Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Trendvolgers terug aan kop

Theta Legends: Trendvolgende strategieën werken weer

Trendvolgers: ze waren de uitblinkers in 2008 en maakten met hoge, positieve rendementen hun naam van diversifiërende beleggingsstrategieën meer dan waar. Het leidde tot een flinke instroom van kapitaal. Daarna kwamen een aantal moeilijkere jaren voor de trendstrategie. Inmiddels is veel van het snelle geld weer vertrokken en … is de strategie opnieuw een van de best presterende beleggingsstijlen.

Vanuit Nederland is een van 's werelds bekendste trendvolgers actief: Transtrend. Transtrend (anno 1991) is pionier en een van de langst actieve partijen die gebruik maken van systematische handelsstrategieën. Transtrend heeft modellen gebouwd waarmee honderden markten worden gevolgd worden en neemt posities in zodra zich in bepaalde markten trends voordoen.

Eén van de aantrekkelijke aspecten van deze trendstrategie is dat de richting van de trend niet belangrijk is. Er kan dus net zo goed worden geprofiteerd van een stijgende trend als van een dalende trend. Zie hier de verklaring voor het sterke 2008-resultaat.

Geregeerd door de centrale bank

Het Diversified Trend Program van Transtrend is één van de 10 Legends waarin het Legends Fund belegt. Dit programma boekte in 2008 zeer goede resultaten, in tegenstelling tot veel andere strategieën. In de vijf daarop volgende jaren werd netto licht verloren, maar in 2014 behaalde het fonds weer een prima resultaat en bleef het alle andere strategieën ruim voor. Het sterke resultaat is voortgezet in 2015 met een gezond rendement in het eerste kwartaal.

Waarom viel het rendement tegen in de jaren na 2008? Trendvolgers zijn gebaat bij markten met verschillende, niet aan elkaar gerelateerde trends. Dit stelt ze in staat om de beste trends te selecteren en een gespreide portefeuille te bouwen. In de periode 2009-2013 was er van meerdere trends zelden sprake.

Markten werden geregeerd door centrale bank-beleid en politieke acrobatiek. Dit resulteerde in een risk on – risk off patroon, waarbij alle beleggingscategoireën hoog correleerde. Dit zijn marktomstandigheden waarmee trendvolgers het typisch moeilijker hebben.

En waarom gaat het nu weer beter?

Er zijn weer meer marktbewegingen die los van elkaar plaatsvinden. Neem het centrale bank-beleid in Europa en de Verenigde Staten. Terwijl de Amerikaanse Federal Reserve al bezig is een renteverhoging voor te bereiden, is Europa net begonnen met een programma van kwantitatieve verruiming.

Hierdoor is er onder andere een sterke trend ontstaan in de koers van de euro ten opzichte van de dollar. Dit is een van de trends waar trendvolgers van hebben geprofiteerd. De alsmaar verder dalende rente en de halvering van de olieprijs zijn andere bewegingen waar trendvolgers van konden profiteren.

Trendvolgende beleggers zijn weer helemaal terug en hebben het enige juiste weerwoord op beleggers die beweerden dat hun modellen niet meer werkten. De les voor beleggers is niet achter het beste rendement aan te hollen, maar op kwalitatieve gronden beheerders en hun strategieën te beoordelen.

Zolang die beoordeling positief uitvalt, komt het rendement vanzelf. Dit is een van de belangrijkste concepten achter Legends Fund, dat een langetermijnhorizon heeft en spreidt over verschillende strategieën.

Meer Beleggingsideeën van Legends Fund


Ruud Smets is portfoliomanager van het Legends Fund van Theta Capital. Ruud heeft een brede beleggingsachtergrond met een specialisatie in hedgefunds. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links