Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Portefeuille-update

  1. Premium

    Renteverhogingen ECB blijven komen

    Terwijl de Federal Reserve juist een pauze inlaste, deed de ECB er een schepje bovenop. De dollar en daarmee de Europese beurzen reageerden negatief.

    Als de euro sterker wordt, is dat vaak prettig voor bedrijven buiten de eurozone. Zij zien hun opbrengsten stijgen zonder dat ze de prijzen hoeven te verhogen. Voor Europese bedrijven is het andersom: hun omzet neemt af, tenzij zij hun prijzen verhogen.

    Dat was goed te zien in de reactie van de beurzen op de rentepauze van de Fed en de verhoging van de ECB: dollar omlaag, Amerikaanse aandelen omhoog, Europese onderuit.

  2. Premium

    Recessieangst maakt beleggers nerveus

    De Europese economie begint te haperen en dat zorgt ervoor dat beleggers hier en daar winst nemen op hun posities. Met name de sterk gestegen technologie-aandelen zijn kwetsbaar.

  3. Premium

    Beleggers maken zich op voor de zomer

    Beleggers leken er weer zin in te krijgen afgelopen week. Met name de technologiesector, in de AEX goed vertegenwoordigd, trok de markt omhoog.

    Het eerstekwartaalcijferseizoen zit erop, de meeste aandeelhoudersvergaderingen zijn weer achter de rug en de dividenden zijn binnen. Beleggers kunnen zich langzamerhand gaan opmaken voor de zomer.

    De drie modelportefeuilles van IEX laten een outperformance zien van gemiddeld 8,7%. We lichten enkele aandelen uit.

  4. Premium

    Modelportefeuille-update: nu verkopen of voor altijd houden?

    Het staartje van het cijferseizoen bracht nog wat mee- en tegenvallers. Sell in May and go away of Buy and hold until I’m old?

    De Nederlandse economie kromp in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,7% ten opzichte van het kwartaal ervoor. Van een afkoelende economie is evenwel nog geen sprake, want de werkloosheid is erg laag. De krimp komt vooral door de hoge energieprijzen.

    De vrees dat Europa in een recessie zal raken is inmiddels sterk afgenomen. De Amerikaanse economie lijkt ook in rustiger vaarwater te komen.

    Maar veel van de belangrijke aandelenindices staan op niveaus waar ze pakweg twee jaar geleden ook stonden. Bij beleggers slaat de twijfel toe: gaan we weer wat corrigeren, of start er binnenkort een nieuwe uptrend?

  5. Premium

    Inflatiecijfers stellen beleggers gerust

    Beleggers reageerden positief op meevallende cijfers over de Amerikaanse inflatie. Die vielen iets lager uit dan verwacht. Daardoor neemt de kans toe dat de Fed binnenkort klaar zal zijn met de renteverhogingen.

    De Amerikaanse centrale bank gaf eerder al aan dat de renteverhogingen effect beginnen te sorteren: de kredietverlening neemt af, de arbeidsmarkt en loonontwikkeling komen tot rust en de economie begint te vertragen.

  6. Premium

    Technologiesector schiet alle kanten uit

    Meta, Alphabet en Microsoft kwamen met positieve verrassingen in het kwartaalcijferbericht. Amazon viel tegen. Dit zette de koersen in de sector soms flink in beweging.

  7. Premium

    Dividenden stromen binnen in de Modelportefeuilles

    In de modelportefeuilles stromen deze weken de dividenden binnen. Altijd een mooi moment voor beleggers, want bedrijven die geld kunnen uitkeren doen waarvoor ze (vooral) op aarde zijn: aandeelhouderswaarde creëren.

  8. Premium

    Modelportefeuilles: start van het vergaderseizoen

    Halverwege april barst het eerste kwartaalcijferseizoen los en begint ook de periode van de aandeelhoudersvergaderingen.

  9. Premium

    Zigzagbewegingen zijn goed doorstaan

    Sterk herstel op de beurzen eind maart poetste de eerdere verliezen volledig weg. Onze portefeuilles deden goed mee, ondanks de relatief grote cashposities.

  10. Premium

    Winst nemen op de chippers

    Onze posities in Besi, ASMI en ook Endesa doen we van de hand. De marktrisico's zitten nog niet voldoende in de koersen van deze aandelen verwerkt.

  11. Premium

    BNP Paribas keert riant dividend uit

    De Franse grootbank weet waar beleggers naar op zoek zijn, keert een riant dividend uit en koopt eigen aandelen in.

  12. Premium

    De beste dividendaandelen

    Dividend is misschien wel de allerbelangrijkste maatstaf voor beleggers in aandelen; harde cash in het handje is altijd interessant.

  13. Premium

    Modelportefeuilles doorstaan bankencrisis goed

    De bankencrisis zorgde ervoor dat de portefeuilles in de afgelopen week minder waard werden, maar het ging redelijk in lijn met de beursgemiddeldes. Financiële waarden kregen de grootste klappen, in onze portefeuilles waren dat Allianz, BNP Paribas en NN Group.

  14. Premium

    Mercedes-Benz Group levert

    De jaarcijfers van Mercedes-Benz Group stemden beleggers tevreden, het aandeel won zo'n 3%.

    Mercedes-Benz is een absoluut premium-merk waar consumenten graag een premie voor betalen. Op de beurs heeft het aandeel MBG echter een bescheiden waardering. Is het een interessante belegging?

  15. Premium

    Transactie modelportefeuille Nederland: twee nieuwkomers

    Bijna de helft van de contanten is weer belegd. Twee fondsen zijn nieuw, van een derde zijn stukken bijgekocht.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links