Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rusland

63.692 Posts
Pagina: «« 1 ... 2384 2385 2386 2387 2388 ... 3185 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 24 juni 2023 11:07
    Wat zijn de kansen van Prigozjins Wagner-rebellie tegen het Kremlin?
    Door ONZE REDACTIE BUITENLAND

    Updated 1 min geleden
    6 min geleden
    in BUITENLAND

    ROSTOV AAN DE DON - Jevgeni Prigozjin is aan een „crimineel avontuur” begonnen, zei Vladimir Poetin zaterdag. Hoe succesvol dat avontuur zal zijn, hangt voor een belangrijk deel af van hoeveel manschappen en materieel de baas van de Wagner Groep weet te verzamelen. Alleen met zijn eigen, circa 25.000 huurlingen zal Prigozjin het zeker niet redden, maar als militairen uit de reguliere Russische strijdkrachten zich achter de ’Butler van het Kremlin’ scharen, wordt het een ander verhaal.

    De eerste tekenen zijn in ieder geval positief voor Prigozjin. Van Voronezh tot Rostov aan de Don lopen Russische troepen over naar het Wagner kamp, als berichten op sociale media geloofd mogen worden. In Rostov, dat ook volgens Poetin in handen is van de Wagner-baas, is bovendien het hoofdkwartier gevestigd van het Zuidelijk Militair District, van waaruit de Russische invasie van Oekraïne voor een belangrijk deel wordt aangestuurd. Prigozjin zei in een video die zaterdagochtend was opgenomen in dit hoofdkwartier, dat hij de controle heeft over alle Russische troepen in en rond Oekraïne, maar het geeft hem wel een belangrijke troef in handen.

    De Wagner-baas zal hopen op een sneeuwbaleffect: hoe meer Russische militairen zich bij hem aansluiten, hoe groter de kans is dat zijn rebellie tegen de legerleiding zal slagen. En met het groeien van zijn kansen zullen Russische soldaten sneller bereid zijn om naar hem over te lopen. Volgens het Britse ministerie van Defensie is „de loyaliteit van de Russische strijdkrachten, en dan vooral de Russische Nationale Garde, de sleutel naar hoe deze crisis zal aflopen.” De Britten zien vooralsnog „zeer beperkt bewijs voor gevechten tussen Wagner en de Russische strijdkrachten.”

    Vuurgevecht
    Dat bericht lijkt deels al achterhaald. Op een video die in de buurt van Voronezh zou zijn opgenomen, is een groot vuurgevecht te zien. De kans dat Prigozjin zonder enige tegenstand richting Moskou kan marcheren, lijkt dus klein. Poetin heeft een „onverbiddelijk antwoord” op de rebellie beloofd en lijkt niet bereid te zijn om ook maar een millimeter aan Prigozjin toe te geven. Helemaal nu Wagner via zijn kanaal op het sociale medium Telegram Poetin zelf heeft laten vallen. In reactie op de toespraak van de Russische president zaterdagochtend werd het volgende bericht verspreid: „[Poetin] heeft de verkeerde keuze gemaakt. Jammer dan voor hem. We zullen snel een nieuwe president hebben.”

    Prigozjin deed het aanvankelijk voorkomen alsof zijn rebellie gericht was tegen de leiding van de Russische strijdkrachten. Met deze mededeling heeft hij zijn teerling geworpen en steekt hij de Rubicon over. Het gaat nu niet meer alleen over het (mis)management van de Russische oorlog in Oekraïne, maar over de leiding over Rusland zelf. Dat verandert de dynamiek van de rebellie. Russen worden nu voor de keuze gesteld, of ze Poetin blijven steunen of dat ze hun geld op de Wagner-baas zetten. De Russische president heeft ogenschijnlijk nog best wat steun onder de Russen, maar als die zien dat de keizer geen kleren aanheeft, zou hun loyaliteit aan de president kunnen smelten als sneeuw voor de zon.

    Loyaliteit
    Dat is echter wel een hele grote ’als’. Veel vooraanstaande Russische functionarissen, zoals bijvoorbeeld de voorzitter van de Staatsdoema (het lagerhuis van het Russische parlement, red.) en de ’gouverneurs’ van de door Rusland geannexeerde provincies Cherson en de Krim, hebben laten weten pal achter Poetin te staan. Invloedrijke Russische milbloggers zoals Strelkov, die tot nu toe zeer kritisch over het verloop van de oorlog waren, zeggen loyaal te zijn aan Poetin. En ook de inlichtingendienst FSB en de door het Britse ministerie van Defensie aangehaalde Nationale Garde lijken de baas in het Kremlin nog volledig te steunen.

    Welke kant het ook opgaat, de Oekraïners zullen garen spinnen bij Prigozjins rebellie. De interne Russische verdeeldheid verhoogt de kansen van hun zomeroffensief. Tegelijkertijd is er ook angst. Zoals een bron binnen de Oekraïense militaire veiligheidsdienst het tegen een Amerikaanse journalist verwoordde: „De mythe van ’Poetins stabiliteit’ is eindelijk vernietigd. Het is een gefaald land (met kernwapens) waar werkelijk alles kan gebeuren.”
  2. forum rang 6 pakman 24 juni 2023 11:11
    quote:

    pakman schreef op 24 juni 2023 11:09:

    The Head of the Chechen Republic, Ramzan Kadyrov has finally come out and said that he is in Full-Support of Russian President Vladimir Putin and that his National Guard Forces are currently moving against Wagner PMC Positions in the Rostov Region.
    Toppunt van NO brains, heeft niet in de gaten dat hem straks hetzelfde staat te gebeuren, want als er 1 ding is wat Russen NIET willen zijn het wel ......vul maar in.
  3. forum rang 6 pakman 24 juni 2023 11:23
    Volledige vertaling van het beroep door Kadyrov, die zware straffen belooft aan de verraders:

    "Vrienden, de nacht bleek moeilijk te zijn en de vluchten gaven geen tijd om hier mijn standpunt over dit gemene verraad te uiten!

    Alles wat er gebeurt is een MES IN DE RUG en een echte militaire staatsgreep!

    Ik heb herhaaldelijk gewaarschuwd dat oorlog niet het moment is om persoonlijke grieven te uiten en geschillen in onze achterhoede op te lossen. De achterhand moet altijd kalm en betrouwbaar zijn. Stel je voor hoe de jongens in de loopgraven zich nu voelen, die tegenover de vijand staan, en achter hun rug verraderlijke schurken zijn. We hebben het over stabiliteit, over de cohesie van de staat, over de veiligheid van de burgers.
    De geschiedenis leert dat dergelijke acties tot bloedige gevolgen kunnen leiden. Hebben we niet genoeg verliezen in de SMO? Moeten we meer problemen creëren in het land?

    We hebben een opperbevelhebber, gekozen door het volk, die de hele situatie tot in het kleinste detail kent, beter dan welke strateeg dan ook, en nog meer een zakenman, die de commandanten persoonlijk "ter plaatse" noemt en de koers volledig controleert van de SMO. En de beslissingen van de opperbevelhebber worden op evenwichtige en nauwgezette wijze genomen. Ieder van ons ziet slechts een deel van de kaart en hij ziet alles tegelijk! En Vladimir Vladimirovich merkte terecht op in zijn toespraak tot de natie - dit is een militaire rebellie! Er is geen excuus voor dergelijke acties!
    Ik sta volledig achter elk woord van Vladimir Vladimirovitsj Poetin!

    Ik doe een beroep op de strijders - patriotten van ons moederland. Trap niet in provocaties. Welke doelen u ook krijgt, welke beloften u ook wordt verteld - de veiligheid van de staat en de cohesie van het Russisch
    de samenleving staat op zo'n moment boven alles! Zie hoe onze vijanden in het Westen profiteren van deze situatie. Hoeveel ingooien, hoeveel leugens, hoeveel valse oproepen die onze burgers bang maken, creëren het gevaar van een destabiliserende situatie. En dit zijn de verwachte gevolgen van de verraderlijke mars van Prigozhin.

    Wat er gebeurt, is geen ultimatum voor het ministerie van Defensie. Dit is een uitdaging voor de staat, en tegen deze uitdaging is het nodig om de nationale leider te steunen: het leger, de veiligheidstroepen, de gouverneurs en de burgerbevolking.

    De strijders van het Ministerie van Defensie en de Russische Garde in de Tsjetsjeense Republiek zijn al vertrokken naar de conflictgebieden. We zullen er alles aan doen om de eenheid van Rusland te behouden en zijn staat te beschermen!

    De opstand moet worden neergeslagen, en als dit harde maatregelen vereist, dan zijn we er klaar voor!"

    allaaf.......
  4. watergeus 24 juni 2023 11:27
    Geweldig deze onderlinge strijd en te hopen dat ze elkaar verzwakken. Verder geen reden voor triomfantelijkheid. Met een slager als Prigozhin aan de rode knop van kernwapens kan het leven voor heel Europa en de wereld in gevaar komen. Uit eerdere analyse blijkt dat alle mogelijke scenario’s na de val van Putin niet tot verbetering zal leiden en eerder extremere nationalisten aan de leiding zal brengen. Kiev zal de adem eerder inhouden dan nu stoer te gaan doen.
  5. forum rang 10 DeZwarteRidder 24 juni 2023 11:36
    quote:

    watergeus schreef op 24 juni 2023 11:27:

    Geweldig deze onderlinge strijd en te hopen dat ze elkaar verzwakken. Verder geen reden voor triomfantelijkheid. Met een slager als Prigozhin aan de rode knop van kernwapens kan het leven voor heel Europa en de wereld in gevaar komen. Uit eerdere analyse blijkt dat alle mogelijke scenario’s na de val van Putin niet tot verbetering zal leiden en eerder extremere nationalisten aan de leiding zal brengen. Kiev zal de adem eerder inhouden dan nu stoer te gaan doen.
    Alles is beter dan Poetin.
  6. forum rang 10 DeZwarteRidder 24 juni 2023 11:39
    Vuurgevechten in Voronez, waarschijnlijk tussen het Russische leger en Wagner-huurlingen

    In de regio Voronez, ruim 500 kilometer ten zuiden van de Russische hoofdstad Moskou, worden vuurgevechten gemeld. Waarschijnlijk zijn Russische militaire eenheden in gevecht geraakt met leden van de Wagner-groep.

    De regio Voronez is aangegeven in rood. (bron: Google Maps)
    Wagner-leider Prigozjin claimt controle te hebben over de stad Rostov, nog een 500 kilometer zuidelijker, en dreigt naar de hoofdstad op te rukken. In hoeverre dat lukt is niet bekend.
  7. forum rang 6 pakman 24 juni 2023 11:40
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 24 juni 2023 11:39:

    Vuurgevechten in Voronez, waarschijnlijk tussen het Russische leger en Wagner-huurlingen

    In de regio Voronez, ruim 500 kilometer ten zuiden van de Russische hoofdstad Moskou, worden vuurgevechten gemeld. Waarschijnlijk zijn Russische militaire eenheden in gevecht geraakt met leden van de Wagner-groep.

    De regio Voronez is aangegeven in rood. (bron: Google Maps)
    Wagner-leider Prigozjin claimt controle te hebben over de stad Rostov, nog een 500 kilometer zuidelijker, en dreigt naar de hoofdstad op te rukken. In hoeverre dat lukt is niet bekend.
    Russian Federation troops are preparing in the Moscow region to take up arms against Wagner PMC units

    twitter.com/NOELreports/status/167253...
63.692 Posts
Pagina: «« 1 ... 2384 2385 2386 2387 2388 ... 3185 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 887,44 +0,99%
EUR/USD 1,0762 0,00%
FTSE 100 8.213,49 +0,51%
Germany40^ 18.017,10 +0,67%
Gold spot 2.301,75 0,00%
NY-Nasdaq Composite 16.156,33 +1,99%

Stijgers

Umicore
+6,53%
IBA
+4,89%
SYENSQO
+4,27%
Proximus
+3,65%
Barco
+3,53%

Dalers

bpost
-5,07%
Aperam
-4,56%
Ontex
-2,47%
Kinepolis
-2,08%
Galapagos
-1,32%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links