Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

GeoJunxion - 2023: oerend hard over de kop?

586 Posts
Pagina: «« 1 ... 11 12 13 14 15 ... 30 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 maci 22 juni 2023 22:00
    Onderstaand vlammend betoog van PPdV wil ik lezers hier niet onthouden:

    "Beste Value8-aandeelhouders,

    Met de goedkeurende verklaring bij de jaarrekening 2022 sluiten we een periode af en start een nieuwe fase. De aandacht komt weer volledig te liggen op de uitbouw van onze succesvolle bedrijven en onze portefeuille.

    Dat is een moment om bij stil te staan en ook om mensen te bedanken. Allereerst wil ik het team van het Portugese accountantskantoor CFA bedanken. Voor het goede werk en voor de bereidheid om een Nederlands beursfonds te controleren in een tijd dat de bestaande Nederlandse oob-accountantskantoren het laten afweten.

    Een speciaal woord van dank aan de tekenend accountant Johan Visch. Toen wij op 9 mei jongstleden de engagement letter tekenden was dat met een ander tekenend registeraccountant. Door de hetze tegen de EU-route en de druk die op hem werd uitgeoefend, kreeg hij gezondheidsproblemen die zodanig waren dat hij het werk niet meer kon verrichten. Ook een tweede accountant zag – mede na publiciteit – af van de positie van tekenend accountant. Gelukkig bleek Visch daartoe wel bereid. Visch is een uitstekend accountant, een vakman die minutieus de regels volgt en alles doet om een controle op het hoogst mogelijke kwaliteitsniveau uit te voeren. Dat hij eerder een sanctie heeft gekregen, doet daar niet aan af. We hebben expliciet aan de NBA-voorzitter en de Accountantskamer gevraagd of dat een belemmering zou moeten vormen. Beiden hebben benadrukt dat er geen enkel beletsel is voor de betreffende accountant om zijn werkzaamheden te verrichten.

    Ik wil daarin een stapje verder gaan. Gegeven de situatie dat de bestaande oob-kantoren weigeren om de beursfondsen zonder accountant te controleren is het bewonderenswaardig dat hij het maatschappelijk belang van de controle heeft laten prevaleren boven zijn eigen belang. En dat hij daarbij het persoonlijke risico van hier en daar een hatelijk artikel in de pers op de koop toe heeft genomen. Visch verdient wat mij betreft een award voor zijn moed en maatschappelijk engagement. En niets minder.

    Dan nog een woord van dank aan onze aandeelhouders die de afgelopen jaren pal achter Value8 stonden, en die (met 100% van de stemmen) de vaststelling van de eerdere jaarrekeningen – door overmacht zonder accountantsverklaring – hebben geaccordeerd.

    Value8 heeft het probleem opgelost. Voor Value8. In het kielzog zijn de vennootschappen MKB Nedsense en IEX Group, waarin Value8 de grootste aandeelhouder is, in contact getreden met CFA over de controle van de jaarrekening 2022. Maar het structurele probleem ligt er nog in volle omvang. De NBA pleit voor meer (Nederlandse ) oob-accountantskantoren, maar er is nog niet een eerste teken van de verwezenlijking daarvan. Gratuit. Er is immers nog geen enkel Nederlands accountantskantoor dat de ambitie heeft uitgesproken om een oob-status aan te vragen of te verwerven.

    Mijn laatste dankwoord is dan ook gericht aan de politici die deze kwestie oppakken en aan de minister van Financiën die hard werkt aan een wettelijk verankerde aanwijsplicht.

    Allen veel dank.

    Hartelijke groet,

    Peter Paul de Vries
    Trotse CEO van Value8"
  2. forum rang 5 maci 23 juni 2023 12:31
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 21 juni 2023 15:54:

    [...]
    Nee hoor, dit is gebaseerd op logica en het gerucht dat de nieuwe accountant in Baarn gevestigd is.
    Gezien de datum in mei in bovenstaande brief het volgende:

    De suggestie van het aanstellen van een in Europa gevestigde accountant is in April o.m. geopperd aan AFM en VEB. Dit weet ik 100% zeker.
    Het is algemeen bekend dat PPdV contacten heeft bij VEB. Bij AFM vast ook wel gezien de situatie een paar jaar geleden bij V8. Of dit een rol heeft gespeeld weet ik niet en maakt me niet uit.

    Niet dat het er toe doet, maar logica en geruchten zeggen me niets.
  3. forum rang 5 maci 30 juni 2023 11:56
    Off topic.

    Het was bekend dat het niet onomstreden is. VEB heeft veel vragen over de gecontroleerde boeken van V8.
    Het lijkt vooral om formele zaken te gaan, maar of het daarbij blijft?
    Dat is voor o.m. Geo van belang mocht met met hetzelfde kantoor zaken willen doen!
    ========

    1)

    VEB heeft ernstige bedenkingen bij aanstelling accountant CFA door Value8
    Datum
    29 juni 2023

    De aanstelling van het Portugese accountantskantoor CFA als accountant van Value8 kan niet door de beugel. De investeringsmaatschappij beroept zich op een machtiging die het vorig jaar van aandeelhouders kreeg, maar zo’n machtiging geeft commissarissen volgens de Nederlandse regels helemaal niet de ruimte de accountant te benoemen.

    De VEB heeft Value8 in aanloop naar de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering (ava) per brief op de hoogte gesteld van haar bedenkingen over de gang van zaken.

    Kern van de bezwaren van de beleggersvereniging is dat de Europese regelgeving (Audit Verordening) en de Nederlandse wet voorschrijven dat het aan de ava is om de opdracht voor de controle van de jaarrekening aan een bepaald accountantskantoor te verlenen. Die bevoegdheid kan de aandeelhoudersvergadering niet via een machtiging ‘weggeven’ aan de commissarissen van een beursonderneming.

    Het investeringsfonds met een notering aan de Amsterdamse lokale markt gaat met een bocht om de ava heen. Dat doet het bedrijf door een vorig jaar in de ava gekregen machtiging te gebruiken voor de benoeming van de nieuwe boekencontroleur. Aandeelhouders hebben hun wettelijke bevoegdheid tot aanstelling van de controleopdracht aan Cravo, Fortes, Antão & Associados (CFA) daardoor niet kunnen gebruiken. Om die reden is de benoeming volgens de VEB niet rechtsgeldig.

    De VEB heeft Value8 per brief op de hoogte gebracht van haar bedenkingen over deze gang van zaken.

    Lees de VEB-brief **Direct naar de brief

    Controle afgerond
    Morgen (30 juni) houdt het bedrijf zijn jaarlijkse ava. Tijdens die bijeenkomst vraagt Value8 onder meer aan aandeelhouders de benoeming van CFA voor de boekencontrole 2022 te bevestigen. Ook legt het aandeelhouders voor in te stemmen met de jaarrekening over 2021 én CFA aan te wijzen als accountant voor het lopende boekjaar (2023).

    Vorige week (21 juni) meldde Value8 in een aandeelhoudersbrief op de eigen website dat de controle van de jaarrekening 2022 was afgerond. De jaarrekening was een dag eerder door accountant Johan Visch namens het Portugese accountantskantoor voorzien van een goedkeurende accountantsverklaring. Eind april had Value8 de niet-gecontroleerde jaarrekening over 2022 op zijn website gepubliceerd.

    Nog los van het feit dat de ava is gepasseerd, was de machtiging eigenhandig een accountant aan te stellen bovendien al verstreken op het moment dat Value8 het aantreden van CFA wereldkundig maakte. Dat was op 10 mei, terwijl de periode die Value8 volgens de machtiging had twee weken daarvoor was verstreken. Vermoedelijk heeft Value8 om die reden voor de komende ava ook een stempunt opgenomen om de benoeming van CFA als accountant voor 2022 te bevestigen.

    Portugal-route
    Vorige maand maakte Value8 bekend als eerste Nederlandse beursonderneming een buitenlandse accountantsorganisatie te hebben aangezocht voor de boekencontrole. Het Portugese CFA is in het register van beurstoezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) opgenomen en mag daardoor de jaarrekeningcontrole van Nederlandse ondernemingen op zich nemen.

    Volgens Value8-bestuursvoorzitter Peter Paul de Vries is het ‘’een middelgrote accountantsorganisatie met positieve referenties en een goede reputatie bij de lokale toezichthouder”.

    Value8 kwam bij CFA uit nadat de grootste Nederlandse kantoren met een zogeheten OOB-vergunning niet bereid bleken de wettelijke controle van Value8 op zich te nemen. Nederland heeft zes van dergelijke organisaties (BDO, Deloitte, EY, KPMG, Mazars en PwC).

    Diverse partijen reageerden de afgelopen weken kritisch op deze Portugal-route. Deze constructie is weliswaar niet verboden, maar de komst van een buitenlands kantoor wordt bepaald niet omarmd. CFA heeft een vergunning om beursfondsen te controleren, maar Value8 is voor zover kan worden nagegaan zijn eerste beursgenoteerde client. De Nederlandse beroepsorganisatie voor accountants NBA uitte haar bezorgdheid over de komst van het Portugese kantoor naar Nederland en beleggers betwijfelen of dit een kwaliteitsimpuls is voor de Nederlandse accountancy.

    Bekende accountant
    Nu is het dus Johan Visch die namens CFA de jaarcijfers van Value8 heeft afgetekend. Visch is voor Value8 geen onbekende. De laatste jaarrekening van de investeringsfirma die nog door een accountant is gecontroleerd, die over boekjaar 2018, werd destijds ook door Visch afgetekend. Toen was hij nog in dienst van accountantsorganisatie accon avm. Maar dat kantoor besloot niet veel later de vergunning om beursfondsen te mogen controleren in te leveren. Vanaf dat moment zit Value8 zonder accountant.

    Dat juist Visch nu opnieuw de tekenend accountant blijkt te zijn, is vooral om een andere reden opvallend. De Vries zei aanvankelijk dat een andere registeraccountant zou tekenen voor de jaarcijfers, maar die kreeg “door de hetze tegen de EU-route en de druk die op hem werd uitgeoefend gezondheidsproblemen die zodanig waren dat hij het werk niet meer kon verrichten.”

    Een andere accountant zou mede na de publiciteit rondom de Portugal-route hebben afgezien van een rol als tekenend accountant. Pas toen kwam Visch alsnog in beeld. Volgens De Vries is Visch ondanks een tuchtrechtelijke sanctie van de Accountantskamer “een uitstekend accountant, een vakman die minutieus de regels volgt en alles doet om een controle op het hoogst mogelijke kwaliteitsniveau uit te voeren”.

    De Vries zei zowel bij de NBA als bij de Accountantskamer te hebben gevraagd of die tuchtrechtelijke sanctie een “belemmering zou moeten vormen” voor Visch om nu de jaarrekeningcontrole bij Value8 te doen. Daarop benadrukten beide instanties volgens De Vries “dat er geen enkel beletsel” voor de betreffende accountant is om zijn werkzaamheden te verrichten. Maar de voorzitter van de Accountantskamer Sandra Schreuder weerspreekt die suggestie. Zij liet begin deze week aan het NBA-platform www.accountant.nl weten dat die bewering “pertinent onjuist” is.

    “Er is ons geen vraag voorgelegd door Value8 in deze kwestie”, reageerde Schreuder, die aan De Vries zou hebben gevraagd zijn statement hierover op de website van Value8 aan te passen. Vooralsnog is die verklaring niet aangepast.
  4. forum rang 5 maci 30 juni 2023 11:57
    2)

    Accountant bevragen
    Aandeelhouders verwachten hoe dan ook wel dat Visch tijdens de komende ava aanwezig is om hem vragen over zijn vermeende benoeming en controlewerkzaamheden te kunnen stellen. In ieder geval valt op dat de controle in een bijzonder kort tijdsbestek is verricht. Als wordt aangenomen dat CFA vanaf het moment van aanstelling op 9 mei aan de controle is begonnen, dan is die binnen 42 dagen afgerond, de dag dat de controleverklaring is afgetekend. Dat is voor een beursgenoteerd bedrijf uitzonderlijk snel. Opvallend is bovendien dat Visch in zijn controleverklaring aangeeft de cijfers over 2021 niet te hebben gecontroleerd. Die zijn wel onderdeel van de nu gepresenteerde cijfers en vormen een belangrijk startpunt voor de controle van de cijfers over 2022.

    Voor de VEB is het uitgangspunt dat de controlerend accountant tijdens de ava een ruimhartige toelichting geeft over diverse facetten van diens wettelijke controle. Daaronder vallen in ieder geval de verrichte controlewerkzaamheden, de geïdentificeerde kernpunten van de controle, de bedrijfsspecifieke bevindingen over het risicomanagement en frauderisico’s. Die informatie is voor aandeelhouders van belang om een betere risico-inschatting te kunnen maken.

    Drie onderwerpen voor de aandeelhoudersvergadering
    De accountantskwestie richt zich vooral op het volgen van bepaalde regels en procedures. Maar lezing van het jaarverslag levert ook voldoende stof tot inhoudelijke vragen over de controle van Visch op.
    De volgende drie punten zal de VEB in ieder geval aan de orde brengen.
    1: Opgeblazen lening in de boeken
    De grootste transactie van Value8 vorig jaar was de verkoop van Kersten - een leverancier van medische hulpmiddelen als rolstoelen en bedverhogers - in november. Al was van een echte verkoop geen sprake: de koper was Morefield, dat toen voor driekwart in handen was van Value8. Op dat moment was dit een beurshuls met een waarde van 4 miljoen euro en één bescheiden investering: een belang in detacheerder Almunda Professionals.
    De VEB zette destijds vraagtekens bij de dubbelrol van Value8. De transactiewaarde lag boven de 20 miljoen euro, maar er werd alleen maar met papier geschoven. Morefield betaalde de overname in feite door bijgedrukte eigen aandelen en door een lening bij Value8 te plaatsen. Aangezien er geen euro over tafel ging was de vraag of de overnamesom niet ver boven de reële waarde van Kersten lag.
    Vooral de rente van 2,5 procent op de zesjaarslening van ruim 10 miljoen euro oogde wel erg mager. De consequentie van een hogere – mogelijk meer marktconforme – rente, zou zijn geweest dat de lening lager zou uitvallen (lees: lagere transactiewaarde). 
    De accountant van Value8, die de Kersten-transactie als kernpunt van de controle aanmerkte in zijn controleverklaring, concludeert in ieder geval dat de "aannames en schattingen een faire afspiegeling zijn van de transactie". Die conclusie trok accountant Visch onder andere na inspectie van een position paper waarin Value8 uitleg gaf over de achtergrond van de transactie en waarderingen.
    Enigszins opmerkelijk is die conclusie wel. Want Morefield, dat als zelfstandig beursfonds een eigen jaarverslag publiceert, zet de lening zelf voor net geen 8 miljoen euro in de boeken. “Op basis van reële marktconforme rente van 8 procent bedraagt de waarde van de lening 7.969 euro”, aldus het jaarverslag (bedragen x1.000 redactie). Door de lagere marktwaarde kan Morefield een bedrag van ruim 2 miljoen euro, via een informele kapitaalstorting, toevoegen aan het eigen vermogen op de balans (zie noot 11 van het jaarverslag op blz. 47 ) 
    De lening staat bij Value8 nog wel voor het volle pond in de boeken. Het totale belang van ruim 15 miljoen euro in Morefield is – volgens Value8 - de grootste investering van de investeringsmaatschappij, en dat is dus inclusief de lening (zie blz. 7)
    2: Gokken met futures
    Onder het hoofdstuk overige belangen in het jaarverslag wordt in twee korte zinnen vermeld dat Value8 een shortpositie nam in een future op de Duitse staatsobligaties als "hedge tegen oplopende rentes" (zie blz. 12). Dat zou hebben geleid tot een beleggingswinst van 1,7 miljoen euro.
    Die forse winst doet vermoeden dat sprake was van een grote speculatieve positie in een hefboomproduct, die weliswaar goed is uitgepakt. In de risicoparagraaf is te lezen dat Value 8 "over het algemeen geen vast beleid heeft om risico’s af te dekken met financiële instrumenten". Door betrekkelijk lage schulden is Value8 bovendien relatief ongevoelig voor de rente. "Een renteverandering van één procent zal niet resulteren in een materiele verandering van de winst of het eigen vermogen", aldus het jaarverslag.
    Ook heeft Value8 een belegging die het in de zomer van 2020 in enkele beursgenoteerde zilver- en goudmijnbedrijven nam afgebouwd, na verliezen in 2021 en 2022. Destijds werd de positie ingenomen als hedge tegen geldontwaarding (zie blz. 14). Het is onduidelijk hoe groot de scheur in de broek is, en wat het belang van Value8 in deze bedrijven nu is. Begin 2021 bedroeg de positie 8 tot 9 procent van Value8’s eigen vermogen van (destijds) bijna 80 miljoen euro.
    3: Beurswaarde als uitgangspunt
    Ten opzichte van enkele jaren geleden is de balans van Value8 wat overzichtelijker geworden. Na veel gegoochel en geschuif bestaat het grootste deel van de investeringen uit aandelen die op de beurs worden verhandeld.
    Voor het bepalen van de waarde wordt de beurskoers veelal als uitgangspunt genomen. Bij belangen in grotere beursfondsen als Renewi en Ctac valt dat goed te begrijpen. Maar de verhandelbare aandelen van Value8 in onder andere IEX Group, Morefield, en MKB Nedsense – allemaal voormalige lege hulzen die Value8 met activiteiten heeft gevuld – staan ook tegen de beurskoers in de boeken.
    In het jaarverslag wijst Value8 erop dat de liquiditeit van veel aandelen is verbeterd, zo ook bij IEX Group. Dat klopt, maar de handel blijft dun. Voor een idee: deze maand was er maar op 5 dagen handel in het aandeel (tot en met 29 juni). De lage verhandelbaarheid bij veel aandelenposities – niet in de laatste plaats omdat Value8 zelf een grote aandeelhouder is – roept de vraag op of de beurskoers een goede reflectie is van de daadwerkelijke aandelenwaarde.
    Dat de beurswaarde van Value8 circa 35 procent onder de waarde van de investeringen volgens de boeken van circa 92 miljoen euro ligt, valt wel te begrijpen.

    www.veb.net/artikel/09171/veb-heeft-e...
  5. forum rang 5 maci 3 juli 2023 10:36
    Off topic.

    Tijdens de AVA van V8 afgelopen vrijdag werd meegedeeld dat Euronext V8 van het strafbankje heeft gehaald.

    Onderstaand een deelcitaat uit een brief aan de aandeelhouders van V8 van heden:

    "De dag voor de vergadering ontvingen we een brief van de Vereniging van Effectenbezitters, de organisatie waar ikzelf 18 jaar heb gewerkt, waarvan ruim 11 jaar als directeur. De VEB zegt zich zorgen te maken over de Portugal-route en zet vraagtekens bij het benoemingsproces. Dergelijke signalen worden door ons serieus genomen. We hebben er in de vergadering zelf ruim aandacht aan besteed. Gedurende ruim tweeënhalf uur hebben we de vragen van de VEB-vergaderbezoeker beantwoord. In de vergadering bleek dat geen enkele andere aandeelhouder de stellingen van de VEB steunt. De VEB stemde met 8 stemmen als enige tegen de benoeming van de accountant. 6.337.845 stemmen waren voor.

    Het juridisch fundament onder de besluitvorming is zeer solide. De wet en de statuten schrijven voor dat – indien de AVA niet tot benoeming van de accountant overgaat – die taak aan de Raad van Commissarissen toekomt. De Raad van Commissarissen heeft die stap dan ook gezet. Als geste naar de aandeelhouders heeft Value8 hetzelfde punt – ter bevestiging – voorgelegd aan de aandeelhoudersvergadering. Niet verplicht, maar we vinden dat de stappen die we zetten vol door aandeelhouders worden gesteund. Die stemden dus met meer dan 99,9999 procent voor. Samengevat: conform de wet en regelgeving heeft de RvC de accountant benoemd en die benoeming is door de AVA met vrijwel 100 procent voorstemmen bevestigd.

    Het voorstel van de VEB was om geen oob-accountant te benoemen, maar te wachten op het wetvoorstel van minister van Financiën Kaag dat voorziet in een aanwijsplicht van accountants. Dat achten wij risicovol en onverstandig. Het zou ons afhankelijk maken van een wetgevingsproces dat onzeker is. Het wetsvoorstel moet nog worden ingediend en vervolgens geaccordeerd door Tweede Kamer en Eerste Kamer. Het is bovendien onzeker wanneer dat proces is afgerond. De VEB-route zou hebben geleid tot een start van het delistingproces door Euronext en een mogelijk verlies van de beursnotering. Dat is niet in het belang van Value8 en haar aandeelhouders."

    Opmerkelijk is het dat geen van de andere bedrijven die ook met een oob worsteling te maken hebben na een eerste reactie op de laatste waarschuwing niet van zich lieten horen. (Bedrijven gelieerd aan V8 vallen hier buiten.)
    Ze zullen zeker en vast de ontwikkelingen bij V8 nauwlettend hebben gevolgd.

    Dames en heren van getroffen bedrijven: Laat horen waar jullie aandeelhouders aan toe zijn!
  6. Scorpio_60 4 juli 2023 13:57
    Scorpio_60
    6 mei 2023 08:54
    auteur info
    quote:
    Scorpio_60 schreef op 20 april 2023 11:36:

    Nog ff dan hebben ze géén accountant meer nodig. Elke dag gaat ie met een aantal centen zuidwaarts. Ik schat in dat dit nog een maandje duurt en dan staan ie op €0.00. Kan Kaag rustig haar wetsvoorstel indienen. Trouwens, goede reactie van dit mooie management!!

    Mooi verhaal. Zeg maar dat ik géén gelijk heb. Goed, het zal een maandje langer duren. Het is toch niet normaal dat we helemaal NIKS te horen krijgen van dit mooie management.
  7. forum rang 5 maci 4 juli 2023 20:00
    quote:

    Scorpio_60 schreef op 4 juli 2023 15:00:

    Nou, er staat ons wat te wachten!!
    www.iex.nl/nieuws/776360/Aandeel-Ease...
    Als je daarmee doelt op wat de aandeelhouders van Ease2pay te wachten staat teken ik daarvoor!

    Ze stellen in het heden uitgebrachte PB o.m:
    "Zoals tevens op 29 juni aangekondigd, verwacht Ease2pay dat zij voor het einde van Q3 2023 alle werkzaamheden hieromtrent heeft afgerond en de gecontroleerde jaarrekening 2022 zal kunnen publiceren."

    Dit staat overigens ook in het door jou aangehaalde artikel.

    Kortom: je leest echt niet goed, of probeer je paniek te zaaien?
  8. forum rang 4 mvdp 12 juli 2023 13:53
    Het enige wat überhaupt kan helpen is behandeling van het Wetsvoorstel.

    Maar het maximale dat daar in de Kamerbrief (7 juli) over te lezen valt is: "Op dit moment geef ik uitvoering aan de MKB-toets waar uw kamer in het Commissiedebat van 30 maart jl. om heeft gevraagd. Ik wil het wetsvoorstel daarna zo snel mogelijk bij uw Kamer indienen."

    Kortom zoals altijd weer indrukwekkend.

    Voor Geo was het sowieso al te laat natuurlijk, invoering van die wet, maar het helpt (beeldvorming aanwijsmogelijkheid OOB-accountants) toch ook niet dat het laatste sprankje hoop op behandeling vóór het zomerreces nu dan echt vervlogen is.

    En gezien de Kabinetsval wellicht zelfs op naar 2024?
  9. Glenny300 14 juli 2023 09:15
    De huidige omzetontwikkeling komt veel overeen met de jaren na de reorganisatie in 2012 en 2013. Na de presentatie van de jaarcijfers in 2014 kwam er een flinke stijging van de koers. Ik ben benieuwd of de cijfers en goed nieuws over een accountant op de 27e daar ook aanleiding toe geven.
  10. forum rang 4 shaai 14 juli 2023 16:06
    quote:

    witteduivel schreef op 14 juli 2023 11:55:

    ik denk geen goed nieuws voor een accountant anders zouden ze dat reeds vermeld hebben, denk wel dat ze met goede jaarcijfers zullen komen en nieuwe contracten "hoop doet leven"
    Je zou zeggen: ze moeten toch minstens iets (kunnen) zeggen over: we hebben gekeken naar de mogelijkheden van een EU Obbo accountant en xxxxxx (we houden het in beraad/we wachten liever eerst op een wet/we onderzoeken eerst nog iets anders etc)
    (Of: liever niet: we hebben gekeken naar Portugal maar dat willen we niet/kan niet/heeft geen ruimte voor ons ; of wat dan ook)
  11. forum rang 10 DeZwarteRidder 15 juli 2023 08:26
    Tekort accountants
    Hollands Pet Service schuilt noodgedwongen bij Franse beurs

    Theo Besteman
    Aangepast: Gisteren, 19:52Gisteren, 19:35in Financieel

    Amsterdam - Pet Service holding, leverancier van producten voor huisdieren, had ’zeer graag’ eerst in Amsterdam notering gehad. ,,Maar in Nederland kun je geen account meer krijgen”, zegt ceo Ron van Veldhoven. Het bedrijf kreeg deze week zijn notering op beurs Euronext Parijs.

    ,,We voldoen aan alle voorwaarden, alleen kom je er bij de vijf grote accountantskantoren niet tussen om een audit voor een notering te krijgen”, stelt de bestuurder die zelf met een 7% belang in het bedrijf zit. ,,De wachttijden zijn extreem geworden.” Van Veldhoven kreeg het advies een notering in Parijs te zoeken. Dat kostte Petservice anderhalf jaar, niet ongebruikelijk vanwege alle controles. ,,Maar de controle van onze boeken in Frankrijk was uiterst professioneel, net als de ondersteuning van de hele beursgang trouwens”, aldus de ceo. Pet Service is sinds begin 2021 ook genoteerd aan NXchange Amsterdam.

    In Nederland verloren zes lotgenoten eerder hun notering bij Euronext Amsterdam. Die ondernemingen zaten daar al op op het ’strafbankje’. Ze konden geen accountant krijgen om hun jaarrekening volgens Europese standaarden te controleren. Drie kleinere kantoren hadden zich hiervoor teruggetrokken, waardoor vijf grote accountants domineren.
    Trendbreuk

    Vertraging van jaarrekeningen gebeurde wel in de rijke beurshistorie. Soms trokken fondsen zich daarop zelf terug. De tijd van coulance is echter voorbij, zegt Van Veldhoven. Maar ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) ziet een trendbreuk. Het beursbestuur wilde met de ingreep bij de bankzitters die hun deadline overschreden ’de kwaliteit en reputatie’ van noteringen in Amsterdam behouden. Tot wrevel van beursautoriteiten, de VEB en de accountantsvereniging NBA ging investeringsfonds Value8 van Peter Paul de Vries naar een Portugese accountant voor een goedkeurende verklaring.

    ,,Dit gaat veel verder dan alleen de beursfondsen die zich netjes melden”, zegt een goed ingevoerde handelaar. ,,Het gebrek aan kwalitatief goede accountants is heel slecht voor de BV Nederland.”

    Pet Service zoekt een beursnotering omdat het goed gaat met de toeleverancier, zegt de ceo. ,,Wij willen uitbreiden. We kunnen de komende tijd een aantal overnames doen en in Europa groeien. Daar is kapitaal voor nodig”, zo lonkt hij bijvoorbeeld naar de markt van Nederlandse huisdieren, met 1,5 miljoen honden en 2,9 miljoen katten. Het bedient ook de paardenmarkt en is uitbater van Dierenapotheek.nl. In deze markt geven eigenaren jaarlijks €1 miljard aan voeding uit, stelt Pet Service.
    ’Geperfectioneerd’

    Pet Service ging deze week tegen een koers van €5 per aandeel van start. Het wacht nu op de aandelen die begeleidende banken in Nederland nog moeten vrijgeven.

    De Fransen hebben wellicht de bureaucratie uitgevonden, ,,de Nederlanders hebben dat systeem wel heel erg geperfectioneerd”, zegt Van Veldhoven cynisch. Hij hoopt na de start in Parijs echter ,,over wellicht een jaar” te kijken of de Amsterdamse beursnotering alsnog mogelijk is bij Euronext. ,,Tot die tijd zitten we bij Euronext Parijs heel goed, een warm bad.”
  12. bakkie koffie 18 juli 2023 08:04
    Kleine oob wijkt uit naar buitenland voor controle jaarrekening.

    De stap van een kleine investeringsmaatschappij om een buitenlands accountantskantoor in de arm te nemen om de jaarrekening te controleren, doet de wenkbrauwen van beleggers en accountants fronsen. Value8 zag zich tot deze stap genoodzaakt door een gebrek aan oob-accountants in Nederland. Kleine beursfondsen van openbaar belang (oob's) hebben in Nederland moeite met het vinden

    De stap van een kleine investeringsmaatschappij om een buitenlands accountantskantoor in de arm te nemen om de jaarrekening te controleren, doet de wenkbrauwen van beleggers en accountants fronsen. Value8 zag zich tot deze stap genoodzaakt door een gebrek aan oob-accountants in Nederland.
    Kleine beursfondsen van openbaar belang (oob's) hebben in Nederland moeite met het vinden van accountants. Omdat ze daarmee hun beursnotering dreigen te verliezen, gaan sommige voor een notering op een niet-Nederlandse beurs, zo bleek onlangs. Andere fondsen gaan voor een constructie waarbij een buitenlands accountantskantoor de jaarrekening controleert. Zo maakt Value8 bekend dat het Portugese CFA zich heeft geregistreerd bij de AFM om Nederlandse accountantsdiensten te kunnen leveren en CFA gaat de jaarrekening 2022 van Value8 controleren.
    Capaciteitsprobleem
    'De keuze voor een Europese (maar niet-Nederlandse) oob-accountantsorganisatie is ingegeven door het capaciteitsprobleem in de Nederlandse oob-markt,' schrijft de investeringsmaatschappij in een persbericht. 'Nederland kent slechts 6 oob-accountantskantoren (BDO, Deloitte, EY, KPMG, Mazars en PwC), waardoor sprake is van een structureel capaciteitstekort. Andere Europese landen hebben dat probleem niet. Frankrijk heeft bijvoorbeeld meer dan 500 oob-accountantsorganisaties.'
    Te weinig oob-controle
    De zes overgebleven oob-accountancy's vinden kleine beursfondsen vaak niet rendabel en nemen ze niet aan als klant. Door de pittige eisen zou dat veel werk zijn tegen te lage inkomsten. Oob's zien zich daarom genoodzaakt tot zetten als delisting in Amsterdam of dus de inzet van een buitenlands kantoor. Een direct gevolg is dat de rapportage van de investeringsmaatschappij voortaan in het Engels zal zijn.
    Ontevreden beleggers
    In het FD tonen beleggers zich ontevreden. De kwaliteit van Nederlandse controle zou niet perse verbeterd worden met deze stap. CFA gebruikt ook enkele Nederlandse accountants voor dit proces, maar een daarvan kreeg van de AFM een tuchtklacht en de Accountantskamer legde hem in 2022 een schorsing van drie maanden op. Dat is voor de Vereniging van Effectenbezitters een reden om extra alert te zijn.

    Dus omzet / winst erbij is leuk en niet onbelangrijk, maar de echte boost komt pas na aankondigen van het hebben van een accountant, al dan niet uit het buitenland. Verder speelt er hier een tijdsdruk dus het wordt spannend de komende 3?maanden. (Indien deze bedrijven geen zogeheten oob-accountant kunnen vinden die een goedkeurende verklaring afgeeft, zal de laatste handel in deze aandelen plaatsvinden op 3 november 2023. Op 6 november volgt dan de daadwerkelijke delisting)
  13. bakkie koffie 18 juli 2023 08:14
    Nederlandse accountants betrouwbaarder dan buitenlandse ?

    Nederlandse accountants spieken bij verplichte examens
    Bij accountantskantoor KPMG hebben honderden werknemers gesjoemeld met verplichte examens. Ze gaven elkaar de antwoorden op examenvragen. Zelfs de president-commissaris Roger van Boxtel deed er aan mee.

    Dat verklaarde Van Boxtel, oud-minister en voormalig topman van de NS, naar aanleiding van de uitkomsten van een onderzoek dat KPMG zelf instelde. Het onderzoek werd ingesteld omdat in de VS en het VK eerder al bleek dat accountants op grote schaal sjoemelden met de verplichte bijscholings-examens. In de VS ging het nota bene om een ethiek-examen. Uit het onderzoek blijkt dat zo’n vijfhonderd medewerkers in Nederland elkaar de antwoorden van examenvragen toespeelden.

    Van Boxtel is naar aanleiding van het onderzoek afgetreden als president-commissaris, zei hij tegen de Volkskrant. Zijn betrokkenheid is extra pijnlijk omdat hij juist als buitenstaander was aangetrokken om de cultuur bij de accountantsorganisatie te verbeteren. Ook de verantwoordelijk bestuurder van KPMG is naar aanleiding van het onderzoek opgestapt.

    Van die cultuurverandering lijkt nog niet veel terechtgekomen. ,,Ik ben geschokt door de omvang van deze examenfraude en door het feit dat dit in alle lagen van de organisatie speelt’’, zegt Hanzo van Beusekom, de AFM-bestuurder belast met het toezicht op de accountantssector. ,,Dit raakt aan de integriteit en vakbekwaamheid van accountants.’’ Of het probleem ook bij andere accountantskantoren speelt, is onduidelijk.

    De examenfraude staat symbool voor een groter probleem binnen de accountancy. Toezichthouder AFM constateert al jaren dat er van alles mis is binnen dit vakgebied. De kwaliteit van het boekenonderzoek van grote beursgenoteerde bedrijven laat te wensen over, blijkt uit meerdere onderzoeken.

    Vorige maand kwam toezichthouder AFM met een rapport waarin geconstateerd werd dat de accountants te weinig oog hebben voor fraude binnen bedrijven. De risicoanalyse is veel te oppervlakkig, constateerde de toezichthouder. En zo’n weinig kritische houding kan grote gevolgen hebben, bleek bijvoorbeeld uit het faillissement van technisch dienstverlener Imtech in 2015. Imtech had jarenlang de bouw van een groot Pools pretpark als opdracht in de boeken staan. Maar in werkelijkheid was er alleen een kale zandvlakte. Toen dat uiteindelijk uitkwam ging Imtech failliet, een van de grootste faillissementen in de Nederlandse geschiedenis.

    Dat accountants hun zaakjes niet op orde hebben, is dodelijk voor het vertrouwen in de sector. En dat vertrouwen is juist onmisbaar. Accountantsorganisaties hebben een belangrijke rol in het maatschappelijk verkeer. Zo moet iedereen kunnen vertrouwen op het oordeel van een accountant in de controle-verklaring bij een jaarrekening. Beleggers, analisten, leveranciers en andere gebruikers van de jaarrekening baseren er belangrijke beslissingen op, laat AFM in een persbericht weten.

    Bezorgd
    De Vereniging voor Effectenbezitters (VEB), de belangenbehartiger van aandeelhouders, is ‘bezorgd om de cultuur die er heeft bestaan of nog bestaat bij accountantsorganisaties’. ,,Het gebrek aan een professioneel-kritische houding zien we helaas ook te vaak terug in de uitvoering van controles’’, zegt VEB-voorzitter Gerben Everts.

    De VEB is wel te spreken over de aanpak van KPMG. Vooral het feit dat bestuurders consequenties trekken uit het onderzoek door op te stappen noemt Everts ‘doortastend’. ,,Het is een belangrijke stap die nodig is voor de cultuurverandering. De toon aan de top bepaalt immers voor een belangrijk deel de cultuur in de organisatie.’’

    In hoeverre het onderzoek van KPMG doorwerkt in de rest van de accountantssector moet de komende tijd blijken. De NBA, de beroepsorganisatie voor accountants zegt ‘geschrokken’ te zijn over de uitkomsten van het onderzoek. ,,We gaan het systeem van permanente educatie en kennistoetsen tegen het licht houden en waar nodig herontwerpen’’, laat de organisatie weten.

    Herstel van vertrouwen is broodnodig, nu er alweer een nieuwe taak ligt te wachten op de accountants. Vanaf 2025 moeten ze ook de duurzaamheid van bedrijven gaan beoordelen. Ze moeten dan beoordelen of bedrijven wel zo duurzaam zijn als ze beweren. Dat is een grote lucratieve uitbreiding van de taken van een accountant. Critici vragen zich af of die taak wel bij de accountant hoort. En die twijfel wordt niet minder als blijkt dat accountants hun controlerende plichten verzaken.
586 Posts
Pagina: «« 1 ... 11 12 13 14 15 ... 30 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium drie voorbeelden van IEX Premium: de exclusieve content op de site, de app op een smartphone en IEX Magazine.

Benieuwd naar onze analyses en kooptips?

Word nu abonnee van IEX en krijg onbeperkt toegang tot onze (koop)tips en succesvolle modelportefeuilles. Nu 3 maanden voor slechts €19,95! Profiteer van 58% korting!

Word abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links