Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Generatie Z en de opkomst van ETF's
Beeld: iStock

Generatie Z en de opkomst van ETF's

Nieuw onderzoek van Ipsos I&O, uitgevoerd in opdracht van Trade Republic, toont aan dat jongeren in Nederland steeds vaker kiezen voor periodiek beleggen in ETF’s (Exchange Traded Funds). Deze beleggingsmethode, waarbij een mandje aandelen uit een index of sector in één keer tegen lage kosten wordt gekocht, wint snel aan populariteit onder Generatie Z.

ETF’s zijn populair vanwege hun lage kosten en eenvoudige structuur. In plaats van individuele aandelen te kopen, kunnen beleggers met één transactie een hele verzameling aandelen bezitten. Dit maakt beleggen toegankelijker en minder risicovol, een aantrekkelijk aspect voor jongeren die vaak met beperkte financiële kennis beginnen.

"Het onderzoek laat zien dat 52% van Gen Z al periodiek belegt in ETF's, wat duidelijk laat zien dat deze generatie de voordelen van ETF's erkent en omarmt", zo zegt Erik Mauritz, senior advisor van Trade Republic.

De ontevredenheid over spaarrentes

Uit het onderzoek blijkt ontevredenheid over de huidige spaarrentes onder alle generaties. Maar liefst 6 op de 10 Nederlanders zijn niet tevreden met de rente op hun spaarrekeningen. Voor Generatie Z, die vaak een lagere rente ontvangt dan oudere generaties, betekent dit dat sparen minder aantrekkelijk is als methode om vermogen op te bouwen.

De lage spaarrentes dwingen jongeren om alternatieven te zoeken. Beleggen, en dan vooral in ETF's, komt naar voren als een logische keuze. Gen Z heeft minder vertrouwen in traditionele spaarmethoden en ziet in beleggen een kans om geld voor zich te laten werken. Velen beleggen volgens de zogeheten 'Dollar Cost Averaging'-strategie, waarbij ze door periodiek in te leggen de invloed van marktfluctuaties verminderen.

Groei en vooruitzichten

"Het onderzoek voorspelt een aanzienlijke toename van het aantal jongeren dat wil beginnen met beleggen. Waar in 2022 slechts 13% van de niet-beleggers aangaf dat in de toekomst sterker te overwegen, is dat percentage nu gestegen naar 42%", vertelt Mauritz. 

Deze groei wordt ondersteund door de prestaties van ETF's ten opzichte van traditionele beleggingsfondsen. Uit het meest recente SPIVA-rapport (S&P indices versus active, een periodieke studie die de prestaties van actieve beleggingsfondsen vergelijkt met een benchmark) blijkt dat 92,3% van de Europese beleggingsfondsen de afgelopen tien jaar slechter presteerde dan hun benchmark-index. Voor Gen Z is dit een belangrijke factor. ETF's bieden niet alleen betere prestaties, maar ook meer transparantie en lagere kosten.

Mauritz: "Trade Republic maakt het voor jongeren eenvoudiger om te beleggen. Ze bieden kostenefficiënte oplossingen en maken periodiek beleggen toegankelijk, zelfs voor degenen met een beperkt budget. Volgens onderzoek van Blackrock is het aantal maandelijkse automatische orders in ETF’s in Europa gegroeid van een half miljoen in 2017 naar 7,6 miljoen per maand eind 2023, en dit aantal zal naar verwachting verder stijgen tot 32 miljoen per maand tegen het einde van 2028."

De rol van crypto 

Naast in ETF's tonen jongeren ook interesse in cryptovaluta en buitenlandse aandelen. Het onderzoek wijst uit dat 17% van Gen Z een deel van de portefeuille in crypto aanhoudt. Dit percentage is hoger dan bij oudere generaties, wat aangeeft dat jongeren bereid zijn om meer risico te nemen in ruil voor potentieel hogere rendementen.

Buitenlandse aandelen zijn ook populair onder Gen Z, wat duidt op een wereldwijde benadering. Jongeren zijn minder gebonden aan Nederlandse aandelen en zien kansen in internationale markten. Dit komt waarschijnlijk door de toegankelijkheid van informatie en de invloed van sociale media, waar beleggingstips en -trends snel worden gedeeld.

Een nieuwe generatie beleggers

Het onderzoek laat zien dat jongeren in Nederland een belangrijke rol spelen in de groei van periodiek beleggen in ETF’s. Gen Z omarmt deze beleggingsvorm vanwege de lage kosten, de eenvoud en het lagere risico.

De ontevredenheid over spaarrentes en de zoektocht naar betere rendementen drijven jongeren naar de beleggingsmarkt, waar ze niet alleen in ETF's, maar ook in crypto en buitenlandse aandelen investeren.

Mocht u interesse hebben in het complete rapport: Investing among three generations. Klik hier voor de Nederlandse samenvatting


Youri van Heumen is (eind)redacteur. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur:

Youri van Heumen is sinds zijn tienerjaren al bezig met de beurs. Nu, na het behalen van zijn diploma van de opleiding voor journalistiek in Tilburg, mag hij zijn passie voor en kennis van de beurs delen door een divers portfolio aan mooie verhalen op te bouwen.