Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog 25 november 2020

Een paar kleine bitcoin-observaties
 1. Unilever en een lijntje

  Arend Jan Kamp
  16:30

  Nog een keer Unilever, want dat springt er uit. Ik trek een grafiek open en dit is het eerste beeld dat ik krijg. Ziet u wat ik zie? Opveren van de steunlijn, zeggen technaten toch? Raadpleeg een echte TA'er, want ik mag van mijn moeder geen lijnen meer in grafieken trekken, of straffe van zonder stoploss naar bed.

 2. De laatste, allerlaatste shorters in Tesla

  Arend Jan Kamp
  16:00

  Bij deze stel ik de Nobelprijs voor Risico voor de laatste 6% shorters in Tesla voor, dat zijn de echte die-hards. Zal u net zien dat als de laatste shorter helemaal daas en groggy op de beurs BBQ moet gaan zitten, de koers... Vul dat zelf maar in.

  Fundamentals zijn normaal juist waar u op vaart bij beleggen (en soms ook bij handelen). Juist omdat alle cijfers en parameters bij Tesla al zo lang volledig uit de bocht vliegen, is op de beurs short gewoon onze eerste, intuïtieve reactie. En al helemaal als we een beetje rekenen en naar de kwaliteit van de winst kijken.

  Op de beurs zijn vaak of altijd aandelen en items bij wie dit niet werkt. Tesla is pure fantasie en de topman wordt net als Steve Jobs verheerlijkt. Zoals Jeff Bezos zich zowat dagelijks voor zijn rijkdom moet verantwoorden, heeft Elon Musk daar nog nooit een vraag over gehad. En hij heeft graaien tot kunst verheven. 

  Story telling heet het en dat trekt beleggers, handelaren, speculanten, gokkers, avonturiers en leken aan die nog nooit van fundamentals hebben gehoord, maar wel alle mooie verhalen kennen. Daar tegenin handelen kan dus heel duur uitpakken. Zie ook dit, de grote Robinhood generatie goeroe. Dit heet brallen.

  David Portnoy weet echt wel dat hij eens op z'n snufferd gaat, maar hij geniet er van zo lang als het goed gaat. Hij is al lang en breed binnen. Zijn enthousiaste volgelingen niet. Ik wens ze veel succes en mocht het nodig zijn, veel sterkte. 

 3. "Voor €7,2 miljard interesse in Unibail leningen"

  Arend Jan Kamp
  15:30

  Wij zeggen vastgoedfonds, maar Reuters spreekt van shopping mall group. Ik denk niet dat de marketingafdeling en investor relations van Unibail daar anno 2020 om staan te juichen, maar ze doen het er maar mee. Nu to the point, want er is vraag naar die Unibail leningen, getuige dit bericht van het front.

  Die €7,2 miljard aan belangstelling is twee keer wat die claimemissie had moet opleveren, fluistert mijn telraam. Ja, het is wat met Unibail dit jaar. Superdividend met kerst zou een leuke stunt zijn om dit krankzinnige jaar helemaal af te maken, maar dan moet dit jaar nog véél krankzinniger worden. 

  Geintje, maar eerst eens zien of we nabeurs een persbericht van Unibail krijgen. Of om middernacht, zondagavond, tien minuten voor beursopening, of wanneer de Franse shopping mallers ook maar in de headlines opduiken. 

 4. "This time it's... difficult"

  Arend Jan Kamp
  15:00

  Zelfs high yield is zo high niet meer. Zelf heb ik op de markt de meeste hoofdbrekens over obligaties en rentes. Vooral omdat het nieuw is, er is geen enkel historisch precedent. Eind negentiende eeuw noteerden in de VS (sommige?) rentes kort negatief, maar dat verhaal moet ik nog een keer goed uitzoeken.

  Ik ben de vijftig voorbij en moet strikt genomen, volgens de aloude beleggingsleer, risicovolle aandelen langzaam afbouwen ten gunste van veilige obligaties. Die heb ik ruim een jaar geleden verkocht, omdat ze negatief yielden. Zinloze bezigheid. Dan maar cash, dat is minder duur. En minder risicovol.

  Nu leen ik echter zo goedkoop, dat ik cash beter in aandelen kan stoppen dan hypotheekschuld aflossen? Levert op papier meer op, maar dat gaat tegen mijn natuur in. Liever geen schulden heb ik van huis uit geleerd en ik ken alle met-geleend-geld-beleggen-drama's. Dat waren alleen heel andere percentages!

  This time it's different wil ik niet aan tornen, maar this time is zeker difficult. Als u (de) wijsheid in pacht hebt, hoor ik dat graag. Aan de andere kant, beleggen is altijd moeilijk, er zijn altijd vragen en open eindjes. Als alles allemaal soepel en vanzelf gaat, kan het ook alleen maar minder worden.  

 5. Alles stijgt, zelfs jobless claims! Oh, wacht

  Arend Jan Kamp
  14:35

  Jobless claims zijn krengen. Ja, ik zeg het gewoon. Krengen.

  Het kale feit dat de markt ernaar kijkt - we hebben ze tien jaar lang stráál genegeerd - betekent eigenlijk al dat het mis is. Als ze dalen let niemand erop en pas als ze stijgen zijn ze nieuws. Wereldnieuws zelfs als ze ontploffen, zoals dit voorjaar. En nu? Ze dalen niet meer, maar... juist. Ze lopen weer op.

  Omdat Amerika in feite de komende twee dagen dicht is, hoest de VS net veel data over de slagboom. Alles blijft redelijk dicht bij huis. BBP Q3 valt ietsje mee, maar dat is alweer zo lang geleden en die jobless claims dus. Niet goed, maar wellicht niet zo verbazingwekkend met corona, corona en nog eens corona.

  In ieder geval lopen de beurzen vooruit op betere tijden met al dat gestijg, veel betere tijden. Moeten ze er wel komen.

 6. De tegenpartijen van Bassie & Adriaan

  Arend Jan Kamp
  13:15

  Zelf ben ik ook niet zonder zonden en op de een of andere manier zijn Bassie & Adriaan nooit ver weg op de beurs. Ik hoef niemand uit te leggen wat een Bassie & Adriaan-aandeel is, toch? Misscbien is het niet gek dat de beurs onze twee dappere vrienden innig omhelst. Kijk, ze hebben ook tegenpartijen :-)

 7. Hé Unilever, waar kom jij vandaan?

  Arend Jan Kamp
  13:00

  Waarom is Unilever nou ineens weer stijger van de dag? Omdat het kan, een beter antwoord heb ik niet. Geen nieuws, geen omzetpiekjes en gestaag omhoog. Ik houd het op een draaidag op het Damrak vandaag, alles even de andere kant uit na een paar wilde dagen. Of het kan het begin zij van... En zo blijven we bezig.

  Over Shell gesproken:

 8. Ineens gaat het weer over dividend

  Arend Jan Kamp
  11:30

  Dit jaar is het prijsactie en koersgeweld. Volgend jaar dividend dan maar? Mooi overzicht van de collega's, want er gebeurt veel. 

 9. Een paar kleine bitcoin-observaties

  Arend Jan Kamp
  10:50

  Mooie observatie van Lukas Daalder, econoom van BlackRock:

  Van een anarchistisch getint betalingssysteem naar een speeltje voor het grote geld: het kan verkeren. Daar ligt trouwens de echte kracht van de bitcoin, in de flexibiliteit om telkens nieuwe gebruikers aan zich te binden.

  Als we het als een echte belegging gaan zien — en laat ik duidelijk zijn, dat adviseer ik zeker niet — zijn er weinig redenen om te verwachten dat het sprookje binnenkort eindigt. Naamsbekendheid, negatieve rentes en de aanhoudende zoektocht naar rendement zijn zeer sterke drijfveren voor een nieuwe koerssprong van de munt.

  Is het de rebelse en revolutionaire zweem die eromheen hangt, die het zo aantrekkelijk en magisch maakt? Speelt zeker een rol, denk ik. Wat ook aan de orde is, is dat u in een verhaal, geloof of scenario belegt. Uw geld wordt gesloopt! - dát spreekt het grote publiek aan. Scherpe aandelensommen doen dat niet.

  Ik heb met mijn eigen geld geleerd dat beleggen sommen maken is en geen gloedvolle ééns-scenario's afdraaien. Zolang de koers stijgt, is dat niet relevant en lachen bitcoiners hierom. Zolang de koers stijgt. Bitcoin heeft ook al enorme dalingen laten zien. Daar gaat het nooit over, niemand die daarop wijst.

  Formeel gezegd: niemand let op, of heeft het over risico. Het grappige is: bitcoiners wijzen (mij) daar wel weer bij aandelen op. Media kunnen er ook wat van. Bitcoin is heilig (want buitenbeentje beurs) en aandelen zijn juist weer dingen die altijd aan het dalen zijn, kunnen dalen, moeten dalen of gaan dalen. 

  Hier gaat het juist alleen maar over risico, terwijl de trend al vierhonderd jaar opwaarts is. Dat moet bitcoin nog maar eens laten zien en this time is not different. Ook al schijnt zelfs The Queen interesse te hebben. Over gratis publiciteit voor bitcoin gesproken. 

 10. Dow 25K, 30K en 240K

  Arend Jan Kamp
  10:45

  Valuta, wie heeft zijn of haar vingers er nog nooit aan gebrand? Dow Jones 30K dus. De index doet 2,1% dividend:


  De index in euro's. Op lange termijn is dit het verschil tussen een mooi vermogen en... amper. En dat alleen door valuta.


  Helaas kan ik de grafiek niet in bitcoins geven, maar wel in Turkse lira's, een van de hardst gedaalde munten dit jaar. Nogmaals, het enige verschil tussen deze drie plaatjes is valuta.

 11. Pokerface Altice

  Arend Jan Kamp
  10:15

  Hoe luidt stiff upper lip in het Frans? En geen cent te veel? CEO, grootaandeelhouder en oprichter Patrick Drahi blijft bij zijn bod van €4,11 op zijn eigen Altice Europe. Niet alleen klonk en ongetwijfeld klinkt nog steeds hier veel protest tegen, de koers staafde het ook. En hoe langer hoe meer, tot zelfs €4,45.

  Daar is nu even wat af, maar wat er ook op het bord staat, het is geen €4,11. Beter gezegd 1 à 2% daaronder ofzo, wat doorgaans aangeeft dat het een gelopen race is.

 12. AEX draait (onderliggend)

  Arend Jan Kamp
  09:30

  We draaien, misschien wordt het wel een reversal day. Op opening waren het nog de dit jaar afgestrafte aandelen die beter lagen en daalde de anderen, nu is dat precies andersom. Bezit van de zaak, einde vermaak? Zie de banken dalen, ondanks dat de ECB wellicht het dividendverbod opheft.

  Air France-KLM , Fugro en Vivoryon proberen heldhaftig het bullishe in stand te houden, maar BAM doet al niet meer mee. Verder zijn er deze adviezen:

  • KPN: naar €2,70 van €2,60 - JP Morgan
  • Unibail: naar neutral van sell en naar €61 van €37 - Goldman Sachs
  • Aperam: naar hold van buy (€32) - Deutsche Bank

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare