Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel BAM Groep Koninklijke AEX:BAMNB.NL, NL0000337319

  • 3,908 30 apr 2024 09:56
  • -0,010 (-0,26%) Dagrange 3,890 - 3,924
  • 67.669 Gem. (3M) 1,4M

Februari 2023

1.097 Posts
Pagina: «« 1 ... 29 30 31 32 33 ... 55 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. McKnife 17 februari 2023 15:08
    BAM wil hulp uit Den Haag voor woningmarkt: ‘Bitter als te weinig gebouwd wordt’
    BAM ziet de woningverkopen aan particulieren teruglopen en projecten door beleggers op de lange baan geschoven worden. “Een stevige impuls” vanuit Den Haag zou volgens bestuursvoorzitter Ruud Joosten zeer welkom zijn.

    De financiële resultaten zijn in tijden niet zo goed geweest. BAM boekte vorig jaar een nettowinst van 180 miljoen euro en zag eindelijk de solvabiliteit boven de 20 procent uitkomen. “We zijn een stuk stabieler geworden, ook financieel”, zei bestuursvoorzitter Ruud Joosten donderdag bij de toelichting op de jaarcijfers over 2022 in het Van der Valk-hotel aan de Zuidas in Amsterdam.
    Maar heel opgelucht zal het bedrijf niet zijn. Vooral op de woningmarkt zijn de omstandigheden “complex”, zoals Joosten het noemt. BAM verkocht vorig jaar 2.028 woningen, een daling van 18 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Zowel consumenten als beleggers zijn minder gretig en “aarzelen” om nieuwbouw te kopen.
    Voor elke nieuwbouwwoning staan minder mensen in de rij dan begin vorig jaar. “De consument kocht vorig jaar gewoon een huis, en verkocht later zijn eigen huis. Die consument zegt nu: ‘Ik ga eerst mijn eigen huis verkopen.’ Dat zorgt natuurlijk wel voor vertraging”, merkt Joosten.
    Sommetje
    Ook beleggers staan op de rem. Vooral bij de ontwikkeling van grotere appartementencomplexen, soms gemixt met kantoren en een commerciële plint. “Dat komt met name door de rentestijging, waardoor beleggers hun businesscase niet rond gerekend krijgen.”
    Maar ook de gevolgen van de door minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) aangekondigde regulering van de huurmarkt zijn niet te onderschatten. “Daardoor wordt het sommetje nog complexer. Als je alle effecten optelt, dan krijg je dat het langer duurt voordat projecten beginnen.” Volgens Joosten heeft de regering met het voornemen over de huurregulering “twijfel gezaaid” bij investeerders. Mede daardoor bestaat de kans dat er dit en volgend jaar minder gebouwd wordt. “Precies het tegenovergestelde van wat de regering wilde. Dat is wel bitter.”
    BAM is niet van plan met bouwen te beginnen als minder dan de gebruikelijke 70 procent van de koopwoningen verkocht zijn. “Dat zou te riskant zijn”, vindt financieel directeur Frans den Houter.
    Impuls
    Een garantiefonds voor koopwoningen (ook wel doorbouwgarantie genoemd) zou volgens Den Houter welkom zijn. Ook de Van der Laan-subsidie mag wat hem betreft van de plank gehaald worden. Met die stimuleringsregeling, die stamt uit de tijd van de kredietcrisis, zou iedere nieuwbouwwoning waarvan de bouw voor een bepaalde datum begint, een bedrag krijgen (bijvoorbeeld 15.000 euro).
    Joosten: “Iedere overheidsmaatregel die de boel versnelt, helpt ons natuurlijk. Ik denk dat de hele branche geholpen zou worden met een stevige positieve impuls door de overheid.”
    “Ook voor de mensen die een huis zoeken is het prettig. Ik hou mijn hart vast, ik zie hun situatie gewoon heel sterk verslechteren.” Het zou volgens hem “jammer” zijn als bouwbedrijven in tijden van woningnood op hun handen moeten zitten.
    Stikstofimpact
    Van stikstof heeft BAM op de woningmarkt van alle belemmeringen nog het minste last, merkt Joosten. “De invloed voor de huizen en gebouwen die we bouwen is beperkt.” In de inframarkt is de impact “wat groter”. “Geluk bij een ongeluk is dat we heel veel mensen hebben die de stikstofimpact berekenen bij projecten. Heel veel bedrijven hebben dat niet en die komen in de problemen. De overheid heeft zelf ook grote problemen, omdat er geen ambtenaren zijn die dat kunnen beoordelen.”
    Het bouwconcern heeft met die stikstofdeskundigen in kaart gebracht in welke regio’s er nog stikstofruimte is en in welke regio’s er problemen te verwachten zijn. BAM mikt bij aanbestedingen op de kansrijke gebieden met genoeg ruimte. “We zijn landelijk actief, dus dat is ons voordeel”, aldus Joosten.
    Duurzaamheid
    De topman vertelde donderdag ook dat de infradivisie van BAM, die goed is voor zo’n 1 miljard euro omzet, bezig is met een transformatie waarbij relatief nieuwe markten worden betreden. Jaren geleden al werden grote projecten boven de 150 miljoen euro afgezworen. Meer en meer gaat het bedrijf zich richten op “elektrificatieprojecten”, geeft Joosten als voorbeeld. “Dat kan bijvoorbeeld een landstation zijn voor windparken. Of het spoor, zowel in Nederland in Engeland. Denk aan hogesnelheidslijnen.”

    Klimaatadaptatie van infra valt ook in de duurzaamheidsstrategie die BAM in januari van dit jaar lanceerde. “Daar hebben we ook heel veel expertise in. Dat gaat om: hoe kun je zorgen dat Nederland droog blijft de komende decennia? We richten ons als BAM steeds meer op de toekomst van infra in Nederland. Een toekomst die gebaseerd is op duurzaamheid.”
    Toch houdt de infradivisie ook vast aan bestaande markten, haastte Joosten zich te zeggen. “De regionale bedrijven hebben altijd prima gepresteerd. Het waren altijd de grote projecten die een negatieve impact hadden op het resultaat.”
    Achterstand
    Wegen, bruggen, fietsbruggen, viaducten; BAM blijft het allemaal bouwen. “We zijn op dit moment met de overheid aan het kijken naar een efficiënte manier om het onderhoud te doen. Er zijn enorme achterstanden in onderhoud. We hebben gezegd: kunnen we dat niet in kaart brengen met elkaar? We zijn heel actief met de lokale en rijksoverheid in gesprek om dat op te pakken.”
    Meer nog dan naar omzet gaat BAM bij nieuwe infraprojecten kijken of ze “solide en winstgevend” zijn. En “misschien nog wel belangrijker”, zegt Joosten: er moet een duurzame component in zitten. Als die er niet is, of te mager, doet BAM niet mee, kondigde Joosten aan. “Dat klinkt heel revolutionair, maar je ziet dat klanten zelf ook enorm in beweging zijn.”
    Minder beweging zit er op dit moment in de utiliteitsmarkt. BAM rapporteerde over 2022 “teleurstellende” prestaties. Er is sprake van stijgende prijzen, “toeleverancierskwesties” en vertragingen op projecten.
    Te laat
    Het zijn vooral grote utiliteitswerken die kampen met problemen, zei Joosten. “Toeleveranciers hebben moeite om materiaal te krijgen. Of ze komen in de financiële problemen door de inflatie, waardoor wij vertragingen oplopen.” De problemen zijn volgens Joosten groter dan in de woningbouw. Hij noemt een voorbeeld van een project dat drie maanden te laat is opgeleverd omdat gevelonderdelen en installaties niet op tijd geleverd werden. “Dat gebeurt wel eens op dit moment.”
  2. forum rang 8 HenkdeV 17 februari 2023 15:31
    quote:

    Wildboy11 schreef op 17 februari 2023 15:07:

    [...]

    Zo is dat de koersreactie hier is helemaal toe te schrijven aan gokhandel en hedge partijen, hedgefunds zijn het niet, want die opereren met en in heel andere aandelen, volgens een vriend die bij City Gr... heeft gewerkt, heb je partijtjes die gerelateerd zijn bijvoorbeeld aan de alom bekende experts zullen wij ze maar noemen.
    Duidelijk verhaal:-).

    Beurzen V.S trekken wat bij:

    US30^
    33.543,57 -116,26 -0,35%
    Nasd100^
    12.357,71 -54,71 -0,44%
    US500^
    4.064,84 -19,43 -0,48%
  3. forum rang 4 Wildboy11 17 februari 2023 16:03
    quote:

    HenkdeV schreef op 17 februari 2023 15:31:

    [...]

    Duidelijk verhaal:-).

    Beurzen V.S trekken wat bij:

    US30^
    33.543,57 -116,26 -0,35%
    Nasd100^
    12.357,71 -54,71 -0,44%
    US500^
    4.064,84 -19,43 -0,48%
    Je moet maar zo denken het ABP en andere hele grote investeerders gaat met het dividend wat we nu bij Bam gaan krijgen eerder in Bam dan in Shell, dus gewoon nu vooral een positie opbouwen in Bam, want Bam heeft zich nu weer op de menukaart gezet.
  4. forum rang 8 HenkdeV 17 februari 2023 16:11
    quote:

    HenkdeV schreef op 17 februari 2023 10:45:

    [...]

    Gisteren nabeurs had jij nog BAM (en Heijmans):

    Wildboy11
    16 februari 2023 17:36
    Morgen Bam flink hoger dan Heijmans, heb ze toch beiden.

    En toch alles er uit gedaan op 2,814 euro.
    Knap hoor:-))))).
    Misschien kun je dit nog even uitleggen Wildboy.
  5. forum rang 4 Doemebest 17 februari 2023 16:36
    quote:

    IQ schreef op 17 februari 2023 16:19:

    Koersstijging wordt duidelijk beïnvloed door telkens zeer hoog aantal in de laat te zetten.
    Er zijn partijen met diepe zakken die de koers kunnen sturen waar ze willen, is voor die clubs peanuts, 2 miljoen aandelen en 5 miljoen euro is spielerei voor ze, ze hebben diepe inzage in het orderboek een programmatje doet de rest.
    Het is aan BAM om de KW zo laag te krijgen dat de vraag het dumpen overstijgt.
  6. forum rang 4 Wildboy11 17 februari 2023 16:37
    quote:

    IQ schreef op 17 februari 2023 16:19:

    Koersstijging wordt duidelijk beïnvloed door telkens zeer hoog aantal in de laat te zetten.
    Van mij mogen ze, want ik koop graag nog wat lager in, want uiteindelijk gaan er veel kopen, niemand kan om goede dividendaandelen heen en Bam is nu zelfs in èèn keer èèn van de beste en meest koopwaardige voor de langere termijn !!!!!!!
  7. forum rang 6 IQ 17 februari 2023 17:03
    quote:

    Wildboy11 schreef op 17 februari 2023 16:39:

    Kan nooit een normaal iemand zijn die èèn (een enkeling) verkooporder in de laat zet van 32.007 em 29.005 stukken, dus laat maar begaan en het kan dan ook maar een partij zijn die dit doet.
    Hoe dan ook, de koersstijging tegengaan kan voor mogelijk enkele dagen, maar de koers gaat toch waar het heen moet, omhoog.
  8. Geduld... 17 februari 2023 18:06
    quote:

    HenkdeV schreef op 17 februari 2023 17:36:

    Een schrale troost:
    Op weekbasis toch 1% erbij.
    Wachten op betere tijden.
    Beter iets dan niets. Dat is waar.
    Stond deze week welgeteld 3 uur in de plus met BAM.
    Ik dacht nog even, zal ik even op dat verkoopknopje drukken?
    Zelfs als BAM laat zien dat het wel kan, komt het weer niet van zijn plaats.
    Denk dat ik de volgende keer toch op dat knopje druk.
    Het geduld (...) raakt op.

  9. forum rang 8 HenkdeV 17 februari 2023 18:08
    quote:

    Geduld... schreef op 17 februari 2023 18:06:

    [...]

    Beter iets dan niets. Dat is waar.
    Stond deze week welgeteld 3 uur in de plus met BAM.
    Ik dacht nog even, zal ik even op dat verkoopknopje drukken?
    Zelfs als BAM laat zien dat het wel kan, komt het weer niet van zijn plaats.
    Denk dat ik de volgende keer toch op dat knopje druk.
    Het geduld (...) raakt op.

    Alle begrip voor.
  10. forum rang 6 IQ 17 februari 2023 18:14
    quote:

    Geduld... schreef op 17 februari 2023 18:06:

    [...]

    Beter iets dan niets. Dat is waar.
    Stond deze week welgeteld 3 uur in de plus met BAM.
    Ik dacht nog even, zal ik even op dat verkoopknopje drukken?
    Zelfs als BAM laat zien dat het wel kan, komt het weer niet van zijn plaats.
    Denk dat ik de volgende keer toch op dat knopje druk.
    Het geduld (...) raakt op.

    Vooruitzicht van dividend ontvangen is toch ook best wel een leuk vooruitzicht, op de bank krijg je het niet en met de huidige vermogensbelasting op aandelen fictief rendement hou je toth netto een leuk percentage over.
  11. forum rang 7 boldie 17 februari 2023 18:20
    quote:

    IQ schreef op 17 februari 2023 18:14:

    [...]
    Vooruitzicht van dividend ontvangen is toch ook best wel een leuk vooruitzicht, op de bank krijg je het niet en met de huidige vermogensbelasting op aandelen fictief rendement hou je toth netto een leuk percentage over.
    bijna 6% op deze koers toch?
1.097 Posts
Pagina: «« 1 ... 29 30 31 32 33 ... 55 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

BAM: sterk slotkwartaal opsteker voor nieuwe strategie

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links