Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel OCI AEX:OCI.NL, NL0010558797

  • 24,630 26 apr 2024 17:35
  • -0,170 (-0,69%) Dagrange 24,510 - 24,970
  • 169.901 Gem. (3M) 392,1K

OCI - 2022: Nu of nooit!

7.660 Posts
Pagina: «« 1 ... 156 157 158 159 160 ... 383 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Dubbeldip 13 april 2022 13:14
    quote:

    huseman1 schreef op 13 april 2022 12:55:

    Ik zit nog niet zo lang in OCI. Tot ik mij verdiepte in de onderliggende waarde mbt fertiglobe en daarbij ook nog de booming kunstmestmarkt. Sindsdien verbaas ik mij dat onderliggende waarde zo lang is genegeerd.
    Daar is ook lang over gemopperd.
    Maar potverdikkie wat kon je maandenlang heerlijk bijkopen op fantastische koersen. Dus achteraf een zegen maar inderdaad ook om je te verbazen dat deze parel zolang gemist is! Zelfs Geert hoorde je niet.
  2. forum rang 5 The Third Way... 13 april 2022 13:18
    quote:

    BultiesBrothers schreef op 13 april 2022 12:54:

    [...]

    Je kan OCI het beste vergelijken met CF als je je baseert op FCF, want FCF zijn alle kosten van dividenden (aan minorities), capex, interest kosten etc van de EBITDA afgehaald.
    www.oci.nl/media/2010/oci-nv-q4-2021-...
    (zie pagina 10 bovenaan).
    Nope, dan is het nog steeds niet vergelijkbaar. Bijvoorbeeld de bottom-line is cash die gedeeld moet worden binnen de bedrijven en zo indirect aandeelhouders...
  3. forum rang 6 'belegger'' 13 april 2022 13:23
    quote:

    BultiesBrothers schreef op 13 april 2022 12:54:

    [...]

    Je kan OCI het beste vergelijken met CF als je je baseert op FCF, want FCF zijn alle kosten van dividenden (aan minorities), capex, interest kosten etc van de EBITDA afgehaald.
    www.oci.nl/media/2010/oci-nv-q4-2021-...
    (zie pagina 10 bovenaan).
    Dat viel mij ook op. We zaten dan ook naar hetzelfde overzichtje te kijken, zie mijn bericht hierboven.

    Dit geeft ook aan dat je altijd moet uitkijken als je cijfers van vergelijkingssites haalt. Voor het gemak begin ik daar overigens wel. Alleen als ik daar aanleiding toe zie, ga ik wel eens gerichter zoeken. Zo zag ik toevallig afgelopen week hoe non-controlling interest doorwerkt in de winstcijfers van OCI, ik weet alleen niet meer wat toen de aanleiding was. De aanleiding is elke keer anders, dat is een kwestie van gevoel waarbij je maar hoopt dat je de belangrijkste punten eruit weet te pikken.
  4. BeeTeeWee 13 april 2022 13:56
    Ik heb, nadat ik de aandelen anderhalf jaar heb aangehouden en de koers al maanden alleen maar een beetje zijwaarts bewoog, alle stukken er vijf weken geleden uitgekieperd tegen EUR 26 en EUR 27... Vanaf die dag is het aandeel EUR 12 hoger genoteerd. Ik kan me de haren wel uit de kop trekken...
  5. forum rang 10 DeZwarteRidder 13 april 2022 14:13
    quote:

    BeeTeeWee schreef op 13 april 2022 13:56:

    Ik heb, nadat ik de aandelen anderhalf jaar heb aangehouden en de koers al maanden alleen maar een beetje zijwaarts bewoog, alle stukken er vijf weken geleden uitgekieperd tegen EUR 26 en EUR 27... Vanaf die dag is het aandeel EUR 12 hoger genoteerd. Ik kan me de haren wel uit de kop trekken...
    Dus je bent nu kaal.....???
  6. forum rang 6 de schaatser 13 april 2022 14:55
    quote:

    BultiesBrothers schreef op 13 april 2022 08:25:

    [...]

    CF is wel een stukkie groter hoor.
    OCI heeft zo'n 11 mt en CF 20 mt
    Wel groter in productie ,maar weinig groter in absolute geldbedragen. En daar beweer ik dus dat OCI dit jaar CF voorbij streeft.
    Vandaar mijn opmerking dat OCI in principe 100 dollar waard is.
    Nog even de kerncijfers ,zoals de GIRO ze weergeeft:
    VERWACHTING RESULTATEN VOOR 2022.
    OMZET CF 6.538 MILJARD DOLLAR.VERSUS OCI 6.30709 MILJARD DOLLAR
    EBITDA CF 3.071 MILJARS DOLLAR .VERSUS OCI 2.4411 MILJARD DOLLAR
    VERWACHTE WINST PER AANDEEL CF 15,76 DOLLAR VERSUS OCI 7,41 DOLLAR
    OMZET PER AANDEEL CF 30,30 DOLLAR VERSUS OCI 29,90 DOLLAR.

    Bulties je kan stellen dat CF met een productie van 9 miljoen ton product hoger weinig meer omzet genereert dan OCI.

    De verdienste liggen wel 2 x zo hoog als bij OCI. Maar dat gat zal naar mijn bescheiden mening significant kleiner worden.

    Tegelijk geeft deze vergelijking ook aan, dat vooral belangrijk is voor de winstcijfers de marges die verschillen per te maken product en de hoeveelheden daarvan die verkocht worden.
  7. forum rang 6 BultiesBrothers 13 april 2022 15:09
    Stuk uit het FD van een vooraanstaande energieexpert uit de VS

    ###

    Al voor de Russische inval in Oekraïne werd er gesproken over een 'supercyclus' op de grondstoffenmarkt. Gaan we inderdaad zo'n langdurige periode van hoge grondstoffenprijzen tegemoet?
    'Er is te weinig geïnvesteerd in grondstoffen, en niet alleen in olie en gas. Mensen lijken al weer vergeten te zijn dat er eind vorig jaar al een energiecrisis was in Europa. En dat had in ieder geval deels te maken met investeringen die niet worden gedaan omdat men ervan uitgaat dat de toekomst er nu al is. Alsof de energietransitie al heeft plaatsgevonden en we geen fossiele brandstoffen meer nodig hebben. In powerpoints verloopt de overgang altijd soepel maar de werkelijkheid is anders. Dat geldt niet alleen voor energie trouwens, maar ook voor andere grondstoffen.'

    'Bij S&P Global doen we nu een studie naar het metaal koper. Mensen hebben geen idee van hoeveel meer koper er nodig zal zijn voor de energietransitie. Het Westen wil Rusland met sancties afsnijden van de wereldeconomie, maar er zijn behalve olie en gas nog veel meer lijntjes. Rusland en Oekraïne zijn samen goed voor 30% van 's werelds graanexporten. Noord-Afrika en het Midden-Oosten zijn daar in hoge mate afhankelijk van. Vergeet niet dat de Arabische lente is begonnen vanwege hoge voedselprijzen. De demonen van de instabiliteit zijn los door de invasie in Oekraïne. Er komt een wereldwijde voedselcrisis aan.'

    We kunnen dus maar beter wennen aan hoge grondstoffenprijzen?
    'We zitten zeker in een tijdperk van hoge prijzen. Maar er spelen heel veel verschillende factoren tegelijkertijd, waardoor de situatie heel complex is. Hoe China de nieuwe corona-uitbraak aanpakt is bijvoorbeeld heel belangrijk. De economische activiteit neemt weer af en dat drukt de olieprijs. Dat kan in ieder geval deels het prijseffect van het wegvallen van Russische olie op de westerse afzetmarkten dempen.'

    Wat betekenen hoge prijzen en de oorlog in Oekraïne voor de energietransitie? Een versnelling?
    'Ik las laatst een rapport van een aantal Duitse economen die zeiden dat het relatief makkelijk is om van gas over te schakelen naar hernieuwbare energie: maak het gas duur, dan gaan mensen vanzelf op zoek naar alternatieven. Nou, voor een econoom is dat makkelijk praten, maar voor een politicus die graag herkozen wil worden niet. Ik denk dat de huidig situatie een soort tweesnijdend zwaard is wat betreft de energietransitie. Aan de ene kant zal het de investeringen in “hernieuwbaar” promoten waardoor die transitie wordt versneld, absoluut. Aan de andere kant zullen landen bezorgder worden over de aanvoer van conventionele energie en zullen ze meer flexibiliteit en veiligheid willen inbouwen in hun systeem.'

    Dan komt kernenergie ook weer in beeld.
    'Inderdaad. Kijk maar naar de draai die de Franse president Emmanuel Macron heeft gemaakt. Die wilde bij zijn aantreden het gebruik van kernenergie afbouwen en heeft nu toestemming gegeven voor het bouwen van zes nieuwe centrales, en daar komen misschien nog acht centrales bij. En ik weet dat er in Duitsland politici zijn die het sluiten van de kerncentrales betreuren.'

    Lees het volledige artikel: fd.nl/economie/1435957/de-oorlog-in-o...
  8. forum rang 6 'belegger'' 13 april 2022 15:56
    @Schaatser, bij DeGiro zie ik onder "analisten visie" (iets) andere bedragen. Aansluitend op de discussie (van vandaag) over het aandeel van derden, moet je wel even opletten of die nog in je berekeningen zitten.

    De ene commodity is de andere niet en je opmerkingen over product mix en marge per product lijken mij terecht. Tel daarbij de inkoop van energie en zo zullen er wel meer verschillen zijn waar je naar kunt kijken. Aan de andere kant is tweemaal zoveel verdienen aan een commodity business wel veel en dit in combinatie met de discussie over belangen van derden, maakt dat ik daar dus eerst nog eens naar zou kijken. Voor je het weet worden er oorzaak gevolg relaties gelegd die er misschien niet zijn (in die mate).

    Het is hier m.i. een mooi inhoudelijk draadje, waar verder wordt gekeken dan de koers en het roepen van hoger of lager.
  9. forum rang 6 BultiesBrothers 13 april 2022 19:53
    Een berichtje van de Russen:

    France afraid of sanctions against Russia
    Kirill Shakin , 13 April 2022, 18:00 2

    The rise in prices for nitrogen fertilizers and their shortage can lead to serious problems in French agriculture, says National Assembly member Pierre Vatin. The cost of fertilizers in the country was affected by the sanctions adopted against Russia.

    France is importing nitrogen fertilizers since domestic production can provide only a third of the required volumes. However, a few months ago, fertilizer prices reached record levels following the increase in natural gas prices. Pierre Vatin believes that this happened due to the sanctions imposed by the European Union against Russia.

    “European producers of nitrogen fertilizers depend on natural gas and therefore have reduced their output,” he said.

    Pierre Vatin noted that French farmers fear a shortage of nitrogen fertilizers in the spring of 2023.

    The consequences of the shortage will be serious for agriculture and may lead to a reduction in the arable area and a drop in yields.
  10. forum rang 6 BultiesBrothers 13 april 2022 19:54
    EuroChem was allowed to partially resume its operations in Belgium
    Kirill Shakin , 12 April 2022, 17:00 20

    The government of Belgium has allowed EuroChem to restart its subsidiary EuroChem Antwerpen. The operations of the enterprise were suspended in March this year after the owner of EuroChem, Andrey Melnichenko, fell under sanctions imposed by the European Union. On March 10, EuroChem announced that Andrey Melnichenko had sold the controlling stake in the company and ceased to be its major beneficiary.

    The management of EuroChem Antwerpen has spent several weeks developing two restart scenarios. The first is to convince the EU authorities that EuroChem has nothing to do with Andrey Melnichenko. The second is to continue operations of EuroChem Antwerpen under external supervision. Which scenario has been chosen is unknown but the work may be resumed.

    However, EuroChem Antwerpen is allowed to produce only single-component fertilizers, while the complex ones are still prohibited. The funds received from their sale will be used to make key payments, such as paying salaries to employees.

    EuroChem will also ask for temporary protection from creditors since the funds of EuroChem Antwerpen are still blocked in accounts in Western banks. And, finally, the date of its restart is still unknown.

    EuroChem acquired the EuroChem Antwerpen plant in 2012 from BASF. It can produce a million tons of nitrogen and 1.2 million tons of NPK fertilizers per year. The fifth part of its output is consumed by Belgian agriculture.

    Source: The Tijd
7.660 Posts
Pagina: «« 1 ... 156 157 158 159 160 ... 383 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

OCI sluist minstens €3 miljard richting aandeelhouder

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links