Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Surfen op de geboortegolf

Theta Legends Fund: Surfen op de geboortegolf

Een geknapte techbubbel, de aanslagen van 11 september, de Irak-oorlog en de recessie: ze hebben in de afgelopen twee decennia allemaal invloed gehad op de keuze om een gezin te stichten.

Een gezin is een dure aangelegenheid en daar beginnen mensen niet aan als er weinig geld beschikbaar is. Nu de economie een beetje uit het dal klimt en mensen meer te besteden hebben, staan kinderen weer vaker op de agenda en is er sprake van een heuse inhaalslag. Een geboortegolf kan kansen op de beleggingsmarkt aanzwengelen.

Dit is een belangrijk thema in de portefeuille van Glenview Capital, één van de tien Legends in het Legends Fund. Het is bekend dat als het economisch goed gaat, mensen eerder besluiten te trouwen en kinderen te krijgen.

Minder werkeloosheid, hogere lonen, aandelenmarkten die niet te stuiten zijn: het zijn redenen voor beleggers om te veronderstellen dat er een nieuwe geboortegolf aankomt. Recent zijn er vier crisisperioden geweest die van invloed waren op geboortecijfers.

Deze tabel laat zien dat een geboortegolf na een crisis twaalf tot zestien jaar kan duren.

Babykleding, vastgoed en zorg

Wat kan een belegger met de informatie dat er een nieuwe lading baby’s aankomt? Larry Robbins, CEO van Glenview Capital, verwacht dat bepaalde industrieën een duwtje in de rug krijgen als veel mensen in een relatief korte periode kinderen krijgen.

Kinderen kosten geld. Geld dat volgens Robbins opgaat aan ziekenhuiskosten (verloskunde en gynaecologie) , kleding, huisvesting en zelfs aan huisdieren.

Robbins is een themabelegger en richt zich op wat hij convertible equities noemt: aandelen met sterke basisactiviteiten, maar met een optie om extra waarde te creëren. Bijvoorbeeld door afsplitsingen of aandelen(terug)koopprogramma’s.

Niet betalen voor extra waarde

Hij zoekt naar bedrijven waarbij voor die mogelijke extra waarde bijna niet betaald hoeft te worden en gaat vaak actief met het management in gesprek om deze waarde te realiseren. Voorbeelden van dit soort bedrijven binnen het geboortethema zijn Carter’s, een Amerikaanse producent van babykleding.

Naast een sterke vrije kasstroom en een lage schuldenlast, ziet Robbins mogelijkheden om de organische groei flink te stimuleren door onder meer het inkopen van aandelen door Carter’s. Andere posities die Glenview binnen dit thema in heeft genomen zijn:

  • Tenet Healthcare. Dit bedrijf heeft onder andere ziekenhuizen. De extra waarde kan komen uit het afstoten van bedrijfsonderdelen en overnames van andere ziekenhuizen.
  • Realogy Holdings. Dit bedrijf richt zich op huisvesting. De extra waarde voor het aandeel kan komen uit overnames en aandeleninkoop.
  • VCA beheert dierenziekenhuizen en zou zich kunnen splitsen of ook op grote schaal aandelen kunnen inkopen.

De golf komt eraan

Uit onderzoek blijkt dat er inderdaad een toename in geboortes in Amerika is, waardoor de vraag naar bovengenoemde diensten zal groeien. Voor de eerste keer sinds 2007 vond er een jaar-op-jaar groei plaats in de geboortenummers in de Verenigde Staten.

In Nederland neemt de populatie eveneens toe. De vraag is nu of de golf hoog genoeg is om er goed op te kunnen surfen. Larry Robbins verwacht in ieder geval van wel. 

Meer Beleggingsideeën van Legends Fund


Ruud Smets is portfoliomanager van het Legends Fund van Theta Capital. Ruud heeft een brede beleggingsachtergrond met een specialisatie in hedgefunds. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links