Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

TA: Op naar 420

Met de beweging van gisteren vindt de zesde correctie van dit jaar toch doorgang. Dit betekent dat de kans erg groot is dat voor dit jaar de top op de borden staat. Met een jaartop bij 398,60 werd de onderkant van mijn koersdoelzone, die ik begin dit jaar afgaf (400 tot 420) zo goed als behaald.

In de afgelopen maanden was ik echter uitgegaan dat de kans groot was dat de AEX naar de bovenkant van deze doelzone zou oplopen in de laatste weken van dit jaar. Deze verwachting had ik in de afgelopen week al laten varen, maar met de beweging van gisteren lijkt de jaartop nu definitief op de borden te staan.

Dit neemt overigens niet weg dat mijn visie ongewijzigd blijft voor de middellange termijn. Een beweging naar de 420 blijft realistisch, alleen is het tijdspad verlengd. Ook de onverwachte zesde correctie van dit jaar had ik niet meer verwacht. In de afgelopen anderhalve maand was er sprake van een smalle consolidatiefase waarin kracht leek te worden opgebouwd voor een definitieve doorbraak boven de sinds eind 2012 stijgende toppenlijn.

Een raakpunt
Deze toppenlijn werd daarbij al enkele keren intraday doorbroken. Hierna kwam er in een snel tempo de klad in deze opwaartse beweging, die uiteindelijk met de beweging onder de 388 resulteerde in een minicorrectie. De steunzone in het gebied 385,50 – 386 bleek dus ook niet voldoende veerkracht te kunnen leveren.

In deze zone lagen onder andere de voormalige jaartop, de onderkant van de vierde opwaartse gap, het eerste Fibonacci-retracementniveau vanaf de 366-bodem en de stijgende bodemlijn vanaf het jaardieptepunt (331). Het nadeel van deze stijgende bodemlijn is dat hij slechts een raakpunt heeft buiten de jaarbodem en daarmee niet de grootste waarde heeft.

Deze neerwaartse doorbraak zorgt er verder voor dat de recente valse doorbraak uiteindelijk toch neerwaarts wordt voortgezet. De eerdere bodempatronen (tweezers bottom, hammer en inverted hammer) van de afgelopen dagen zijn dan ook allemaal opgeheven en de opleving blijkt uiteindelijk een lagere top te zijn geworden bij 389,70.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Hoe nu verder?

Als maximale richtpunten voor een verdieping van deze correctie is de zone 370 – 373 mee te geven. Het lijkt er dus op dat het grootste deel van de zesde correctie alweer achter ons ligt. Bij 370 ligt de onderkant van het stijgende trendkanaal op de logaritmische weekgrafiek. Bij 373 ligt ook een belangrijk steunpunt.

Hier ligt onder andere de top uit 2011 en voormalig hoogtepunt sinds de huidige bullmarkt in 2009 startte. De doorbraak hierboven was een van de belangrijkste doorbraken van dit jaar. Als we verder kijken naar de jaarbodem (331) en de jaartop (398,60) dan is hier ook het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau te vinden.

Het eerstvolgende steunniveau bij 382,50 zal vandaag al direct gebroken worden. Hier ligt niet alleen de onderkant van de derde gap, maar ook het 50%-Fibonacci-niveau beiden berekent vanaf de 366-bodem. Het laatste Fibonacci-niveau is te vinden bij 378,50. Dit is ook de bovenkant van de tweede opwaartse gap die ligt tussen de 376,30 en 378,50.

Opwaartse trend
De zesde correctie lijkt dus al een eind op weg te zijn, maar neerwaarts potentieel is er zeker nog aanwezig. We moeten dan ook alert blijven op nieuwe omkeersignalen vanuit de candlesticks, danwel een test van de belangrijkste steunzones. Eerste verbetering treedt op boven de scherp dalende toppenlijn vanaf de jaartop. Deze is nu te vinden bij 386,70 en daalt dagelijks snel.

Deze toppenlijn zal dus ook al op korte termijn opwaarts kunnen worden gebroken. Bevestiging voor het einde van de zesde correctie zou op dit moment optreden boven de meest recente top van 389,70. Kortom zal ook deze tussentijdse terugval/correctie naar mijn mening binnenkort eindigen waarna de AEX begin volgend jaar alsnog mijn doel van 420 kan gaan opzoeken.

Let er wel op dat de trends ook voor het komende jaar nog steeds opwaarts zijn gericht. Dit jaar werden belangrijke doorbraken in veel indices bewerkstelligd, onder andere hogere all-time highs in bijvoorbeeld de Dow Jones, S&P 500 en de DAX.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Bas Heijink

Auteur:

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. TA Arcelor Mittal: Buy the dip
  2. TA: Bedankt!
  3. TA: Van lang naar kort

Gerelateerd

Reacties

395 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 december 2013 09:12
    quote:

    HansP schreef op 12 december 2013 09:09:

    Ik heb de CFO van Rabo ooit eens horen zeggen, technische analisten zijn net als die shamannen die van alles lezen uit de structuren van botjes die ze in de lucht gooien.

    Kunnen we ons niet beteren baseren op het nieuws en de gevolgen daarvan?
    helemaal mee eens... dus laten we het goede nieuws dan eindelijk ook eens goed uitleggen in beurskoersen
  2. [verwijderd] 12 december 2013 09:14
    Bas heeft het natuurlijk heel goed gezien dit jaar, maar kan natuurlijk niet precies zeggen wanneer er wat gebeurt. Probleem is dat Bas wel heel erg stellig is in zijn stukjes en voor doet komen dat het wél precies te voorspellen is. Zo stellig dat mensen zelfs posities innemen, omdat de man het in grote lijnen natuurlijk goed zag...
395 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.