Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Klimaatdiscussie: opwarming aarde door mens of natuur

38.988 Posts
Pagina: «« 1 ... 1855 1856 1857 1858 1859 ... 1950 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 rationeel 15 december 2022 12:06
    Cijferstok, intelligente man, provoceer je nu met opzet? Of is het gewoon een niet beheersbaar mankement.

    Je hebt aangegeven hier te verblijven om ONS te leren kennen.

    De motieven waarom een ieder hier komt, verschillen, maar ik hoop dat jij niet teleurgesteld wordt, maar je doel bereikt.

    Eigenlijk word ik mij bewust, dat jou leren kennen, voor mij ook wel een motief is. Je bent nl voor mij een raadsel.

    Ik kan jouw achtergrond en specifieke kennis niet rijmen met de onheuse wijze waarop je vaak reageert.

    Zou je mij genoegdoening willen geven door de sluier van je onwelwillende en vaak onheuse wijze van reageren te verklaren?
  2. forum rang 10 voda 16 december 2022 09:25
    Minder verkeer betekent meer methaan
    Artikel van Redactie • Gisteren om 19:16

    In 2020 maakte de atmosferische concentratie van het sterke broeikasgas methaan een ongekend grote sprong. Een internationaal team van onderzoekers achterhaalde dankzij geavanceerd rekenwerk de bronnen van die toename. Het weer, de wetlands en - heel verrassend - minder verkeer blijken de methaansprong te verklaren. Aan de inmiddels geconstateerde stijging van 2021 liggen overigens weer andere oorzaken ten grondslag.

    © 'Methaan gasbellen in ijs', Jakub Fryš, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

    Sinds de Industriële Revolutie is de concentratie methaan in de atmosfeer meer dan verdubbeld. Dat is met name toe te schrijven aan de winning van fossiele brandstoffen (gas, kolen en olie) en aan de landbouw (rijstteelt en melkveehouderij). De laatste jaren zijn ook vuilnisbelten en de ontdooiende permafrost ontdekt als grote bronnen van methaan.

    In 2020 steeg de concentratie met maar liefst 15 ppb (parts per billion) tot 1.840 ppb. Dat is "de grootste sprong sinds de metingen begonnen in 1983", aldus de NRC. Om de oorzaak te vinden, doken de onderzoekers in de data die rijkere landen vastleggen. Die legden ze naast lokale en mondiale metingen van methaan in de atmosfeer.

    Daaruit bleek dat de 'usual suspects' in 2020 niet voor de methaansprong verantwoordelijk konden zijn. Door de coronacrisis was de winning van kolen, gas en olie in 2020 afgenomen en de landbouwproductie niet gegroeid. Het weer speelde wel een rol; 2020 was warm en nat en dat had tot gevolg dat natuurlijke draslanden (moerassen, kustgebieden, wetlands) meer methaan uitstootten.

    De lockdownmaatregelen bleken ook een onverwacht effect te hebben. Doordat er minder verkeer op de weg was, was er ook minder uitstoot van uitlaatgassen zoals stikstofoxiden. Laten die nou een rol spelen bij de vorming van ozon, dat op zijn beurt afgebroken wordt onder invloed van ultraviolet licht, een proces waarbij het zogeheten hydroxylradicaal (OH) ontstaat, een zeer reactieve radicaal die onder meer methaan afbreekt. Met andere woorden: minder verkeer betekent minder ozon. En minder hydroxylradicaal betekent meer methaan. De onderzoekers konden zo met computermodellen de methaansprong sluitend krijgen. Case closed, zou je denken.

    Behalve dan dat aan het eind van hun artikel (in Nature) de auteurs opmerken dat het verkeer in 2021 weer terug was op het niveau van vóór corona. Met meer uitlaatgassen, meer ozon, meer hydroxylradicaal en dus meer methaanafbraak (minder methaan).

    Dat zou je denken. Uit voorlopige berekeningen blijkt echter dat de methaanconcentratie in de atmosfeer maar liefst 17 ppb is toegenomen. Ze zullen opnieuw aan de bak moeten, op zoek naar nieuwe verklaringen voor de methaansprong. Misschien dan toch die met een Nederlandse satelliet opgespoorde vuilnisbelten en boerenslootjes?

    Met meerdere sub-links:

    www.msn.com/nl-nl/gezondheid/other/mi...
  3. Flowermountain 16 december 2022 18:26
    Wereldwijd nog nooit zoveel steenkool verbruikt als in dit jaar.

    Het wereldwijde gebruik van steenkool is dit jaar naar een recordhoogte gestegen. Dat schrijft energieagentschap IEA vrijdag. Het agentschap verwacht dat de wereld de komende jaren nog op dezelfde mate op de grondstof blijft leunen.

    Je kunt klimaatdoelstellingen blijven bedenken, maar dit is dweilen met de kraan wagenwijd open.

    www.nu.nl/economie/6242486/wereldwijd...
  4. forum rang 5 DurianCS 16 december 2022 18:41
    quote:

    Flowermountain schreef op 16 december 2022 18:26:

    Wereldwijd nog nooit zoveel steenkool verbruikt als in dit jaar.

    Het wereldwijde gebruik van steenkool is dit jaar naar een recordhoogte gestegen. Dat schrijft energieagentschap IEA vrijdag. Het agentschap verwacht dat de wereld de komende jaren nog op dezelfde mate op de grondstof blijft leunen.

    Je kunt klimaatdoelstellingen blijven bedenken, maar dit is dweilen met de kraan wagenwijd open.

    www.nu.nl/economie/6242486/wereldwijd...
    Ja, het is al vaker gezegd dat Nederland maar gering bijdraagt aan het grote geheel, maar in dit licht worden de maatregelen die we nemen een lachertje.
  5. Flowermountain 16 december 2022 18:43
    quote:

    DurianCS schreef op 16 december 2022 18:41:

    [...]
    Ja, het is al vaker gezegd dat Nederland maar gering bijdraagt aan het grote geheel, maar in dit licht worden de maatregelen die we nemen een lachertje.
    En dat terwijl buurlanden kerncentrales sluiten. De kerncentrales in Duitsland zijn zelfs van een uitstekende kwaliteit en toch besluiten ze om die te sluiten, onbegrijpelijk.
  6. forum rang 6 !@#$!@! 16 december 2022 18:52
    quote:

    Flowermountain schreef op 16 december 2022 18:43:

    [...]

    En dat terwijl buurlanden kerncentrales sluiten. De kerncentrales in Duitsland zijn zelfs van een uitstekende kwaliteit en toch besluiten ze om die te sluiten, onbegrijpelijk.
    Inderdaad. Dat valt voor mij ook niet te begrijpen.
  7. forum rang 4 aexo 16 december 2022 19:38
    Gepubliceerd op 16 december 2022 om 17:22

    In de Prinses Margriettunnel bij het Friese Uitwellingerga duwt grondwater een deel van het wegdek omhoog. Zeventienhonderd bigbags met zand moeten ervoor zorgen dat het asfalt niet verder omhoogkomt. De A7 blijft voorlopig in beide richtingen dicht voor al het verkeer
  8. forum rang 10 rationeel 17 december 2022 10:20

    Kernfusie? Weersta de lokroep van de utopie. Radicale vernieuwing gaat ons niet redden.

    www.wyniasweek.nl/wp-content/uploads/...

    ARNOUT JASPERS

    Hebben de Amerikanen het probleem van gecontroleerde kernfusie opgelost? Ligt de weg naar onuitputtelijke, schone energie nu open? Kunnen we stoppen met die kerncentrales op vies uranium en vogels verhakselende windmolenparken? Als het gaat over lastige problemen als de energietransitie, blijkt utopisme een hardnekkige verleiding.
  9. forum rang 10 rationeel 17 december 2022 10:20
    De transitie naar een koolstofarme energievoorziening is mogelijk met nu bekende, bewezen technologie, maar die moet je dan wel verstandig en consequent inpassen en doorontwikkelen. En je moet een aanvaardbare manier bedenken om de kosten daarvan te verdelen. In plaats daarvan rennen we achter elke hype aan die belooft dat dat allemaal van de ene op de andere dag en bijna gratis kan, mits we het totaal anders aanpakken.
  10. forum rang 10 rationeel 17 december 2022 10:23
    Voor de bühne?

    Nu is er dus een ‘doorbraak’ bereikt in de kernfusie. Uit het persbericht van de ***National Ignition Facility (NIF***) over hun experiment van 5 december pluk ik de volgende frases: ‘monumentale wetenschappelijke doorbraak’, ‘een game-changer om president Biden’s doel van een koolstofloze economie te bereiken’, ‘deze verbluffende wetenschappelijke vooruitgang brengt ons op de rand van een toekomst die niet langer afhankelijk is van fossiele brandstof, maar aangedreven wordt door nieuwe, schone fusie energie’. Dit laatste is een quote van niet zomaar iemand: de leider van de Democratische fractie in de Amerikaanse Senaat, ***Charles Schumer.***

    Het is altijd de vraag of zulke kopstukken dat echt menen, of dat het enthousiasme voor de bühne is. Geloofwaardig is het in ieder geval niet. Waarom niet? Nu wordt het een beetje technisch, maar dat helpt echt om te doorzien hoe misleidend het nieuws over deze ‘doorbraak’ is.
  11. forum rang 10 rationeel 17 december 2022 10:25
    Gloeiendhete gaswolk

    In Europa zijn we al decennia bezig om een kernfusiereactor te bouwen:*** ITER, in Zuid-Frankrijk***. Daarin moet over tien jaar – maar dat zeggen ze al twintig jaar – voor het eerst stabiele en gecontroleerde kernfusie optreden die ook netto energie oplevert. Dat gebeurt dan in een zogeheten*** plasma, een meters grote, gloeiendhete gaswolk die met magnetische velden in bedwang gehouden wordt.***

    Hoewel ook hier nog grote stappen gezet moeten worden, zijn het ontwerp van de reactor en de fysische processen die daarin plaatsvinden, van het begin af aan gericht op een*** self-sustainable reactie***. Zodra kernfusie optreedt in het hete plasma, zorgt de energie die daarbij vrijkomt voor het heet houden van het plasma, zodat de kernfusie door kan gaan, enzovoort. Je steekt het plasma als het ware aan, waarna het vanzelf blijft ‘branden’.
  12. forum rang 10 rationeel 17 december 2022 10:29
    Dobbelsteentje

    Daarom is het moment dat er voor het eerst meer energie vrijkomt uit kernfusie dan er bij het opstarten ingestopt is, voor zo’n fusiereactor een historische mijlpaal: dan blijft die reactor potentieel aan staan zolang je maar fusiebrandstof bijvult.*** ITER, noch enige andere fusiereactor, heeft die mijlpaal al bereikt***.

    Bij de Amerikaanse laserfusie ligt dat heel anders. Daar wordt met een*** stadion vol enorme lasers ***die allemaal op één brandpunt gericht staan, in een ***nanoseconde heel veel laser-energie ***in een ***dobbelsteentje met fusiebrandstof*** gestraald. Dat dobbelsteentje in het brandpunt verdampt meteen in de gigantische hitte, maar als alles goed gaat krijgt die fusiebrandstof daardoor zo’n klap, dat er ***heel even*** een*** beetje kernfusie*** met bijbehorende energieproductie optreedt. Einde experiment.
  13. forum rang 10 rationeel 17 december 2022 10:31
    Opladen in een milliseconde gaat niet

    Daarna moeten de lasers geruime tijd opladen voor een volgende megaflits, en er moet een nieuw dobbelsteentje in het brandpunt geplaatst worden. Het feit dat er eventueel meer fusie-energie is vrijgekomen dan er aan laser-energie in ging, is hier eigenlijk slechts een administratief detail. Want met die fusie-energie kun je in theorie weliswaar elektriciteit opwekken, maar dit draagt niets bij aan het in stand houden van het proces. Dat is wezenlijk ***niet self-sustaining***.

    Bij het experiment in de NIF was de netto energie-opbrengst ongeveer een miljoen joule. Is dat veel? Een beetje kerncentrale levert een gigawatt aan elektriciteit, ofwel een miljard joule per seconde. Je zou dus minstens duizend van die dobbelsteentjes per seconde moeten wegzappen met die enorme lasers om dat te evenaren. Dat gaat niet met maar één zo’n stadion vol lasers, want die kunnen zich niet in een milliseconde opladen. Ook niet in een seconde trouwens, dus op deze manier is het evident onmogelijk om laserfusie op te schalen naar een bruikbare omvang.
  14. forum rang 10 rationeel 17 december 2022 10:34
    Peperduur doodgeboren kind

    Alle euforie over het passeren van dit break-even point op 5 december is dus*** hype***. De Amerikanen zijn hiermee geen stap dichterbij elektriciteit uit kernfusie gekomen.

    Ook over fusiereactoren als ITER is scepsis op zijn plaats. Ook daar moeten nog enorme hordes genomen worden eer zo’n reactor echt stroom voor het net kan produceren. Persoonlijk schat ik in dat ITER een peperduur doodgeboren kind wordt. Maar ITER en zijn geplande opvolger gebruiken tenminste nog een fusieproces en reactorconcept dat in principe kan werken.

    Bij de Amerikaanse laserfusie is er nog niet eens een concept voor een continu fusieproces of een reactor waarin dat zou kunnen plaatsvinden. De echte reden om miljarden in die National Ignition Facility te blijven pompen, was en is dan ook dat zo’n gigantische laserflits eigenlijk een piepklein waterstofbommetje tot ontploffing brengt. Zo kun je dus*** nucleaire explosies*** in het lab*** bestuderen.*** Maar draagvlak voor financiering creëer je met vreedzame utopieën, weten ze in Washington.***
  15. forum rang 10 rationeel 17 december 2022 10:36
    Silver bullets

    ***Kernfusie nu, is wat kernenergie was in de jaren vijftig***. Men geloofde toen dat kerncentrales op uranium energy too cheap to meter zouden gaan leveren, energie die zo goedkoop was, dat het de moeite niet loonde om het per kilowattuur af te rekenen. In die utopie zou stroomverbruik net zoiets worden als ons dataverbruik nu:*** onbeperkt voor een vast bedrag per maand.***

    We weten nu dat dit enigszins anders uitgepakt heeft.

    Toch valt men telkens weer voor zulke ***utopische silver bullets***. Er was veel gedoe over kernenergie op basis van*** uranium ***omdat het langlevend radioactief afval een probleem zou zijn. Silver bullet: de*** thorium*** kerncentrale, want die produceert korter levend afval. Stop met kerncentrales op uranium bouwen, thorium heeft de toekomst. Wel een vrij verre toekomst, omdat het*** twintig*** jaar duurt om een fundamenteel nieuw reactorconcept echt veilig en marktrijp te maken.
  16. forum rang 10 rationeel 17 december 2022 10:40
    Onbezoedeld

    Maar tegen de*** thorium*** reactor zal niet worden gedemonstreerd, het protoype zal geen kostbare kinderziektes vertonen maar meteen perfect werken, de eerste centrale zal op tijd en binnen budget voltooid worden,*** niemand zal zich nog druk maken om dat nucleaire afval***, en droom maar lekker verder.

    Utopische nieuwe technologie is aantrekkelijk omdat die nog niet bezoedeld is met alledaagse teleurstellingen en tegenslagen.*** Op onvoorspelbaar grillige zonne- en wind-energie kun je bij nader inzien geen energievoorziening bouwen***, maar daar hebben we toch waterstof voor?*** Op ***laboratoriumschaal*** kunnen we uit groene stroom met elektrolyse best waterstof maken uit water. Dus zullen die*** mega-elektrolysers die honderden miljoenen tonnen waterstof per jaar moeten gaan maken dat net zo makkelijk en efficiënt doen als in het lab***, en voor de enorme hoeveelheden zeldzame metalen die zulke elektrolysers nodig hebben, en alle overige milieu-impact, komt heus wel een oplossing***. Dus hou maar alvast op met kernenergie.***
38.988 Posts
Pagina: «« 1 ... 1855 1856 1857 1858 1859 ... 1950 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 882,27 -0,04%
EUR/USD 1,0711 -0,10%
FTSE 100 8.147,03 +0,09%
Germany40^ 18.128,90 +0,06%
Gold spot 2.335,18 -0,03%
NY-Nasdaq Composite 15.983,08 +0,35%

Stijgers

VGP
+3,77%
Xior
+3,18%
Fagron
+2,48%
Recticel
+2,31%
Solvay
+2,22%

Dalers

Orange...
-2,35%
Proximus
-1,42%
Barco
-0,92%
UCB
-0,80%
Umicore
-0,57%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links