Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dividendbeleggen

2.378 Posts
Pagina: «« 1 ... 94 95 96 97 98 ... 119 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 marique 20 december 2022 20:28
    Ik dacht dat het zó werkt:
    - de indexbouwer bepaalt welke aandelen/posities worden opgenomen tegen welke weging;
    - door koersveranderingen op de beurs verandert de weging van de posities dagelijks;
    - de weging wordt periodiek, meestal 2x per jaar, bijgesteld. Alleen bij extreme koersveranderingen kan er ook tussentijds een herweging plaats vinden.
    - de etf-aanbieder volgt middels aan- en verkopen de posities en weging zoals door de indexbouwer aangegeven.
  2. forum rang 6 'belegger'' 20 december 2022 21:12
    quote:

    marique schreef op 20 december 2022 20:28:

    Ik dacht dat het zó werkt:
    - de indexbouwer bepaalt welke aandelen/posities worden opgenomen tegen welke weging;
    - door koersveranderingen op de beurs verandert de weging van de posities dagelijks;
    - de weging wordt periodiek, meestal 2x per jaar, bijgesteld. Alleen bij extreme koersveranderingen kan er ook tussentijds een herweging plaats vinden.
    - de etf-aanbieder volgt middels aan- en verkopen de posities en weging zoals door de indexbouwer aangegeven.
    Dat denk ik ook. Met eventuele extra tussentijdse herweging bij extreme omstandigheden ben ik niet bekend, ik kan mij ook voorstellen dat dit verschilt per index.

    Voor de desbetreffende index zou vrijdag 16 december een periodieke herweging plaatsvinden. Op de website staan de posities per 19 december. Die verschillen nauwelijks van vorige week. De grootste positie bedraagt ook 5,27%, terwijl bij herweging een cap van 5% per positie geldt. Daarom denk ik dat de herweging hier nog niet in zit. Misschien betreft het de positie die zij op 19 december hebben verwerkt op de website en zijn dat feitelijk de slotstanden van 16 december, maar dat weet ik niet. Morgen nog eens kijken of de herweging wel zichtbaar is en anders misschien een mailtje sturen. Vooralsnog ga ik uit van wat vertraging in de informatieverwerking en dat de herweging zelf juist is verlopen. Geef die mensen het voordeel van de twijfel en even afwachten hoe het zit.
  3. forum rang 6 marique 20 december 2022 21:44
    quote:

    'belegger'' schreef op 20 december 2022 21:12:

    [...]
    Dat denk ik ook. Met eventuele extra tussentijdse herweging bij extreme omstandigheden ben ik niet bekend, ik kan mij ook voorstellen dat dit verschilt per index. [1]

    Voor de desbetreffende index zou vrijdag 16 december een periodieke herweging plaatsvinden. Op de website staan de posities per 19 december. [2]
    Die verschillen nauwelijks van vorige week. De grootste positie bedraagt ook 5,27%, terwijl bij herweging een cap van 5% per positie geldt. Daarom denk ik dat de herweging hier nog niet in zit. Misschien betreft het de positie die zij op 19 december hebben verwerkt op de website en zijn dat feitelijk de slotstanden van 16 december, maar dat weet ik niet. Morgen nog eens kijken of de herweging wel zichtbaar is en anders misschien een mailtje sturen. Vooralsnog ga ik uit van wat vertraging in de informatieverwerking en dat de herweging zelf juist is verlopen. Geef die mensen het voordeel van de twijfel en even afwachten hoe het zit.
    [1] Ben deze melding ergens bij MSCI tegengekomen. Weet niet of die uitzondering ooit heeft plaatsgevonden. Zie het maar als een soort vrijpleiten voor incidenten.
    iShares meldt dat de posities elke dag kunnen wijzigen.

    [2] Morningstar meldt bij de eigen indexinformatie ook nog de positie per 30 november.
    Kan wel zijn dat Morningstar de herweging al heeft doorgevoerd en deze heeft gecommuniceerd naar de gebruikers, zoals vEck. Die hebben dan enige dagen de tijd om de wijzigingen ahw geruisloos door te voeren.
    Die 'truc' past ook MSCI toe.
  4. forum rang 6 'belegger'' 20 december 2022 22:05
    MSCI is waarschijnlijk de grootste indexaanbieder, maar zoals jij ook weet zijn er meer zoals bijvoorbeeld FTSE. Of Morningstar die je noemt, maar ook namen zoals Solactive. Of bijvoordeelde de AEX van Euronext. En zo zijn er zoveel. Ze kunnen allemaal weer hun eigen regeltjes hebben. Zo bestaat er discussie hoe Nederlands de AEX nog is, maar dat is niet de doelstelling van die index. Maakt verder niet uit, we hoeven niet zo diep in de details.

    De informatie die Morningstar verschaft per 30 november beschouw ik als maandelijkse informatie zoals je ook vaak ziet bij factsheets. In het prospectus van het dividend staat als herweging de derde vrijdag van juni en december en dan kom ik dit jaar op 16 december. Die 'truc' van geruisloos uitsmeren zou ook nog kunnen, dat weet ik niet.
  5. forum rang 6 'belegger'' 21 december 2022 10:51
    quote:

    'belegger'' schreef op 14 december 2022 19:33:

    VanEck Dividend ETF krijgt vrijdag een herweging. De nieuwe opstelling verwacht ik ergens maandag of dinsdag op hun website te zien. Zie hieronder de huidige verdeling.

    Posities:
    5,26% Exxon Mobil
    5,08% AbbVie
    3,88% Novartis
    3,76% Verizon
    3,37% Rio Tinto Plc
    3,26% Total Energies
    3,01% BNP Paribas
    2,98% IBM
    2,94% Altria
    2,69% British American Tobacco
    2,43% Gilead
    2,35% Allianz
    2,25% Royal Bank of Canada
    2,04% Toronto Dominion Bank
    1,97% Mercedes Benz
    1,84% Axa
    1,79% Zurich Insurance Group
    1,72% Sanofi
    1,39% BASF
    1,34% Duke Energy
    1,30% Mitsubishi Ufi Financial
    1,29% Enel Spa
    1,28% Southern Co
    1,28% Bank of Nova Scotia
    1,28% Iberdrola
    1,26% Rio Tinto Ltd
    ...

    Sectoren:
    33,6% Financiële dienstverlening
    12,7% Gezondheidszorg
    12,1% Energie
    8,1% Materialen
    7,7% Basis consumptiegoederen
    7,2% Nutsbedrijven
    5,5% Communicatiediensten
    4,4% Luxegoederen en -diensten
    3,7% Industrie
    3,0% Informatietechnologie
    1,5% Vastgoed
    0,6% Overig/cash

    Landen:
    27,07% Verenigde Staten
    11,59% Frankrijk
    11,12% Duitsland
    10,20% Japan
    8,46% Canada
    7,38% Zwitserland
    5,01% Australië
    4,57% Verenigd Koninkrijk
    14,59% Overig/cash

    Koers-winstverhouding (ttm) 8,63

    www.vaneck.com/nl/nl/tdiv/portefeuill...
    Daar is de herweging.

    Best wat grote posities eruit:
    - Exxon Mobil
    - AbbVie
    - Novartis
    - Giliead
    - Royal Bank of Canada

    Deze 5 namen maakten ongeveer 19% van de portefeuille uit. Een naam die ik niet eerder tegenkwam is Woodside Energy Group Ltd dat er nu voor 2,18% in zit. Misschien zat die er al in met een kleinere positie, ik had vorige keer niet alles genoteerd. Wat ik zie is dit een Autralische Oil & Gas Exploration company met een k/w van 15, een dividendrendement van rond de 9%. Dat lijkt mij een hoger risicoprofiel dan bijvoorbeeld Exxon Mobil, maar dat zeg ik van een grote afstand dus hecht daar maar niet zoveel waarde aan.

    Dat er grote posities uitgaan is niet nieuw, maar het lijkt nu iets meer. Of ik kijk nu iets verder, dat kan ook. Vorig jaar december ging Pfizer met 5% weging als grootste positie eruit. Voor de sectorverdeling van de hele portefeuille zullen we nog even moeten wachten op de maandelijkse informatie, maar het lijkt erop dat m.n. Healthcare een lagere weging zal krijgen en misschien ook Energy.
  6. forum rang 6 'belegger'' 21 december 2022 12:06
    Het dividendrendement van het fonds zit rond de 5%. Dat daar een kwartje vanaf is gegaan heeft volgens mij een technische oorzaak. De flinke instroom geeft een soort 'verwatering' van het dividend, daar hebben we het eerder over gehad.

    Met een uitkering van 5% beschouw ik het als een hoog dividend fonds. Niet ultra hoog, maar wel hoog. De namen die nu wegvallen geven ongeveer 3,5% rendement en daar ga je die 5% gemiddeld niet mee halen. Van de andere namen weet ik het niet zo, maar neem bijvoorbeeld Exxon Mobil. De koers is flink opgelopen en dan daalt het dividendrendement op de huidige koers. Dat zou best de reden kunnen zijn dat deze positie eruit is gegaan.

    Je zou misschien kunnen stellen dat er wat kwaliteitsaandelen uitgaan en dat je daarvoor meer hoog dividend terugkrijgt. Maar wellicht ook een hoger risico op dividend valkuilen. Dividendaandelen hebben het dit jaar goed gedaan en ik heb geen glazen bol. Maar je kunt er ook een stuk rotatie en momentum in zien en dat heeft altijd een bepaalde houdbaarheidsdatum. Voor hetzelfde geld ligt die nog ver weg, ik benoem het alleen even als iets om rekening mee te houden.

    Een heel verhaal waarmee ik naar het volgende toe wil werken. Je kunt kiezen voor hoog dividend of voor kwaliteitsdividend zoals bijvoorbeeld @MotR doet, waarbij je genoegen neemt net 3,5%. Een combinatie kan ook. Het lijkt mij in ieder geval iets om over na te denken. Met het oog op wat je zeg maar in 2023 en richting 2024 verwacht. Beleggen is vooruitkijken in de mist.
  7. Zwitserleven 21 december 2022 12:27
    Thursday, 19 May 2022
    WOODSIDE SHAREHOLDERS APPROVE MERGER
    Woodside shareholders voted to approve the proposed merger (the Merger) with the petroleum
    business of BHP Group Limited at today’s Annual General Meeting. 98.66% of the votes submitted
    were in favour of the Merger.
  8. forum rang 6 'belegger'' 21 december 2022 12:34
    quote:

    Hallo! schreef op 21 december 2022 12:15:

    [...]
    Kijk eens aan. Dank je!!!

    De weging van gezondheidszorg is nog veel verder gedaald dan ik dacht. Met ruim 2% doen die bijna niet meer mee. Bij Energie is de weging maar beperkt gedaald. Nutsbedrijven zijn van 7% naar een kleine 11% gegaan. Voor Europese Nutsbedrijven is even de vraag wat het prijsplafond gaat doen met het huidige dividend. Het kan ook dat het huidige dividend nog is gebaseerd op lagere prijzen.
  9. MotR 21 december 2022 15:17
    quote:

    'belegger'' schreef op 21 december 2022 12:06:

    Met een uitkering van 5% beschouw ik het als een hoog dividend fonds. Niet ultra hoog, maar wel hoog. De namen die nu wegvallen geven ongeveer 3,5% rendement en daar ga je die 5% gemiddeld niet mee halen. Van de andere namen weet ik het niet zo, maar neem bijvoorbeeld Exxon Mobil. De koers is flink opgelopen en dan daalt het dividendrendement op de huidige koers. Dat zou best de reden kunnen zijn dat deze positie eruit is gegaan.

    Je zou misschien kunnen stellen dat er wat kwaliteitsaandelen uitgaan en dat je daarvoor meer hoog dividend terugkrijgt. Maar wellicht ook een hoger risico op dividend valkuilen. Dividendaandelen hebben het dit jaar goed gedaan en ik heb geen glazen bol. Maar je kunt er ook een stuk rotatie en momentum in zien en dat heeft altijd een bepaalde houdbaarheidsdatum. Voor hetzelfde geld ligt die nog ver weg, ik benoem het alleen even als iets om rekening mee te houden.

    Een dividendrendement van zo’n 5% is inderdaad niet ultrahoog maar wel hoog. Je ziet het ook aan de vijf grootste posities van TDIV (VZ, TTE, MO, IBM en BAT) . Dat zijn op zich prima namen (ik heb er zelf drie van) maar zeker niet de hoogste kwaliteits/groei namen. Toronto Dominion op de 6de plaats is de eerste echt hoge kwaliteits naam.

    Aan de onderliggende index zie ik dat er niet veel kwaliteit focus is. Slechts een dividend dat minimaal even hoog moet zijn als slechts vijf jaar geleden en een Payout ratio van max 75%. Niets over economic moat, credit rating, RoE, debt to equity etc. Sowieso is vijf jaar dividendhistorie te kort om iets zinnigs te zeggen wat een aandeel doet over meer dan 1 economische cyclus. Max 40% in een sector is ook wat veel qua diversificatie. En twee maal per jaar herschikken zorgt voor inderdaad voor een soort van anti-momentum belegging. Zodra een aandeel stijgt zakt het dividentrendement en valt ie uit de index. Dat is niet echt buy-and-hold.
  10. MotR 21 december 2022 20:49
    quote:

    'belegger'' schreef op 21 december 2022 20:30:

    Je kunt wel het ETF buyen en holden, maar de onderliggende effecten wisselen inderdaad. Wat dat betreft zal de samenstelling van de aristocraten veel stabieler zijn. Een beetje het idee van aristocratisch oud geld. Saai is fraai.
    Klopt. En dan zou ik het liefst een dividend aristocraten ETF hebben die gelijk gewogen is ipv een dividend rendement gewogen ETF. Met dividend gewogen posities zijn je grootste posities waarschijnlijk van (iets) lagere kwaliteit gemiddeld gesproken. Ook herwegingen zijn minder ingrijpend bij een gelijkgewogen ETF. Dus meer buy-and-hold.
  11. forum rang 6 marique 22 december 2022 10:04
    quote:

    'belegger'' schreef op 21 december 2022 20:30:

    Je kunt wel het ETF buyen en holden, maar de onderliggende effecten wisselen inderdaad. Wat dat betreft zal de samenstelling van de aristocraten veel stabieler zijn. Een beetje het idee van aristocratisch oud geld. Saai is fraai.
    Heb Div.Aristo. gekozen omdat ik de gewichtsverdeling van de sectoren het meest evenwichtig vind vergeleken met andere div. etf's. Bovendien zijn de zwaarst gewogen sectoren precies die welke in mijn andere etf's juist aan de lichte kant zijn.

    Of Div. Aristo. stabieler is qua samenstelling dan de andere div. etf's weet ik niet. Zo grondig heb ik me er niet in verdiept.
  12. forum rang 6 'belegger'' 22 december 2022 10:38
    In Amerika moet een bedrijf o.a. minimaal 25 jaar divedendverhogingen hebben doorgevoerd om aristocrat te worden. Als je een jaartje mist, val je eruit. Dan zou je denken eruit kan wel, maar erin gaat lastiger. Toch zijn er wel wat wisselingen, maar dat gaat niet zo hard als bijvoorbeeld bij het hoog dividend fonds dat we hier bespraken. Voor Europa geldt overigens 10 in plaats van 25 jaar. Er zijn ook nog dividend kings met minimaal 50 jaar verhoging, maar daar ken ik geen ETF's van.

    Traditioneel gezien is het logisch dat je meer stabiele traag groeiende bedrijven zal tegenkomen bij de aristocrats. Dan kom je al snel in de sectoren die jij volgens mij om die reden juist zoekt. Meer defensief. In de verdere toekomst zou het best kunnen dat de sterkste tech bedrijven worden toegevoegd. Met een hoge cashflow en lage payout kun je het wel een tijdje volhouden om het dividend jaarlijks een paar procent te verhogen. Dat zijn (tegen die tijd) wel de stabiele bedrijven binnen tech en niet de bedrijven met alleen een groeiverhaal. Maar dat is inherent aan sectoren.
  13. Hallo! 22 december 2022 11:24
    quote:

    'belegger'' schreef op 21 december 2022 20:30:

    Wat dat betreft zal de samenstelling van de aristocraten veel stabieler zijn. Een beetje het idee van aristocratisch oud geld. Saai is fraai.
    Idealiseer het niet te veel. Aristocrats klinkt iets beter dan High Dividend, ook al wordt de kwaliteit van het dividend beter in beeld gebracht.

    Dividend Aristocrats hebben een unieke samenstelling. In goede tijden krijg je een outperformance, maar als het tegenzit, gaan ze hard onderuit. Als je de factosheet op Morningstar bekijkt, valt je de unieke samenstelling direct op.
  14. forum rang 6 'belegger'' 22 december 2022 11:47
    Het was niet de bedoeling om het te idealiseren. Aristocraten trekken een specifieke groep beleggers aan en bedrijven doen hun best om op die lijst te blijven staan. Dat kan betekenen dat in mindere tijden de payout (tijdelijk) omhoog gaat en/of het dividend (deels) wordt bekostigd met geleend geld.
  15. MotR 22 december 2022 12:43
    quote:

    Hallo! schreef op 22 december 2022 11:24:

    [...]
    Dividend Aristocrats hebben een unieke samenstelling. In goede tijden krijg je een outperformance, maar als het tegenzit, gaan ze hard onderuit. Als je de factosheet op Morningstar bekijkt, valt je de unieke samenstelling direct op.
    Ik ben er redelijk zeker van dat het exact omgekeerd is. De gemiddelde beta van dividend aristocraten is lager dan 1. Dus een underperformance als de beurs stijgt en een overperformance in slechte tijden.
2.378 Posts
Pagina: «« 1 ... 94 95 96 97 98 ... 119 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 882,27 -0,04%
EUR/USD 1,0703 -0,17%
FTSE 100 8.147,03 +0,09%
Germany40^ 18.128,90 +0,06%
Gold spot 2.329,27 -0,28%
NY-Nasdaq Composite 15.983,08 +0,35%

Stijgers

VGP
+3,77%
Xior
+3,18%
Fagron
+2,48%
Recticel
+2,31%
Solvay
+2,22%

Dalers

Orange...
-2,35%
Proximus
-1,42%
Barco
-0,92%
UCB
-0,80%
Umicore
-0,57%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links