Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Waarom Raisin als spaarplatform ook beleggen aanprijst

Waarom Raisin als spaarplatform ook beleggen aanprijst

Je vakantietoeslag komt eraan of is al binnen, en als je het in de aankomende zomer niet direct uitgeeft is het verleidelijk om direct alles in de beurs te stoppen. Zelfs als spaarplatform vinden wij bij Raisin dat een goed idee. Althans, als je eerst het juiste beleggingsprofiel voor jezelf vastlegt.

Door Jasper Berkhout – Raisin Nederland

Met een verstandig beleggingsprofiel kom je namelijk niet voor vervelende verrassingen te staan. Aan de hand van je profiel leg je vast hoeveel verlies je per jaar maximaal kunt en wilt lijden (onder normale omstandigheden). Door uit te gaan van het meest negatieve scenario, temper je je verwachtingen van de beurs, die doorgaans te hooggespannen zijn. Vooral beginnende beleggers vallen zich hieraan vaak een buil.

Wat heeft spaargeld te maken met een beleggingsprofiel?

Verreweg de meeste (verstandige) beleggers zijn op zoek naar een gezonde verhouding tussen zogenaamde rentedragende instrumenten – obligaties, spaarrekeningen en depositorekeningen – en andere activa zoals aandelen, fondsen of ook waaghalzige cryptomunten.

De eerstgenoemde categorie zorgt dankzij het vaste rendement voor stabiliteit. Het gemiddelde rendement is op de lange termijn lager dan wanneer je alleen belegt, maar de volatiliteit of waardeschommelingen ook. Aandelen en fondsen zijn van nature volatiel, zelfs bij een zeer goede spreiding. De wereldeconomie is dermate sterk vervlochten dat er geen volledig crisisbestendige fondsen zijn.

Meer nog dan iedere andere factor bepaalt de verhouding tussen deze twee beleggingscategorieën het risico dat je aangaat en het rendement dat je kunt behalen.

Ook op je buffer maximaal rendement nastreven

Voor (de combinatie van) je aandelen, fondsen, vastgoed en andere meer of minder volatiele activa streef je naar de (voor jou) beste balans tussen rendement en risico – waarom dan niet ook bij je spaargeld? Ook al zijn de rentes momenteel niet hoog genoeg om de inflatie op te vangen. Belangrijk is bij beleggen het grote plaatje en je langetermijnvisie. Spaarproducten zijn een instrument waarmee je risico kunt verminderen en ook kleine rentes hebben op termijn grote uitwerking.

Op depositorekeningen (tot 1,50% p.j.) en vrij opneembare spaarrekeningen (tot 0,25% p.j.) bij Raisin ontvang je rentes die een stuk hoger liggen dan bij Nederlandse banken. En dat maakt deze rentedragende instrumenten ideaal als aanvulling op bijvoorbeeld je aandelenportefeuille. Het bescheiden maar vaste rendement vangt schommelingen in de waarde van je andere activa op en verhoogt op de lange termijn de winstgevendheid van je beleggingsprofiel.

Vier standaardprofielen – van zeer offensief tot zeer defensief

Hoe kan zo’n beleggingsprofiel eruitzien? We hebben een klein overzicht samengesteld van profielen, samen met de maximale verliezen en winsten en het gemiddelde jaarlijkse rendement dat je over een zeer lange periode kunt verwachten.

In de onderstaande scenario’s gaan we uit van een rente van 1% op jaarbasis op je depositorekening met middellange looptijd bij Raisin en een gemiddeld rendement van 6% op een ETF of aandelen, bij een maximale volatiliteit van 30% per jaar.

Let wel: bij de onderstaande profielen doen we aannames die je nooit met volledige zekerheid kunt maken. De beurs is onvoorspelbaar en niemand kan beloven dat je daadwerkelijk een rendement van 6% op jaarbasis zult behalen.

Soort profiel

Verhouding aandelen–depositorekening

Maximaal verlies

Maximale winst

Gemiddeld rendement p.j.

Zeer offensief

90% – 10%

-26,9%

+27,1%

+5,5%

Offensief

60% – 40%

-17,6%

+18,4%

+4,0%

Defensief

30% – 70%

-8,3%

+9,7%

+2,5%

Zeer defensief

10% – 90%

-2,1%

+3,9%

+1,5%


Liever je geld direct beschikbaar houden om in te kunnen stappen op de beurs op precies het juiste moment? Haal alsnog rendement op je vrij opneembare spaarrekening bij Raisin. Bij de Renault Bank, met een variabele rente van 0,25% per jaar.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links