Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Gaat Just Eat TakeAway de weg omhoog weer vinden?

Gaat Just Eat TakeAway de weg omhoog weer vinden?

Ontstaan in 2020 uit een merger tussen het Engelse Just Eat en het Amsterdamse Takeaway.com is Just Eat Takeaway (TKWY) een van 's werelds grootste online voedselbezorgdiensten geworden met noteringen aan de AEX en de London Stock Exchange. De bekende in het oranje gehulde maaltijdbezorgers van thuisbezorgd.nl die je overal ziet zijn bijna niet meer uit het straatbeeld weg te denken. 

Cijfers

Afgelopen woensdag presenteerde TKWY de jaarcijfers en die kenden geen grote verrassingen ten opzichte van eerder verschenen voorlopige cijfers. Het bedrijf wist een operationele winst eruit te persen van 19 miljoen euro waar dat een jaar eerder een verlies van 350 miljoen euro bedroeg. Netto leed men het echter het grootste verlies in de geschiedenis met 5,7 miljard euro waar de omzet steeg met 4 procent tot 5,6 miljard euro.

Vooral in Noord-Europa trok de omzet met 9% flink aan, terwijl de groei in Noord-Amerika 3 procent bedroeg en in het Verenigd Koninkrijk en Ierland 6 procent was. In Zuid-Europa, Australië en Nieuw-Zeeland liep de omzet juist met 3 procent terug. 

De maaltijdbezorger verwerkte wel 9% minder orders terwijl het aantal actieve klanten met 9% procent terugliep tot 90 miljoen. Desalniettemin zag TKWY 2022 als een jaar van “aanzienlijke vooruitgang”.

Onder de streep restte een flink verlies van 5,7 miljard euro. Dit was een jaar eerder nog een verlies van 1,0 miljard euro. Dit moet worden gezien als vooral een “boekhoudkundig” verlies en topman Jitse Groen stelt dat zijn bedrijf kerngezond is. Operationeel gaat het juist goed en het bedrijf groeit nog steeds, volgens Groen. Daarom ziet TKWY 2022 als een jaar waarin “aanzienlijke vooruitgang” werd geboekt.

Klantenorders

De gemiddelde transactiewaarde steeg van 25,94 naar 28,66 euro per online order. Er waren wel wat minder orders dan een jaar eerder maar de kwaliteit van de bestellingen was superieur, zo werd gesteld. De vraag stond vermoedelijk onder druk door de hoge inflatie, de normalisatie na corona en een strikt kostenbeleid van maaltijdbezorgers.

Een indicatie voor de bruto transactiewaarde in 2023 wilde of kon de maaltijdbezorger niet geven. Ook een guidance blijft achterwege, wat niet in goede aarde viel bij analisten. De algemene verwachting is wel dat groei vooral richting het einde van het jaar zal gaan plaatsvinden.

Grubhub

Het oplopende verlies had met name te maken met voorzieningen voor eerdere overnames zoals het Amerikaanse Grubhub. TKWY moest in het eerste halfjaar van 2022 al 3 miljard euro afboeken op Grubhub, dat twee jaar eerder voor 6,4 miljard was gekocht.

Beleggers zijn kritisch over deze overname; door de forse verliezen en dalende aandelenkoersen vroegen zij zich vorig jaar steeds nadrukkelijker af of het geen tijd werd om snel weer afscheid te nemen van het verlieslijdende Grubhub. Een eventuele doorverkoop van Grubhub ligt eveneens nog steeds op tafel maar daarover wilde TKWY woensdag geen verdere uitspraken doen.

Diverse partijen breiden hun belang uit in TKWY

Baupost, een hedgefonds van de Amerikaanse miljardair Seth Klarman, heeft zijn belang in TKWY verder vergroot tot 9,03 procent. Dit bleek onlangs uit documenten die werden ingediend bij de Amerikaanse toezichthouder SEC. Een jaar eerder meldde Baupost via Klarman nog een belang van 6,6 %.
Daarmee heeft Klarman inmiddels een groter belang dan CEO Jitse Groen, die eind vorig jaar nog een belang van 7,1 procent had in het bedrijf.

Ook Norges Bank heeft onlangs een groter kapitaalbelang in TKWY gemeld met dito stemrecht van 3.23%, zo bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 9 februari 2023.

De Charts


Bron: IG platform

De hoogtijdagen van tijdens de coronapandemie, toen TKWY boven de 100 euro koerste, lijken weer lichtjaren achter ons te liggen. Sinds mei vorig jaar zit het aandeel in een range waarin het even tot rust is gekomen na de rappe daling in het begin van 2021. Is TKWY hier aan het uitbodemen of is er sprake van een (langdurige) bear flag in de maak?

Zoals eerder gezegd zijn er diverse serieuze partijen die onlangs hun belang in TKWY hebben uitgebreid, en die doen dat natuurlijk niet zomaar. Zo’n 70 % van de uitstaande aandelen is institutioneel bezit, wat doorgaans voor de langere termijn is. Het merendeel van de analisten heeft TKWY dan ook op de kooplijst staan.


Bron: IG platform

Wanneer we kijken naar de trading range van vorig jaar, dan valt meteen op hoe procentueel breed deze is. Hij is op te splitsen in 2 tussen-ranges A en B. Er zijn genoeg korte, felle bewegingen te herkennen, wat TKWY een prima aandeel maakt om op te traden ondanks dat het (vooralsnog) in een range zit.

Er zijn talloze voorbeelden van simpele steun/weerstand-TA-referentiepunten waar dit aandeel goed op lijkt te reageren, zo kunnen we hieronder zien weergegeven met de paarse lijnen:


Bron: IG platform

Er zijn natuurlijk nog veel meer interessante niveaus, maar als we alles gaan weergeven dan wordt het wel heel onoverzichtelijk. Voor de actieve traders zijn er dus voldoende mogelijkheden om leuke trades te doen op TKWY, zelfs in de bandbreedte, maar ook voor de wat langeretermijnhandelaren is het interessant. Zo kan men prima een longpositie opbouwen met de visie dat er vroeger of later een uitbraak naar boven gaat komen. Wel even oppassen voor de onderkant range A - de 18-19 euro-zone - want als die breekt, ligt er verder geen technische steun in de buurt.

Het laatste beursnieuws ontvangen?

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste marktonwikkelingen? Schrijf u dan hier in voor onze dagelijkse marktupdate en ontvang elke ochtend voorbeurs het laatste beursnieuws. Daarnaast bieden wij tal van gratis webinars aan met gastsprekers, live trading en meer. Bekijk hier het webinar-overzicht voor deze maand. 

Over IG

IG, opgericht in 1974, is een wereldwijde online broker gespecialiseerd in derivaten. We informeren klanten via ons bekroonde handelsplatform en dagelijkse inzichten van onze analisten. Daarnaast staan ??we dag en nacht voor u klaar met onze 24-uurs klantenservice.

Risicowaarschuwing
De inhoud van dit artikel is in samenwerking met IG tot stand gekomen en bevat geen beleggingsadvies of beleggingsaanbod en dient ook niet als zodanig opgevat te worden. Derivatenhandel kent een hoog risico op snel verlies.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links