Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Leveringsproblemen drukken kwartaalresultaat Apple en het einde lijkt nog niet in zicht

Leveringsproblemen drukken kwartaalresultaat Apple en het einde lijkt nog niet in zicht

Hoewel Apple over het afgelopen kwartaal een recordomzet noteerde, waarschuwt de verkoper van de populaire iPhone, iPad en Mac computer dat problemen in de toeleveringsketen in het lopende ‘feestdagen’ kwartaal mogelijk nog erger kunnen zijn.  

Apple noteerde over het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar 2021, dat eindigde op 25 september, een omzet van $83,4 miljard. Hoewel dit voor de Amerikaanse techreus de hoogste vierdekwartaalomzet ooit betekende, hadden analisten gemiddeld op een kwartaalomzet van $85 miljard gerekend. De omzetgroei van bijna 29% op jaarbasis ligt bovendien lager dan de omzetgroei over het derde kwartaal van 36%. De nettowinst over het vierde kwartaal bedroeg $20,6 miljard en $1,25 per aandeel en lag wel in de lijn met de verwachtingen.

Over het hele gebroken boekjaar 2021 kwam de totale omzet uit op $365,8 miljard, oftewel een stijging op jaarbasis van 33,3%. De nettowinst schoot op jaarbasis omhoog met 65% naar $94,7 miljard. Voor beleggers leverde dit een winst per aandeel op van $5,61.

Aanhoudend tekort aan productiecapaciteit en chips

De belangrijkste oorzaak voor de teruglopende omzetgroei is te vinden binnen de toeleveringsketen van Apple. Door de uitbraak van Covid-19 zijn er capaciteitsproblemen geweest binnen Aziatische fabrieken. Daarnaast ondervindt Apple steeds meer problemen door een wereldwijd tekort aan halfgeleiders, terwijl de vraag naar Apples producten door het vele thuiswerken juist is toegenomen.

Over het vierde kwartaal zag Apple zodoende de omzet uit de verkoop van iPhones op jaarbasis stijgen met circa 47% naar $39 miljard. Dat is significant minder dan de omzetgroei van 56% waar analisten voor deze productgroep vooraf op hadden gerekend. De kwartaalomzet uit de verkoop van iPads en Mac computers voldeed met $8,3 miljard en $9,2 miljard wel aan de verwachtingen. Het tekort aan chips trof dus vooral de verkoop van iPhones en volgens CFO Luca Maestri zou Apple hierdoor zelfs $6 miljard aan omzet zijn misgelopen in het afgelopen kwartaal.

De vooruitzichten voor het lopende kwartaal, waarbinnen de feestdagen vallen, zijn zelfs nog minder hoopgevend. CEO Tim Cook verwacht dat de toeleveringsproblemen nu ook de andere productgroepen zullen raken. De gemiste omzet in het lopende kwartaal zal naar verwachting hierdoor nog verder oplopen. Het management geeft aan er alles aan te doen om zowel de productiecapaciteit als de toelevering van chips waar mogelijk op peil te houden.

Analisten verwachten voor het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2022, een omzet van $119,7 miljard, wat neer zou komen op een stijging van 7,4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het is afwachten of de problemen binnen de toeleveringsketen in het nieuwe boekjaar opgelost kunnen worden.

Koersontwikkeling

Na bekendmaking van de kwartaal- en jaarcijfers door Apple reageerden beleggers teleurgesteld. Het aandeel daalde nabeurs met 3,4%. Dit jaar staat de aandelenkoers nog altijd 23,6% hoger en nu (23.11.2021) op 160 dollar.

De toekomstige koers van Apple is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Mis nooit meer een investeringsidee. Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Vontobel!

Vontobel-producten op Apple zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: Apple

AAPL BEST Turbo Long
AAPL BEST Turbo Long
AAPL BEST Turbo Short
AAPL BEST Turbo Short

Ontdek Vontobels productaanbod op Beursproducten.vontobel.com.


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links