Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dow Jones vanavond (deel 12)

25.281 Posts
Pagina: «« 1 ... 1168 1169 1170 1171 1172 ... 1265 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 28 april 2023 16:13
    Consumentenvertrouwen VS gestegen

    Maar inflatieverwachting stijgt conform eerdere raming fors.

    (ABM FN-Dow Jones) Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in april verbeterd, maar de inflatieverwachting steeg ook fors. Dit bleek vrijdag uit definitieve cijfers van de Universiteit van Michigan.

    De index voor het consumentenvertrouwen steeg van 62,0 naar 63,5. Een voorlopig indexcijfer kwam eerder al uit op 63,5.

    Ook over de huidige staat van de economie waren de ondervraagden positiever. Deze deelindex steeg van 66,3 naar 68,2. De verwachtingsindex steeg licht, van 59,2 naar 60,5.

    De inflatieverwachting voor de komende 12 maanden kwam uit op 4,6 procent conform een voorlopig cijfer, van 3,6 procent eind maart.

    De inflatieverwachting voor de komende 5 jaar kwam uit op 3,0 procent en blijft daarmee net in de smalle bandbreedte van 2,9 tot 3,1 procent die al langere tijd zichtbaar is.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  2. forum rang 10 voda 29 april 2023 07:57
    Wall Street hoger gesloten

    Door ABM Financial News op vrijdag 28 april 2023
    Views: 3.291

    (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag hoger gesloten.

    De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,8 procent tot 4.169,49 punten, de Dow Jones index won 0,8 procent op 34.098,16 punten en de Nasdaq sloot 0,7 procent hoger op 12.226,58 punten.

    De Amerikaanse aandelenmarkten noteerden vrijdag hoger, volgend op de beste dag voor de S&P 500 en de Dow Jones Industrial Average sinds januari, hoewel beleggers volgende week op een nieuwe renteverhoging van de Federal Reserve rekenen.

    Tot dusver publiceerden 235 bedrijven van de S&P 500 kwartaalcijfers. Als we zowel de feitelijke resultaten als de projecties van analisten voor de bedrijven die nog moeten rapporteren meerekenen, wordt verwacht dat de winsten in het eerste kwartaal gemiddeld met 4,2 procent zullen dalen, wat minder is dan analisten vreesden.

    "Je ziet verrassingen......je ziet beter dan verwachte resultaten", zei marktanalist Rob Haworth van US Bank Asset Management. "Geen ondubbelzinnig geweldig verhaal, maar de winsten zijn minder gedaald dan verwacht", voegde hij toe.

    Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de Amerikaanse kernprijzen in maart iets lager zijn uitgekomen dan in de voorgaande maand. Op jaarbasis bedroeg de PCE-kerninflatie 4,6 procent ten opzichte van de 4,7 procent in februari. Economen hadden gerekend op een afkoeling tot 4,5 procent.

    De inkomens van Amerikanen stegen in maart op maandbasis met 0,3 procent, terwijl de consumentenbestedingen stabiel bleven.

    De Chicago-inkoopmanagersindex van ISM is in april opnieuw gestegen, maar wijst nog steeds op een lichte krimp in economische activiteit. De inkoopmanagersindex van ISM steeg van 43,8 in maart tot 48,6 deze maand.

    Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in april verbeterd, maar de inflatieverwachting steeg ook fors. De index voor het consumentenvertrouwen steeg van 62,0 naar 63,5. De inflatieverwachting voor de komende 12 maanden kwam uit op 4,6 procent, terwijl de verwachting voor de komende vijf jaar uitkwam op 3,0 procent.

    De euro/dollar noteerde op 1,1019. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0996 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1027 op de borden.

    De junifuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot vrijdag 2,7 procent, ofwel 2,02 dollar, hoger op 76,78 dollar op de New York Mercantile Exchange.

    Op macro-economisch vlak staan maandag in de VS een drietal publicaties geagendeerd: een tweetal inkoopmanagersindices voor de industrie en de bouwuitgaven in maart.

    Bedrijfsnieuws

    Oliereuzen Chevron en Exxon Mobil kwamen vrijdag met kwartaalcijfers, net als Colgate-Palmolive. Exxon en Chevron wisten de verwachtingen te verslaan, terwijl Colgate de outlook verhoogde.

    Colgate steeg ruim 2,0 procent, terwijl Chevron bijna 1,0 procent won en Exxon circa 1,7 procent hoger noteerde.

    Amazon daalde 3,5 procent. Het concern meldde een sterke groei, maar de cloud-computing-activiteiten vertoonden tekenen van afkoeling.

    Intel is in het eerste kwartaal van 2023 diep in de rode cijfers gedoken en boekte het grootste kwartaalverlies ooit. Toch vielen de cijfers mee en met name de omzetverwachting voor het lopende kwartaal viel beleggers ook niet tegen. Het aandeel steeg circa 4,0 procent.

    Aandelen van Snap verloor bijna 19,0 procent, nadat het social mediabedrijf de boeken opende over het eerste kwartaal. Het verlies liep weliswaar terug, maar de omzet viel tegen.

    Gilead Sciences heeft in het eerste kwartaal van 2023 een flink lager resultaat behaald, terwijl de omzet terugliep en de R&D-kosten stegen. Ook de opbrengsten uit coronamedicijn Veklury vielen tegen. Het aandeel noteerde circa 2,5 procent lager.

    First Republic Bank daalde meer dan 40 procent. Volgens persbureau Reuters kijkt de Amerikaanse overheid naar een reddingsplan voor de noodlijdende regionale bank. Eerder kreeg First Republic al een flinke kapitaalinjectie.

    Bron: ABM Financial News
  3. forum rang 10 voda 29 april 2023 09:19
    Zuckerberg ontslaat tienduizenden én is miljarden rijker
    Door MARLOU VISSER

    Updated Gisteren, 17:01
    Gisteren, 16:57
    in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - Mark Zuckerberg is $10 miljard rijker nu het aandeel Meta omhoog is geschoten op de beurs. Het techbedrijf, waar Facebook, Instagram en WhatsApp onder vallen, heeft onlangs duizenden werknemers op straat gezet.

    Mark Zuckerberg en zijn echtgenote Priscilla Chan. ANP/HH

    Dat blijkt uit de Bloomberg Billionaire Index. Het aandeel schoot donderdag 14% omhoog na een verrassend goed cijferrapport.

    BEKIJK OOK:
    Facebook en Instagram gaan geld vragen voor verifiëren accounts

    Door de waardestijging is de 38-jarige Zuckerberg, die 13% van de aandelen bezit, nu de 12e rijkste persoon ter wereld. Zijn bezit is maar liefst $87 miljard waard. In november was dit nog $35 miljard. Zuckerberg verloor tientallen miljarden door zijn avonturen met de metaverse en de algehele malaise in de techsector. Maar dat kapitaal is dus weer aardig aangegroeid.

    BEKIJK OOK:
    Omzetgroei en prognose moederbedrijf Facebook beter dan verwacht

    Miljardair Zuckerberg geeft zijn geld graag uit aan Italiaanse sportwagens en vastgoed op Hawaii, meldt Business Insider.

    Ontslagrondes
    Toch verkeert zijn bedrijf in zwaar weer. In november raakten 11.000 medewerkers van Meta hun baan kwijt en mogelijk moeten er nog 10.000 weg. Ook worden 5000 vacatures niet opgevuld.

    De lijst met miljardairs wordt aangevoerd door Bernard Arnault, bestuursvoorzitter van LVMH met $208 miljard, Tesla-eigenaar Elon Musk met $162 miljard en Amazon-oprichter Jeff Bezos met $133 miljard.

    www.telegraaf.nl/financieel/610155786...
  4. forum rang 10 voda 29 april 2023 09:23
    ’VS werken aan redding verzwakte First Republic Bank’
    Updated 1 uur geleden
    Vandaag, 01:30
    in FINANCIEEL

    NEW YORK (ANP/DFT) - De Amerikaanse overheid bereidt een noodingreep voor om First Republic Bank te redden, melden Amerikaanse media vrijdagnacht. Partijen zitten aan tafel voor een overname, waarbij de overheid volgens de bronnen eerst de reddende hand uitsteekt om de bank daarna in delen te verkopen.

    Redding voor de middelgrote bank zou in de maak zijn, melden Amerikaanse media. ANP/HH

    Het ministerie van Financiën, de centrale bank en toezichthouder voor banktegoeden FDIC proberen meerdere bedrijven uit de financiële sector zover te krijgen om de middelgrote bank te hulp te schieten.

    Grote banken, waaronder JPMorgan Chase en PNC Financial Services Group, zouden onderdelen of de hele First Republic Bank willen overnemen nadat de Amerikaanse overheid de in moeilijkheden verkerende geldschieter eerst in handen krijgt, zo melden bronnen vrijdagnacht aan de Wall Street Journal.

    Enkele uren eerder sloot het aandeel van het S&P 500-fonds, na tussentijdse onderbreking van de handel na een val van meer dan 50%, met 43% verlies bij het slot op Wall Street. Het aandeel is nu 97% van zijn waarde kwijt.

    Geen akkoord
    Pogingen van de bank om onderdelen te verkopen om kapitaal te vergaren zouden zijn mislukt. Zondag voor het openen van de financiële markten zou er een volledige deal moeten liggen. Daarbij zijn ook de obligaties van First Republic een probleem: ze zijn veel minder waard worden doordat de rentes in korte tijd zijn opgelopen. De verliezen moet First Republic volgens de bankenregels snel aanvullen met leningen bij de Federal Reserve waarover rente moet worden betaald. Die last loopt razendsnel op.

    De in 1985 opgerichte instelling uit San Francisco had vrijdag nog een marktwaarde van $654 miljoen bij in 2022 een jaaromzet van $5,9 miljard.

    Alle pogingen om First Republic Bank met hulp uit de private sector te behoeden voor een faillissement liepen tot nu vast, omdat geen partij de overname aandurfde. Elf grote banken schoten de zieltogende instelling halverwege maart ook al te hulp door $30 miljard te storten bij First Republic Bank.

    BEKIJK OOK:
    First Republic Bank schrapt banen na forse opname banktegoeden

    Maar grote zakenbanken hielden verder de boot af voor extra steun, aldus de Wall Street Journal. Vrijdagnacht zou een aantal zich in principe bereid hebben verklaard om de bank over te nemen. Daaronder JPMorgan, de grootste Amerikaanse zakenbank.

    In de gesprekken neemt volgens bronnen JPMorgan-ceo Jamie Dimon een leidende rol op zich. De 67-jarige Amerikaan is de langst zittende topman op Wall Street en heeft zijn bank sinds 2005 succesvol door de laatste financiële crises gestuurd. Hij kent als voormalig lid van de raad van bestuur van de Federal Reserve Bank of New York de procedures voor overheidssteun, aldus bronnen.

    Vertrouwen
    De nauwe betrokkenheid van overheidsinstanties geeft volgens een bron van Reuters bestuurders van First Republic vertrouwen bij het zoeken naar een oplossing. Afgelopen dagen boekten klanten honderden miljarden aan tegoeden over naar andere banken. Vorig kwartaal verdween 40% van zijn tegoeden.

    BEKIJK OOK:
    Bankencrisis voorlopig afgewend: ’Risico Hamers, maar omvallen geen optie’

    Het Amerikaanse ministerie van Financiën vreest een bankrun. Eerder dit jaar ontstond veel onrust rond middelgrote banken in de Verenigde Staten, doordat kort achter elkaar de Silicon Valley Bank en Signature Bank omvielen nadat klanten in enkele dagen veel geld van hun rekeningen haalden.

    www.telegraaf.nl/financieel/183967559...
  5. forum rang 10 voda 29 april 2023 09:24
    Fed geeft tekortschieten in toezicht Silicon Valley Bank toe
    9 min geleden
    in FINANCIEEL

    WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse Federal Reserve geeft toe steken te hebben laten vallen bij het toezicht op Silicon Valley Bank (SVB). Die bank viel vorige maand om nadat een bankrun was ontstaan. De bank had al eerder niet genoeg geld beschikbaar om aan hogere opnames te kunnen voldoen door de keuze om veel geld lang vast te zetten. Dat kon door afgezwakte regels voor middelgrote banken, maar desondanks had ook de Amerikaanse centrale bank kansen laten liggen om eerder in te grijpen.

    Hoewel het omvallen van SVB in eerste instantie aan fouten van de bestuurders van de bank zelf ligt, onderkenden toezichthouders de omvang van de problemen bij de bank uit Californië ook niet, zegt de Federal Reserve in een rapport over het eigen handelen. Dat leidde tot te traag ingrijpen omdat ze eerst meer bewijzen verzamelden. Maar ook werd er te laat ingegrepen als zwakheden wel waren geïdentificeerd. Toen SVB omviel had de bank 31 openstaande kwesties die te maken hadden met „veiligheid en gezondheid” van de banken. Dat was drie keer zoveel als bij vergelijkbare banken.

    BEKIJK OOK:
    Zorg om bankensector laait op na ondergang Silicon Valley Bank

    De Fed zou zijn toezicht kunnen verbeteren door snellere oplossingen te eisen als er problemen zijn. Bijvoorbeeld met de hoeveelheid kapitaal die een bank heeft, als een bank te weinig liquiditeit heeft of als er problemen zijn met het bestuur. Zo had SVB al maanden geen risicodirecteur. Als er hogere eisen waren voor liquiditeit en kapitaal was SVB ook niet zo snel in de problemen gekomen. Die eisen waren er na de bankencrisis in 2008 gekomen, maar voor middelgrote banken werden ze in de jaren erna weer afgezwakt. Maar de Federal Reserve kan ook nu al risico’s voor liquiditeit strenger beoordelen. Dit gaat over hoe makkelijk een bank geld kan vrijmaken.

    BEKIJK OOK:
    ’VS werken aan redding verzwakte First Republic Bank’

    SVB was in de jaren voor het omvallen snel gegroeid. Maar het toezicht vanuit de centrale bank nam niet even snel toe. Het aantal toezichthouders daalde zelfs, terwijl de hoeveelheid geld in de bankensector in de periode tussen 2016 en 2022 met meer dan een derde toenam.

    www.telegraaf.nl/financieel/146541872...
  6. forum rang 10 voda 2 mei 2023 06:58
    Obligatie: Meta wil met obligatie 7 miljard dollar ophalen

    Door ABM Financial News op maandag 1 mei 2023
    Views: 2.508

    (ABM FN-Dow Jones) Meta Platforms wil met een tweede obligatie-uitgifte 7 miljard dollar ophalen. Dit meldde persbureau Bloomberg maandag op basis van bronnen bekend met de situatie.

    De emissie is onderdeel van een uitgifte in vijf delen van een obligatie met een looptijd van veertig jaar.

    Het moederbedrijf van Facebook is van plan de opbrengsten te gebruiken om kapitaaluitgaven te financieren, uitstaande gewone aandelen terug te kopen en voor de overnames of investeringen.

    Met een eerste uitgifte van bedrijfsobligaties haalde het concern vorig jaar 10 miljard op.

    Bron: ABM Financial News
  7. forum rang 10 voda 2 mei 2023 06:59
    Wall Street vlak gesloten

    Door ABM Financial News op maandag 1 mei 2023
    Views: 3.948

    (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn maandag vlak gesloten en zag eerdere winsten vervliegen in aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve aanstaande woensdag.

    De toonaangevende S&P 500 index sloot vlak op 4.167,86 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 34.051,70 punten en de Nasdaq sloot 0,1 procent lager op 12.212,60 punten.

    De Amerikaanse aandelenmarkten noteerden maandag in eerste instantie hoger, na het nieuws dat JPMorgan Chase een "substantieel deel" van de activa van First Republic Bank heeft verworven. De bank neemt alle deposito's over van First Republic.

    De verkoop voorkomt een chaotische ineenstorting van de noodlijdende bank waarvan beleggers vreesden dat deze de onrust in de bankensector opnieuw zou kunnen aanwakkeren.

    Markten wereldwijd kijken komende handelsweek met name uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag. "Verwacht wordt dat de Fed de rente met nog eens 25 basispunten zal verhogen alvorens een piek te bereiken, "wat een katalysator kan zijn voor een verdere marktrally", zei marktanalist Tina Teng van CMC Markets.

    Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de Amerikaanse bouwuitgaven in maart op maand- en jaarbasis zijn gestegen met respectievelijk 0,3 procent en 3,8 procent.

    Een tweetal inkoopmanagersindices voor de industrie lieten een verdeeld beeld zien. Uit cijfers van S&P Global bleek dat de Amerikaanse industrie in april weer is gegroeid. De index ging van 49,2 in maart naar 50,2 april. Data van ISM wezen echter op een krimp in activiteit, hoewel deze minder hard was dan in de voorgaande maand. De inkoopmanagersindex van ISM steeg van 46,3 tot 47,1

    De euro/dollar noteerde op 1,0968. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1022 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1020 op de borden.

    De junifuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot maandag 1,5 procent, ofwel 1,12 dollar, lager op 75,66 dollar op de New York Mercantile Exchange.

    Dinsdag staan in de VS op macro-economisch vlak een tweetal publicaties geagendeerd: De fabrieksorders en het aantal openstaande vacatures in maart.

    Bedrijfsnieuws

    JPMorgan steeg ruim 2,0 procent, na het nieuws over de overname van een "substantieel deel" van de activa van First Republic. First Republic verloor meer dan 40 procent.

    Ook andere regionale bankaandelen kwamen onder druk te staan. PNC Financial daalde circa 6,7 procent, Western Alliance verloor circa 2,5 procent en PacWest Bancorp noteerde ruim 10 procent lager.

    Meta Platforms wil met een tweede obligatie-uitgifte 7 miljard dollar ophalen, zo meldde persbureau Bloomberg maandag. Het aandeel steeg circa 0,9 procent.

    Iveric Bio steeg ongeveer 15,5 procent, nadat het Japanse Astellas Pharma instemde de biofarmaceut over te nemen voor circa 5,9 miljard dollar.

    Bron: ABM Financial News
  8. forum rang 10 voda 2 mei 2023 07:13
    JPMorgan neemt tegoeden en bezittingen over van noodlijdend First Republic
    Door MARK GARRELTS

    Updated Gisteren, 22:19
    Gisteren, 22:18
    in FINANCIEEL

    Financiële markten reageren opgelucht dat er een einde is gekomen aan de lijdensweg van First Republic Bank. Alle tegoeden en het merendeel van bezittingen van de geplaagde Amerikaanse regionale bank gaan naar JPMorgan, die de beste papieren had bij een veiling.

    Met het ingrijpen bij First Republic Bank heeft de toezichthouder FDIC voor de banktegoeden voorkomen dat vrees voor meer zwaktes bij banken in de VS werd aangewakkerd. In het weekend waren er al onderhandelingen met zes banken, waaronder JPMorgan en PNC. First Republic Bank ging gebukt onder een uitstroom van klanttegoeden vanwege de zorgen over de financiële positie van de regionale bank.

    BEKIJK OOK:
    Failliete bank overgenomen: ‘Deal had niet door mogen gaan’

    Die kwam in de problemen toen zijn beleggingen in staatsobligaties werden geraakt door de hard opgelopen rente in de VS. „Maar de tegoeden van First Republic zijn zo goed als allemaal veilig gesteld”, constateert Harald Benink, hoogleraar bankwezen en financiering (Universiteit van Tilburg).

    Haast
    Er was zeker haast geboden voor de FDIC. Met iets meer dan $200 miljard aan tegoeden tegen het einde van het eerste kwartaal behoort First Republic, tot de grootste banken in de Amerikaanse geschiedenis die het loodje heeft gelegd. Ook in 2008 was het bankenleed groot met de val van Lehman Brothers, die $600 miljard op de balans had staan. De ondergang van Lehman Brothers gaf de aanzet tot de wereldwijde bankencrisis, die alleen door massaal ingrijpen van centrale bankiers kon worden beteugeld.

    De duikvlucht op de aandelenbeurs in New York deed het vertrouwen in de First Republic Bank eerder al bepaald geen goed. In de voorbije weken zakte het bankaandeel steeds harder weg als een teken dat veel beleggers de handdoek in de ring gooiden. Van de koers die begin februari nog boven de $140 stond, is bijna niet meer over. Ook de beurswaarde is bijna geheel verdampt. De handel werd maandag stilgelegd.

    JPMorgan kreeg juist de handen op elkaar bij beleggers voor de inlijving van de activa van First Republic Bank. De Amerikaanse grootbank maakt $10,6 miljard over aan de FDIC om $173 miljard aan leningen en $30 miljard aan beleggingen in handen te krijgen. JPMorgan-ceo Jamie Dimon gaf aan dat de overname van First Republic Bank helpt om het financiële systeem te stabiliseren, en dat het einde van de bankencrisis dichtbij is. JP Morgan verstrekte eerder met andere grootbanken een noodpakket van $30 miljard aan First Republic.

    Geen oplossing
    Maar de problemen zijn niet weg, concludeert hoogleraar Benink. „De deposito-rekeningen spelen wederom een onverkwikkelijke rol.” In de EU zijn deposito’s van klanten tot €100.000 bij een faillissement gegarandeerd door de toezichthouder. In de VS ligt die grens bij $250.000. „Maar in de praktijk blijkt met deze redding dat ook de onverzekerde bedragen daar ver boven veilig zijn voor iedereen. Omdat op papier weliswaar staat dat de deposito’s in de VS boven $250.000 in de VS niet verzekerd zijn, halen mensen als er geruchten over problemen bij de bank zijn, daar hun geld weg. Je krijgt zo telkens bankruns. Dat versterkt iedere keer weer de vertrouwenscrisis. Dat probleem is nu niet uit het bankenstelsel en moet worden opgelost.”

    Met de teloorgang van de First Republic verdwijnt dit jaar weer een regionale Amerikaanse bank van het toneel. Eerder ging de Silicon Valley Bank al ten onder nadat er een run van klanten kwam op tegoeden van de kredietverstrekker aan start-ups in de techsector. In enkele dagen ging ook Signature Bank onderuit.

    De Amerikaanse politiek zint op ingrepen. Jerome Powell, voorzitter bij de Federal Reserve, zette destijds zijn handtekening nog onder het besluit van de voormalige president Trump om toezicht voor banken met tegoeden tot $250 miljard te versoepelen.

    Kristalina Georgieva, de baas van het Internationaal Monetair Fonds, waarschuwde maandagavond tijdens een bijeenkomst dat er nog meer zwaktes in het bankensysteem zitten.

    www.telegraaf.nl/financieel/337172491...
  9. forum rang 10 voda 2 mei 2023 12:24
    Beursblik: Fed verhoogt rente vermoedelijk opnieuw met 25 basispunten

    Verdeeldheid over renteverhogingen na mei.

    (ABM FN) De Federal Reserve zal de rente woensdagavond vermoedelijk met 25 basispunten verhogen, naar een bandbreedte van 5,00 tot 5,25 procent, maar de belangrijkste vraag voor de markt is wat daarna gaat gebeuren.

    De inflatie blijft weliswaar "onaanvaardbaar hoog", maar de druk op de banken leidt tot een aanscherping van de kredietvoorwaarden, wat de economie meer zal afremmen, stellen economen van ING.

    "Hoewel de Fed de deur op een kier zal zetten voor verdere verhogingen, is de noodzaak van hogere beleidsrente hoogst twijfelachtig", meent ING, dat rekent op 100 basispunten aan renteverlagingen voor het einde van het jaar.

    Als de inflatie langer hardnekkig blijft, dan zou de Fed de rente ook langer kunnen verhogen, aldus ING. Afgelopen week werd bekend dat de PCE-kerninflatie in maart slechts licht is afgekoeld, van 4,7 tot 4,6 procent. Voor februari betekende de 4,7 procent bovendien een opwaartse bijstelling met 10 basispunten.

    "Die bijstelling is een negatief punt van aandacht en het ondersteunt het aanstaande besluit van de Federal Reserve van volgende week om de rente met 25 basispunten te verhogen", aldus Philip Marey van Rabobank. "Of de bank in deze cijfers voldoende reden ziet om de hand nog even bij de knop te houden hangt af van hoe de beleidsmakers de risico's in de financiële sector inschatten met de recente onrust rondom First Republic Bank."

    Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets laten recente economische data over de industrie weliswaar desinflatie zien, maar dat geldt niet voor de dienstensector en de voedselprijzen.

    "Dit zal waarschijnlijk bepalend zijn voor het rentebesluit en de forward guidance van de Fed", denkt Hewson.

    "Hoewel Fed-voorzitter Jerome Powell waarschijnlijk zijn opties open zal willen houden als het gaat om het al dan niet verder verhogen van de rente. Hij zal waarschijnlijk ook volhouden dat er dit jaar geen renteverlagingen komen", voorspelt de marktanalist.

    Marktstrateeg Seema Shah van Principal Asset Management verwacht ook niet dat de Fed de rente dit jaar weer gaat verlagen. Sterker nog, de marktkenner stelt dat het risico op een renteverhoging in juni "groter is dan de markt momenteel inprijst", omdat de Amerikaanse economie redelijk robuust blijft. Alleen bij aanzienlijke systematische problemen, zou de Fed dit jaar de rente toch kunnen verlagen, denkt Shah.

    Volgens economen van Nomura is de Fed verdeeld over wat er na de aanstaande renteverhoging moet gebeuren met het monetaire beleid. Er zijn een aantal haviken, die de rente ook na mei verder willen verhogen. Daar staan ook een aantal duiven tegenover, die een pauze willen inlassen.

    Met deze verdeeldheid in gedachten, verwacht Nomura een aanpassing van de forward guidance, waarbij de nadruk komt te liggen op een evaluatie van het beleid per vergadering. De Japanse bank denkt niet dat Powell in zijn toelichting woensdag een duidelijke richting zal aangeven voor het rentebesluit van juni.

    De Federal Reserve maakt woensdagavond om 20.00 uur zijn rentebesluit bekend, gevolgd door een toelichting van voorzitter Powell een half uur later.

    Door: ABM Financial News.

    pers@abmfn.be

    Redactie: +32(0)78 486 481
  10. forum rang 10 voda 2 mei 2023 12:41
    Futures voorspellen verdeelde opening Wall Street

    In afwachting van tweedaagse Fed-bijeenkomst.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een verdeelde opening tegemoet. Rond lunchtijd noteren de futures op de S&P 500 tot 0,1 procent lager, terwijl de Nasdaq nipt in het groen blijft.

    Beleggers zijn in afwachting van de tweedaagse bijeenkomst van de Federal Reserve, die dinsdag aanvangt. Woensdagavond volgt het rentebesluit. Inmiddels rekent 94 procent van de markt op een renteverhoging van 25 basispunten, volgens de FedWatch Tool van CME Group.

    Het is vooral onduidelijk wat daarna staat te gebeuren. Iets meer dan 30 procent van de markt verwacht in juni nog een verhoging van 25 absispunten. Dat was vorige week nog zo'n 25 procent.

    Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets zal Fed-voorzitter Jerome Powell "waarschijnlijk zijn opties open willen houden als het gaat om het al dan niet verder verhogen van de rente. Hij zal waarschijnlijk ook volhouden dat er dit jaar geen renteverlagingen komen."

    ING rekent juist op 100 basispunten aan renteverlagingen later in het jaar.

    Op macro-economisch vlak volgen later op de middag nog de Amerikaanse fabrieksorders over maart en de vacatures over dezelfde maand.

    De euro/dollar noteert rond lunchtijd op 1,0960. WTI-olie is een half procent goedkoper per vat.

    Bedrijfsnieuws

    DuPont heeft in het eerste kwartaal de winst- en omzetverwachting verslagen, maar de outlook werd ook iets voorzichtiger. Verder werd bekend dat de Amerikaanse chemiereus concurrent Spectrum Plastics overneemt voor 1,75 miljard dollar. Het aandeel Dupont daalde voorbeurs bijna 5 procent.

    Later vanmiddag opent Pfizer de boeken. Vanavond nabeurs is het de beurt aan Starbucks, Ford en Uber.

    Maandagavond kwam NXP al met cijfers. Die werden goed ontvangen en het aandeel lijkt bijna 5 procent hoger te gaan openen. "Solide eerste kwartaalresultaten, de outlook voor het tweede kwartaal en ons zicht op de tweede helft van het jaar ondersteunen een voorzichtig optimisme dat NXP zich succesvol navigeert door de cyclische neergang", zei de topman van NXP in een toelichting.

    Slotstanden

    De S&P 500 index is maandag vlak geëindigd op 4.167,87 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 34.051,70 punten en de Nasdaq sloot 0,1 procent lager op 12.212,60 punten.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  11. forum rang 10 voda 2 mei 2023 12:57
    DuPont verlaagt outlook

    Presteert in eerste kwartaal iets beter dan verwacht.

    (ABM FN-Dow Jones) DuPont heeft in het eerste kwartaal iets beter dan verwacht gepresteerd en paste de outlook voor heel 2023 neerwaarts aan. Dit bleek dinsdag uit de cijfers van de Amerikaanse chemiegigant.

    Voor heel 2023 mikt DuPont nu op een omzet van 12,3 tot 12,5 miljard dollar tegen voorheen 12,3 tot 12,9 miljard dollar.

    De aangepaste winst per aandeel zal uitkomen binnen een bandbreedte van 3,55 tot 3,70 dollar, tegen eerder 3,50 tot 4,00 dollar.

    Afgelopen jaar kwam de winst per aandeel uit op 3,41 dollar.

    DuPont verwacht voor het lopende tweede kwartaal een omzet van circa 3,02 miljard dollar met een aangepaste winst per aandeel van 0,84 dollar.

    FactSet rekent voor dit jaar op een omzet van 12,9 miljard dollar en een winst per aandeel van 3,87 dollar.

    Eerste kwartaal

    In het eerste kwartaal kwam de aangepaste winst per aandeel uit op 0,84 dollar tegen 0,82 dollar een jaar eerder en een door analisten voorziene 0,80 dollar.

    De omzet van Dupont daalde van 3,27 miljard naar 3,02 miljard dollar met een operationeel EBITDA van 714 miljoen dollar tegen 818 miljoen vorig jaar.

    Bij de resultaten over het vierde kwartaal ging Dupont voor de eerste drie maanden van dit jaar uit van een omzet van 2,9 miljard dollar. Analisten hielden het op 2,94 miljard dollar.

    Overname

    Dupont maakte dinsdag apart nog de overname van Spectrum Plastics Group bekend voor 1,75 miljard dollar.

    De koers van het aandeel Dupont liet dinsdag een lagere openingsindicatie zien van 4,9 procent.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  12. forum rang 10 voda 2 mei 2023 13:41
    Uber blijft stevig doorgroeien

    Voor lopende tweede kwartaal verdere stijging voorzien.

    (ABM FN-Dow Jones) Uber Technologies is in de eerste drie maanden van 2023 flink doorgegroeid, en zwarte cijfers lijken steeds meer in zicht te komen. Dit bleek dinsdagmiddag uit de cijfers van de Amerikaanse taxi- en bezorgdienst.

    De omzet steeg met 29 procent op jaarbasis naar 8,8 miljard dollar. Het aantal ritten liep met 24 procent op.

    De aangepaste EBITDA steeg met liefst 353 procent van 168 naar 761 miljoen dollar. Dat is beduidend beter dan de 660 tot 700 miljoen dollar waarop Uber rekende.

    Onder de streep leed Uber nog wel altijd een verlies van 157 miljoen dollar, maar dat is nog slechts een fractie van het verlies van bijna 6 miljard dollar in het eerste kwartaal van 2022. Wel profiteerde Uber afgelopen kwartaal van een belastingmeevaller ter waarde van 320 miljoen dollar.

    De vrije kasstroom steeg van 47 miljoen dollar negatief naar 549 miljoen dollar positief.

    Voor het lopende kwartaal mikt Uber op boekingen ter waarde van 33,0 tot 34,0 miljard dollar, na een ietwat tegenvallende stijging van 19 procent in het afgelopen kwartaal tot 31,4 miljard dollar. Uber had voor het eerste kwartaal gerekend op een plus van 20 tot 24 procent. Tegen constante wisselkoersen stegen de boekingen wel met 22 procent.

    Analisten geraadpleegd door FactSet rekenen voor het tweede kwartaal op 32,85 miljard dollar aan boekingen.

    Uber voorziet voor het tweede kwartaal verder een aangepaste EBITDA van 800 tot 850 miljoen dollar. "We verwachten onze winstgevendheid in het tweede kwartaal opnieuw te verbeteren", zei CFO Nelson Chai dinsdag in een toelichting.

    De winstverwachting is ook beter dan de 761 miljoen dollar waar de markt op rekent.

    Na een koerswinst van 5,4 procent op maandag, lijkt het aandeel Uber dinsdag 8,2 procent hoger te starten.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  13. forum rang 10 voda 2 mei 2023 14:48
    Wall Street richting lichtrode opening

    In afwachting van tweedaagse Fed-bijeenkomst.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een licht lagere opening tegemoet. In aanloop naar de openingsbel noteren de futures op de S&P 500 tot 0,2 procent lager.

    Beleggers zijn in afwachting van de tweedaagse bijeenkomst van de Federal Reserve, die dinsdag aanvangt. Woensdagavond volgt het rentebesluit. Inmiddels rekent 94 procent van de markt op een renteverhoging van 25 basispunten, volgens de FedWatch Tool van CME Group.

    Het is vooral onduidelijk wat daarna staat te gebeuren. Iets meer dan 30 procent van de markt verwacht in juni nog een verhoging van 25 basispunten. Dat was vorige week nog zo'n 25 procent.

    Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets zal Fed-voorzitter Jerome Powell "waarschijnlijk zijn opties open willen houden als het gaat om het al dan niet verder verhogen van de rente. Hij zal waarschijnlijk ook volhouden dat er dit jaar geen renteverlagingen komen."

    ING rekent juist op 100 basispunten aan renteverlagingen later in het jaar.

    Op macro-economisch vlak volgen later op de middag nog de Amerikaanse fabrieksorders over maart en de vacatures over dezelfde maand.

    De euro/dollar noteert dinsdagmiddag op 1,0964. De olieprijs is vrijwel stabiel ten opzichte van maandag.

    Bedrijfsnieuws

    DuPont heeft in het eerste kwartaal de winst- en omzetverwachting verslagen, maar de outlook werd ook iets voorzichtiger. Verder werd bekend dat de Amerikaanse chemiereus concurrent Spectrum Plastics overneemt voor 1,75 miljard dollar. Het aandeel Dupont daalde voorbeurs bijna 5 procent.

    Uber Technologies is in de eerste drie maanden van 2023 flink doorgegroeid, en zwarte cijfers lijken steeds meer in zicht te komen. Dit bleek dinsdagmiddag uit de cijfers van de Amerikaanse taxi- en bezorgdienst. De outlook was sterk en beter dan verwacht. Na een koerswinst van 5,4 procent op maandag, lijkt het aandeel Uber dinsdag ruim 9 procent hoger te starten.

    Pfizer heeft in het eerste kwartaal van 2023 lagere resultaten behaald als gevolg van minder opbrengsten uit coronaproducten, terwijl de outlook werd gehandhaafd. Het aandeel van de farmaceut stijgt toch een procent in de voorbeurshandel, omdat de resultaten beter waren dan verwacht.

    Restaurant Brands International heeft in het eerste kwartaal van 2023 boven verwachting gepresteerd. Dit bleek dinsdagmiddag uit de resultaten van het moederbedrijf van Burger King. Het aandeel daalt nabeurs licht.

    Vanavond nabeurs is het de beurt aan Starbucks en Ford.

    Maandagavond kwam NXP al met cijfers. Die werden goed ontvangen en het aandeel lijkt bijna 5 procent hoger te gaan openen. "Solide eerste kwartaalresultaten, de outlook voor het tweede kwartaal en ons zicht op de tweede helft van het jaar ondersteunen een voorzichtig optimisme dat NXP zich succesvol navigeert door de cyclische neergang", zei de topman van NXP in een toelichting. Het aandeel lijkt dinsdag 7 procent hoger te openen.

    Slotstanden

    De S&P 500 index is maandag vlak geëindigd op 4.167,87 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 34.051,70 punten en de Nasdaq sloot 0,1 procent lager op 12.212,60 punten.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  14. forum rang 10 voda 2 mei 2023 17:10
    Aantal vacatures in VS zakt verder

    Naar 9,6 miljoen in maart.

    (ABM FN-Dow Jones) Het aantal vacatures in de Verenigde Staten is in maart verder gedaald. Dit bleek dinsdag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid.

    In maart bedroeg het aantal openstaande vacatures 9,59 miljoen, tegen 9,97 miljoen in februari.

    Een jaar geleden, in maart 2022, waren er 12,03 miljoen onvervulde vacatures.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  15. forum rang 10 voda 2 mei 2023 17:10
    Amerikaanse fabrieksorders stijgen minder dan verwacht

    Met 0,9 procent in maart.

    (ABM FN-Dow Jones) Orders geplaatst bij Amerikaanse fabrieken zijn in maart gestegen, na twee maanden van dalingen, maar de toename was wel minder dan verwacht. Dit bleek dinsdag uit cijfers van de Amerikaanse overheid.

    De fabrieksorders stegen in maart met 0,9 procent op maandbasis, na een afname met 1,1 procent een maand eerder. Aanvankelijk werd voor februari nog een daling van 0,7 procent gemeld.

    Analisten rekenden voor maart op een toename van 1,3 procent.

    De orders exclusief defensie stegen in maart met 1,0 procent en zonder transport was er een min van 0,7 procent.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  16. forum rang 10 voda 2 mei 2023 17:13
    Beursblik: weer ellende bij Amerikaanse banken

    Volgende dominosteen volgens Van Zeijl.

    (ABM FN) De financiële markten zijn dinsdagmiddag flink onder druk komen te staan en de aanleiding lijkt hernieuwde druk op de aandelen van Amerikaanse regionale banken

    Aanleiding voor de koersdruk zijn volgens analist Corné van Zeijl van Actiam de problemen rondom de Amerikaanse bank PacWest. "Toch nog een dominosteentje", aldus de analist.

    De rust leek juist wedergekeerd nadat JPMorgan maandag de meeste activa van het noodlijdende First Republic Bank overnam.

    Het aandeel PacWest daalt dinsdagmiddag 36 procent en Western Alliance Bancorporation 20 procent. Ook het relatief kleine Metropolitan Bank Holding daalt 23 procent.

    Grootbanken als JPMorgan en Bank of America leveren ook 1,6 en 4,2 procent in.

    Door: ABM Financial News.

    pers@abmfn.be

    Redactie: +32(0)78 486 481
  17. forum rang 7 hirshi 2 mei 2023 17:18
    quote:

    voda schreef op 2 mei 2023 17:13:

    Beursblik: weer ellende bij Amerikaanse banken

    Volgende dominosteen volgens Van Zeijl.

    (ABM FN) De financiële markten zijn dinsdagmiddag flink onder druk komen te staan en de aanleiding lijkt hernieuwde druk op de aandelen van Amerikaanse regionale banken

    Aanleiding voor de koersdruk zijn volgens analist Corné van Zeijl van Actiam de problemen rondom de Amerikaanse bank PacWest. "Toch nog een dominosteentje", aldus de analist.

    De rust leek juist wedergekeerd nadat JPMorgan maandag de meeste activa van het noodlijdende First Republic Bank overnam.

    Het aandeel PacWest daalt dinsdagmiddag 36 procent en Western Alliance Bancorporation 20 procent. Ook het relatief kleine Metropolitan Bank Holding daalt 23 procent.

    Grootbanken als JPMorgan en Bank of America leveren ook 1,6 en 4,2 procent in.

    Door: ABM Financial News.

    pers@abmfn.be

    Redactie: +32(0)78 486 481
    Het leed in de regionale bankensector is nog niet geleden.

    Maar mijn favoriete Amerikaanse aandelen Microsoft (vooraanstaand in de cloud) en Eli Lilly (obesitas medicijnen) doorstaan vooralsnog de verkoopgolf.

    Verkocht: VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF
    Gekocht: iShares STOXX Europe 600 Food & Beverage

    Mvrgr.
  18. forum rang 7 hirshi 2 mei 2023 17:36
    quote:

    jonas schreef op 2 mei 2023 17:24:

    Hirshi die Amerikaanse banken worden wel opgevangen. Krijg je wel een aantal loeigrote banken en is dat weer het probleem.

    Lig er niet wakker van. En nu gaat deze meneer even wandelen in het jouw onbekende maar lokaal wel bekende Schollebos.

    Groet, Jonas
    Ach jonas de reeks renteverhogingen van de FED is spoedig ten einde.

    Dus het komt wel goed.

    Ik las trouwens dat een bankrun niet te vergelijken is met hoe dat vroeger ging.

    Dan moest je in de rij staan om je geld op te nemen.
    Maar nu is een muisklik en masse voldoende.

    Maar niet getreurd, je ziet het goed het geld verschuift gewoon van van regionaal naar nationaal
    En de grootbanken gaan er ook nog goed aan verdienen

    Veel plezier in het Schollebos, mij inderdaad onbekend.
  19. forum rang 10 voda 3 mei 2023 06:06
    Wall Street sluit lager

    Door ABM Financial News op dinsdag 2 mei 2023
    Views: 3.554

    (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn dinsdag fors lager gesloten, omlaag getrokken door de banken en de energiesector na de redding van First Republic Bank en nadat de olieprijs kelderde door zorgen over een mondiale recessie.

    De S&P500-index sloot 1,2 procent lager op 4.119,58 punten. Technologiebeurs Nasdaq verloor 1,1 procent tot 12.080,51 en de Dow Jones index leverde 1,1 procent in en eindigde op 33.684,53 punten.

    Beleggers wachten op het rentebesluit van de Federal Reserve woensdagavond. De markt rekent op een renteverhoging van 25 basispunten. De volgende stap is een vraagteken. Een minderheid rekent op nog een verhoging na woensdag. Sommige analisten rekenen ook op renteverlagingen later in het jaar.

    Terwijl aandelen uit de gratie waren, werden staatsleningen gekocht. Dit wijst op een vlucht naar veiligheid, door de onrust over de banken. De rendementen op staatsleningen daalden, tot 3,443 procent voor een tienjarige Amerikaanse staatslening, tegen 3,573 procent maandag. "Je ziet dat mensen Treasury's kopen omdat niets zo goed smaakt in een tijd van onzekerheid", zei Jeff Kilburg van KKM Financial.

    In de naamiddag bleken de Amerikaanse fabrieksorders licht gestegen in maart, na een afname in februari. Er was een sterker herstel verwacht. Het aantal vacatures daalde intussen verder, van 9,97 miljoen tot 9,59 miljoen

    De euro/dollar noteerde op 1,1014.

    De olieprijs daalde 5 procent ten opzichte van maandag, tot 71,66 dollar per vat. Oliehandelaren vrezen een daling van de Amerikaanse industrie, met minder vervoer, en een trager dan verwacht economisch herstel in China.

    Bedrijfsnieuws

    Aandelen van regionale Amerikaanse banken gingen onderuit. PacWest verloor 28 procent. Zions Bancorp daalde 11 procent, herstellend van een koersval van 23 procent eerder op de dag.

    Grote banken zoals Morgan Stanley en Goldman Sachs hielden het verlies beperkt tot circa 2 procent. Maandag werd het merendeel van de activiteiten van First Republic bank verkocht aan JPMorgan Chase voor 16 miljard dollar. First Republic zag zijn balans omvallen doordat klanten deposito's weghaalden. Per 13 april had de bank nog 229 miljard aan activa zoals leningen en effecten, maar slechts 104 miljard aan spaargeld van derden op zijn balans. De nieuwe eigenaar zal die balans herstellen.

    Olie-aandelen gingen onderuit op de lagere olieprijs Chevron en Exxon Mobil verloren 4 procent. Halliburton daalde zelfs 8 procent.

    Het Britse BP meldde dinsdag kwartaalcijfers en verloor 8 procent in New Yok.

    De Amerikaanse chemiereus DuPont versloeg de winst- en omzetverwachting voor het eerste kwartaal, maar de vooruitblik werd voorzichtiger. Dupont neemt ook concurrent Spectrum Plastics over voor 1,75 miljard dollar. Het aandeel daalde 5 6rocent.

    Uber Technologies sloot 11 procent hoger. Het taxi- en bezorgbedrijf groeide flink door in het eerste kwartaal, en zwarte cijfers komen in zicht. De outlook was beter dan verwacht.

    Pfizer behaalde een lager resultaat door lagere inkomsten uit coronaproducten maar handhaafde zijn outlook. Het aandeel van de farmaceut steeg 0,5 procent

    Restaurant Brands International presteerde boven verwachting. Het moederbedrijf van Burger King steeg 2 procent.

    Resultaten van het Nederlandse halfgeleiderbedrijf NXP werden goed ontvangen. De topman sprak maandag nabeurs van voorzichtig optimisme dat NXP zich succesvol navigeert door de cyclische neergang. Het aandeel steeg 3 procent.

    Nabeurs publiceren AMD, Starbucks en Ford cijfers. Apple volgt op donderdag.

    Bron: ABM Financial News
25.281 Posts
Pagina: «« 1 ... 1168 1169 1170 1171 1172 ... 1265 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 882,63 +1,42%
EUR/USD 1,0693 0,00%
FTSE 100 8.139,83 +0,75%
Germany40^ 18.177,90 +1,45%
Gold spot 2.337,95 0,00%
NY-Nasdaq Composite 15.927,90 +2,03%

Stijgers

Xior
+6,16%
bpost
+3,47%
Proximus
+3,38%
Ontex
+3,16%
DEME G...
+2,19%

Dalers

KBC Groep
-0,83%
Melexis
-0,80%
IBA
-0,77%
UCB
-0,44%
Barco
-0,15%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links