Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog 20 mei 2024

Positieve onderzoeksresultaten Onward Medical in vakblad
Beeld: Onward Medical
  1. Positieve onderzoeksresultaten Onward Medical in vakblad

    ABM Financial News
    18:16

    (ABM FN) Onward Medical heeft met zijn Up-LIFT onderzoeksstudie alle primaire veiligheids- en effectiviteits-eindpunten behaald met zijn ARC-EX Therapy. Dit meldde het farmaceutische bedrijf maandag nabeurs met de publicatie van de studieresultaten in het medische vakblad Nature Medicine.

    Verder toonde de ARC-EX Therapy "significante verbeteringen in kracht, functie en gevoel in de bovenste ledematen bij mensen met chronische tetraplegie als gevolg van cervicaal ruggenmergletsel", aldus het bedrijf.

    Aan het einde van het onderzoek werd 72 procent van de deelnemers aan het onderzoek beschouwd als responders op de niet-invasieve ARC-EX Therapy van Onward, "op basis van een conservatieve definitie die vereist dat responders voldoen aan de criteria voor verbetering in zowel kracht als functionele domeinen ten opzichte van standaard revalidatie alleen", zei het bedrijf.

    Opmerkelijk is volgens Onward dat het aantal responders toenam tot 90 procent "wanneer de definitie deelnemers omvatte met verbeteringen in ten minste één kracht of functioneel resultaat."

    Bron: ABM Financial News

  2. JPMorgan nog iets positiever over nettorentebaten

    ABM Financial News
    14:12

    (ABM FN-Dow Jones) JPMorgan Chase heeft de verwachting voor de nettorentebaten voor 2024 verder verhoogd. Dit maakte de Amerikaanse grootbank vandaag bekend in aanloop naar zijn beleggersdag, die maandag plaatsvindt.

    JPMorgan verhoogde de vooruitzichten voor de nettorentebaten dit jaar naar 91 miljard dollar. Dit is exclusief de divisie Markets. Bij de cijfers over het eerste kwartaal in april verhoogde de bank de outlook voor de nettorentebaten al van 88 naar 89 miljard dollar.

    Dat was voor de markt destijds teleurstellend, want die rekenden op een verhoging van de outlook toen met 2 tot 3 miljard dollar.

    Het aandeel JPMorgan noteerde maandag voorbeurs bijna een procent hoger.

    Bron: ABM Financial News

  3. Haperende Amerikaanse economie mogelijk slecht voor aandelen

    ABM Financial News
    13:43

    (ABM FN-Dow Jones) Na een positieve 18 maanden vertonen de Amerikaanse macrogegevens tekenen van verzwakking en dat kan risico's voor aandelen met zich meebrengen. Dit stelden analisten van Bank of America in een rapport.

    De bank wees op de inkoopmanagersindexen die in april daalden, de arbeidsmarkt in de VS die afkoelde en het consumentenvertrouwen en de huizenmarkt die eveneens verzwakten. De verzwakking van deze indicatoren heeft ertoe bijgedragen dat de zogeheten Amerikaanse economische verrassingsindex voor het eerst sinds begin vorig jaar in betekenisvol negatief terrein is beland.

    Ondanks dat het economische momentum in de VS aan het wegebben is, weet de aandelenmarkt veerkrachtig te blijven, volgens Bank of America. Dit is mede te danken aan de afkoeling van de Amerikaanse economie, waardoor de zorgen over oververhitting zijn afgenomen.

    Ook is het macro-economische plaatje dubbelzinnig. Zo duidt bijvoorbeeld de bbp-groeitracker van de Atlanta Fed erop dat de Amerikaanse groei in het tweede kwartaal weer kan versnellen tot 3,5 procent. In het eerste kwartaal groeide de economie in de VS met 1,6 procent, na een groei van 3,4 procent in de laatste drie maanden van 2023.

    Ook de consensusverwachtingen voor de Amerikaanse groei dit jaar zijn blijven stijgen, volgens de bank. Tenslotte wijzen de analisten van Bank of America erop dat beleggers macro-steun ook zoeken in de rest van de wereld.

    Volgens Bank of America suggereert het historische draaiboek verder dat de Amerikaanse macrozwakte nog groter kan worden. De analisten wijzen bijvoorbeeld op de tegenwind van monetaire verkrapping die zich vermoedelijk meer zal laten gelden aan het eind van het derde kwartaal en begin van het vierde kwartaal.

    Zodra de Amerikaanse macrozwakte toeneemt, verwachten Bank of America dat dit zich zal weerspiegelen in een afzwakkende mondiale groei. De onverschilligheid van de markt over de zwakkere Amerikaanse economie die nu heerst, zal dan mogelijk plaatsmaken voor toenemende zorgen over neerwaartse macrorisico's, denkt de bank.

    Op korte termijn wordt de aandelenmarkt nog gesteund door een dovish Fed, maar zodra de zwakte op de Amerikaanse arbeidsmarkt toeneemt, verwacht Bank of America dat dit de dominante marktmotor zal worden, wat zal leiden tot stijgende risicopremies en afnemende verwachtingen voor de winst per aandeel, denken de analisten, die specifiek negatief blijven over Europese aandelen. 

    Bank of America houdt dan ook rekening met een daling van de Stoxx Europe 600 met 15 procent naar 450 punten in het eerste kwartaal van 2025. 

    De Amerikaanse bank voorspelt ook een daling van 15 procent van cyclische aandelen ten opzichte van defensieve aandelen en verlaagt het advies voor de mijnbouwsector van Overwogen naar Marktgewogen. Over luxe-aandelen, software en small versus large caps is Bank of America juist positiever geworden, met nu een Overwogen advies.

    Bron: ABM Financial News

  4. Weinig te beleven op Beursplein 5, behalve bij Besi

    ABM Financial News
    10:50

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vandaag open, maar voor veel spektakel zorgt dit niet.

    Rond de klok van 11 uur noteerde de AEX fractioneel lager op 912,98 punten.

    De beursagenda is vandaag ook vrijwel leeg. Nabeurs komen er nog cijfers van Alfen. Analisten verwachten een hogere omzet en EBITDA voor Alfen in het eerste kwartaal.

    De Chinese centrale bank liet vanochtend de rentes voor een en vijf jaar ongemoeid op 3,95 en 3,45 procent.

    Analisten van Rabobank verwachten dat verschillende Fed-bankiers die vandaag aan het woord komen, mogelijk voor beweging kunnen zorgen. "Bostic, Barr, Waller, Jefferson en Mester staan allemaal op de agenda om te spreken", somde Rabobank op.

    De euro/dollar steeg naar 1,0873 en de obligatierentes liepen ook weer op.

    De olieprijs bewoog nauwelijks.

    Stijgers en dalers

    Koploper in de AEX was Besi met een koerswinst van 2,3 procent. ArcelorMittal en Shell volgden met winsten van 1,1 en 0,6 procent. ASMI en Prosus daalden 0,9 en 1,0 procent en Universal Music Group werd 1,4 procent goedkoper. Gecorrigeerd voor de ex-dividend notering was het verlies voor UMG een half procent,

    In de AMX ging AMG aan de leiding met een stijging van 1,9 procent. Van Lanschot Kempen werd 1,5 procent duurder. Just Eat Takeaway noteerde onderaan met een verlies van bijna 2 procent.

    Bij de smallcaps ging Vivoryon 3,6 procent in het groen en wonnen Azerion en Kendrion circa 1,5 procent. NSI en Brunel daalden met 1,2 en 3,9 procent. Gecorrigeerd voor de ex-dividend notering steeg het aandeel Brunel ruim een procent.

    Smallcap Ease2pay werd 4,6 procent duurder.

    Bron: ABM Financial News

  5. Winst op Aziatische aandelenmarkten

    ABM Financial News
    07:37

    (ABM FN) De Aziatische aandelenmarkten noteren maandag in het groen.

    De Japanse Nikkei index won 0,9 procent op 39.152,31 punten en in Hongkong steeg de Hang Seng Index 0,7 procent tot 19.694,95 punten.

    De beurs in Shanghai won 0,6 procent op 3.170,94 punten.

    Vrijdagavond op Wall Street sloot de Dow Jones index voor het eerst boven de 40.000 punten. In november 2020 schoot de Dow door de grens van 30.000 punten. 

    Kortom, de stijging van 30.000 naar 40.000 punten, een plus van 33 procent, werd in 42 maanden afgerond. "Een meer dan behoorlijk tempo", aldus beursexpert Philippe Gijsels van BNP Paribas Fortis. Hij concludeert dat van "sell in May and go away", nog niet veel terecht is gekomen.

    In China besloot de centrale bank om de rentes onveranderd te laten. Daarnaast hintte Beijing op sancties, nu de Europese Commissie onderzoek doet naar Chinese bedrijven.

    Recent zei de Amerikaanse president Joe Biden al importheffingen op bepaalde Chinese goederen flink te verhogen,

    De Europese beurzen lijken op Tweede Pinksterdag hoger van start te gaan. Het belooft een rustige beursdag te worden met veel handelaren die van een lang weekend genieten.

    Bron: ABM Financial News

  6. Europese beurzen openen hoger

    ABM Financial News
    07:04

    (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan maandag een hogere opening tegemoet. 

    Het belooft een rustige dag te worden met veel handelaren die genieten van een lang weekend.

    IG voorziet een openingswinst van 57 punten voor de Duitse DAX en een plus van 25 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 15 punten hoger te openen.

    De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag licht lager geëindigd. Op weekbasis wist de Stoxx Europe 600 wel licht te stijgen, terwijl de Duitse DAX bijna een half procent daalde.

    Beleggers waren na de inflatiecijfers in de VS aanvankelijk optimistisch over de kans op twee renteverlagingen door de Federal Reserve dit jaar. Maar volgens analisten van SEB ebt die hoop weer weg en wordt er nu toch weer rekening gehouden met één renteverlaging.

    Opmerkingen van enkele prominenten van de Fed en de Europese Centrale Bank ondersteunen afgelopen week die gedachte. Zo zei ECB-bestuurder Isabel Schnabel in een interview met de Japanse krant Nikkei dat na een mogelijke renteverlaging door de ECB in juni, er in juli niet per se nog één volgt.

    "Op basis van de huidige gegevens lijkt een renteverlaging in juli niet gerechtvaardigd”, zei Schnabel. "We moeten een voorzichtige aanpak volgen."

    KBC wees ook op uitspraken van andere ECB-bestuurders: Holzmann en De Guindos, die ook voorzichtig bleven over het rentepad van de ECB.

    "De opmerkingen ondersteunden een reeds aan de gang zijnde opleving van de Europese [obligatie]rentes", aldus KBC. De Duitse tienjaarsrente steeg naar 2,52 procent.

    Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend de inflatie in de eurozone in april is gestabiliseerd op 2,4 procent, terwijl de kerninflatie afkoelde tot 2,7 procent.

    Chinese cijfers toonden over april een stijging van de detailhandelsverkopen met 2,3 procent, wat een vertraging was ten opzichte van voorgaande maanden, terwijl de industriële productie op maandbasis met bijna 7 procent steeg.

    "Dit duidt op een minder robuuste vraag van de Chinese consument. Echter, door de versterking van de arbeidsmarkt zou dit op termijn kunnen leiden tot betere detailhandelsverkopen", zeiden experts van online broker Lynx.

    Volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild staat Beijing evenwel "voor de enorme uitdaging om zijn economie te herstructureren."

    Bedrijfsnieuws

    Europese bankaandelen waren vrijdag in trek. In Amsterdam won ING 1,8 procent. In Parijs steeg Credit Agricole 1,4 procent en Commerzbank ging aan kop in Frankfurt, met een plus van 2,0 procent. Deutsche Bank won 1,5 procent.

    Zalando was de sterkste daler in de Duitse DAX, met een verlies van 3,7 procent, terwijl Teleperformance hekkensluiter was in de CAC 40, met een daling van het aandeel met 2,8 procent. Carrefour ging aan kop met een plus van 1,7 procent.

    In Parijs daalde Engie licht. In het eerste kwartaal daalde de omzet hard, maar bleef de winstgevendheid op peil. Ook verbeterde de vrije kasstroom en handhaafde het Franse energiebedrijf de outlook.

    Richemont heeft in het boekjaar 2024 de omzet naar recordhoogtes zien stijgen, maar wisselkoerseffecten hadden een negatieve impact op de resultaten. Die zorgden ervoor dat de winst met 5,0 procent daalde. Nicolas Bos wordt per 1 juni de nieuwe CEO van Richemont. Hij was voorheen verantwoordelijk voor het Franse juwelenmerk Van Cleef & Arpels. De koers steeg 5,3 procent in Zürich. Sectorgenoten als EssilorLuxottica en Hermes zaten vrijdag ook in de lift.

    Roche kreeg van Deutsche Bank een adviesverhoging van Verkopen naar Houden. Bij de bank denken analisten dat de Zwitserse farmaceut met een medicijn tegen overgewicht farmaceuten als Novo Nordisk en Eli Lilly adequaat het hoofd kan bieden, zowel op de middellange als lange termijn. De koers sloot een procent hoger.

    H&M kreeg bij RBC Capital Markets een adviesverhoging van Sectorperform naar Outperform. RBC denkt dat de modeketen meerdere mogelijkheden heeft om het beter te doen dan de sector. De koers steeg 3,4 procent in Stockholm.

    Maersk kampt met hogere kosten door de situatie in de Rode Zee, hoewel er nu wel sprake van minder overcapaciteit, schreef AlphaValue in een rapport, waarin de taxaties voor de winst per aandeel werd verlaagd. Het advies werd verlaagd van Kopen naar Accumuleren. Maersk noteerde een min van 2,3 procent in Kopenhagen.

    Prosus heeft Fabricio Bloisi als nieuwe CEO gepresenteerd. Dat is volgens ING een verrassende keuze. De koers van het aandeel sloot in Amsterdam 2,3 procent lager.

    Euro STOXX 50         5.064,14 (-0,2%)
    STOXX Europe 600        522,94 (-0,1%)
    DAX                  18.704,42 (-0,2%)
    CAC 40                8.167,50 (-0,3%)
    FTSE 100              8.420,42 (-0,2%)
    SMI                  12.037,99 (+0,8%)
    AEX                     913,25 (-0,03%)
    BEL 20                4.004,80 (+0,2%)
    FTSE MIB             35.398,82 (-0,03%)
    IBEX 35              11.327,70 (+0,3%)

    AMERIKAANSE AANDELEN

    Wall Street gaat maandag een hogere opening tegemoet.

    De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag overwegend hoger geëindigd, waarbij de Dow Jones voor het eerst boven de 40.000 punten sloot. Op weekbasis stegen de drie indexen circa 1 tot 2 procent.

    Philippe Gijsels van BNP Paribas Fortis wees specifiek op de Dow Jones index, die donderdag al kortstondig boven de 40.000 punten noteerde. In november 2020 schoot de Dow door de grens van 30.000 punten.

    Kortom, de stijging van 30.000 naar 40.000 punten, een plus van 33 procent, werd in 42 maanden afgerond. "Een meer dan behoorlijk tempo", aldus Gijsels. Hij concludeert dat van "sell in May and go away", nog niet veel terecht is gekomen.

    "En ondanks het feit dat gisteren weer een aantal Fed notabelen aangaven dat ze de rente hoger voor langer willen houden, blijft Mister Market inzetten op renteverlagingen", zei de expert van BNP Paribas.

    Op macro-economisch vlak was het vrijdag rustig. De leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie zijn in april verder gedaald, meldde The Conference Board.

    De Leading Economic Index daalde vorige maand met 0,6 procent en kwam uit op 101,8. In maart daalde de index met 0,3 procent, na in februari voor het eerst in twee jaar te zijn gestegen.

    "Een nieuwe daling van de Amerikaanse LEI bevestigt dat er zwakkere economische omstandigheden in het verschiet liggen", zei Justyna Zabinska-La Monica van The Conference Board in een toelichting.

    De olieprijzen stegen rond een procent. Een vat WTI werd op weekbasis ruim 2 procent duurder. De obligatierentes liepen licht op.

    Bedrijfsnieuws

    Applied Materials daalde rond een procent, hoewel het bedrijf, dat apparatuur, diensten en software levert voor de productie van halfgeleiders, beter dan verwachte kwartaalcijfers rapporteerde.

    Reddit steeg 10 procent, nadat het mediabedrijf een deal aankondigde om zijn content in licentie te geven aan AI-bedrijf OpenAI. De deal is volgens marktvolgers opnieuw een bewijs van de waarde van de content van Reddit.

    Tesla won circa anderhalf procent. De producent van elektrische auto's reageerde laconiek op het feit dat een rechter donderdag weigerde een class-action rechtszaak tegen de fabrikant af te wijzen. De kwestie betreft de belofte van Tesla over zelfrijdende auto's. Ieder bedrijf heeft te maken met juridische kwesties, zei Tesla.

    Cracker Barrel Old Country Store daalde ruim 14 procent, nadat de restaurantketen zijn dividend met circa 80 procent verlaagde. Dit is nodig omdat het bedrijf forse investeringen wil doen in zijn restaurants en het merk.

    DXC Technology sloot bijna 17 procent lager. Het techbedrijf boekte het afgelopen kwartaal een lagere omzet en waarschuwde voor aanhoudende tegenwind.

    GameStop verloor meer dan 19 procent, nadat de keten van computerspellenwinkels voorlopige cijfers publiceerde en zei dat het een omzetdaling verwacht, maar een kleiner verlies. GameStop verloor donderdag circa 30 procent. AMC Entertainment eindigde ruim 5 procent lager, nadat het aandeel donderdag ook al 15 procent lager sloot. De twee meme-aandelen kunnen op weekbasis wel aardige winsten bijschrijven.

    Online broker Robinhood steeg 12 procent, vanwege de zeer volatiele handel deze week in GameStop, AMC en andere meme-aandelen. Dit moet positief hebben uitgepakt voor de handelsvolumes van de broker, verwachten beleggers.

    Doximity won 18 procent, nadat de netwerksite voor medische professionals een meevallende omzet en winst rapporteerde.

    Take-Two Interactive Software zei dat de volgende Grand Theft Auto game pas in de herfst van 2025 verschijnt en verlaagde de outlook. Het aandeel sloot ruim een procent hoger.

    S&P 500 index                5.303,27 (+0,1%)
    Dow Jones index             40.003,59 (+0,3%)
    Nasdaq Composite            16.685,97 (-0,1%)

    AZIE

    De Aziatische beurzen noteerden maandag over de brede linie hoger.

    Nikkei 225             39.153,71 (+0,9%)
    Shanghai Composite     3.166,08 (+0,4%)
    Hang Seng              19.650,18  (+0,5%)

    VALUTA

    De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0880. Vrijdagavond noteerde het muntpaar op 1,0877.

    USD/JPY Yen   155,75
    EUR/USD Euro  1,0880
    EUR/JPY Yen   169,46

    MACRO-AGENDA:
    08:00 Producentenprijzen - April (Dld)

    BEDRIJFSNIEUWS:
    08:00 Ryanair - Jaarcijfers (VK)
    22:00 Zoom Video Communications - Cijfers eerste kwartaal (VS)

    Bron: ABM Financial News

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 20 mei
    914,95
    0,00% 0,00
  2. AMX 20 mei
    954,96
    0,00% 0,00
  3. ASCX 20 mei
    1.226,32
    0,00% 0,00
  4. CAC 40 20 mei
    8.195,97
    0,00% 0,00
  5. DAX 20 mei
    18.768,96
    +0,35% +64,54
  6. 195,580
    -4,50% -9,210
  7. 4,920
    0,00% 0,000
  8. PSI 20 mei
    6.902,84
    +0,22% +15,46

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links