Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Sinus (software): Pas Op!

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. philby 4 september 2005 04:19
    Er wordt op zeze site geadverteerd door "Sinus", een financieel software-pakket dat onder meer pretendeert geadvanceerde optiestrategien te analyseren.
    Als voorbeeld geven ze een covered call strategie gebaseerd op een koop van ABN Amro aandelen waarop een deep in the money call geschreven wordt in de serie 10 euro dec. 2008.

    Aan de hand van dat voorbeeld proberen ze aan te tonen dat je hiermee een dividendrendement haalt van 5% terwijl je het koersrisiko bijna helemaal uitsluit via de geschreven call. Sterker nog ze denken dat je hiermee het dividendrendemnt VERDUBBELT!

    De hele argumentatie rust op het feit dat de call - volgens SINUS- niet uitgeoefend wordt zolang er nog tijdswaarde in de premie zit. Ze argumenteren dat de call alleen maar uitgeoefend wordt als het aandeel verder stijgt.

    WAS DAT MAAR WAAR!

    Als je even kijkt naar de koersen van vrijdag 2 sept. zul je zien dat het aandeel aan een koers van 19.41 staat en de call 10 dec 2008 aan een mid-koers van 9.55. DAT is dus 14 cent tijdswaarde voor een resterende looptijd van 3.25 jaar.

    Waarom zo weinig tijdswaarde?
    Omdat met quasi-zekerheid de call uitgeoefend wordt bij de eerst volgende dividendbetaling, over zeg een maand of 9...

    En waarom wordt die call dan uitgeoefend?
    Omdat de call vlak VOOR de dividendbetaling MEER waard is dan direkt NA de dividendbetaling.

    Je kunt dat trouwens zien als je die call in een betrouwbare optiepricer ( een pricer die early exercise mee neemt, dus NIET Black Scholes) analyseert.
    Je ziet dan dat hij een delta van "1" heeft, dus de waarde van de call daalt elke keer met de volle waarde van het dividend. Dus is het duidelijk dat een rationele call-houder altijd voor de ex-div datum uitoefent.
    Het enige scenario waarin dit NIET zou gebeuren zou een catastrofale duikeling van het aandeel zijn, waardoor de call direkt veel minder in the money staat. Een low probability scenario dus.

    CONCLUSIE:

    Ofwel begrijpt SINUS helemaal niets van elementaire optiepricing
    Ofwel het publiek wordt met dit soort "voorbeeldjes" om de tuin geleid.

    Remember:

    "If it's too good to be true, it probably is."

    Philby

  2. [verwijderd] 4 september 2005 10:10
    "Aan de hand van dat voorbeeld proberen ze aan te tonen dat je hiermee een dividendrendement haalt van 5% terwijl je het koersrisiko bijna helemaal uitsluit via de geschreven call. Sterker nog ze denken dat je hiermee het dividendrendemnt VERDUBBELT"

    Immers de investering is aankoopkoers-/-premie call, dus circa 10,==. En dat levert per jaar 1,== dividend, dus rendement 10%.

    In het blad Fiscalert( van naar ik meen april dit jaar) stond ook zo'n dergelijk advies voor ABN en 10,== van een 'deskundige'. Rond de dividendbetaling van mei heb ik dag voor- en dag na- ex-gaan de open Interest gevolgd. Bleek, zoals te verwachten, circa 97% van de opties werd uitgeoefend.

    De schrijver van het artikel heb ik daarmee geconfronteerd, waarop het verweer was dat kennelijk het aandeel plotseling minder saai was geworden, en derhalve dus aantrekkelijker voor koop (lees uitoefening). Daarmee gaf de 'deskundige'aan niet zo veel van de materie te begrijpen, zelfs na lezing van mijn bevindingen. Misschien adviseert hij ook wel Sinus.

    DUS: het rendement is geen 10% op jaarbasis, maar circa 0%, nog afgezien van transactiekosten.
  3. [verwijderd] 15 september 2005 08:47
    Het kopen en gebruiken van zo'n programma ontslaat je nog niet van de verplichting om zelf ook enigzins na te denken. Software in het algemeen kan een nuttig hulpmiddel zijn, maar het blijft belangrijk om de werking te snappen.
    Als MM op de optiebeurs heb je daar ook mee te maken. Vooral bij opties die evt. een early exercise zijn is het goed om te begrijpen hoe de software eea berekent. Jij kan het daar wel eens helemaal niet mee eens zijn.

    BP
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 911,00 -0,10%
EUR/USD 1,0795 +0,05%
FTSE 100 8.426,98 +0,14%
Germany40^ 18.697,70 -0,24%
Gold spot 2.346,02 +0,40%
NY-Nasdaq Composite 16.388,24 +0,29%

Stijgers

DEME G...
+4,02%
Melexis
+1,53%
GBL
+1,14%
SHURGARD
+1,13%
Elia
+1,00%

Dalers

Umicore
-4,11%
arGEN-X
-2,02%
AZELIS...
-1,88%
Solvay
-1,66%
Ackerm...
-1,00%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links