Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Corné van Zeijl - Schatkist- of oud papier

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. Bangizwe 3 maart 2005 22:48
    Dat de grote vraag vanuit azië voor een deel verantwoordelijk is voor de aanhoudende lage rente lijkt me wel juist. Maar ik vermoed dat er wel meer aan de hand is .

    Als ik me grofweg een beeld probeer te vormen van de globale vraag naar en het aanbod van obligaties, dan kom ik tot de vaststelling dat de Amerikaanse regering de enige massale aanbieder is, en dat dit aanbod door slechts een beperkt gedeelte van de wereld wordt opgeslokt.(Azië)

    Aangezien globaal genomen het gros van de bedrijven een vrij gezonde balans hebben zullen zij zeker niet overgaan tot het massaal uitgeven van obligaties, wat het aanbod beperkt. Als je daar nog aan toe voegt dat het aanbod vanuit de oude ,nieuwe en toekomstige Europese landen ook beperkt is omdat zij allemaal hun schulden moeten afbouwen om in regel te zijn met de Europese regels. Wat dus weer voor een beperking van het aanbod zorgt. Ik kom dus tot het besluit dat de aanbodzijde eerder beperkt is.

    Als ik daarentegen de vraagzijde bekijk kom ik tot juist de tegenovergestelde vaststelling. Doordat de meeste instellingen die actief zijn in de financiële wereld (alle soorten verzekeraars, pensioenfondsen, banken .....)in de jaren 2000, 2001, 2002 grote verliezen hebben geleden op hun beleggingsportefuille,op hun voorzieningen
    .....enz nu al dan niet verplicht door de politiek hun gewicht van obligaties (wat volgens mij het domste is wat ze maar kunnen doen,maar natuurlijk wel goed om de politiek en de media te sussen)sterk aan het optrekken zijn. Aangezien deze instellingen wereldwijd actief zijn een allemaal met hetzelfde probleem geconfronteerd zijn geweest, kan je dus wel stellen dat de laatste jaren de vraag vanuit de financiële wereld zelf enorm is geweest.En aangezien dat de pariculieren in de westerse wereld en dan vooral de grijze plaag die op ons komt afgestormt het vooral gemunt hebben op risico(??????) vrije beleggingen de vraag wel
    relatief sterk zal blijven.(tenzij de institutionele en de politiekers terug bij hun verstand komen)

    Dus volgens mij is het gewoon een kwestie van sterke vraag en een eerder zwak aanbod. Want zeg nu zelf , waarom zou je je schulden duur verkopen als iedereen ze voor een prikkie aanvaard.

    Is er misschien iemand die weet waar ik concrete cijfers over de totale obligatie handel kan vinden.(zowel vraag als aanbod)

2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 882,63 +1,42%
EUR/USD 1,0693 0,00%
FTSE 100 8.139,83 +0,75%
Germany40^ 18.177,90 +1,45%
Gold spot 2.337,95 0,00%
NY-Nasdaq Composite 15.927,90 +2,03%

Stijgers

Xior
+6,16%
bpost
+3,47%
Proximus
+3,38%
Ontex
+3,16%
DEME G...
+2,19%

Dalers

KBC Groep
-0,83%
Melexis
-0,80%
IBA
-0,77%
UCB
-0,44%
Barco
-0,15%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links