Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Turkije

1.908 Posts
Pagina: «« 1 ... 72 73 74 75 76 ... 96 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 haas 13 september 2018 13:07
    Het belangrijkste rentetarief in Turkije staat nu op 17,75 procent. Er wordt gemiddeld rekening gehouden met een verdere verhoging naar 21 procent nu de inflatie in augustus is uitgekomen op 17,9 procent.

    Kritiek

    De kritiek op de centrale bank gaf de koers van de lira, die dit jaar al enorm onder druk staat, een nieuwe knauw. Het rentebesluit staat voor 13.00 uur (Nederlandse tijd) gepland.

    Eerder op de dag liep de koers van de lira juist op na opmerkingen van Erdogan. Die kondigde beperkingen aan voor het gebruik van andere valuta's dan de lira voor overheidscontracten. Grote projecten als nieuwe snelwegen, bruggen en vliegvelden worden in Turkije nu nog vaak in dollars of euro's geprijsd.
  2. forum rang 6 haas 17 september 2018 15:17
    ANKARA - Turkije is van plan banken te helpen met slechte leningen als gevolg van de waardedaling van de Turkse lira en de stijgende rente. Dat meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

    De Turkse overheid wil zo voorkomen dat banken kapitaalinjecties nodig hebben. Slechte leningen zouden worden ondergebracht in een aparte door de overheid ingestelde entiteit. Naar verluidt wordt het plan donderdag gepresenteerd door de Turkse minister van Financiën Berat Albayrak, samen met het economische programma voor de komende drie jaar. De maatregelen zouden zijn besproken tijdens een reeks bijeenkomsten tussen bankbestuurders en de overheid vorige week.

  3. forum rang 6 haas 22 september 2018 05:50
    De markt voor Turkse vakantiewoningen is al jaren beroerd, maar de duikelende lira en een onduidelijk valutadecreet drijven de prijzen verder omlaag. Zelfs wel tot minder dan de helft van de aanschafprijs.

    www.telegraaf.nl/financieel/2587117/t...

    (iShares MSCI Turkey UCITS ETF 12,093 yld -/- 45%)
  4. forum rang 6 haas 24 september 2018 15:35
    ERdogan ook naar OktoberFesten?:)
    zal wil willen aanpappen met DU /hulp nodig
    ==========================================
    De Duitse bondskanselier Merkel zal
    niet aanwezig zijn bij het staatsbanket
    dat voor de Turkse president Erdogan
    wordt gegeven.Dat heeft het Duitse
    weekblad Der Spiegel van bronnen rond
    de regering gehoord.De reden voor
    Merkels afwezigheid is onbekend.

    Later deze week brengt Erdogan een
    driedaags bezoek aan Duitsland
  5. forum rang 6 haas 2 oktober 2018 22:24
    De Turkse politie heeft dinsdag 280 personen gearresteerd in een grootschalig onderzoek naar witwassen. Zij zouden ongeveer 2,5 miljard lira (360 miljoen euro) hebben doorgesluisd naar bankrekeningen in het buitenland.

    Politieteams vielen woningen en kantoren binnen in 40 provincies, op zoek naar 417 verdachten. De tv-zender CNN Turk bracht beelden van speciale politie-eenheden, gemaskerd en in gevechtstenue, tijdens een operatie in een appartementsgebouw.

    Het onderzoek is gericht tegen "degenen die de economische en financiële veiligheid van de Turkse republiek in gevaar brengen", aldus een verklaring van de hoofdaanklager in Istanbul.
  6. forum rang 10 voda 3 oktober 2018 16:42
    Turkse inflatie naar bijna 25 procent

    Gepubliceerd op 3 okt 2018 om 09:54 | Views: 3.008

    ANKARA (AFN/BLOOMBERG) - De inflatie in Turkije is in september gestegen naar bijna 25 procent op jaarbasis, vooral veroorzaakt door de sterk in waarde gedaalde Turkse lira. Door de goedkopere lira wordt het veel duurder om bijvoorbeeld energie en levensmiddelen te importeren.

    De inflatie ligt daarmee op het hoogste niveau in vijftien jaar. De prijzen van voedsel stegen met bijna 28 procent. Ook energie, transport, kleding en andere diensten en producten werden fors duurder voor Turkse consumenten. In september verhoogde de Turkse centrale bank juist nog de rente flink om de inflatie te beteugelen.

    De Turkse lira is dit jaar stevig in waarde gedaald, door zorgen over de invloed van president Recep Tayyip Erdogan op het monetair beleid en de diplomatieke crisis tussen Turkije en de Verenigde Staten.
  7. forum rang 6 haas 8 oktober 2018 16:45
    ANKARA (AFN/RTR) - De Turkse regering gaat importheffingen op staal invoeren om zo de eigen staalindustrie te beschermen. Dat meldde Ankara aan de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

    De heffingen van 25 procent moeten ingaan vanaf 17 oktober. Volgens Ankara is er sprake van een ,,vloed'' aan buitenlands staal op de Turkse markt. Dat komt door de tarieven die de Verenigde Staten, de Europese Unie en andere landen hebben ingevoerd op staal van buitenlandse makelij, waardoor meer naar Turkije wordt verscheept.

    Advertentie
    Learn more
    Uit cijfers van de World Steel Association blijkt dat Turkije tot de tien grootste staalproducenten van de wereld behoort. In 2017 was het land goed voor een productie van 37,5 miljoen ton staal.
  8. forum rang 10 voda 8 oktober 2018 16:48
    'Turkse tegenslag bij beursgang LeasePlan'

    Gepubliceerd op 8 okt 2018 om 06:35 | Views: 2.633

    AMSTERDAM (AFN) - De economische tegenwind in Turkije kost LeasePlan tientallen miljoenen euro's. In het slechtste geval moet het leasebedrijf, dat binnen enkele weken aan de Amsterdamse beurs genoteerd wil zijn, zelfs een afschrijving van 130 miljoen euro nemen. Dat schrijft maandag het Financieele Dagblad, dat niet-openbare analistenrapporten in handen heeft.

    Het bedrijf moet de afschrijving naar verwachting in het derde kwartaal nemen. Uit de rapporten blijkt dat LeasePlan voor het derde kwartaal rekening houdt met een nieuwe afschrijving, die tussen 50 miljoen euro tot 130 miljoen euro groot is. Hoe groot de tegenvaller daadwerkelijk wordt is onderwerp van discussie tussen het bedrijf en zijn accountant, aldus de krant.

    LeasePlan stevent af op een beursnotering op donderdag 1 of vrijdag 2 november en haalde vorig jaar een omzet van 211 miljoen euro, iets meer dan 2 procent van de totale omzet, uit Turkije. Het bedrijf gaf tegen het Financieele Dagblad aan de situatie in Turkije te monitoren. Als er een update is te geven zal dit gebeuren bij de derdekwartaalcijfers of in het prospectus.
  9. forum rang 10 voda 8 oktober 2018 16:48
    Turkije maakt voorbehoud op lira-contracten

    Gepubliceerd op 8 okt 2018 om 07:41 | Views: 1.780

    ISTANBUL (AFN/RTR) - Turkije heeft uitzonderingen aangekondigd op het eerder ingestelde verbod op zakelijke contracten in buitenlandse valuta's. Volgens de Turkse Staatscourant geldt het voorbehoud onder meer voor exportgerelateerde overeenkomsten en contracten met buitenlandse arbeidskrachten.

    De vrijstelling die de Staatscourant aankondigde geldt ook voor de verkoop van software dat in het buitenland is geproduceerd. Ook voor leasecontracten van schepen en contracten waarbij staatsinstellingen betrokken zijn, die geen verband houden met eigendom of werkgelegenheid, wordt een uitzondering gemaakt.

    Turkije zei vorige maand dat het beperkingen oplegt aan voor het gebruik van andere valuta's dan de lira voor overheidscontracten, om daarmee de waarde van de eigen munt te stutten. Die verloor dit jaar bijna 40 procent van zijn waarde ten opzichte van de dollar. Grote projecten als nieuwe snelwegen, bruggen en vliegvelden worden in Turkije nu nog vaak in dollars of euro's geprijsd.
  10. forum rang 10 voda 9 oktober 2018 20:50
    'Turkse bedrijven beloven prijsverlaging van 10%'

    De Turkse overheid heeft met bedrijven afgesproken dat zij de prijzen op goederen met minstens 10% gaan verlagen. Het land wil met deze drastische ingreep zijn oplopende inflatie beteugelen.
    Dat heeft Berat Albayrak, Turks minister van financiën, dinsdag bekendgemaakt, schrijft persbureau Reuters. 'Het gevecht tegen inflatie en voor prijsstabiliteit kan de overheid niet alleen aangaan', liet hij weten.

    Een winkel in het centrum van Istanboel.Foto: Murad Sezer

    De prijsverlaging zou vrijwillig zijn. Welke bedrijven meedoen is volgens Reuters niet bekend. Niettemin moet de verlaging er volgens de minister toe leiden dat tot aan het einde van dit jaar de prijzen op goederen die meetellen voor het inflatiecijfer met minstens 10% zijn verlaagd. Daarnaast bevriest Turkije ook de energieprijzen en voert het land een btw-verlaging vervroegd uit. Ook banken zouden 10% korting geven op hun hoogste rentepercentages.

    Waarschuwingen
    Maandag liet het ministerie van handel al weten dat het meer dan honderd bedrijven heeft gevraagd om hun 'excessieve' prijsstijging uit te leggen. Die vraag volgde op een controle van de inflatie op 69.000 producten bij zeker 4000 bedrijven.

    In Güngören, een wijk in Istanboel, brengen lokale politieagenten dagelijks verrassingsbezoeken aan winkels, schrijft persbureau Bloomberg. Ze controleren daar prijzen en gewichten van allerlei producten en vergelijken die met hun registers. Ook bekijken de agenten geregeld of winkeliers niet stiekem producten hamsteren om ze later alsnog tegen een hogere prijs te verkopen.

    Soms treffen de agenten naar eigen zeggen extreme prijzen aan. Zoals een pak met 120 vaatwastabletten voor lira 105 (€14,90), wat gelijk staat aan ongeveer 6% van het minimumloon. Winkels die de prijzen fors laten toenemen, krijgen meteen een waarschuwing. Consumenten zijn volgens Bloomberg sceptisch over de controles.

    Berat Albayrak, minister van Financiën in Turkije tijdens de persconferentie dinsdag.Foto: Murad Sezer/Reuters

    Economie onder druk
    De Turkse economie staat op dit moment zwaar onder druk. Sinds het begin van dit jaar verloor de Turkse lira al zo'n 38% van zijn waarde. De groeiverwachtingen zijn bovendien naar beneden bijgesteld, liet het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dinsdag weten in zijn World Economic Outlook.

    Waar het IMF eerder rekende op een economische groei van 4% in 2019, verwacht het nu nog slechts een groei van 0,4%. Bovendien verwacht de organisatie dat de werkloosheid eind 2019 is opgelopen tot 12,3%, waar eerdere schattingen uit gingen van 10,7%.

    Ook de inflatie loopt op. In september stegen de prijzen van consumentengoederen met 24,5% op jaarbasis, de hoogste stand in vijftien jaar. Vooral transport en voedsel werden toen fors duurder, maakte het Turkse bureau voor de statistiek eerder deze maand bekend. Het IMF stelde dinsdag ook zijn inflatieverwachtingen voor de toekomst naar boven bij.
    Volgens het IMF zijn ingrijpende maatregelen nodig. President Recep Tayyip Erdogan kiest vooralsnog vooral onconventionele manieren om de economie er weer bovenop te helpen. Eerder riep hij zijn inwoners bijvoorbeeld op om hun dollars in te wisselen voor lira's om zo de eigen munt te steunen.

    Reactie markt
    Op de maandag aangekondigde prijsverlaging reageerde de lira nauwelijks. De munt stond rond het sluiten van de Amsterdamse beurs 0,3% lager. Eén dollar was op dat moment zo'n lira 6,13 waard.

    Piotr Matys, strateeg bij Rabobank, is kritisch over de maatregelen die vooral een effect op de korte termijn kunnen hebben. 'Wat we echt nodig hebben is een langetermijnoplossing', zei hij tegenover Reuters.

    fd.nl/beurs/1273455/turkse-bedrijven-...
  11. forum rang 10 DeZwarteRidder 10 oktober 2018 07:28
    Geheimzinnige privé-vliegtuigjes landden op Atatürk
    Wat deden de 15 agenten met Khashoggi?

    Door onze correspondent
    Gisteren, 19:55 in BUITENLAND

    RIYAD - De Turkse politie- en inlichtingendiensten gaan minutieus de gangen na van een team van vijftien Saoedische agenten dat verantwoordelijk wordt gehouden voor de mysterieuze verdwijning van Jamal Khashoggi. Daarnaast starten zij op korte termijn een onderzoek in het Saoedische consulaat in Istanboel, waar de prominente journalist voor het laatst werd gezien.

    Turkse media melden dat op de dag van de verdwijning twee privé-vliegtuigjes vanuit Saoedi-Arabië op het Atatürk-vliegveld in Istanboel landden. De toestellen zijn eigendom van een bedrijf dat vaak samen doet met de Saoedische regering. Aan boord zaten in totaal vijftien Saoedische functionarissen en inlichtingenofficieren.

    Het eerst toestel landde heel vroeg in de ochtend, waarna negen agenten incheckten in twee hotels nabij het consulaat. Zij zouden drie nachten blijven, maar vertrokken diezelfde avond nog. Het tweede vliegtuig had zes Saoedi’s aan boord, die net genoeg tijd hadden om op en neer naar het consulaat te rijden om vervolgens via Egypte terug te vliegen naar Saoedi-Arabië.

    Uit camerabeelden blijkt dat Kashoggi die dag om 13.14 uur het gebouw van het consulaat binnenliep. Hij stond onder druk van zijn aanstaande schoonvader om zijn scheidingspapieren te regelen zodat hij met diens dochter kon trouwen. De Turkse werknemers van het consulaat hadden die dag - tot hun verrassing - vrijaf gekregen.

    Ruim twee uur na zijn aankomst rijdt een konvooi van auto’s naar buiten. Een Mercedes-busje met geblindeerde ruiten en een diplomatieke kentekenplaat, waar kort daarvoor dozen waren ingeladen, stopt nog kort bij de nabijgelegen residentie van de consul-generaal om daarna zijn weg te vervolgen.

    De Turkse autoriteiten zijn met name geïnteresseerd in dit busje, waar mogelijk Khashoggi - al dan niet in leven - inzat. De opsporingsdiensten gaan de beelden van camera’s langs de snelwegen na om te achterhalen waar het naartoe reed. De Turkse politie denkt dat de agenten de beelden van de camera’s binnen het consulaat met zich hebben meegenomen.

    De Turkse politie ging er eerst vanuit dat Khashoggi op gruwelijke wijze werd vermoord, maar houdt nu toch de mogelijkheid open dat hij is ontvoerd.
  12. forum rang 10 DeZwarteRidder 10 oktober 2018 12:55
    Journalist met beenderzaag in stukken gehakt
    ’Khashoggi vermoord op last koningshuis’

    Door onze redactie buitenland
    Updated 16 min geleden
    1 uur geleden in BUITENLAND

    AMSTERDAM - De Saoedische journalist Jamal Khashoggi is op bevel van het Saoedische koningshuis binnen twee uur na zijn aankomst in het consulaat in Istanboel vermoord en in stukken gehakt, zo hebben Turkse veiligheidsfunctionarissen laten weten.

    Het bevel kwam van het hoogste niveau binnen het Saoedische koningshuis aldus de Turken waarmee de beschuldigende vinger definitief gericht wordt op kroonprins Mohammed bin Salman. Het lijk werd onmiddellijk na de moord in stukken gezaagd met een speciaal meegenomen beenderzaag. De moord werd uitgevoerd door de 15 agenten die met twee speciale vliegtuigen naar Istanboel waren gevlogen.

    „Het lijkt wel Pulp Fiction”, aldus een hoge Turkse veiligheidsfunctionaris in de New York Times. Het Saoedische koningshuis beweert nog steeds dat Khashoggi uit eigener beweging het consulaat heeft verlaten. De Turkse president Erdogan heeft geëist dat de Saoedi’s met bewijzen komen dat Khashoggi inderdaad het consulaat zelf heeft verlaten.

    Hoe de Turken tot de conclusie zijn gekomen dat het bevel voor de moord direct van het hoogste niveau kwam uit Saoedi-Arabië, is onduidelijk. De conclusie maakt het wel moeilijker voor beide landen om tot een verklaring te komen die het gezichtsverlies voor Riyaadh zou beperken, zoals de stelling dat Khashoggi is vermoord door losgeslagen functionarissen van de Saoedische veiligheidsdiensten die op eigen houtje zouden hebben gehandeld.

    Turkse media hebben inmiddels foto’s en video’s gepubliceerd waarop duidelijk te zien is hoe het moordcommando met speciale vliegtuigen Turkije is binnen gekomen, waarop Khashoggi het consulaat binnenloopt en waarop een Mercedesbusje met het in stukken gehakte lijk het consulaat weer verlaat en vervolgens langs de residentie van de consul rijdt.
  13. [verwijderd] 10 oktober 2018 15:29
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 10 oktober 2018 12:55:

    (...)

    Turkse media hebben inmiddels foto’s en video’s gepubliceerd waarop duidelijk te zien is hoe het moordcommando met speciale vliegtuigen Turkije is binnen gekomen, waarop Khashoggi het consulaat binnenloopt en waarop een Mercedesbusje met het in stukken gehakte lijk het consulaat weer verlaat en vervolgens langs de residentie van de consul rijdt.

    Wat een onzin. Hebben die beelden dat duidelijk laten zien? Een moordcommando? Een in stukken gehakt lijk?

    Wat is de bron van dit stuk?
  14. forum rang 10 DeZwarteRidder 10 oktober 2018 15:42
    quote:

    asti schreef op 10 oktober 2018 15:29:

    [...]
    Wat een onzin. Hebben die beelden dat duidelijk laten zien? Een moordcommando? Een in stukken gehakt lijk?

    Wat is de bron van dit stuk?
    Deze info komt van de Turkse politie.

    Als deze man ontvoerd kunnen de Saoedies dat makkelijk bewijzen door een foto van de man op te sturen.

    Als er geen bewijs komt van in leven zijn, weten we zeker dat deze beste man in stukken gezaagd is à la Dexter.
  15. forum rang 10 DeZwarteRidder 12 oktober 2018 07:16
    'Turkije heeft geluidsopnamen die dood Saoedische journalist bewijzen'
    12 oktober 2018 02:19 Laatste update: een uur geleden

    Medewerkers van de Turkse regering hebben tegen collega's uit de Verenigde Staten gezegd dat ze video- en audiobewijs hebben dat de journalist Jamal Khashoggi is gedood in het Saoedische consulaat in Istanbul.

    De Amerikanen zeggen tegen The Washington Post dat vooral het audiobewijs erg sterk is. Er zou te horen zijn dat Khashoggi wordt aangehouden, gemarteld en uiteindelijk gedood en in stukken gezaagd.

    De Amerikaanse regeringsmedewerkers denken dat dit de reden is dat de Turken zo snel zeker waren met de conclusie dat Saoedi-Arabië achter de moord zat. De Turkse geheime dienst wil het materiaal niet vrijgeven, omdat dan bekend wordt op welke manier buitenlandse ambassades worden afgeluisterd.

    Khashoggi is een Saoedische journalist die altijd goede banden had met het koningshuis, maar kritisch schrijft over de huidige kroonprins, Mohamed bin Salman. Hij ging vorige week dinsdag naar het consulaat in Istanbul om dingen te regelen voor zijn huwelijk. Hij heeft het consulaat niet meer verlaten.

    Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wil dat alle wapenverkopen aan Saoedi-Arabië worden gestopt. President Donald Trump is bang dat de wapens dan in China en Rusland worden gekocht, en wil dus dat de handel met de Saoedi's door blijft gaan.

    Turkije en Saoedi-Arabië gaan samen een team samenstellen dat onderzoek gaat doen naar de verdwijning van Khashoggi.

    Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!
    Door: ANP
    0 reacties
  16. forum rang 10 DeZwarteRidder 12 oktober 2018 07:20
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 12 oktober 2018 07:16:

    'Turkije heeft geluidsopnamen die dood Saoedische journalist bewijzen'
    12 oktober 2018 02:19 Laatste update: een uur geleden

    Medewerkers van de Turkse regering hebben tegen collega's uit de Verenigde Staten gezegd dat ze video- en audiobewijs hebben dat de journalist Jamal Khashoggi is gedood in het Saoedische consulaat in Istanbul.

    De Amerikanen zeggen tegen The Washington Post dat vooral het audiobewijs erg sterk is. Er zou te horen zijn dat Khashoggi wordt aangehouden, gemarteld en uiteindelijk gedood en in stukken gezaagd.

    De Amerikaanse regeringsmedewerkers denken dat dit de reden is dat de Turken zo snel zeker waren met de conclusie dat Saoedi-Arabië achter de moord zat. De Turkse geheime dienst wil het materiaal niet vrijgeven, omdat dan bekend wordt op welke manier buitenlandse ambassades worden afgeluisterd.

    Khashoggi is een Saoedische journalist die altijd goede banden had met het koningshuis, maar kritisch schrijft over de huidige kroonprins, Mohamed bin Salman. Hij ging vorige week dinsdag naar het consulaat in Istanbul om dingen te regelen voor zijn huwelijk. Hij heeft het consulaat niet meer verlaten.

    Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wil dat alle wapenverkopen aan Saoedi-Arabië worden gestopt. President Donald Trump is bang dat de wapens dan in China en Rusland worden gekocht, en wil dus dat de handel met de Saoedi's door blijft gaan.

    Turkije en Saoedi-Arabië gaan samen een team samenstellen dat onderzoek gaat doen naar de verdwijning van Khashoggi.

    Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!
    Door: ANP
    commentaar: ik denk dat het bewijs in deze zaak tzt gaat verdwijnen in ruil voor vele miljarden die zullen worden betaald aan Turkije en/of Erdogan.
    Het is ook wel duidelijk dat het consulaat werd afgeluisterd door de Turken en dat bleek een 'gouden greep' te zijn.

    Ook Trump zal natuurlijk niks doen tegen z'n grote vriend in SA.
1.908 Posts
Pagina: «« 1 ... 72 73 74 75 76 ... 96 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 879,29 +1,04%
EUR/USD 1,0721 -0,08%
FTSE 100 8.117,84 +0,48%
Germany40^ 18.043,10 +0,70%
Gold spot 2.343,76 +0,50%
NY-Nasdaq Composite 15.611,76 -0,64%

Stijgers

Xior
+4,77%
Proximus
+3,46%
bpost
+3,33%
Solvay
+2,35%
Ontex
+2,29%

Dalers

UCB
-1,60%
EVS
-1,05%
AZELIS...
-0,79%
AB InBev
-0,71%
Orange...
-0,70%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links