Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel BAM Groep Koninklijke AEX:BAMNB.NL, NL0000337319

  • 3,390 3 mei 2024 17:35
  • -0,028 (-0,82%) Dagrange 3,326 - 3,464
  • 2.640.209 Gem. (3M) 1,6M

BAM januari 2023

590 Posts
Pagina: «« 1 ... 16 17 18 19 20 ... 30 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 OnoMatopee 14 januari 2023 11:11
    BAM is onder topman Joosten een ander bedrijf geworden
    Vlak voordat hij de functie van CEO van BAM aannam, werd Ruud Joosten (58) uitgebreid gewaarschuwd dat de baan een groot risico zou zijn voor zijn carrière. Het grootste bouwbedrijf stond er enorm beroerd voor. Maar de schilderszoon was eigenwijs. “Het moet toch wel heel raar zijn wil je dit bedrijf niet winstgevend kunnen maken.”

    BAM is onder topman Joosten een ander bedrijf geworden
    Foto: Guido Benschop
    Nietig voelde Ruud Joosten zich daarboven. Op tweehonderd meter hoog, met zijn helm op, hesje aan, werkschoenen met stalen neuzen aan zijn voeten stond hij op het dak van de gloednieuwe Zalmhaventoren in Rotterdam. Turend naar de andere gebouwen die BAM in de stad allemaal gebouwd heeft.
    Een paar maanden later stond hij met dezelfde modderige schoenen in een immense tunnel onder Londen, waar BAM de Thames Tideway Tunnel aanlegt, een “superriool” van 22 kilometer lang en met een diameter van ruim zeven meter. Een grote foto ervan hangt achter zijn bureau in Bunnik, naast die van zijn vrouw en kinderen.
    “Diep respect” heeft hij voor de vakmensen. “Als je ziet wat die mensen op die projecten allemaal doen, ongelooflijk!” Die bezoekjes aan bouwplaatsen zijn voor hem de kers op de taart. “Daar krijg ik veel energie van.”
    De werkbezoeken vormen een sterk contrast met de eerste maanden die hij voor BAM werkte. Het was alarmfase 1. “Ik ben per 1 september 2020 begonnen. De beurskoers was 1 euro 23”, vertelt hij op zijn werkkamer. Een paar weken ervoor had BAM een recordverlies van 235 miljoen euro over het eerste halfjaar van 2020 gemeld.
    Frans den Houter, de CFO van BAM die na het vertrek van topman Rob van Wingerden in 2020 enkele maanden interim-CEO was, had in juli 2020 de afbouw van BAM International al bekend gemaakt. Joosten was officieel nog niet in dienst, maar werd toch geraadpleegd bij die beslissing. “We kunnen niet wachten”, had Den Houter tegen hem gezegd. Joosten stemde in met de ontmanteling. “Ik ben enorm voor snelheid.” Pas tijdens de inval van het OM en de FIOD bij BAM International in oktober 2022 hoorde het bestuur over mogelijke “onregelmatigheden”bij het bedrijfsonderdeel. Het besluit om BAM International af te bouwen was dus al ver daarvoor genomen.

    BAM voert Cobouw50-ranglijst aan
    Toen Joosten in het voorjaar van 2020 door een headhunter gebeld werd of hij zin had in de hoogste functie bij BAM, was hij er ook snel uit. Hij was de tweede man bij de verfgroep AkzoNobel, achter de Belg Thierry Vanlancker. “Mijn baas was drie weken ouder dan ik. De kans dat ik dan CEO zou worden, was heel klein, want hij deed zijn werk goed.” En ja, Joosten wilde graag CEO worden. “Het geeft vrijheid om te doen wat jij vindt dat de beste weg is voor een bedrijf. Je kunt je eigen agenda samenstellen en uitvoeren.”
    “Eerlijke” gesprekken volgden met de raad van commissarissen en met Frans den Houter. Wist hij wel waaraan hij begon? “Instappen op een moment dat het slecht gaat met een bedrijf, is een heel groot risico voor je carrière”, realiseerde Joosten zich. En BAM stond er heel beroerd voor. Toch durfde hij wel. “Als je jong bent en je moet nog carrière maken, stap je d’r niet in.” Joosten was 55 jaar. “Waar het slecht gaat, heb je kans het beter te doen”, dacht hij.
    Als je jong bent en je moet nog carrière maken, stap je d’r niet in

    Thuis liet hij de gesprekken op zich inwerken en bladerde hij door het groen-oranje jaarverslag. “Ik dacht als je nou hier gewoon met gezond verstand aan begint, dan kan je er heel snel iets moois van maken. Want er zitten wel heel veel sterke elementen in dit bedrijf. Het is marktleider en heeft gigantische skills en fantastische mensen. Dus dan moet het toch wel heel raar zijn wil je dit bedrijf niet winstgevend kunnen maken. Toegegeven: het is ook een bepaalde arrogantie die ik heb.”
    Wat hem te doen stond, had hij ook rap voor ogen. Hij las dat Duitsland en België zware verliezen leden. “Da’s dan makkelijk”, dacht Joosten. Duitsland en België zouden in de verkoop gaan.
    Als buitenstaander was het een eenvoudige keuze, blikt hij terug. “Ik had geen emotie met die units. Want ik kwam vers binnen. Ik had de mensen nooit in het echt gezien. Er was corona en sprak mensen alleen via Teams.”
    De raad van commissarissen had hem de vrijheid gegeven om BAM naar zijn hand te zetten. Dat deed hij. In dertien weken werkte BAM met adviesbureau McKinsey de nieuwe strategie uit en op 18 februari 2021 werd ze gelanceerd.
    Het bouwconcern zou zijn “activiteitenportefeuille herstructureren en zich concentreren op markten en projecten waar het de bewezen concurrentiekracht kan benutten en kan voldoen aan de groeiende vraag naar duurzame oplossingen in de bouwsector, terwijl het risicoprofiel van onze projecten aanzienlijk wordt verlaagd”, luidde het persbericht. Joosten had er “vertrouwen in” dat BAM op de goede weg was.
    Het nieuws sloeg in als een bom bij de buitenlandse bedrijfsonderdelen. “Dan ontstaan alle normale processen. Eerst de ontkenning, dan rouw en daarna acceptatie”, herinnert Joosten zich.
    BAM International is inmiddels bijna ontmanteld. De Duitse bedrijven zijn verkocht. “Duitsland had 700 miljoen omzet. Dat is weg.” BAM bestaat in België nog uit BAM Interbuild, Kairos en BAM FM. “Daar vonden we geen goede koper voor. Die bedrijven houden we gewoon.”
    Helemaal klaar is Joosten nog niet met het opschonen en herschikken van BAM. Het “de-risken” van BAM is een “heel taai proces”. “Omdat projecten soms zes tot acht jaar duren. Met name in de civiele hoek.”
  2. forum rang 6 OnoMatopee 14 januari 2023 11:11
    Pijler
    BAM is onder hem een ander bedrijf geworden. “We zijn niet meer het bedrijf dat actief is in 37 landen. Het is een ander bedrijf qua gevoel en qua scope.”
    Een belangrijke pijler van het nieuwe BAM wordt duurzaamheid. Van Wingerden was een van de wegbereiders, gunt Joosten hem de eer. “Dat hebben mijn voorgangers heel goed gedaan, vind ik. Ze zijn vroegtijdig begonnen met de duurzaamheidsgedachte.”
    Joosten gelooft er ook heilig in. Hij wil met BAM een voorlopersrol pakken. “De bouwsector is in de wereld een van de grootste vervuilers. Ik denk dat wij die handschoen moeten oppakken en als BAM de leiding moeten nemen. We moeten laten zien hoe het anders kan.” Duurzaamheid wordt volgens hem het belangrijkste waarmee het bedrijf zich gaat “differentiëren en profileren”.
    De bouwsector is in de wereld een van de grootste vervuilers. We moeten laten zien hoe het anders kan

    De tijd is rijp, is de overtuiging van Joosten. “De ontwikkelingen met duurzaam bouwen gaan heel snel en worden gesteund door de financiële wereld. Die zal de investeringen steeds meer langs de meetlat van duurzaamheid moeten leggen. Daar verwacht ik een enórme versnelling in.”
    BAM was eerder dit jaar door Milieudefensie genoemd als een van de grote vervuilers, naast bedrijven als Tata en KLM en Shell. “Beste CEO van BAM, hoe geef jij onze aarde door?” stond er op posters in abri’s door het hele land. Joosten ontmoette de vertegenwoordigers van Milieu-defensie enkele keren via Teams. “Leerzaam”, noemt hij de gesprekken. “Ik heb tegen hen gezegd: jullie hebben gelijk, we zitten met z’n allen met een probleem en we moeten meer doen.” En hij vertelde in grote lijnen wat de plannen van BAM zijn.
    In september schreef Joosten de milieuactivisten op LinkedIn terug. “Beste Milieudefensie, bedankt voor deze belangrijke vraag.” Waarna hij beschreef dat BAM zijn best gaat doen om een “schonere wereld” te bewerkstelligen. Dat leverde een “lawine” van reacties op, vooral positief, zegt Joosten. Hij had nog nooit zoiets meegemaakt. Het bericht werd zevenhonderdduizend keer bekeken. “Dan zie je dat het onderwerp enorm leeft.”
    Joosten kan een deel van de duurzaamheidsplannen van BAM alvast aankondigen, met een disclaimer. “Wij zijn er gewoon eerlijk over dat het heel ingewikkeld is en dat het moeilijk te meten is. Maar het is wel de uitdaging waaraan wij ons gaan committeren.” Schone schijn is het absoluut niet, zegt Joosten fel. “Ik wil niet in de rol komen van de green washer. ‘Wat zijn wij toch goed en wij gaan dat allemaal regelen. Die rol wil ik niet. “
    Verduurzamen is veel ingewikkelder dan een Tesla bestellen

    Het bouwconcern heeft acht SDG’s (sustainable development goals van de Verenigde Naties) geselecteerd waarop het een verschil wil maken. “Per SDG maken we een roadmap”, legt Joosten uit. “Dat gaat verder dan CO2-reductie. En ook verder dan doelstellingen voor onze eigen organisatie. Dat laatste is niet zo moeilijk. We kunnen allemaal in elektrische leaseauto’s rijden. En we zijn goed bezig om onze materieel om te zetten naar waterstof of elektriciteit. Maar je moet ook zorgen dat de grondstoffen die je gebruikt sustainable zijn en dat het gebouw dat je oplevert duurzaam wordt gebruikt. Dat is de truc en dat is veel ingewikkelder dan een leaseauto van Tesla bestellen.”
    Uitstoot
    Naast CO2-uitstoot gaat BAM ook voor alle projecten zijn prestaties tegen het SDG-licht houden. Er worden per project doelstellingen neergezet ten aanzien van circulariteit, klimaatadaptatie, biodiversiteit, sociale waarde, gezondheid, veiligheid en inclusiviteit. “We gaan in de loop van de komende paar jaar al onze projecten afzetten tegen die doelstellingen per SDG.”
    “Wij willen in 2030 50 procent minder CO2-uitstoot in scope 1, 2 en 3.” Dat betekent niet alleen minder emissie door de eigen organisatie, ook bij de organisaties waar BAM inkoopt. Én minder uitstoot in de hele bouwketen. “Ja, dat is zeker een uitdaging. Dat betekent dat je veel meer met hout moet bouwen. Want in hout heb je CO2-opslag in plaats van -uitstoot, zoals bij staal en beton.”
    Joosten wil de duurzaamheidsaanpak begin 2023 uitrollen en dan geleidelijk implementeren. Het wordt geen big bang. “Die targets zijn zo neergezet dat we niet binnen één dag out of business zijn”.
    Het is een wezenlijke stap die BAM gaat maken, benadrukt Joosten. “Er worden geen projecten meer aangenomen waarin alleen naar de financiën wordt gekeken. Dat kan niet. Want anders ga je er niet serieus mee om.”
    Zeesluis IJmuiden
    Dat zal soms “heel moeilijk” worden, geeft de hij toe. Het bedrijf heeft financieel slechte jaren achter de rug, na grote uitglijders zoals de Zeesluis IJmuiden. Technologische hoogstandjes kregen soms meer handen op elkaar dan zekere financiële resultaten. Joosten weet het. “Het is een heel moeilijke puzzel. Maar ik ben er heel erg van overtuigd dat dat ons rendement gaat opleveren. Maar we kunnen het ons niet permitteren dat je van die grote tegenvallers hebt. Dat kan niet, dat is onmogelijk, want iedere keer verdwijnt je winstmarge dan in een bodemloze put.”
    BAM kondigde eind vorig jaar een “revolutionaire stap” aan door het betonnen woningconcept uit te gaan faseren en te vervangen met de houten conceptwoningen. In Oudkarspel wordt de woningfabriek in 2023 operationeel. Zo’n duizend houtskeletbouwwoningen zullen er vanaf 2025 jaarlijks geprefabriceerd worden.
    De bestuursvoorzitter is niet bang dat de fabriek niet vol komt. “Veel bedrijven zeggen dat ze woningen industrieel gaan bouwen. Maar hebben ze ook voldoende vraag? Wij denken dat we het goed aankunnen, omdat we al veel jaren met ons ontwikkelbedrijf AM zo werken. Je moet locaties en kopers hebben. Dat is onze succesfactor. Ik denk dat huizen bouwen in de fabriek de toekomst is voor huizenbouwend Nederland.”
    Ik denk dat huizen bouwen in de fabriek de toekomst is voor huizenbouwend Nederland
  3. forum rang 6 OnoMatopee 14 januari 2023 11:12
    Joosten zal waakzaam zijn dat BAM koers houdt. Dat vraagt om “managerial guts”, vindt hij. “Je moet het willen, erin geloven en het met elkaar afdwingen en topprioriteit maken.”
    Voor de bouwsector als geheel zal het volgens hem lastig worden om de switch te maken naar volledig duurzaam bouwen. “De marges zijn dun. Geld om te investeren in mensen en innovatie is schaars. Iedereen kan morgen aannemer worden. Daardoor is de concurrentie enorm en zijn de prijzen te laag. Ik kom uit de industrie die aan de bouw levert. Die maakt gewoon vijftien procent marge.”
    Des te groter de uitdaging. Wat dat betreft is het volgens hem een “dankbare tijd” om bij het grootste bouwbedrijf van Nederland het verschil te maken.
    De buitenstaander die hij in de eerste maanden bij BAM was, is hij niet meer. Oké, hij hoort nog wel eens een ingewikkelde bouwterm, waarvan hij denkt: wat is dat nou weer? Maar na een paar jaar voelt hij zich meer thuis, zegt hij, zeker nu hij na corona iedereen van BAM in de ogen kan kijken. Op de top van de Zalmhaventoren bijvoorbeeld, of bij het grote kinderziekenhuis dat nu in Dublin gebouwd wordt.
    “Vijftienhonderd man loopt daar rond. Het is fantastisch om daar te zijn. Het zijn de hoogtepunten van een baan als deze. Ik probeer zoveel mogelijk projecten te bezoeken.” Het Museum van de Toekomst in Dubai staat ook op zijn lijstje. “Één van de mooiste gebouwen ter wereld wordt het wel genoemd.” Maar dichter bij huis kan ook. Zijn laarzen en bouwhelm liggen standby in de kofferbak van zijn auto. “Ik kan zo zeggen: ik wil ergens naartoe. BAM heeft duizenden projecten, dus dat lukt altijd. Dan kom je weer met beide benen op de grond.”
  4. forum rang 4 amice 14 januari 2023 13:18
    quote:

    OnoMatopee schreef op 14 januari 2023 11:12:

    Joosten zal waakzaam zijn dat BAM koers houdt. Dat vraagt om “managerial guts”, vindt hij. “Je moet het willen, erin geloven en het met elkaar afdwingen en topprioriteit maken.”
    Voor de bouwsector als geheel zal het volgens hem lastig worden om de switch te maken naar volledig duurzaam bouwen. “De marges zijn dun. Geld om te investeren in mensen en innovatie is schaars. Iedereen kan morgen aannemer worden. Daardoor is de concurrentie enorm en zijn de prijzen te laag. Ik kom uit de industrie die aan de bouw levert. Die maakt gewoon vijftien procent marge.”
    Des te groter de uitdaging. Wat dat betreft is het volgens hem een “dankbare tijd” om bij het grootste bouwbedrijf van Nederland het verschil te maken.
    De buitenstaander die hij in de eerste maanden bij BAM was, is hij niet meer. Oké, hij hoort nog wel eens een ingewikkelde bouwterm, waarvan hij denkt: wat is dat nou weer? Maar na een paar jaar voelt hij zich meer thuis, zegt hij, zeker nu hij na corona iedereen van BAM in de ogen kan kijken. Op de top van de Zalmhaventoren bijvoorbeeld, of bij het grote kinderziekenhuis dat nu in Dublin gebouwd wordt.
    “Vijftienhonderd man loopt daar rond. Het is fantastisch om daar te zijn. Het zijn de hoogtepunten van een baan als deze. Ik probeer zoveel mogelijk projecten te bezoeken.” Het Museum van de Toekomst in Dubai staat ook op zijn lijstje. “Één van de mooiste gebouwen ter wereld wordt het wel genoemd.” Maar dichter bij huis kan ook. Zijn laarzen en bouwhelm liggen standby in de kofferbak van zijn auto. “Ik kan zo zeggen: ik wil ergens naartoe. BAM heeft duizenden projecten, dus dat lukt altijd. Dan kom je weer met beide benen op de grond.”
    Bedankt voor je informatief verhaal.
    En nu maar hopen dat ook de cijfers positief worden
  5. forum rang 6 innicksname 16 januari 2023 08:47
    quote:

    OnoMatopee schreef op 14 januari 2023 11:12:

    Joosten zal waakzaam zijn dat BAM koers houdt. Dat vraagt om “managerial guts”, vindt hij. “Je moet het willen, erin geloven en het met elkaar afdwingen en topprioriteit maken.”
    ...
    Dank voor het plaatsen. Goed om eens iets meer over de man te lezen.
590 Posts
Pagina: «« 1 ... 16 17 18 19 20 ... 30 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Tegenvallers drukken resultaten BAM

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links