Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Bankieren of bunqieren

Bankieren of bunqieren

 

Ja, je kan nu je betalingen volketsen met emoji's en foto's.

Dat had u niet verwacht hé, als opening van een blogje over banken. Ze zitten echt letterlijk achter elkaar in mijn Twitter-timeline. Eerst dit statige ABN Amro statieportret, waar de dáftigheid vanaf druipt en waar Rembrandt van Rijn wel raad mee had geweten.

 

 

Hoe groot kan het contrast zijn. Even nagevraagd bij Peter, hij zegt dat hij klant is bij IT-startup én bank Bunq en dat dit uit een mail komt. Inderdaad, zoiets heb ik nog nooit gezien van een bank. Doet beetje aan BUX denken in ons beurswereldje, maar dan nog meer on-steroids.

 

 

Vlees en bloed

Is dit niet erg over-the-top van een marketeer op leeftijd, die zich krampachtig een plekje op het VMBO-schoolplein probeert te verwerven? Is detail. Want de hele banken- en fintech-revolutie die ons staat te wachten en al is losgebarsten kan ook wel eens een cultuurclash worden.

Enerzijds de oude vertrouwde dassen en mantelpakjescultuur in statige herenhuizen en grachtenpanden en anderzijds hipsterende jongeren met hun lege pizzadozen en hun dotcomcultuur. Waar voelt u zich bij thuis? Ik ben dol op broodjes kroket, maar Bunq maakt het mij iets te bont.

Niettemin moeten alle partijen in deze sector heel hard nadenken over hun imago en wellicht dat er enorme make-overs komen. Onze banken zie ik niet meteen in swingende hutten veranderen, maar de ramen mogen best even open om die vettige spruitjeslucht eruit te laten waaien.

Net als de langspeelplaat, de papieren krant en straks de auto met benzinemotor denk ik zelf dat er altijd een markt zal blijven voor die oude, vertrouwde dassen en mantelpakjescultuur in statige herenhuizen en grachtenpanden. Zelfs als het veel meer kost dan een digitaal loket.

Het afsluiten van een hypotheek of pensioenvoorziening bijvoorbeeld zijn zulke belangrijke en vergaande financiële beslissingen in een mensenleven, dat u toch graag een persoon van vlees en bloed tegenover u hebt. Zelfs de grootste hipsterbaard wil dan een stropdas voor zijn neus.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. Patmania 6 april 2016 11:24
    AJ, de markt veranderd en de bankenwereld dus ook. Men wil geen statige, graaiende, bankiers meer.
    Een bank moet meegaan met zijn tijd en daar hoort ook een hele andere benadering bij.
    Zit zelf ook bij Bunq en werkt perfect. Kan zo rekeningen openen op mijn mobiel en het is gratis. Bankpas gebruik ik niet. ABN en ING rekenen forse bedragen elke maand voor niets.

  2. forum rang 4 theo1 6 april 2016 11:44
    Gratis bestaat niet en iedereen graait als hij de kans krijgt. Je moet pas echt oppassen als een organisatie die wel kosten heeft (ook bunqiers moeten eten), je iets voor niets gaat geven. Ergens betaal je stiekem toch. Ik zou er niet van opkijken als de Bunqiers straks je rekening volketsen met reclame, of je betalingsgegevens verkopen aan google of facebook zodat die je nog effectiever kunnen bombarderen met reclame. Doe mij maar gewoon ouderwetse stropdassen die een rekening sturen voor hun werk.
  3. Patmania 6 april 2016 12:19
    quote:

    theo1 schreef op 6 april 2016 11:44:

    Gratis bestaat niet en iedereen graait als hij de kans krijgt. Je moet pas echt oppassen als een organisatie die wel kosten heeft (ook bunqiers moeten eten), je iets voor niets gaat geven. Ergens betaal je stiekem toch. Ik zou er niet van opkijken als de Bunqiers straks je rekening volketsen met reclame, of je betalingsgegevens verkopen aan google of facebook zodat die je nog effectiever kunnen bombarderen met reclame. Doe mij maar gewoon ouderwetse stropdassen die een rekening sturen voor hun werk.
    Je betaald voor een pinas en transacties die je doet met je pinpas. Daar zijn ze dan wel duur in. Heb je alleen giraal dan is Bunq mooi.
  4. forum rang 7 rene l 6 april 2016 12:20
    quote:

    theo1 schreef op 6 april 2016 11:44:

    Gratis bestaat niet en iedereen graait als hij de kans krijgt.
    Zo is het maar net theo1.
    Ze zitten daar niet om alleen maar vliegen te vangen maar ruiken gewoon geld.
    Ik vind de statiefoto met de grijze muizen ook wel een beetje over datum, het vertegenwoordigt wel een aardig kapitaal.

    Kijk voor de grap ook maar eens op de site van Bunq, ze rekenen gewoon 4 cent per pintransactie.
    Voor de Hamburger generatie is dit natuurlijk peanuts, maar doe nu eens 5 transacties per dag, wat betaal je dan per maand?
    Nee, dat wil je niet weten.

    Zelf wil ik graag overzicht over mijn uitgaven hebben, ik hoef geen pottenkijkers, laat staan eventuele hackers die op je geld uit zijn.
  5. [verwijderd] 6 april 2016 14:46

    Helleu ,

    Bucks wordt BUX en Bank is Bunq en Hallo is Helleu.
    Zeg maar de wereld op zijn kop, alles kan tegenwoordig dus sta nergens meer van te koekeloeren.
    Hoe gekker en beter, dat heet democratie, doen wat je wilt, zonder richtlijnen en zekerheden.

    De website van ahum Bunq, komt zeer amateuristisch over.
    Slechte verwijzingen, zonder informatie. Voorop schreeuwen ze meteen: DOWNLOAD de APP. Nou, nou, ik ben niet blind of doof.

    Diegene die dit "meegaan met de tijd" vind, moet ik helaas teleurstellen, want dit heeft totaal niets daarmee te maken. Dit valt in de categorie "hoe gekker hoe beter" en hoe distantieer ik mij van "het normale".

    Ten slotte wil ik eraan toevoegen, dat de "bankkosten" nou niet zo erg drukken op de balans, om effe te switchen, en ipv 8 tientjes per jaar, nu maar er 6 te hoeven te betalen.

    Ik zeg bunq, bux en al die andere "vernieuwingen" de prullenbak in.
    Iets minder drugs gebruiken en/of dromen en gewoon doen, dan doe je al gek genoeg is de uitdrukking.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.