Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Januari-effect gaat niet op bij bitcoin

Januari-effect gaat niet op bij bitcoin

De eerste maand van het nieuwe jaar zit er alweer op en deze is voor cryptobeleggers niet goed verlopen.

De totale marktkapitalisatie van alle crypto's samen is sinds 1 januari met 20% gedaald en de waarde van veel altcoins is in de afgelopen weken met nog grotere percentages omlaag gegaan.

Januari-effect

Bitcoin heeft de schade per saldo nog redelijk beperkt weten te houden, met een daling van slechts 17% in januari. Wat wellicht hoopvol is voor cryptobeleggers, is dat het januari-effect voor bitcoin niet lijkt op te gaan. Dit is een bekend fenomeen uit de traditionele beurswereld waarbij de beursprestaties in januari zouden aangeven hoe de beurzen de rest van het jaar afsluiten.

In haar korte verleden heeft bitcoin namelijk meerdere januari-maanden slecht afgesloten, om daarna alsnog een sterk jaar door te maken.

In de afgelopen zeven jaar liet bitcoin vijf keer een daling zien in januari. Vier keer daarvan sloot de cryptomunt het resterende jaar alsnog met een (flinke) plus af.

Toch oogt het technisch beeld van zowel bitcoin als de nummer twee Ethereum momenteel niet sterk en zie ik nog geen signalen die duiden op een spoedige trendomkeer. Ik bespreek hieronder de technische plaatjes van bitcoin en ether.

Bitcoin

De koers van bitcoin beweegt nog altijd in een dalende trend. Sinds eind november is een patroon van lagere toppen en bodems zichtbaar, wat duidt op aanhoudende verkoopdruk.

Onlangs is de koers wel opgevangen aan de onderkant van het dalende trendkanaal, maar het herstel overtuigt nog niet.

Bitcoin noteert nog binnen het dalende trendkanaal en onder de voorgaande koersbodem en oude steun rond $40.600. Pas als de koers door de dalende toppenlijn en boven de oude bodems weet terug te keren zal het beeld wat opklaren.

Vooralsnog blijft het risico op een grotere koersdaling aanwezig en ligt de volgende steun pas rond de oude bodems van januari en juni 2021 op $28.700.

Ether

Het nieuwe jaar is voor ether nog slechter begonnen dan voor haar grote broer bitcoin. Met een verlies van bijna 25% in de eerste maand doet ether het beduidende slechter dan bitcoin.

De koers beweegt in een steile dalende trend waarbij de toppen en bodems steeds ruim onder elkaar worden gevormd. Dit duidt op stevige verkoopdruk. 

Na een korte opleving nadert de koers momenteel de bovenkant van het dalende trendkanaal. Ik acht de kans groot dat ether ook nu weer zal afketsten op de dalende toppenlijn en haar weg omlaag kan vervolgen.

Het eerste koersdoel voor deze daling ligt op $1.750, rond de bodems van medio vorig jaar.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

  1. 27 mei Eindelijk tijd voor de kleintjes? 27
  2. 06 mei Langetermijnschade bij crypto's beperkt 35
  3. 29 apr Weinig reden tot zorg 39

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 2 februari 2022 09:51
    Ik denk dat we rekening moeten houden met de mogelijkheid dat de FED de komende jaren zoveel mogelijk gaat verkrappen, maw de periode van easy money en easy profits is voorbij. Omdat eigenlijk alle financiele markten afhankelijk zijn van de USD, ook omdat het FED-beleid elders gevolgd zal worden, zullen alle markten naar een nieuw evenwicht moeten gaan zoeken. Dat geldt zowel voor traditional finance als voor crypto. Het kon wel eens een langgerekte zijwaartse trend worden. Zijwaarts en wat omlaag. Het is ook allemaal wel heel lang, heel hard omhoog gegaan. Back to normal moet toegejuichd worden, ook om meer dramatische scenario's te voorkomen. Als dat nog kan.
  2. florida_tower 2 februari 2022 09:52
    Wellicht zijn er ook interessante andere patronen te analyseren: Hoe doet bitcoin het bij een onweersbui van 3 dagen, of bij temperaturen onder de 0? Als bitcoin in februari 5% stijgt en en april 5% daalt, gaat het dan in oktober altijd 30% omhoog?

    U begrijpt, ik ben geen fan van technische analyse
  3. Abandoned baby 2 februari 2022 10:48
    U begrijpt, ik ben geen fan van technische analyse
    [/quote]

    Het overgrote deel van de handel is algoritme-trading.
    TA geeft aan waar de algoritmes hun koop-en verkooplevels hebben liggen.

    M.a.w: als de Grote Jongens wel in de door hun geprogrammeerde & geautomatiseerde handel met TA werken, dan lijkt het mij juist wel belangrijk om hier rekening mee te houden.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links