Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Cryptoscams, bitcoin en ripple

Cryptoscams, bitcoin en ripple
Beeld: iStock

Het afgelopen jaar heeft de wereldwijde adoptie van crypto meer vorm gekregen. Niet alleen wisten particulieren de speculatieve cryptomarkt steeds vaker te vinden, maar ook insititutionele partijen zoals grote investeringsbanken zetten hun eerste stappen in deze nieuwe beleggingscategorie.

Diefstal

De toegenomen belangstelling voor crypto's heeft echter ook geleid tot een forse stijging in financiële oplichting en online misdaden. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er in 2021 een flinke groei was in het aantal cyber-aanvallen en oplichtingspraktijken gericht op crypto. Dat resulteerde in de diefstal van ongeveer $10 miljard aan crypto-activa in het afgelopen jaar.

Het risico voor institutionele partijen ligt vooral cyberaanvallen. Particulere beleggers worden steeds vaker het slachtoffer van zogenaamde exit-scams en rug pulls, waarbij de oprichters van een cryptoproject met de noorderzon vertrekken met het geld van investeerders.

Om de adoptie van crypto's de komende jaren verder te laten groeien, zal de sector dus vooral aan de beveiliging en voorlichting moeten werken. 

Bitcoin

Ik bekijk vandaag de technische plaatjes van bitcoin en XRP. Voor bitcoin zoom ik even wat verder uit dan anders en bekijk de maandgrafiek sinds het ontstaan van de munt.

Hierbij valt op dat de munt nog altijd in een mooie stijgende trend beweegt. Vanaf de start in 2010 is een patroon van hogere toppen en bodems zichtbaar, wat op aanhoudende vraag naar de crypto duidt. Het afgelopen jaar is de koers per saldo wel wat stilgevallen, waardoor een consolidatiefase zichtbaar is geworden.

Als deze adempauze wordt voortgezet, zou nogmaals de onderkant van het stijgende trendkanaal kunnen worden opgezocht. Deze valt momenteel samen met de steun van de oude top van eind 2017 rond $20.000.

Pas wanneer de koers boven de laatste toppen rond $69.000 weet te breken, zal de stijgende trend een nieuwe impuls krijgen en kunnen (fors) hogere niveaus niet worden uitgesloten. 

Opleving

Op kortere termijn is bitcoin bezig met een herstel. De dalende trend vanaf eind vorig jaar is verlaten en de eerste weerstand, gevormd door de top van januari, staat onder druk. Een doorbraak door deze weerstand, zal het beeld wat verder opklaren en ruimte vrijmaken voor een groter herstel.

Gezien het aarzelende beeld op lange termijn, verwacht ik dat het korte termijn koersverloop nog wel even volatiel zal blijven.

Ripple

XRP, de token van het Ripple-netwerk, is momenteel op basis van marktkapitalisatie (en afgezien van de stablecoins USDC en USDT) de vierde grootste crypto. Ondanks de zorgen en onduidelijkheid over de afloop van de rechtzaak met de SEC, blijven beleggers vertrouwen hebben in de munt.

De koers van XRP is het afgelopen jaar per saldo niet meer veel opgeschoten. Ondanks de forse koersuitslagen noteert de token nog altijd op het niveau van april vorig jaar.

Onlangs is de koers weer opgevangen door de steun van meerdere oude toppen en bodems rond $0,55. Vanaf dit niveau zien we wat herstel. 

Het lange termijn beeld klaart pas verder op wanneer de dalende toppenlijn (rode stippellijn) wordt doorbroken. Dan zou het oude all-time high van begin 2018 op $3,55 wel weer eens kunnen worden opgezocht. 

 

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

  1. 03 jun Edelmetalen blijven in trek 41
  2. 27 mei Eindelijk tijd voor de kleintjes? 27
  3. 06 mei Langetermijnschade bij crypto's beperkt 35

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 15 februari 2022 16:22
    Ripple loopt al een hele tijd mee. Langer dan ethereum. En ze hebben betalende klanten. Dat kan niet iedereen zeggen in de blockchain business. Het probleem is dat zulks allemaal plaatsvindt op ripplenet en niet op XRP. Maw, de koers van XRP wordt niet beïnvloed door de successen van ripplenet wat betreft cross border betalingen. CTO Larsson legt het even uit:
    youtu.be/pF97VEv_aqQ

    Overigens zie ik een H&S reversed in de bitcoin koers met een target van ca 59k als we door de neklijn breken.
  2. forum rang 8 Lepre Chaun 19 februari 2022 08:27
    De meeste cryptobeleggers willen vasthouden aan hun coins, zelfs als koersen met 80 procent zouden dalen

    Het gros van de cryptobeleggers wil vasthouden aan investeringen in cryptomunten, ook als koersen dramatisch zouden dalen. Dat blijkt uit een peiling van Deutsche Bank, die deze week werd gepubliceerd.

    Het lijkt er dus op dat veel cryptobeleggers een marktdip willen uitzitten en zich opstellen als zogenoemde 'hodlers', cryptojargon voor 'hold on for dear life'. Minder dan de helft van de gepeilde beleggers gaf aan dat ze cryptovaluta zouden verkopen bij koersdalingen van meer dan 80 procent.

    De peiling werd gedaan in de Verenigde Staten onder 3.250 respondenten en was onderdeel van het rapport 'The Future of Cryptocurrencies.' Van de respondenten gaf ruim 1 op de 5 aan te beleggen in cryptomunten. Bij deze groep rapporteerde twee derde afgelopen jaar te zijn gestart op de cryptomarkt.

    Een kwart van de ondervraagden denkt dat de bitcoin, de belangrijkste cryptomunt, binnen vijf jaar op een niveau van 110.000 dollar staat. En driekwart wil meer gaan doen met cryptobeleggingen.

    Wel is het zo dat het gros van de ondervraagde beleggers transacties doet van minder dan 100 dollar in cryptomunten. Dit stemt overeen met peilingen in Nederland, waar naar schatting 1,6 miljoen actieve cryptobeleggers zijn; meer dan de helft heeft echter minder dan 500 euro belegd in crypto.
    Bitcoin en andere cryptomunten onder druk

    De cryptomarkt is flink in waarde gestegen in 2021, waarbij in november van afgelopen jaar een piek werd bereikt. De bitcoin noteerde toen op 69.000 dollar.

    Sindsdien is sprake van een fors terugval. Vrijdag noteerde de bitcoin iets boven de 40.000 dollar. De totale cryptomarkt heeft momenteel een waarde van bijna 1.900 miljard dollar, waarbij de bitcoin goed is voor ruim 770 miljard dollar aan marktwaarde.

    Sommige analisten denken dat er meer pijn in het vat zit voor cryptomunten. Dit heeft hoofdzakelijk te maken de verwachte draai in het beleid van de Amerikaanse centrale bank. Die is dit jaar van plan rentes te verhogen en andere verkrappende maatregelen te nemen om de hoge inflatie te beteugelen.

    Gevolg is dat lenen naar verwachting duurder wordt en dat er minder 'goedkoop geld' beschikbaar komt om mee te speculeren op de beurs.

    Volgens beleggingsstrateeg David Kelly van zakenbank JPMorgan is onder meer de cryptomarkt daar extreem gevoelig voor, omdat er veel beleggers zijn die gebruik hebben gemaakt van goedkope leningen om met cryptovaluta te speculeren.

    "Ik verwacht massale verliezen op de cryptomarkt op een zeker moment, omdat er in veel gevallen geen onderliggende waarde is", zegt Kelly tegen Insider. "Er zit een hoop ongefundeerde speculatie tussen en dat maakt deze markt erg kwetsbaar voor renteverhogingen."

    Kelly wijst erop dat als reële rentes - dus rente die je op spaargeld of obligaties ontvangt, gecorrigeerd voor de inflatie - positief worden, het weer aantrekkelijker wordt om te beleggen in minder risicovolle activa met aantoonbaar economisch rendement.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links