Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

China: troubles in paradise...?

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 30 januari 2022 08:32
    Zo bouwde China zichzelf richting de afgrond
    Anouk Eigenraam 06:00

    Door de jarenlange nadruk op economische groei lijdt China aan bouwwoede en een verslaving aan goedkoop krediet. De schuldenberg is groter dan ooit, en twee jaar corona doet daar een schepje bovenop. Een dreigend failliet van projectontwikkelaar Evergrande maakt de mondiale beurzen al maanden nerveus. Maar de vastgoedcrisis is een symptoom van een veel groter probleem, dat de economie bedreigt.

    In het kort

    China heeft in minder dan twee decennia een kolossale schuld opgebouwd, die deels verborgen is.

    Met name bij provincies en steden is de schuld fiks opgelopen door investeringen in vastgoed- en infrastructuurprojecten.

    Daardoor is een bubbel ontstaan in de vastgoedsector en de huizenmarkt, die maar moeilijk omkeerbaar is.

    De Jinshuibaai in Dapeng ligt er verlaten bij. Nog geen handvol toeristen ploegt door het zand van het verder lege strand. Het hoogseizoen is ook pas in het voorjaar. In de koude januarimaand gaan de meeste toeristen naar het zuidelijker gelegen eiland Hainan, waar het net even warmer is.

    Als het aan Dapeng ligt, komt daar snel verandering in. Het rotsachtige schiereiland bij de miljoenenhightechstad Shenzhen moet over drie jaar een topattractie zijn. Al twee jaar wordt gewerkt aan natuur- en themaparken, een snelweg en een metrolijn, die het afgelegen district met de rest van Shenzhen moet verbinden. Wie in Dapeng rondrijdt, stuit overal op afgesloten wegen door werk in uitvoering.

    De bedrijvigheid op het schiereiland in de provincie Guangdong staat in schril contrast met de vrijwel gelijktijdige ontruiming van het hoofdkantoor van Evergrande, ruim 90 kilometer verderop. De in financiële nood geraakte vastgoedontwikkelaar verkast van Shenzhen naar Guangzhou om geld te besparen. En toch zijn beide — de opbouw van Dapeng en de afbraak van Evergrande — twee voorbeelden van hetzelfde fenomeen. China's bouwverslaving als motor van economische groei, die ondertussen een immense schuld veroorzaakt.

    Hoe is dat zo gekomen? Een uitleg in vier punten:

    Lees het volledige artikel: fd.nl/economie/1427802/zo-bouwde-chin...
  2. forum rang 10 DeZwarteRidder 30 januari 2022 09:34
    4. Mikado

    China is inmiddels berucht om zijn lege suburbs, onvoltooide spooksteden en uitgestorven bedrijfsparken. Elke provinciale hoofdstad heeft de afgelopen tien jaar wel een nieuw district met wolkenkrabbers toegevoegd aan zijn grondgebied. China's schuld bedraagt volgens de officiële cijfers over 2020 zo'n $3342 mrd. En dan is er de verborgen schuld, de schattingen daarover lopen uiteen omdat exacte en actuele cijfers over verborgen schulden niet makkelijk te krijgen zijn of soms vervalst zijn. Doorgaans wordt geschat dat die rond $7000 mrd ligt, 45% van het bbp. Uit onderzoek van de Renmin Universiteit blijkt dat rentebetalingen van de meeste provinciale vehikels in tien jaar exponentieel zijn toegenomen en vaak tweederde van hun bbp bedragen.

    Als in een spelletje mikado probeert de Chinese regering al jaren voorzichtig stokjes uit de schuldenberg te trekken zonder dat de hele boel in elkaar stort. De centrale regering twijfelt al tijden over een belasting op huizenbezit, iets dat zeer gevoelig ligt. De zuidelijke stad Xiamen kondigde afgelopen week als eerste aan een dergelijke belasting in te voeren om speculatie op de huizenmarkt tegen te gaan. Maar trok dit een dag later om onduidelijke redenen weer in.

    Een andere maatregel is het schuldenbeleid voor de vastgoedsector, die projectontwikkelaars als Evergrande in acute problemen bracht. Het lijkt er dit keer echt op dat Peking een voorbeeld wil stellen door geen overheidssteun te verlenen en de provincies zelf te laten opdraaien voor de problemen.
    Volgt nu de afrekening?

    Ondertussen heeft de corona-epidemie alleen maar meer schuld toegevoegd; bedrijven, nationale en lokale overheden leenden de afgelopen twee jaar miljarden uit aan nieuwe kredieten. Na een recordgroei van de economie vorig jaar vertoont China nu al twee kwartalen groeivertraging, onder meer door het restrictieve zero-covidbeleid, de aanpak van de techsector, energietekorten en de vastgoedcrisis. Met de aanstaande Olympische Spelen en in het najaar het Partijcongres waar president Xi Jinping waarschijnlijk zijn derde termijn ingaat, kan het land zich geen crisis veroorloven.

    ‘Overheden zullen op enig moment hun verlies moeten nemen. Je kunt de problemen niet eeuwig voor je uit blijven schuiven. Maar het zal zeker niet dit jaar zijn’

    Lees het volledige artikel: fd.nl/economie/1427802/zo-bouwde-chin...
  3. grz085 30 januari 2022 13:38
    tussen 2011 en 2013 liggen bij provincies op dat moment bouwplannen die 3,4 miljard mensen onderdak kunnen geven, ruim twee keer het aantal inwoners dat China telt.""

    Het is toch bekend dat er veel suburbs helemaal leeg zelfs compleet nieuwe steden zijn spooksteden. Door de tijd heen zal zich dat wel oplossen als de Centrale Overheid de schulden gaat opkopen.

    In Europa en VS gebeurt toch precies hetzelfde.
  4. forum rang 10 DeZwarteRidder 31 januari 2022 08:54
    Krimp Chinese industrie - Caixin
    30-01-2022 11:30 - Officiele index toont nog net groei.

    (ABM FN-Dow Jones) De economische activiteit in de Chinese industrie is in januari afgenomen, als gevolg van het opgelaaide coronavirus en de daardoor ingestelde lockdownmaatregelen. Dit bleek zondag uit de inkoopmanagersindex van Caixin en Markit.

    De inkoopmanagersindex voor de industrie daalde van 50,9 in december tot 49,1 in januari. Dit is het laagste niveau in bijna 2 jaar.

    Zondag verscheen ook de officiële inkoopmanagersindex van de Chinese overheid. Die toonde in januari nog net groei voor de industrie, met een index van 50,1. In december noteerde de index op 50,3.

    De dienstensector in China groeide in januari ook minder hard, meldde de overheid. Deze subindex daalde van 52,7 in december tot 51,1.

    Een indexcijfer van meer dan 50 geeft aan dat er sprake is van groei, terwijl een indexcijfer van minder dan 50 wijst op krimp.

    Door: ABM Financial News.
  5. forum rang 10 DeZwarteRidder 9 februari 2022 14:06
    Medicijnenwaakhond FDA bezorgd over in China ontwikkelde geneesmiddelen
    Van onze redacteur 13:54

    De Amerikaanse geneesmiddelentoezichthouder FDA is sceptisch over medicijnen die vrijwel geheel in China zijn ontwikkeld. De waakhond twijfelt over de kwaliteit van onderzoeken en of Chinese resultaten ook van toepassing zijn op Amerikaanse patiënten.

    Dat schrijft The Wall Street Journal. De scepsis bij de FDA kan duur uitpakken voor farmaciebedrijven. Zo werken het Amerikaanse Eli Lilly en het Zwitserse Novartis aan het op de Amerikaanse markt brengen van Chinese medicijnen. Dat moet een miljardenomzet opleveren.
    Veel fouten

    Maar als de FDA Chinese onderzoeken onvoldoende vindt, loopt de introductie vertraging op en moeten de farmaciebedrijven eerst investeren in nieuwe, kostbare onderzoeken, ditmaal in de Verenigde Staten.

    Zorgen over de kwaliteit van de onderzoeken zijn er al langer. Bij een analyse in 2016 stelden Chinese toezichthouders vast dat bij 80% van de aanvragen voor toelating van een medicijn fouten in de data zaten: gegevens ontbraken, klopten niet of waren zelfs verzonnen.

    Lees het volledige artikel: fd.nl/economie/1429671/medicijnenwaak...
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 887,44 +0,99%
EUR/USD 1,0762 +0,34%
FTSE 100 8.213,49 +0,51%
Germany40^ 18.017,10 +0,67%
Gold spot 2.301,75 0,00%
NY-Nasdaq Composite 16.156,33 +1,99%

Stijgers

Umicore
+6,53%
IBA
+4,89%
SYENSQO
+4,27%
Proximus
+3,65%
Barco
+3,53%

Dalers

bpost
-5,07%
Aperam
-4,56%
Ontex
-2,47%
Kinepolis
-2,08%
Galapagos
-1,32%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links