruikt wordt. Dat kan wel in een splitsingsbom, waar bijvoorbeeld uranium of plutonium kernen gesplitst worden.

    Sorry hoor, maar dat soort elementaire fouten halen de geloofwaardigheid van het stukje onderuit.
  6. forum rang 10 DeZwarteRidder 16 augustus 2023 12:34
    quote:

    hap schreef op 16 augustus 2023 11:31:

    [...]Nou, ik weet in ieder geval dat voor een waterstofbom, waarbij waterstofkernen fuseren tot helium, geen verrijkt uranium gebruikt wordt. Dat kan wel in een splitsingsbom, waar bijvoorbeeld uranium of plutonium kernen gesplitst worden.

    Sorry hoor, maar dat soort elementaire fouten halen de geloofwaardigheid van het stukje onderuit.
    De vraag was misschien niet deskundig, maar het antwoord wel.
  7. jrxs4all 17 augustus 2023 11:01
    quote:

    hap schreef op 16 augustus 2023 11:31:

    [...]

    Nou, ik weet in ieder geval dat voor een waterstofbom, waarbij waterstofkernen fuseren tot helium, geen verrijkt uranium gebruikt wordt. Dat kan wel in een splitsingsbom, waar bijvoorbeeld uranium of plutonium kernen gesplitst worden.

    Sorry hoor, maar dat soort elementaire fouten halen de geloofwaardigheid van het stukje onderuit.
    En hoe krijg je die waterstofkernen dan zover dat ze gaan fuseren ?

    (Spoiler alert: met een splitsingsbom)
  8. forum rang 10 DeZwarteRidder 17 augustus 2023 14:17
    Oppenheimer grootste succes van Christopher Nolan in Nederland
    11 aug. 2023in Film

    De film Oppenheimer is in een maand tijd door 857.000 mensen gezien in de Nederlandse bioscopen. Het is daarmee officieel de succesvolste titel in Nederland ooit die de Britse regisseur heeft gemaakt, aldus distributeur Universal Pictures International. Het record stond op naam van zijn vorige film Tenet.

    Oppenheimer vertelt over de uitvinder van de atoombom en de dubbele gevoelens die de wetenschapper tegenover zijn ontdekking had. De hoofdrollen in de film worden gespeeld door Cillian Murphy, Robert Downey jr. en Emily Blunt. Het camerawerk is verzorgd door de Nederlandse cinematograaf Hoyte van Hoytema.

    De film doet het vooral goed in IMAX-zalen, stelt Universal. Ook bezoeken veel mensen de zogenoemde 70 mm-versie, die alleen in bioscopen Eye in Amsterdam en KINO in Rotterdam te zien is. De term refereert aan de breedte van de filmrol. Omdat 70 mm twee keer zo breed is als 35 mm, het reguliere celluloidformaat van bioscoopfilms, biedt het ruimte voor nog veel meer detail op het witte doek.

    Behalve Oppenheimer doet ook Barbie, die ook half juli in première ging, het bovengemiddeld goed. De komedie over de wereldberoemde pop van producent Mattel, die ontdekt dat er ook een echte wereld bestaat, trok in de Nederlandse bioscopen inmiddels meer dan een miljoen bezoekers. Online zijn beide films aan elkaar gekoppeld tot ’Barbenheimer’, wat een stortvloed aan memes, neptrailers en gecombineerde posters heeft opgeleverd.
  9. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 18 augustus 2023 06:46
    quote:

    jrxs4all schreef op 17 augustus 2023 11:01:

    [...]

    En hoe krijg je die waterstofkernen dan zover dat ze gaan fuseren ?

    (Spoiler alert: met een splitsingsbom)
    Volledig correct.
    hap wist dat kennelijk niet. Wel plaatst hij terecht vraagtekens bij dat verhaal van Rainer Karlsch (overigens al uit 2005).

    Ik heb eerder en elders al wat over het onderwerp gelezen, volgens mij waren de Duitsers minder ver met het ontwikkelen van een atoombom dan Karlsch suggereert. Nergens in het door DZR gequote interview (uit 2006!) wordt aangestipt dat de armzalige en nogal klunzige Duitse pogingen (in de jaren 1938-1945) om kernsplijting te gaan benutten na de oorlog (ca 1947) nogal aangedikt en verdraaid zijn door Sovjet-propaganda.

    Dit werd meer recent ook al opgemerkt door een kritische recensent van Rainer Karlsch's boek, op basis van na 2006 bekend geworden gegevens. Ik vermoed dat Karlsch desondanks reclame voor zijn boek wilde blijven maken.

    Ik heb hier bij iex al eerder meer gedetailleerd over geschreven, maar weet niet meer in welke draad en kan het nu niet zo gauw terugvinden. Ik zal het dit weekend opzoeken en er dan op terugkomen.
  10. jrxs4all 18 augustus 2023 10:29
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 18 augustus 2023 06:46:

    [...]
    Volledig correct.
    hap wist dat kennelijk niet. Wel plaatst hij terecht vraagtekens bij dat verhaal van Rainer Karlsch (overigens al uit 2005).

    Ik heb eerder en elders al wat over het onderwerp gelezen, volgens mij waren de Duitsers minder ver met het ontwikkelen van een atoombom dan Karlsch suggereert.
    Klopt, dat boek van hem wordt door weinig mensen serieus genomen (maar verkoopt blijkbaar wel goed). De Duitsers waren inderdaad met het project bezig, maar hebben dit enorm onderschat. Ik denk dat ze ten opzichte van het gigantische Manhatten project minstens een factor 1000 tekortkwamen in mensen en budget en daarom kwamen ze niet ver.
  11. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 21 augustus 2023 17:33
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 18 augustus 2023 06:46:

    [...]
    ...
    Ik heb hier bij iex al eerder meer gedetailleerd over geschreven, maar weet niet meer in welke draad en kan het nu niet zo gauw terugvinden. Ik zal het dit weekend opzoeken en er dan op terugkomen.
    Inmiddels gevonden. In de Rusland-draad heb ik er op 15 mei 2023 meer over geschreven, zie:
    www.iex.nl/Forum/Topic/1350572/Koffie...
    (meerdere posts, ook op iex-pagina 2189)

    Enkele alinea's uit mijn eerste post daar:

    "Zo rond 1935-1938 begrepen kernfysici all over the world in principe dat zwaar water gebruikt kon worden als moderator (neutronenafremmer) bij bepaalde nucleaire reacties, ter versterking van het proces. Ook begon men in te zien hoe hoe de bij uranium-kernsplitsing (en later ook plutonium-kernsplitsing) vrijkomende energie gebruikt zou kunnen worden voor zowel vreedzame energieproductie als iets als een 'atoombom'.
    Maar alles was nog zwaar theoretisch, echte ontwerpen voor een kernreactor of atoombom waren er nog niet, militairen hadden er nog nauwelijks belangstelling voor.
    Daarna veranderde dat snel. Het element plutonium werd overigens pas ontdekt in 1940, in Berkeley (Cal.), maar dat werd onder militaire druk geheim gehouden. Vanaf dat moment begrepen de Amerikaanse militairen pas goed het belang van zwaar water, omdat het (i.p.v. grafiet) gebruikt kan worden bij de productie van plutonium uit natuurlijk uranium, waardoor het moeizame en dure verrijken van uranium niet of minder nodig zou zijn.

    Vermoedelijk zagen de Duitse fysici rond 1938 en daarna ook wel de mogelijkheden van een atoombom in. Mogelijk waren er wat eerste technische schetsen van een ontwerp. [....]. Maar waar de Amerikanen vanaf 1940 hard verder werkten aan de (militaire) toepassingen van de kernfysica, mede door waarschuwingen en verontruste brieven van o.a. Fermi en Einstein, lieten de Duitsers het er bij zitten. Hitler snapte er sowieso de ballen van en hield vooral van waanzinnig grote kanonnen en slagschepen, de Wehrmacht zette in op de V1 en V2. Kortom, hoewel het principe bij de moffen bekend was, hebben ze nooit echt gewerkt aan een atoombom."

    Op 16 mei vatte ik mijn bevindingen samen op iex-pagina 2197:
    www.iex.nl/Forum/Topic/1350572/Koffie...

    Een enkel citaat uit deze post:
    "Duitse fysici hielden zich eind 30-er jaren al wel bezig met kernsplijting en wisten van de enorme energie die daarbij vrij zou komen, maar dat was nog op theoretisch niveau. Mensen als Heisenberg spraken en schreven later, gedurende de oorlog (plm. 1942-'43), vooral over kernenergie als mogelijke (vreedzame) energiebron, waarbij militaire/explosieve toepassingen meestal slechts zijdelings genoemd werden.
    Slechts een enkele 'Wehrmachtphysiker', ene Kurt Diebner, probeerde iets in de praktijk uit. Maar dat was een prutser:
    Diebner managed to carry out one last experiment in the last months of the war. The exact details of the experiment are unclear. After a series of measurements had been taken, Diebner wrote a short letter to Heisenberg on 10 November 1944 that informed him of the experiment and hinted that there had been problems with the reactor. Unfortunately, no more written sources have been found .... Industrial archaeology done at the site during 2002 and 2003 suggests that this reactor sustained a chain reaction – if only for a short period of time – and may have ended in an accident."

    physicsworld.com/a/new-light-on-hitle...
  12. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 24 augustus 2023 05:40
    Even een tussendoortje:

    After seeing the German project at Haigerloch, Samuel Goudsmit wrote that:

    "It was so obvious the whole German uranium set up was on a ludicrously small scale. Here was the central group of laboratories, and all it amounted to was a little cave, a wing of a small textile factory, a few rooms in an old brewery. To be sure, the laboratories were well equipped, but compared to what we were doing in the United States it was still small-time stuff. Sometimes we wondered if our government had not spent more money on our intelligence mission than the Germans had spent on their whole project."

    Haigerloch was de kelder waar Werner Heisenberg tot het laatst van de oorlog (april 1945!) een uranium-kettingreactie tot stand probeerde te brengen. Met de vreedzame bedoelingen van een vakidioot met slechts wetenschappelijke ambities, en een idee van ooit bruikbare kernenergie. Dat het proces ook 'explosief' gebruikt zou kunnen worden, daar hadden Duitse wetenschappers als WH wel enige notie van, maar daar waren ze absoluut niet mee bezig.
    www.dbnl.org/tekst/_gid001200501_01/_...

    Goudsmit was een NL fysicus die door de geallieerden in 1945 gebruikt werd om de krijgsgevangen gemaakte en in het Engelse Farm Hill (Kent) geïnterneerde Duitse fysici (w.o. WH) af te luisteren bij hun onderlinge conversaties. Het leverde weinig op:
    en.wikipedia.org/wiki/Alsos_Mission

    Alle verhalen over "Hitlers bom" slaan nergens op. De moffen waren op dat gebied helemaal nergens. Rond 1939-1940 wisten de Duitse fysici (Otto Hahn etc.) er theoretisch evenveel (of weinig) van als de Amerikaanse of Britse, maar waar de geallieerden het met kracht oppakten, verzonken de Duitsers in onderling gekrakeel. Met bovendien te weinig capaciteit om natuurlijk uranium te verrijken, en te onzuiver zwaar water (94% i.p.v. 99%).
    En zonder steun van de Wehrmacht. Albert Speer had, vluchtig vernomen van kernsplijting, het afgedaan als "leuk voor later".

    Ik kom er nog op terug. Want het verhaal over de 'Uranwürfel' van ene Diebner en op het laatst ook Heisenberg is te interessant en ook te leuk om niet te vertellen (de jeugd in Garmisch-Partenkirchen voetbalde er in de zomer van '45 mee!).

    Wel een vraag voor allen die er iets vanaf weten:

    Murray Hill is een wijk in Manhattan (N.Y.). Gedurende WO-II was het ook de plek waar de Amerikanen het materiaal voor het Manhattan-project (de bouw van de eerste atoombom in Los Alamos) verzamelden. Vandaar de naam 'Manhattan-project'.
    Maar googelend kan ik met het trefwoord Murray Hill in dat verband niks vinden, heel raar.
    Iemand?
  13. Dirk de Dijker 25 augustus 2023 14:23
    erg interessant deze draad
    Enige dat ik er concreet van weet is dat de Duitsers op een gegeven moment, dacht 42/43 opdracht gaven om de productie in de zwaar water fabriek in Noorwegen sterk op te voeren, en de daaropvolgende geallieerde missie om deze fabriek te saboteren. Het werd door de geallieerden serieus genomen, maar over hoe ver de Duitsers werkelijk waren zegt de opgevoerde productie niet per se veel.
    Gelukkig namen sadisten tot dusverre altijd een aantal verkeerde kritieke beslissingen. De belangrijkste van Hitler is m.i. nog altijd om Engeland links te laten liggen. Als hij Engeland was binnengevallen later in de zomer van 1940 dan waren we echt ver van huis geweest en had de oorlog zomaar 10-20 jaar langer kunnen duren.
  14. forum rang 10 DeZwarteRidder 25 augustus 2023 15:35
    quote:

    Dirk de Dijker schreef op 25 augustus 2023 14:23:

    erg interessant deze draad
    Enige dat ik er concreet van weet is dat de Duitsers op een gegeven moment, dacht 42/43 opdracht gaven om de productie in de zwaar water fabriek in Noorwegen sterk op te voeren, en de daaropvolgende geallieerde missie om deze fabriek te saboteren. Het werd door de geallieerden serieus genomen, maar over hoe ver de Duitsers werkelijk waren zegt de opgevoerde productie niet per se veel.
    Gelukkig namen sadisten tot dusverre altijd een aantal verkeerde kritieke beslissingen. De belangrijkste van Hitler is m.i. nog altijd om Engeland links te laten liggen. Als hij Engeland was binnengevallen later in de zomer van 1940 dan waren we echt ver van huis geweest en had de oorlog zomaar 10-20 jaar langer kunnen duren.
    Een groot eiland aanvallen lijkt mij zeer onverstandig, wat dat betreft was de stopzetting van de invasie van Engeland een van de beste beslissingen van Hiltler.

    Als de Chinezen Taiwan gaan aanvallen, zullen ze ook ontdekken dat dat niet erg slim is.
  15. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 25 augustus 2023 15:37
    quote:

    Dirk de Dijker schreef op 25 augustus 2023 14:23:

    erg interessant deze draad
    Enige dat ik er concreet van weet is dat de Duitsers op een gegeven moment, dacht 42/43 opdracht gaven om de productie in de zwaar water fabriek in Noorwegen sterk op te voeren, en de daaropvolgende geallieerde missie om deze fabriek te saboteren. Het werd door de geallieerden serieus genomen, maar over hoe ver de Duitsers werkelijk waren zegt de opgevoerde productie niet per se veel.
    ...
    Dat "sterk opvoeren" is nieuw voor mij. Heb je daar een bron voor?
  16. jrxs4all 29 augustus 2023 10:22
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 24 augustus 2023 05:40:

    Wel een vraag voor allen die er iets vanaf weten:

    Murray Hill is een wijk in Manhattan (N.Y.). Gedurende WO-II was het ook de plek waar de Amerikanen het materiaal voor het Manhattan-project (de bouw van de eerste atoombom in Los Alamos) verzamelden. Vandaar de naam 'Manhattan-project'.
    Maar googelend kan ik met het trefwoord Murray Hill in dat verband niks vinden, heel raar.
    Iemand?
    ahf.nuclearmuseum.org/ahf/location/ma...
  17. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 29 augustus 2023 22:13
    quote:

    jrxs4all schreef op 29 augustus 2023 10:22:

    [...]
    ahf.nuclearmuseum.org/ahf/location/ma...
    Bedankt, halverwege wordt idd de wijk Murray Hill in Manhattan genoemd:

    The Murray Hill Area Engineers Office and the Union Mines Development Corporation were on the 18th floor of the building. Much of Union Carbide’s involvement in the Manhattan Project dealt with the processing and enrichment of uranium, but before that could be done, raw uranium ore was needed. The Union Mines Development Corporation was formed as a subsidiary of Union Carbide to purchase uranium ore from domestic sources. If they had any questions about what was needed, they could simply walk down the hall to the Murray Hill Engineers Office, the Army agency charged with coordinating all uranium procurement for the project.

    Er waren meer van dat soort kleine vestigingen in Manhattan, elk met een specifieke taak ihkv het Manhattan-project. Gen. Groves noemde die vestigingen naar de (deel)wijk waar ze in lagen, om hun werkelijke bezigheden enigszins te verhullen.

    From Uptown to Midtown to Downtown, the city of Manhattan lent its name and office space for the execution of the Manhattan Project.

    Ik had de naam Murray Hill dus eerder gehoord. En wel in de docu "Hunting Hitler's bomb", op 15 augustus jl. herhaald op National Geographic. De documentaire gaat met name in op de door de 'Wehrmachtphysiker' Diebner ontwikkelde uranium cubes ('Uranwürfel') waarmee Heisenberg tot op het laatst van de oorlog tevergeefs probeerde een (gecontroleerde) kettingreactie tot stand te brengen. Uit wetenschappelijke ambitie, met een vage notie van later vreedzaam te benutten kernenergie. Het ontwikkelen van een bom stond niet op zijn agenda (eigenlijk bij niemand in de nogal versnipperde en verdeelde fysische wereld in het toenmalige Duitsland).

    Ook probeert men in deze docu na te gaan wat er na de oorlog met deze kubusjes (van ca 5x5 cm, met een naderhand te laag gebleken concentratie U235) gebeurd is. Een op zich grappig verhaal, dat ik hier eerdaags - bij voldoende tijd en zin - nog wel een keer samen wil vatten.
39 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 882,63 +1,42%
EUR/USD 1,0696 +0,02%
FTSE 100 8.139,83 +0,75%
Germany40^ 18.177,90 +1,45%
Gold spot 2.337,95 0,00%
NY-Nasdaq Composite 15.927,90 +2,03%

Stijgers

Xior
+6,16%
bpost
+3,47%
Proximus
+3,38%
Ontex
+3,16%
DEME G...
+2,19%

Dalers

KBC Groep
-0,83%
Melexis
-0,80%
IBA
-0,77%
UCB
-0,44%
Barco
-0,15%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links