Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog 18 september 2020

 1. Forse verliesbeurt op Wall Street

  AFN
  22:25

  NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York hebben de week met duidelijke verliezen afgesloten. Onzekerheid rond mogelijk te ver omhooggeschoten beurskoersen voor techbedrijven beheersen het sentiment al langer, en beleggers zoeken naar richting. Grote technologiebedrijven gingen daarom in de uitverkoop. Daarbij kwam ook een nieuwe stap in het Chinees-Amerikaanse conflict rond de apps TikTok en WeChat.

  De Dow-Jonesindex eindigde 0,9 procent lager op 27.657,42 punten. De brede S&P 500 ging 1,1 procent onderuit tot 3319,47 punten en techbeurs Nasdaq verloor eveneens 1,1 procent tot 10.793,28 punten.

  Het Amerikaanse ministerie voor Handel kondigde aan dat de filmpjesapp TikTok en chatapp WeChat, beide eigendom van Chinese bedrijven, vanaf komende week niet meer in Amerikaanse appstores mogen worden aangeboden. TikTok krijgt wel tot 12 november de tijd om zijn Amerikaanse tak te verkopen.

  Apple en Alphabet

  De aandelen Apple en Google-moederbedrijf Alphabet gingen respectievelijk 3,2 procent en 2,4 procent onderuit. Softwareconcern Oracle beperkte het verlies tot 0,7 procent. Het bedrijf stond op het punt een deal te sluiten met TikTok-eigenaar ByteDance om Amerikaanse zorgen over het beheer van persoonsgegevens weg te nemen.

  Bedrijven in de reissector stonden ook in het rood, nu oplopende besmettingsaantallen in onder andere in West-Europa de vrees voor hernieuwde reisverboden aanwakkeren. Delta Air Lines en American Airlines verloren tot 3,3 procent, terwijl hotelsite Booking 3,1 procent zakte.

  Veel handelsactiviteit

  Voor de laatste dag van de handelsweek waren sowieso al sterke koersschommelingen verwacht. Verschillende types opties en termijncontracten liepen vrijdag tegelijkertijd af, wat voor veel meer handelsactiviteit dan gemiddeld zorgde.

  Een vat Amerikaanse olie daalde 0,3 procent in prijs tot 40,84 dollar. Brentolie daalde 0,9 procent tot 42,91 dollar. De euro was 1.1845 dollar waard, tegenover 1,1859 dollar bij het slot van de Europese beurzen.

 2. AEX sluit met verlies tegen achtergrond opleving corona

  AFN
  17:52

  AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een lichte min de handel uitgegaan. Elders in Europa was het sentiment overwegend negatief, waarbij vooral een fiks verlies voor de beurs in Madrid opviel. In de regio rond de Spaanse hoofdstad gaat een gedeeltelijke lockdown gelden als reactie op sterk toenemende coronabesmettingen. Die opleving van het virus in Europa zat op de beurzen vooral aandelen uit de reisbranche dwars.

  De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,3 procent lager op 550,85 punten. De MidKap verloor 0,7 procent tot 819,57 punten. De hoofdindex in Madrid sloot maar liefst 2,1 procent in de min. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tot 1,2 procent.

  De reissector kleurde rood, met een verlies van bijna 2 procent voor Air France-KLM in Amsterdam. Branchegenoot IAG, moederbedrijf van British Airways, daalde 14,6 procent. Budgetvlieger Ryanair (min 4,5 procent) kondigde vrijdag aan zijn vliegcapaciteit verder in te perken wegens de coronacrisis. Ook hotelconcerns InterContinental Hotels (min 4,5 procent) en Accor (min 2,8 procent) verloren terrein.

  Prosus

  Techinvesteerder Prosus koerste in Amsterdam 1,9 procent lager. Het Amerikaanse ministerie van Handel verbood appstores in de VS onder andere WeChat aan te bieden, dat eigendom is van het Chinese Tencent. Prosus heeft een groot belang in Tencent.

  Unibail-Rodamco-Westfield was opnieuw de grootste verliezer in de AEX met een min van bijna 10,5 procent. Het winkelvastgoedfonds maakte deze week bekend het dividend te verlagen en nieuwe aandelen uit te geven.

  Euronext

  Euronext klom 4,3 procent bij de kleinere bedrijven. De beursuitbater is exclusief in gesprek met London Stock Exchange over een overname van de beurs in Milaan, waarbij het samenwerkt met de Italiaanse overheid en de Italiaanse bank Intesa Sanpaolo.

  De euro was 1,1859 dollar waard, tegen 1,1824 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder op 41,21 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent minder op 43,29 dollar per vat.

 3. AEX opent met kleine plus

  AFN
  09:26

  AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag licht hoger geopend. De andere Europese beurzen stonden opnieuw lager na de koersverliezen een dag eerder. Beleggers verwerken de lagere slotstanden op Wall Street, waar vooral de Amerikaanse technologiebedrijven onder druk stonden, en houden de ontwikkelingen rond het coronavirus in de gaten. Beursuitbater Euronext stond in de aandacht na het bericht dat het exclusief praat over de overname van Borsa Italiana.

  De AEX-index op Beursplein 5 stond na enkele minuten 0,2 procent in de plus op 553,63 punten. De MidKap stond vrijwel onveranderd op 824,86 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen daalden tot 0,2 procent.

  Euronext ging in de openingsminuten 3,7 procent omhoog. Het beursbedrijf is exclusief in gesprek met London Stock Exchange over een overname van de beurs in Milaan. Euronext wil de overname bekostigen met onder meer contanten en leningen. Ook wil het bedrijf achter de beurzen in onder meer Amsterdam, Parijs, Brussel en Oslo aandelen uitgeven die dan naar de Italiaanse staatskredietverlener CDP en de Italiaanse bank Intesa Sanpaolo gaan, met wie wordt samengewerkt bij het bod.

  Houtveredelaar Accsys was de koploper bij de kleine fondsen in Amsterdam nadat het omzetverlies de afgelopen maanden erg mee bleek te zijn gevallen. Het aandeel steeg 4,3 procent. In de AEX stond chemicaliëndistributeur IMCD bovenaan met een winst van 2,9 procent na de overname van de Finse branchegenoot Kokko-Fiber.

Gerelateerd

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 550,85 18 sep
  -1,63
  -0,30%

Gesponsorde links

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare