Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

nieuws

211 Posts
Pagina: «« 1 ... 6 7 8 9 10 11 | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 s.lin 16 februari 2016 15:40
    CEO TenCate: Hightech textiel keer op keer opnieuw uitvinden
    15-02-2016 07:28
    De van oorsprong Twentse multinational Koninklijke Ten Cate NV ontwikkelde zich van regionaal textielfabrikant tot wereldwijd producent van hightech-materialen. Innovatie is de rode draad. Duurzaamheid ook, maar het is geen doel op zichzelf. Bestuursvoorzitter en CEO Loek de Vries: “Duurzaamheid is altijd bijvangst als je de lange termijn nastreeft.”

    Aandeelhouders en aandeelhebbers

    Het tot voor kort beursgenoteerde TenCate stond sinds medio 2015 volop in de belangstelling van de financiële media en beleggers. Een groep investeerders onder leiding van Gilde Buy-Out Partners heeft het Almelose textielconcern na bijna 62 jaar van de beurs gehaald.

    “We hadden op de beurs te maken met aandeelhouders en aandeelhebbers”, zegt De Vries. Onder de langetermijnstrategie van TenCate gaan de kosten net als in duurzaamheid juist vóór de baten uit. “Niet alle aandeelhouders bleken daar voldoende geduld voor te hebben.”

    “In elke organisatie heb je doeners, denkers, dromers en beslissers”, vervolgt De Vries. “Wij hebben een fase achter de rug waarin we onze technologische dromen hebben nagestreefd.” Nu is TenCate volgens de bestuursvoorzitter klaar om ‘met klantgerichte marketing en sales’ munt te slaan uit de achterliggende ontwikkelperiode.

    www.duurzaambedrijfsleven.nl/industri...
  2. forum rang 10 voda 18 februari 2016 16:13
    Notering aandeel Ten Cate wordt op 17 maart 2016 beeindigd

    AMSTERDAM (Dow Jones)--Koninklijke Ten Cate nv (KTC.AE) en Tennessee Acquisition bv melden donderdag voorbeurs in een gemeenschappelijk persbericht dat de notering van het aandeel Ten Cate op 17 maart 2016 wordt beeindigd.

    Nadat de twee bedrijven eerder bij Euronext Amsterdam nv een verzoek indienden voor de de-listing van Ten Cate volgde donderdag toestemming voor de beeindiging van de notering van het aandeel.

    Op tien februari meldden de twee bedrijven dat Tennessee Acquisition 98,01% van het uitstaand aandelenkapitaal van Ten Cate heeft verworven. Tennesee Acquisition meldde eerder tevens van plan te zijn om een uitkoopprocedure te starten om zo snel mogelijk 100% van de aandelen te verkrijgen.


    Door Dow Jones Nieuwsdienst +31-20-571-52-01; amsterdam@dowjones.com


  3. [verwijderd] 27 februari 2016 18:51
    za 27 feb 2016, 12:50
    Lot TenCate-topman hing aan zijden draad
    door Joris Polman
    AMSTERDAM -
    Het lot van TenCate-topman Loek de Vries heeft tijdens het overnameproces van het Almelose concern aan een zijden draad gehangen. De raad van commissarissen wilde De Vries aan de kant schuiven, maar koper Gilde handhaaft de topman.

    Dat komt naar voren in een uitgebreide reconstructie die De Financiële Telegraaf zaterdag publiceert over de overname van de fabrikant van kunstvezels.
    Topman De Vries, die het verleden als textielproducent afschudde en het concern omvormde naar een specialist in technische kunstvezels, ging zich naar verloop van tijd steeds meer gedragen als een 'verlicht despoot', vertellen ingewijden.
    Geruzie met de raad van commissarissen en slechte marktomstandigheden dreven het concern van De Vries in de handen van private equity. Maar ondertussen heeft er volgens ingewijden ook nog een scenario op tafel gelegen voor het in stukken knippen van TenCate.
  4. Shlomo 4 april 2016 20:39
    Koninklijke Ten Cate NV : Benoeming Ir L. de Vries als commissaris Koninklijke Ten Cate N.V.

    Na 26 jaar verbonden te zijn geweest aan Koninklijke Ten Cate N.V. (TenCate), waarvan bijna 16 jaar als bestuursvoorzitter en CEO, heeft de heer Loek de Vries in goed onderling overleg met de Raad van Commissarissen besloten om terug te treden. De Raad van Commissarissen beraadt zich op korte termijn over hoe in de opvolging van de heer De Vries zal worden voorzien. De Raad van Commissarissen heeft de heer De Vries uitgenodigd zitting te nemen in de Raad van Commissarissen, waartoe hij heeft verklaard graag beschikbaar te zijn. De heer De Vries zal daarom tijdens de komende Algemene Vergadering van Aandeelhouders als commissaris worden voorgedragen.
    De heer De Vries begon zijn loopbaan bij TenCate in Almelo in 1990 als Groepsdirecteur TenCate Advanced Textiles en wist in snel tempo carrière te maken. Hij vervulde verschillende functies, waaronder sinds 23 augustus 2000 de functie van CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur. Als CEO was de heer De Vries succesvol in het bewerkstelligen van de volledige transformatie van TenCate tot een hoogwaardige technischtextielmultinational, leidend in bepalende wereldwijde niches, zoals kunstgras, composieten, geotextiel en beschermende kleding.
    Loek de Vries: "Nu het openbaar bod en delisting van TenCate succesvol zijn afgerond, was het voor mij tijd om de balans op te maken. De nieuwe fase waar TenCate nu in gaat is een natuurlijk moment om plaats te maken voor de volgende generatie."
    Jan Albers, voorzitter van de Raad van Commissarissen: "Wij zijn de heer De Vries bijzonder erkentelijk voor alles wat hij in de 26 jaren dat hij verbonden is geweest aan TenCate voor de onderneming heeft betekend. TenCate heeft veel aan hem te danken. Wij respecteren zijn besluit om terug te treden en zien er naar uit hem als lid van de Raad van Commissarissen van TenCate te verwelkomen."

    Koninklijke Ten Cate N.V.
    Almelo, maandag 4 april 2016
  5. forum rang 10 voda 14 maart 2018 18:17
    Toray neemt TenCate Advanced Composites over
    Overnamesom van 930 miljoen euro.

    (ABM FN-Dow Jones)Het Japanse Toray neemt voor 930 miljoen euro TenCate Advanced Composites over. Dit maakten de betrokken partijen woensdag bekend.

    Toray, eveneens actief met hoogwaardige composietmaterialen, wil in de komende jaren de groei van TenCate Advanced Composites versnellen.

    "Er is een sterke strategische reden voor de transactie, met duidelijke voordelen voor beide bedrijven", klonk het in het begeleidende persbericht.

    "Met Toray hebben we de juiste partner gevonden om de leidende rol van TCAC in geavanceerde composietmaterialen uit te breiden", denkt CEO Jan Albers van TenCate.

    De transactie wordt vermoedelijk in de tweede helft van 2018 afgerond en moet nog worden goedgekeurd door toezichthouders.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  6. harryhol 22 maart 2018 17:09
    TenCate voor niets

    Afgelopen week bleef een klein overnameberichtje bijna onopgemerkt. TenCate Composites is door het Japanse Toray overgenomen voor €930 mln. Dit keer geen grote maatschappelijke ophef over een hoogwaardig techbedrijf dat in buitenlandse handen komt. Dat is het voordeel van niet-beursgenoteerd zijn, dan sta je een stuk minder in de schijnwerpers. Eerder zagen we dat ook al bij de overname van VanderLande Industries, dat in handen kwam van Toyota.
    €714 mln

    Slechts twee jaar geleden werd heel TenCate voor €714 mln overgenomen. Nu wordt één onderdeel verkocht voor €930 mln.

    Bij sommige beleggers gaat er een lampje branden. €930 mln, is dat niet wat veel? Ja. Want slechts twee jaar geleden werd heel TenCate voor €714 mln van de beurs gehaald. De verkoop van Composites, goed voor 20% van de omzet, levert dus meer op dan het hele bedrijf twee jaar geleden. De eigenaren, investeerder Gilde en consorten, hebben dus €226 mln verdiend en er een bedrijf voor niets aan overgehouden. Het management en de commissarissen van TenCate hadden dit plan destijds ook kunnen uitvoeren.

    TenCate had het destijds niet makkelijk. Ze kwamen net uit een periode van wereldwijde bezuinigingen op defensie-uitgaven, maar die trokken weer aan. Er waren schandalen rondom kunstgrasvelden, wat de verkoop daarvan drukte. Maar het belangrijkste probleem zat intern: de toenmalige ceo had een slechte naam onder beleggers. Hij kon bijvoorbeeld niet goed samenwerken. Of zoals een analist het omschreef: 'Hij stak de ene cfo met zijn opvolger aan.'

    Toen de interne chaos zijn hoogtepunt had bereikt en de winsten op een dieptepunt waren beland, greep Gilde zijn kans. De investeerder bood een bescheiden premie op de beurskoers. De leden van de raad van commissarissen en het management waaronder ceo Loek de Vries mochten in het nieuwe bedrijf participeren.

    ‘TenCate zou minimaal drie jaar niet worden opgesplitst. Na twee jaar wordt die belofte gebroken.’

    Overigens beloofde men destijds met de hand op het hart dat TenCate minimaal drie jaar niet zou worden opgesplitst. Na precies twee jaar wordt deze belofte gebroken. Aandeelhouders zullen daar niet zo veel moeite mee hebben. Maar voor de ondernemingsraden van Nederland is het goed te beseffen wat deze woorden waard zijn.

    Dit voorbeeld is er een voor in de lesboeken over beleggen. Het geeft aan dat corporate governance cruciaal voor een belegger is. Beleggen is ondernemen op afstand en dan moet je erop kunnen vertrouwen dat het bedrijf goed bestuurd wordt en dat het toezicht op orde is. In deze business case is het de vraag of er een tekort aan integriteit of aan deskundigheid was, of een combinatie van beide. Het zegt misschien genoeg dat de toenmalige ceo na slechts vijf weken al door Gilde aan de kant werd gezet.

    Ik hoop dat beleggers er veel van leren. Ik hoop ook dat het niet meer zal gebeuren. Want dit bezorgt het beleggen in beursgenoteerde ondernemingen een slechte naam.

    Aldus Corné van Zijl in het FD
  7. NielsjeB 3 september 2018 18:32
    Nog een boosmakertje:

    Opkopers TenCate hebben hun inleg al tweeënhalf keer terug

    Zo publiekelijk als de overnamestrijd om TenCate in 2015 en 2016 werd uitgevochten, zo stilletjes zijn de nieuwe eigenaren sindsdien aan het cashen. Investeringsmaatschappijen Gilde Buy Out Partners, Parcom en ABN Amro Participaties hebben al bijna tweeënhalf keer hun inleg verdiend.

    De verkochte afdeling TenCate Advanced Composites levert composieten aan vooral de lucht- en ruimtevaart, maar ook aan de auto-industrie.
    De verkochte afdeling TenCate Advanced Composites levert composieten aan vooral de lucht- en ruimtevaart, maar ook aan de auto-industrie.
    De voormalige aandeelhouders van TenCate moeten zich afgelopen voorjaar achter de oren hebben gekrabd toen zij lazen dat het Japanse chemiebedrijf Toray €930 mln neertelt voor TenCate Advanced Composites, een toeleverancier voor met name de lucht- en ruimtevaartindustrie. Twee jaar eerder betaalden Gilde en consorten namelijk een slordige €700 mln voor het hele Twentse concern, dat onder andere grondstoffen voor kunstgras en beschermend textiel maakt. TenCate verdween op 17 maart 2016 van de beurs.

    Door ongeveer 16% van de omzet te verkopen, hadden zij hun hele investering terugverdiend. 'TenCate voor niets', was de conclusie boven de FD-column van Corné van Zeijl in maart dit jaar.
    Dividend en verkoop
    De Actiam-analist stelde dat Gilde, Parcom en ABN Amro de aankoopprijs plus ongeveer €226 mln hebben verdiend aan het Twentse bedrijf. Maar uit de drie maanden later gepubliceerde jaarrekening van Tennessee Acquisition Holding, het vehikel waarmee de investeringsmaatschappijen TenCate van de beurs hebben gehaald, blijkt dat het om een veelvoud daarvan gaat.

    Opgeteld zijn de twee kapitaaluitkeringen die de aandeelhouders sindsdien hebben gekregen en de verkoop van de composietdivisie genoeg om de investeringsmaatschappijen hun inleg terug te geven, plus nog eens €618 mln (zie kader). Bovendien zijn zij eigenaar van een bedrijf met een omzet van ongeveer €1 mrd.
    De verkoop van de composietdivisie lijkt een voorbode op meer. De eigenaren treffen voorbereidingen om ook de andere onderdelen op eigen benen te laten staan, door bijvoorbeeld financiële taken te verplaatsen van de centrale houdstermaatschappij naar de afzonderlijke dochterbedrijven. Daardoor kan het bedrijf in stukken worden opgeknipt en verkocht, met als gedachte dat de som van de delen meer waard is dan het geheel.

    Nieuw is deze strategie niet. Analisten zinspeelden er tijdens het beursgenoteerde leven van TenCate al op, maar de toenmalige raad van bestuur was tegen. Het is bovendien een klassieke truc van private equity.

    Dividenden en verkoop van een onderdeel
    Hoe wisten de aandeelhouders in twee jaar tijd hun inleg tweeënhalf keer terug te verdienen? Een deel van de crux zit in het gebruik van geleend geld, een bekend onderdeel van de gereedschapskist van private equity. De aankoop van TenCate kostte de investeringsmaatschappijen destijds €701,5 mln. Ongeveer twee derde daarvan, €434 mln, hebben zij als eigen vermogen gestort. Verder is de aankoop gefinancierd met geleend geld.

    Het eigen vermogen bestaat deels uit cumulatief preferente aandelen, die jaarlijks recht geven op een dividendrendement van 10%. Dit leverde de aandeelhouders al €72,8 mln op. Verder deed TenCate zijn aandeelhouders vorig jaar een kapitaaluitkering van €65,1 mln. Daarmee stond de teller eind vorig jaar op bijna €138 mln.

    Daar komt de verkoop van TenCate Advanced Composites nog eens bovenop. De Japanners betaalden €930 mln, inclusief schulden. Welk deel van de schulden van het hele TenCate-concern toe te schrijven is aan dit onderdeel, is niet te achterhalen in de jaarstukken. Stel dat de nettoschuld van TenCate, eind vorig jaar €102,4 mln, naar rato van de omzet wordt toebedeeld aan de verschillende bedrijfsonderdelen, dan gaat het om ongeveer €16,2 mln. Dat betekent dat de Japanners om en nabij €914 mln hebben betaald voor de aandelen van het TenCate-onderdeel.

    Goed getimed
    Is TenCate dan te goedkoop verkocht, zoals de opstandige aandeelhouders stelden? Zeker is dat Gilde de aankoop goed heeft getimed. In 2014 stond de beurskoers onder druk, doordat het bedrijf €82 mln moest afboeken op Advanced Armour. Dit onderdeel levert bijvoorbeeld voertuigbepantsering aan defensie en had last van bezuinigingen, onder andere bij het Amerikaanse leger. Ook de divisie die geosynthetisch textiel maakt, zoals beschermende materialen die weg- en waterbouwers gebruiken, had het lastig omdat overheden de hand op de knip hielden.
    Deels zijn deze problemen verholpen. De omzet uit bepantsering steeg vorig jaar flink, terwijl ook geotextiel de weg naar boven weer heeft gevonden. Overheden trappen immers wat minder op de rem dan tijdens de naweeën van de financiële crisis.

    Op overnamepad
    Verder is TenCate op overnamepad gegaan, als onderdeel van de 'buy-and-build'-strategie die de eigenaren nastreven. In 2017 kochten de Twentenaren voor bijna €70 mln drie bedrijven, die allemaal actief zijn in het maken en onderhouden van kunstgrasvelden. Mede door deze aankopen steeg de omzet van de kunstgrastak met 20% naar €322,4 mln.
    Maar was dit anders gegaan met een beursnotering? Ook als beursgenoteerd bedrijf deed TenCate de nodige overnames, al is het tempo onder de nieuwe eigenaren wel flink opgevoerd. Bovendien zit het economisch de afgelopen jaren behoorlijk mee. De raad van bestuur lijkt dat te erkennen. In het jaarverslag spreken topman Jan Albers en zijn financiële rechterhand Frank Spaan dat het bedrijf profiteert over 'aanhoudend gunstig marktmomentum'.


    fd.nl/beurs/1267518/opkopers-tencate-...
  8. forum rang 5 maci 4 september 2018 10:25
    Ik zag de kop gister en kreeg het artikel net binnen.
    Bij deze dank ik nogmaals de raad van bestuur! Met name ook door het op het verkeerde been zetten van de vakbondsleden, die je het vast niet kan aanrekenen dat ze voor overname waren...

    Ik ben benieuwd of de VEB hier ook een artikel over gaat uitbrengen. Zei waren ook falikant tegen de overname.
211 Posts
Pagina: «« 1 ... 6 7 8 9 10 11 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 887,44 +0,99%
EUR/USD 1,0762 +0,34%
FTSE 100 8.213,49 +0,51%
Germany40^ 18.017,10 +0,67%
Gold spot 2.301,75 0,00%
NY-Nasdaq Composite 16.156,33 +1,99%

Stijgers

Umicore
+6,53%
IBA
+4,89%
SYENSQO
+4,27%
Proximus
+3,65%
Barco
+3,53%

Dalers

bpost
-5,07%
Aperam
-4,56%
Ontex
-2,47%
Kinepolis
-2,08%
Galapagos
-1,32%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links