Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Solar power...

6.121 Posts
Pagina: «« 1 ... 189 190 191 192 193 ... 307 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 13 november 2019 19:53
    Studio Solarix voorziet Pharos van zonnegevel, PHYSEE levert zonneramen

    Cairn Real Estate heeft in Hoofddorp het startschot gegeven voor de renovatie van het 25.000 vierkante meter grote Pharos-gebouw naast het NS-station. Studio Solarix levert een zonnegevel en PHYSEE zonneramen.

    In opdracht van eigenaar Cairn Real Estate werkt COARE Realisatie als hoofdaannemer aan de klus die naar verwachting eind juni 2020 gereed is. In samenspraak met Stichting De Nieuwe Draai formuleerde Cairn Real Estate 4 ambities op basis waarvan het project wordt gerealiseerd: total energy, maximum health, zero waste en vibrant community.

    Zonnegevel en zonneramen
    Er zijn 30 bedrijven geselecteerd die bijdragen aan de vernieuwing van Pharos. Dat gebeurt op basis van meerdere innovaties die in het gebouw worden toegepast. Een van de innovaties betreft de buitengevel die opnieuw wordt opgebouwd. Dat gebeurt met gebruikmaking van het door Studio Solarix ontwikkeld gevelpaneel dat zonne-energie oplevert en letterlijk zijn licht over de omgeving laat schijnen.

    Verder krijgt Pharos energiezuinige ramen, voorzien van SmartSkin-techniek van PHYSEE. Deze zogenoemde Power Windows zijn van strips voorzien en wekken energie op om de elektrische zonwering te bedienen en telefoons op te laden. Dat scheelt niet alleen in het stroomverbruik, maar zorgt er ook voor dat binnen niet overal nieuwe stroompunten hoeven te worden aangelegd.

    Groendak
    Op het laagbouwdeel van Pharos wordt een nieuw aan te brengen isolatielaag door Koninklijke Ginkel Groep uitgevoerd als groen dak. Met als voordeel niet alleen een betere isolatie, maar ook een betere berging van hemelwater in de verder nogal versteende kantooromgeving. Op het groene dak plaatst men ten behoeve van de biodiversiteit bijenkasten. Ook wordt bekeken of er een groentekas kan worden gerealiseerd.

    Het groen- en keukenafval uit het door interieurarchitect Sheryl Leysner ontworpen organic restaurant Cape Karpa wordt dagelijks gescheiden. Een composteermachine van Ecocreation verwerkt het tot compost. Dat gebeurt binnen 48 uur. De compost is beschikbaar voor onder meer boeren in de buurt die weer leveranciers van het restaurant zijn.

    Door Edwin van Gastel

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  2. forum rang 10 voda 13 november 2019 19:54
    Sunrock levert 5 zonnedaken voor GEVA op

    Sunrock levert in de komende weken 5 zonnedaken voor vastgoedbedrijf GEVA. De geplaatste zonnepanelen hebben met nog eens 4 daken die in ontwikkeling zijn in totaal een vermogen van 5 megawattpiek.

    GEVA wist in de najaarsronde 2016 van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) 7 beschikkingen voor een vermogen van 2,4 megawattpiek te verkrijgen. In de najaarsronde van 2018 werden daar nog eens 4 beschikkingen voor een vermogen van 6,1 megawattpiek aan toegevoegd.

    Sunrock stelde afgelopen zomer eind 2019 tot de top 3 van grootste huurders van logistiek vastgoed in Nederland te behoren. Het bedrijf tekende daartoe een huurovereenkomst voor 900.00 vierkante meter dak om zonnepanelen te plaatsen, waaronder met GEVA.

    De 9 projecten die voor GEVA nu opgeleverd worden, wekken genoeg zonnestroom op om 1.320 huishoudens van zonnestroom te voorzien.

    Door Els Stultiens

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  3. forum rang 10 voda 13 november 2019 19:55
    IX Zon krijgt omgevingsvergunning voor zonnepark in Haarlo

    IX Zon heeft van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berkelland een omgevingsvergunning gekregen voor een zonnepark aan de Batendijk in Haarlo. Het park telt 9,3 megawattpiek aan zonnepanelen.

    IX Zon is bij het aanvraagproces ondersteund door adviesbureau Bosch & van Rijn. Het zonnepark wordt gerealiseerd op een gebied van 8,6 hectare en kan jaarlijks zo’n 2.300 huishoudens van elektriciteit voorzien.

    Landschappelijke inpassing
    Het betreffende perceel is gelegen binnen een zone waar grootschalige zonneparken zijn toegestaan op grond van beleid van provincie Gelderland. Het wordt van nature deels afgeschermd door begroeiing en hoogteverschillen en die omstandigheid biedt mogelijkheid tot zorgvuldige landschappelijke inpassing. Bestaande bomenrijen ontnemen vanaf de Batendijk grotendeels het zicht op de zonnepanelen. De zichtlijnen langs de zuidoostkant kunnen met toevoeging van begroeiing, in het zuiden gecombineerd met een grondwal, verder beperkt worden.

    De landschappelijke inpassing van het zonnepark is op 3 principes gericht. De eerste 2 zijn landschappelijke uitgangspunten. Ten eerste wordt het zonnepark ingepast in de bestaande verkavelingsstructuur, waardoor deze niet wordt gewijzigd. Ten tweede wordt getracht de openheid aan de zijde van de Leerinkbeek zoveel mogelijk te behouden, maar wel het zicht op de panelen wat te onttrekken aan de omgeving. Dit betekent concreet dat hier wel beplanting wordt toegepast in combinatie met een grondwal als inpassing, maar dat deze laag zal blijven. Het geheel blijft beperkt tot de maximale bouwhoogte van de panelen van 2 meter. Het derde principe heeft een meer ecologische grondslag en heeft als doel de biodiversiteit te verbeteren. Hiervoor wordt aan het landschap beplanting toegevoegd die zorgt voor ecologische verbindingen en/of voedsel voor verschillende soorten insecten en vogels.

    Door Edwin van Gastel

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  4. forum rang 10 voda 13 november 2019 19:55
    KiesZon plaatst 48.000 zonnepanelen bij Montea

    Montea heeft KiesZon de opdracht gegeven om 48.000 zonnepanelen te plaatsen op een 7-tal locaties, verspreid door Nederland. De eerste 5.000 zonnepanelen zijn al geplaatst op het dak van een gebouw in Eindhoven.

    Medio april 2020 verwachten Montea en KiesZon het gehele project op te leveren. De jaarlijkse CO2-reductie van het project bedraagt bijna 9.000 ton. Montea wist in de najaarsronde van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) voor ten minste 4 projecten subsidie te verkrijgen.

    Verduurzamingsoperatie
    Montea is bezig met een grootscheepse verduurzamingsoperatie van zijn vastgoedportefeuille. Een groot aantal logistieke magazijnen in België is al voorzien van zonnepanelen: circa 136.000 vierkante meter, goed voor een zonnestroomproductie van 4,5 miljoen kilowattuur per jaar.

    In 2019 en 2020 worden daar samen met KiesZon nog eens 7 projecten in Nederland aan toegevoegd. Hylcke Okkinga, directeur Montea Nederland: ‘Een duurzame vastgoedportefeuille is een speerpunt voor ons en investeren in zonnepanelen is hierbij een essentieel onderdeel. Voor 2019 ambieerden we een verviervoudiging van de oppervlakte aan zonnepanelen in onze globale portefeuille. Met de 350.000 vierkante meter extra geplaatste zonnepanelen produceren we energie voor meer dan 10.000 gezinnen. KiesZon is voor ons de ideale partij om onze ambities in Nederland waar te maken.’

    Door Els Stultiens

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  5. forum rang 10 voda 13 november 2019 20:12
    Project in beeld (30) | Zonnepanelen voor kweker van witlof en nieuwe Vomar-supermarkt

    In de rubriek ‘Project in beeld’ publiceert Solar Magazine wekelijks een – niet uitputtend – overzicht van opgeleverde zonne-energieprojecten met een omvang van 500 tot 2.000 zonnepanelen.

    In Ter Aar (red. gemeente Nieuwkoop) is een nieuw filiaal van Vomar Voordeelmarkt geopend. Het is een gasloze supermarkt die wordt verwarmd met de restwarmte van energiezuinige koelinstallaties. Het door vastgoedontwikkelaar, belegger en zusterbedrijf Hoorne Vastgoed ontwikkelde pand kent op het dak 1.300 zonnepanelen. Met de opbrengst daarvan wordt 75 procent van het elektriciteitsverbruik gedekt. Bij de realisatie van de Vomar Voordeelmarkt is een breed scala aan technieken gehanteerd. Behalve de zonnepanelen op het dak betreft het onder meer led-verlichting, waterbesparende kranen en toiletten, witte dakbedekking die zomers warmte reflecteert, en het scheiden en reduceren van afval. Begin 2018 werd bekend dat 14 supermarkten van Vomar en 7 dier- en tuinspeciaalzaken van Ranzijn zonnepanelen krijgen. De uitvoering gebeurt onder verantwoordelijkheid van Hoorne Vastgoed.

    HTC parking & security heeft 1.140 zonnepanelen in gebruik genomen. Het pv-systeem op het dak van de fabriek in Waddinxveen is door Zonnestroom Nederland geïnstalleerd. ‘Door deze investering worden onze Xentry Speedgates geproduceerd met groene stroom en werken wij aan een duurzamere wereld’, aldus HTC parking & security.

    Onder het toeziend oog van ouders en leerlingen van basisschool De Bogerd is de inschrijving voor het nieuwe zonnedakproject van Coöperatie Bommelerwaar gestart. Op het dak van de basisschool komen zo’n 1.200 zonnepanelen te liggen. Met de energieopbrengst kunnen ongeveer 100 huishoudens én de school van stroom worden voorzien. Het project ging feestelijk van start, waarbij de kinderen symbolisch een zonnepaneel onthulden. Alle leerlingen ontvingen een zakje bloembollen waarmee de kracht van de zonne-energie wordt gesymboliseerd. Het is het derde zonnedakproject van Coöperatie Bommelerwaar.

    Insaver (red. onderdeel van de EDF Luminus Groep) heeft bij Roba Metals in Genk 1.520 zonnepanelen geplaatst. De zonnepanelen van Trina Solar kennen een vermogen van 315 wattpiek per stuk. Het pv-systeem van 478,8 kilowattpiek produceert jaarlijks ruim 450.000 kilowattuur zonnestroom.

    Europly Woodproducts laat momenteel 1.078 zonnepanelen op zijn bedrijfsdaken plaatsen. Daarmee wordt straks jaarlijks 365.000 kilowattuur zonnestroom opgewekt, goed voor 10 procent van de elektrische energiebehoefte van het bedrijf. ‘Ons streven is om alle daken – 28.000 vierkante meter – vol te leggen, zodat we grotendeels selfsupporting zijn’, aldus het bedrijf.

    Met dank aan installatiebedrijf Op het Veld uit Belfeld heeft CMS Energiesystemen 1.020 zonnepanelen mogen installeren bij Kempen Transport in Venlo. Kempen Transport is gespecialiseerd in het geconditioneerd vervoeren van groente en fruit door heel Nederland, België, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Italië. Slechts de helft van het dak was geschikt voor zonnepanelen. De andere helft was constructief gezien niet geschikt. Naast het installeren van zonnepanelen heeft CMS ook 5 Sungrow-omvormers geplaatst. Het systeem wordt bewaakt door de Solar-Log 2000.

    Zonnegilde is bij Witlofkwekerij Bruins IJssellof gestart met het plaatsen van zonnepanelen. Het bedrijf plaatst 1.442 pv-modules die jaarlijks 408.807 kilowattuur zonnestroom gaan produceren. De vermeden uitstoot is 140 ton per jaar.

    Door Edwin van Gastel, Marco de Jonge Baas, Els Stultiens

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  6. forum rang 10 voda 13 november 2019 20:20
    Enovos Green Power opent nieuw zonnepark met ruim 9.000 zonnepanelen

    In Dedemsvaart heeft Enovos Green Power Nederland een nieuw zonnepark geopend. Er zijn 9.384 zonnepanelen geplaatst op een terrein van 3 hectare.

    Samen beschikken deze zonnepanelen over een vermogen van 2,6 megawattpiek. Dit resulteert in een jaarlijkse zonnestroomproductie van 2.260 megawattuur.

    Het zonnepark NPG Solar Dedemsvaart is operationeel sinds begin november 2019. Sinds 1 mei opereert NPG Solar onder de naam Enovos Green Power. Onder deze naam heeft men het doel om de komende 5 jaar circa 200 megawattpiek pv-systemen te realiseren in Nederland.

    Door Els Stultiens

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  7. forum rang 10 voda 14 november 2019 20:01
    Vivint Solar Announces Launch of Solar + Storage PPA in California

    Leading full-service residential solar provider in the United States Vivint Solar wants homeowners to have the power to choose the kind of experience they get from their energy provider, and is now launching a new power purchase agreement option that includes one simple rate for both solar and battery storage in California. Vivint Solar offers multiple options for homeowners to benefit from solar energy, including loans which facilitate direct ownership of solar systems, and PPAs or leases which allow homeowners to benefit from solar without owning it themselves. PPAs are contracts in which a solar company, like Vivint Solar, arranges for the design, permitting, financing, and installation of a solar energy system, and in exchange, the homeowner agrees to purchase the solar energy the system produces. This option allows homeowners to benefit from powering their home with solar energy, with the convenience of having Vivint Solar finance the system, own it, operate, and maintain it on behalf of the homeowner. In California, when homeowners choose the PPA option, they can now include a battery along with their solar panels.

    A solar battery stores a homeowner's excess solar energy for times when it's needed most and can detect a blackout within seconds to restore a homeowner's power to critical loads. These features can be very economically beneficial and convenient, especially during times when homeowners are experiencing power outages, like those recently experienced in parts of California, or during peak demand hours when utility rates are highest.

    Mr David Bywater, CEO of Vivint Solar said that "As we look to offer more viable options, we see a clear need, especially in markets like California, to provide a number of solutions for solar energy and storage. This includes the new option of a PPA that features solar + storage. Residential solar paired with a battery will help keep the lights on and provide power when homeowners need it the most."

    Source : Strategic Research Institute
  8. forum rang 10 voda 14 november 2019 20:03
    TATA Power to Develop 50 MW at Dholera Solar Park in Gujarat

    India’s largest integrated power company, announced that Tata Power Renewable Energy Limited the Company’s wholly owned subsidiary, has received a Letter of Award from Gujarat Urja Vikas Nigam Limited on 07th Nov 2019 to develop a 50 MW solar project in Dholera Solar Park of Gujarat. This LOA is in addition to the 250 MW Solar Project being set up by the Company at Dholera Solar Park. The energy will be supplied to GUVNL under a Power Purchase Agreements (PPA), valid for a period of 25 years from scheduled commercial operation date. The Company has won this capacity in a bid announced by GUVNL in June 2019. The project has to be commissioned within 15 months from the date of execution of the PPA.

    The Plant is expected to generate 118 MUs of energy per year and will annually offset approximately 118 Million Kg of CO2.

    Source : Strategic Research Institute
  9. forum rang 10 voda 14 november 2019 20:06
    Solinator Garden completed by Solaris Energy and Namaste Solar

    Two Colorado based solar firms Solaris Energy and Namasté Solar have completed The Solinator Garden, a 1 MW solar array at Kyle Ave in Fort Collins. The system involved over 100 Colorado-based people, including staff at Namasté Solar, Solaris Energy, and the Fort Collins Utilities as part of their Solar Power Purchase Program. The Solinator Garden is named to highlight the project’s use of land underneath and around the solar panels to provide a healthy habitat for local pollinator species. Climate change has already had a negative impact on insect and bird populations in Colorado. Land around solar arrays can be used for productive purposes in addition to creating clean, renewable energy.

    Mr Jason Sharpe, chief executive officer, and coowner at Namasté Solar said that “When cities like Fort Collins partner with local businesses like Namasté Solar and Solaris Energy, it magnifies the impact on the local economy, and it creates well-paying green jobs within the community.

    Source : Strategic Research Institute
  10. forum rang 10 voda 14 november 2019 20:07
    Latin America and Caribbean to Install Massive Solar Power by 2050

    A new report by the International Renewable Energy Agency shows that Latin America and the Caribbean could grow their installed solar capacity by a factor of 40 by 2050. Annual investments exceeding seven billion would see the region's solar PV capacity rise from 7 GW to more than 280 GW by mid-century. While solar energy remains the highest in Asia, North America and Europe, market growth is set to shift to other regions in the world. By that time, solar PV would represent the second-largest power source behind wind, generating a quarter of the world’s power. In total, global solar power capacity would rise from 480 GW in 2018 to over 8000 GW by 2050, growing by nearly 9 per cent every year.

    IRENA’s Director-General Francesco La Camera said that “Solar PV and other renewables sources represent the most effective and ready solution for addressing growing energy demand and limiting carbon emission at the same time. Renewables are practical, affordable and climate-safe. They are key to sustainable development, enabling energy access, spurring economic growth, creating employment and improving health. Particularly solar energy is set to become one of the most prominent power sources in 2050. Projected growth rates in markets like Latin America showcase that we can extend the energy transition to all countries. It’s possible.”

    If accompanied by sound policies, the transformation driven by renewables such as solar can bring substantial socioeconomic benefits, IRENA’s new report finds. The global solar industry has the potential to employ over 18 million people by 2050, four times more than the 4.4 million jobs today.

    Source : Strategic Research Institute
  11. forum rang 10 voda 14 november 2019 20:14
    Canadian Solar Won 190 MW Solar Power Projects in Brazilian Auction

    Canadian Solar Inc announced that it has been awarded two solar photovoltaic projects totalling 190.5 MWp in the 7th Brazilian Federal Auction held in October 2019. Canadian Solar will develop and build the 152.4 MWp Gameleira project in the State of Ceará and the 38.1 MWp Luiz Gonzaga Project located in the State of Pernambuco. The construction is expected to start in Q3 2021 and Q1 2022 respectively, and the projects will both reach commercial operation before January 2023, two years earlier than the date required by the government.

    Once in operation, the two solar power plants will generate approximately 433 GWh of electricity annually. 30% of the electricity generated by the plants will be purchased by a pool of distribution companies under two 20-year power purchase agreements, with an average contracted price of 84.38 BRL/MWh, or approximately USD 22.32/MWh. The rest of the electricity will be purchased under long-term private PPAs which are under negotiation.

    Source : Strategic Research Institute
  12. forum rang 10 voda 15 november 2019 12:38
    Ørsted to Build Landmark Solar & Storage Project

    Ørsted announced that following final investment decision from its Board of Directors it has commenced construction on the company's first utility-scale solar plus battery storage project, the 460 mw Permian Energy Center. The facility is located in Andrews County, Texas, and will come online in mid-2021. Upon completion of the Permian Energy Center, Ørsted will become the first energy company to operate the full spectrum of onshore and offshore wind, solar PV and storage solutions in the US market.

    The Permian Energy Center will comprise 420MWac of solar PV and 40MWac of battery storage located on a 3,600-acre site alongside existing oil and gas installations and will supply growing West Texas demand for electricity. In a region synonymous with traditional energy production, the project underscores the increasing cost competitiveness of renewable energy.

    Source : Strategic Research Institute
  13. forum rang 10 voda 19 november 2019 13:02
    Makkelijker zonnepanelen voor kleine bedrijven

    Kleinere ondernemers kunnen vanaf volgend jaar makkelijker subsidie aanvragen voor energiebesparende investeringen, zoals zonnepanelen voor op hun winkel of bedrijfspand. De regeringscoalitie trekt daar 100 miljoen euro voor uit.

    Hans van Soest 19-11-19, 07:00 Laatste update: 07:33

    Nu vissen ondernemers in het midden- en kleinbedrijf vaak achter het net wanneer ze subsidie aanvragen. Dat komt omdat ze te veel energie verbruiken om in aanmerking te komen voor regelingen die bedoeld zijn voor particulieren en te weinig om in aanmerking te komen voor regelingen die bedoeld zijn voor het bedrijfsleven. ,,Ze zijn te klein voor het tafellaken en te groot voor het servet’’, zegt CDA-Kamerlid en initiatiefnemer Agnes Mulder.

    Lees ook
    Biomassacentrales onder vuur, toch komen er nog veel bij: ‘Stop ermee, het is ellende’

    Deze week dienen de vier regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie een wijzigingsvoorstel in bij de behandeling van de begroting Economische Zaken voor komend jaar. Met de 100 miljoen euro die vrij wordt gemaakt, moet een subsidieregeling worden opgetuigd waarvan vooral kleine ondernemers kunnen profiteren, is hun bedoeling.

    Rompslomp
    Kleine onderne­mers hebben vaak niet het geld voor groene investerin­gen

    Mark Harbers, Kamerlid VVD
    Sinds dit jaar moeten alle ondernemers verplicht rapporteren welke energiebesparende maatregelen ze nemen. In totaal gaat het om 50.000 bedrijven. Daarnaast is er voor hen de wettelijke plicht om groene investeringen te doen die binnen vijf jaar zijn terug te verdienen. Volgens VVD’er Mark Harbers vallen we ondernemers lastig met ‘veel bureaucratische rompslomp’’. ,,Terwijl ze lang niet altijd het geld hebben om zulke investeringen te doen. Met dit geld worden ze geholpen.’’

    Volgens Mulder moet er meer gebeuren om te voldoen aan alle klimaatafspraken. ,,Nederland loopt achter bij de opwekking van duurzame energie door bijvoorbeeld zonnepanelen. Dan is het zonde dat veel daken van ondernemers niet gebruikt kunnen worden. Te meer omdat deze ondernemers wel belasting betalen waar allerlei stimuleringsregelingen mee worden gefinancierd, maar ze er lastig gebruik van kunnen maken.’’

    Hoe de regeling er uit komt te zien, is nog onduidelijk. Dat moet het kabinet verder uitwerken. Wel willen de regeringspartijen dat ondernemers er al vanaf volgend jaar gebruik van kunnen maken. De 100 miljoen komt uit een reserve op de begroting die is bedoeld voor duurzame energie. ,,Zo kan ook de bakker of de fietsenwinkel zijn energierekening omlaag brengen’, zegt D66-Kamerlid Matthijs Sienot.

    www.ad.nl/politiek/makkelijker-zonnep...
  14. forum rang 10 voda 19 november 2019 17:24
    Eni and Angola Ink Pact for 50MW Solar Power Plant in Namibe

    Eni and the Government of Angola have signed the Concession Agreement for a 50 MW photovoltaic plant in the province of Namibe. The plant will be connected to the transmission grid in the south of the country and will be built by Solenova, a joint venture between Eni and Sonangol dedicated to the development of renewable energy projects.

    The implementation of the first phase of the 25 MW project will allow a reduction in diesel consumption estimated at around 13,500 cubic meters per year, reducing electricity production costs and greenhouse gas emissions by around 20,000 tonne CO2eq per year.

    Source : Strategic Research Institute
  15. forum rang 10 voda 19 november 2019 19:04
    Mogelijk 100 miljoen euro extra ISDE-subsidie om zonnepanelen bij mkb te stimuleren

    De Tweede Kamer behandelt vandaag een amendement van CDA-Kamerlid Agnes Mulder om het budget van de ISDE-subsidie met 100 miljoen euro te verruimen om naast zonnewarmte ook zonnepanelen bij het mkb te subsidiëren.

    Mulder heeft het amendement samen met Matthijs Sienot (D66), Mark Harbers (VVD) en Carla Dik-Faber (ChristenUnie) ingediend. Het amendement wordt behandeld bij vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor het kalenderjaar 2020. Daarbij wordt ook het amendement van SP-Kamerlid Sandra Beckerman behandeld om 700 miljoen euro subsidie voor biomassa aan te wenden voor de realisatie van collectieve zonnepanelen.

    Investeringssubsidie
    Het amendement moet zorgt voor de 100 miljoen euro extra budget voor de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) in de jaren 2020-2022. Daarbij moet komend kalender 40 miljoen euro extra worden vrijgemaakt en in 2021 en 2022 30 miljoen euro per jaar. Het doel van het amendement is om in 2020 en de jaren daarna een extra inspanning mogelijk te maken om het doel van 14 procent duurzame energie te bereiken. De extra middelen worden volgens de initiatiefnemer van het amendement via de ISDE of een soortgelijke regeling, ingezet voor een investeringssubsidie voor investeringen in duurzame energie door in het bijzonder het midden- en kleinbedrijf.

    2 type projecten
    Met deze middelen kan volgens de initiatiefnemers specifiek een extra stimulans worden gegeven aan de opwekking van hernieuwbare elektriciteit door het mkb. ‘Er zijn op dit moment namelijk 2 type projecten gericht op zon-pv op daken en kleine houten windmolens binnen het mkb waarvan het potentieel nog beter benut kan worden’, schrijven de Kamerleden in hun amendement. ‘Projecten met een grootverbruikersaansluiting (>3*80 Ampère) die kleiner zijn dan 15 kilowattpiek, hiervoor moet onderzocht worden of de ondergrens in de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) omlaag kan naar 10 kilowattpiek. En projecten op een kleinverbruikersaansluiting (max. 3*80 Ampère) die groter zijn dan circa 15 kilowattpiek (op een kleinverbruikersaansluiting kan ongeveer een maximum van 50 kilowattpiek aan zonnepanelen worden aangesloten).’

    ISDE-regeling
    Voor de tweede groep van projecten moet volgens de Kamerleden onderzocht worden of het mogelijk is om dit type projecten via de ISDE-regeling of een soortgelijke regeling te stimuleren. ‘Hierdoor wordt het interessanter om meer zonnepanelen aan te sluiten op een kleinverbruikersaansluiting zodat waar mogelijk daken beter benut worden’, aldus het amendement. ‘Bij het vaststellen van het subsidiebedrag zou rekening gehouden moeten worden met de subsidiëring via de salderingsregeling om oversubsidiëring te voorkomen.’

    Minister Wiebes maakte eerder deze maand bekend dat de ISDE-regeling op de schop gaat. Zo worden per 1 januari 2020 zonneboilers en warmtepompen bij nieuwbouwprojecten zonder gasaansluitplicht niet langer gesubsidieerd via de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Bovendien komen ook pelletkachels en biomassaketels per 1 januari 2020 niet meer in aanmerking voor ISDE-subsidie. De in het Klimaatakkoord aangekondigde verbreding van de ISDE-regeling naar isolatiemaatregelen zal ten slotte pas vanaf 2021 doorgevoerd worden.

    Door Edwin van Gastel, Marco de Jonge Baas

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  16. forum rang 10 voda 19 november 2019 19:05
    Marktpartijen pleiten voor samenwerking bij plaatsen zonnepanelen op treinstations

    Marktpartijen pleiten voor samenwerking bij het plaatsen van zonnepanelen op de treinstations van ProRail. Ingenieurs en installateurs moeten samen met ProRail de handen ineen slaan om tot realisatie te komen.

    ProRail gaf afgelopen zomer aan moeite te hebben om leveranciers van zonnepanelen voor de daken van zijn stations te vinden. Omdat er bij recente aanbestedingen te weinig animo was om deel te nemen, startte men een marktconsultatie. ProRail wilde via de marktconsultatie inzicht krijgen in de haalbaarheid en mening van marktpartijen ten aanzien van de voorgenomen contractindeling; de mening van de partijen weten over de voorgenomen wijze van aanbesteden en een beeld krijgen van de beschikbare aannemers / installateurs.

    Tenminste 70 stationslocaties
    In 2030 wil ProRail over 21 megawattpiek aan pv-vermogen beschikken. De organisatie bezit 209 stations met perronoverkappingen, goe voor in totaal 433.000 vierkante meter Het te realiseren vermogen per stationslocatie ligt tussen de 50 en de 500 kilowattpiek. Om 21 megawattpiek vermogen aan zonnestroominstallaties te kunnen realiseren is de verwachting dat tenminste 70 stationslocaties moeten worden voorzien van zonnepanelen.

    Marktpartijen: voorkeur voor contractindeling
    In tototaal hebben 23 marktpartijen de door ProRail gestelde marktconsultatievragen schriftelijk beantwoord. Het gaat om ingenieursbureaus, pv-installateurs, onderhoudspartijen, managementcontractors, een groothandel en een energieproducent.

    De marktconsultatie had als doel om inzicht te krijgen in:

    De haalbaarheid van de voorgenomen contractindeling.
    De mening van de markt over de voorgenomen aanbestedingswijze.
    De interesse en beschikbaarheid van de marktpartijen.
    Voorkeur voor samenwerking
    Een groot deel van de marktpartijen spreekt zijn voorkeur uit voor een contractindeling waarin de samenwerking tussen partijen wordt gezocht. Een aantal voegt daar volgens ProRail specifiek aan toe, dat ze een voorkeur hebben voor een bouwteamachtige constructie. Een aantal partijen spreekt de voorkeur uit voor een contractindeling waar de aannemer volledig in ‘de lead’. Alle partijen geven aan dat de partij met verstand van zonnestroominstallaties in ‘de lead’ moet zijn voor het DC-deel van de installatie.

    Verder wordt voorgesteld om bij de selectie een aantal zaken mee te wegen zoals (aantoonbare) kennis en ervaring met behulp van referenties; ervaring met instaleren van PV-installatie, zowel aan DC- als aan AC-zijde, met een vergelijkbare omvang aan vermogen als benodigd; ervaring met projecten met een vergelijkbare bouwkundige en organisatorische complexiteit; en ervaringen met projecten waar vergelijkbare veiligheidsconcepten van toepassing zijn.

    Het verslag van de marktconsultatie is inmiddels met alle deelnemers van de consultatie gedeeld en wordt als informatief document aan de aanbestedingsdossiers van toekomstige aanbestedingsprocedures toegevoegd.

    Door Marco de Jonge Baas

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  17. forum rang 10 voda 19 november 2019 19:06
    Programma Hernieuwbare Energieopwekking op Rijksvastgoed: 80 locaties in beeld voor zonnepanelen

    Het kabinet gaat via het programma Hernieuwbare Energieopwekking op Rijksvastgoed haar vastgoed inzetten voor de productie van hernieuwbare energie. De Rijksvastgoedbeheerders brengen circa 80 locaties in kaart.

    Op deze locaties wordt hernieuwbare energieopwekking realistisch en kansrijk geacht. Het programma is door het kabinet geïnitieerd naar aanleiding van het Interdepartementale Beleidsonderzoek (IBO) Grondvergoeding Energievoorzieningen en beoogt een bijdrage te leveren aan de doelen voor duurzame energieopwekking uit het Klimaatakkoord. Het IBO-onderzoek vormt voor het kabinet de aanleiding om het programma ‘Hernieuwbare Energieopwekking op Rijksvastgoed’ uit te werken.

    NOVI en Zonneladder
    Als onderdeel van het programma wordt hierbij rekening gehouden met de uitgangspunten van de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) en de Zonneladder. De 80 locaties worden binnen de kaders van de Regionale Energiestrategieën (RES) aangedragen bij gemeenten en/of provincies. Als gezamenlijk met de partijen binnen de RES wordt gekozen om deze locaties te ontwikkelen, worden deze met gebruikmaking van een tendersystematiek opengesteld voor geïnteresseerde marktpartijen. Daarmee draagt het Rijk concreet bij aan duurzaam opgewekte energie op land. ‘Insteek hierbij is om een programma uit te werken waarbij in de komende jaren circa 80 locaties op bovenstaande stapsgewijze manier worden verkend, vanuit de verwachting dat tenminste de helft van de locaties tot daadwerkelijke projecten uitgewerkt kunnen worden’, schrijft minister Wiebes in een brief aan de Tweede Kamer. ‘De omvang van de beoogde locaties zal verschillen. De (eerste) ervaringen vanuit het pilotprogramma “Hernieuwbare energie op Rijks(waterstaats)gronden” zullen hierin meegenomen worden, zodat er ook kan worden bijgestuurd waar nodig.’

    Met de uitwerking van het programma geeft het kabinet ook invulling aan de motie Mulder waarmee de regering wordt opgeroepen om de mogelijkheden verder te verkennen om zonnevelden publiek te tenderen op Rijksgronden en -gebouwen. Minister Wiebes hierover: ‘De potenties zijn aanzienlijk. Verkennend onderzoek heeft laten zien dat het Rijk beschikt over 10 procent van het grondoppervlakte in Nederland en veel dakoppervlak. Daarom wordt op korte termijn bezien hoe de uitrol van zon-pv op Rijksdaken op een kostenefficiënte manier kan worden versneld.’

    Door Edwin van Gastel, Marco de Jonge Baas

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  18. forum rang 10 voda 19 november 2019 19:07
    Vereniging Nederlands Cultuurlandschap distantieert zich van gedragscode zonneparken

    De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) laat weten zich te distantiëren van de nationale gedragscode voor zonneparken, een initiatief van Holland Solar namens de Nederlandse zonne-energiesector.

    Holland Solar, Energie Samen, Greenpeace, Milieudefensie, Natuur & Milieu, de Natuur en Milieufederaties, Natuurmonumenten, NLVOW en Vogelbescherming Nederland hebben afgelopen week de Gedragscode zon op land gepresenteerd. Samen vertegenwoordigen de organisaties die de gedragscode hebben ondertekend meer dan 2 miljoen Nederlanders, 400 energiecoöperaties, 1.000 lokale natuur- en milieugroepen, een groot aantal bewonersgroepen en 170 bedrijven in de zonne-energiesector.

    Na 15 jaar verhuizen
    De VNC is er niet van overtuigd dat in het akkoord voldoende rekening wordt gehouden met ecologische waarden. Omdat het effect van zonneparken op de bodem nog altijd niet eenduidig is bewezen, stelt de VNC veel strengere eisen te hanteren aan zonneparken dan die in het akkoord genoemd worden. Zo vindt de VNC dat minstens de helft van de grond in een zonnepark vrij moet blijven van zonnepanelen.

    Bovendien moet een zonnepark volgens de VNC voorzien worden van omringende landschapselementen en dienen bedreigde natuurwaarden in de directe nabijheid gecompenseerd te worden. Het zonnepark moet na 15 jaar verhuizen, waarna boeren weer gebruik nemen van het land. Uit een door de initiatiefnemer van het zonnepark ingesteld fonds kan ten slotte het achtergebleven landschappelijk raamwerk duurzaam beheerd worden.

    Niet in de wei
    De VNC stelt al ruim 1,5 jaar te waarschuwen voor de landschappelijke gevolgen van grootschalige zonneparken. ‘Nog los van de invulling van het akkoord is de eigenlijke vraag die gesteld moet worden of het klimaatprobleem met zonneparken op Nederlandse grond opgelost kan worden’, stelt VNC. ‘Windenergie is het meest efficiënt op zee of aan de kust, zonne-energie in landen waar veel zon is. Wanneer zon en wind inefficiënt worden ingezet wordt de aarde juist nog verder aangetast, omdat de hiervoor benodigde grondstoffen per slot van rekening ook uit de natuur moeten komen. Voor een omschakeling naar kringlooplandbouw – wat de ‘voltallige milieubeweging’ ook zal willen – is juist meer grond nodig. In dat licht is het moeilijk uit te leggen dat stadslandbouw wordt gepropageerd op daken en in gebouwen terwijl landbouwgronden volgebouwd worden met zonnepanelen. Als in Nederland al zonnepanelen geplaatst worden dan horen deze op daken of in braakliggende bouwlocaties, niet in de wei.’

    Door Edwin van Gastel, Marco de Jonge Baas

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  19. forum rang 10 voda 19 november 2019 19:08
    Rechter verplicht huurder tot accepteren zonnepanelen

    Rechtbank Amsterdam verplicht een huurder van Eigen Haard mee te werken aan de renovatie van het wooncomplex waar hij woont en waar 70 procent van de huurders voor de renovatie met onder meer zonnepanelen zijn.

    De kantonrechter heeft Woningstichting Eigen Haard – de eisers in het kort geding – in het gelijk gesteld. De zitting was eind oktober geschorst om de 2 partijen de gelegenheid te geven tot het voeren van overleg en een schikking te treffen. Dat is echter niet gelukt waarna alsnog om een vonnis van de rechter is gevraagd.

    Comfortpakket met zonnepanelen
    De woning van de huur maakt onderdeel uit van het wooncomplex van Eigen Haard dat bestaat uit 6 woonblokken. Eigen Haard wil renovatiewerkzaamheden in en aan de woningen in het wooncomplex te verrichten. De werkzaamheden zijn gericht op het verbeteren van de isolatie en de ventilatie van de woningen. Eigen Haard heeft daartoe voorstellen gedaan aan de huurders. De huurders hebben een keuze kunnen maken tussen het zogenoemde Comfortpakket of het Pluspakket. Het Pluspakket bestaat uit dezelfde werkzaamheden als het Comfortpakket maar omvat daarnaast het aanbrengen van 4 zonnepanelen op het dak, een omvormer en het aanpassen van de groepenkast in de woning.

    Ruim 70 procent van de buren van de huurder heeft ingestemd met het project Samen verduurzamen. In de rechtszaak heeft Eigen Haard geëist om de huurder te veroordelen de uitvoering van de werkzaamheden (Comfortpakket) in zijn woning te gedogen en daaraan zijn medewerking te verlenen op straffe van een dwangsom.

    Maatwerk
    In het kort geding diende de rechter te beoordelen of de vordering van Eigen Haard in een bodemprocedure een dusdanige kans van slagen heeft dat het gerechtvaardigd is op de toewijzing daarvan vooruit te lopen door het treffen van een voorziening zoals gevorderd door Eigen Haard.

    Eigen Haard heeft volgens de huurder allerlei toezeggingen gedaan en voordeeltjes geboden aan individuele huurders om hun instemming met het renovatievoorstel te verkrijgen. De woningcorporatie zou daarom de instemming van die huurders op een oneigenlijke manier hebben verkregen. Eigen Haard heeft tijdens het kort geding uiteen gezet dat zij, hoewel het een complexgewijze renovatie betreft, aan iedere huurder individueel een redelijk voorstel moet doen. Zij probeert het aangeboden Comfortpakket en het Pluspakket, dat aan alle huurders is voorgelegd, dan ook vergezeld te laten gaan van ‘maatwerk’. Dat betekent dat zij, waar mogelijk, tegemoet komt aan individuele wensen van huurders, zoals de vraag of het kattenluikje terug geplaatst kan worden. Het standpunt van de huurder wordt niet gehonoreerd.

    Werkzaamheden gedogen
    De rechter concludeert bovendien dat de huurder niet binnen 8 weken na het bericht van Eigen Haard een procedure aanhangig heeft gemaakt om het oordeel van de rechter te verkrijgen over de vraag of het renovatievoorstel van Eigen Haard wel/niet als redelijk is aan te merken.

    De slotsom is dat huurder de gelegenheid heeft gehad zijn bezwaren tegen het renovatievoorstel van Eigen Haard aan de rechter voor te leggen, maar dat hij die gelegenheid onbenut heeft gelaten. De inhoudelijke bezwaren van de huurder tegen het renovatievoorstel van Eigen Haard kunnen daarom niet meer in een bodemprocedure worden beoordeeld. Hij wordt geacht met dat renovatievoorstel te hebben ingestemd. De huurder zal daarom zijn medewerking aan de renovatiewerkzaamheden hebben te verlenen en zal die werkzaamheden moeten gedogen.

    Door Edwin van Gastel, Marco de Jonge Baas

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  20. forum rang 10 voda 19 november 2019 19:29
    Gemeente Ede gaat ruimte maken voor zonneparken groter dan 2 hectare

    De gemeente Ede meldt ruimte te gaan maken voor zonneparken groter dan 2 hectare. Dit moet bijdragen aan de ambitie in 2050 energieneutraal zijn. Eerder dit jaar werd al ‘Wind- en zonnewijzer’ vastgesteld.

    Hierin staan spelregels voor initiatieven tot het opwekken van wind- of zonne-energie. Tot nu toe bood de gemeenteraad alleen ruimte voor zonnevelden tot 2 hectare. Op basis van de ervaringen die dit jaar zijn opgedaan met de Wind- en zonnewijzer en een onderzoek naar beschikbare locaties voor zonnevelden, constateert het college dat er ook ruimte moet komen voor zonnevelden groter dan 2 hectare.

    130 hectare aan ruimte
    Wethouder Lex Hoefsloot hierover: ‘Uit het onderzoek naar locaties voor het opwekken van zonne-energie blijkt dat er ongeveer 130 hectare aan ruimte is te vinden. Het gaat dan om restgronden, gronden met een tijdelijke bestemming of met mogelijkheden tot meervoudig ruimtegebruik en mogelijkheden voor nieuwe natuur. Dit alles is verspreid over meer dan 500 kleine locaties. Al liggen hier kansen, dit aantal is helaas te weinig om voldoende duurzame zonne-energie op te kunnen wekken. Bovendien blijken deze locaties lastig te ontwikkelen. Er blijft dus nog een grote opgave over. Daarom stellen we voor om het uitsluiten van grote zonnevelden op te heffen.’

    Tender voor grote zonnevelden
    Intussen is de belangstelling voor de ontwikkeling van grotere zonnevelden ook groeiend. Het gaat inmiddels om 6 locaties van in totaal circa 90 hectare, allemaal gelegen op gronden met een agrarische bestemming. Met landbouwgrond en natuur stelt de gemeente zeer zorgvuldig om te willen gaan. Daarom wil het college van burgemeester en wethouders bij grote zonnevelden met een zogenaamde tender werken. Dit betekent dat initiatiefnemers punten kunnen verdienen als zij voldoen aan bepaalde criteria. Daarbij gaat het om meervoudig ruimtegebruik, versterking van ecologische waarden, draagvlak en (financiële) participatie voor de omwonenden. De initiatieven met de hoogste score krijgen de kans om de plannen verder uit te werken.

    Door Marco de Jonge Baas

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
6.121 Posts
Pagina: «« 1 ... 189 190 191 192 193 ... 307 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 900,74 +0,08%
EUR/USD 1,0746 -0,10%
FTSE 100 8.335,49 +0,26%
Germany40^ 18.497,40 +0,37%
Gold spot 2.315,96 +0,08%
NY-Nasdaq Composite 16.332,56 -0,10%

Stijgers

Umicore
+5,80%
AB InBev
+4,42%
Solvay
+2,62%
Barco
+1,89%
Colruyt
+1,62%

Dalers

Bekaert
-5,22%
Aedifica
-1,73%
MONTEA
-1,53%
SYENSQO
-1,33%
WDP
-1,22%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links