Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Laatste beursnieuws

Redactioneel

  1. Premium

    Qualcomm zet een reuzestap. Wordt dit een game changer?

    De kwartaalomzet bleef nagenoeg gelijk terwijl de winstgevendheid flink verbeterde. Maar veel interessanter was de presentatie van de AI-pc door Microsoft waar Qualcomm-chips in zitten.

    In het tweede kwartaal van het fiscale boekjaar 2024 nam de omzet van Qualcomm fractioneel toe. De nettowinst steeg daarentegen met wel 37%.

    Maar er was nog interessanter nieuws. In samenwerking met Microsoft werkte Qualcomm aan chips voor de nieuwe generatie Windows-pc’s die geschikt zijn voor het uitvoeren van AI-taken. Deze werden maandag gepresenteerd en zijn in eerste instantie alleen verkrijgbaar met chips van Qualcomm.

  2. Premium

    Komt er een commodities super cycle?

    Het broeit momenteel op tal van grondstoffenmarkten en de vraag is of de tijd al rijp is voor een nieuwe commodities super cycle.

    De meeste financiële markten doen het relatief kalmpjes aan met per saldo gestaag stijgende koersen op relatief lage handelsvolumes en zonder al teveel koersspektakel. Beleggers op zoek naar (meer) actie kunnen daarvoor uitstekend terecht op de grondstoffenmarkten.

    Vorig jaar en begin dit jaar schoot bijvoorbeeld de cacaoprijs fors omhoog. Dat zowel de goud- als koperprijs nieuwe records neerzetten, zal beleggers evenmin zijn ontgaan. Staan we aan de vooravond van een commodities super cycle?

  3. Premium

    Keuzehulp: zo vindt u in 9 stappen de beste broker

    De concurrentie tussen brokers is groot. Met lagere kosten, rente op cash, spaarplannen en gelikte handelsplatforms proberen zij beleggers te trekken. Hoe vindt u de beste aanbieder?

    Toen de spaarrente rond het nulpunt schommelde en zelfs de meest verstokte spaarders een beleggingsrekening openden onder het motto There Is No Alternative (TINA), buitelden brokers over elkaar heen om beleggers te verleiden met hen zaken te doen. Dat deden ze onder andere door ‘gratis’ transacties aan te bieden. ‘Het was een enorme vechtmarkt’, blikt Stephan Freelink terug. Hij is oprichter van vergelijkingssite Finner. ‘Brokers haalden klanten binnen met verliesgevende tarieven.’

    Inmiddels is de storm gaan liggen, maar de concurrentie is nog altijd stevig. Alleen concurreren brokers volgens Freelink nu vooral met elkaar op basis van functionaliteit. Denk bijvoorbeeld aan spaarplannen, waarbij klanten elke maand een vast bedrag kunnen inleggen in ETF’s of beleggingsfondsen. Maar dat betekent niet dat er helemaal niet meer op prijs wordt geconcurreerd. Zo zette broker Saxo onlangs nog rigoureus het mes in de tarieven.

    Natuurlijk zijn lage transactiekosten mooi meegenomen, vooral voor wie actief handelt. Maar bedenk wel dat voor niets de zon opgaat: er is altijd een prijs.

  4. Een huis is inmiddels onbetaalbaar, maar een aandeel Heijmans niet

    Als er één bedrijf is dat profiteert van de huidige woningmarktcrisis, is het Heijmans wel. Het nieuws uit de bouwsector is uitzonderlijk positief de laatste tijd.

  5. Premium

    Spotgoedkoop zilver nog ver verwijderd van oude recordprijs

    De vraag naar zilver zit in de lift, onder meer door de energietransitie. Maar het aanbod blijft achter en ondanks prijsstijgingen is zilver vergeleken met goud nog steeds erg goedkoop.

    De zilverprijs is dit jaar in het kielzog van de goudprijs flink gestegen. Maar terwijl goud record na record breekt, is zilver nog ver weg van het vorige record. En dat terwijl er sinds 2021 een structureel zilvertekort is.

    ‘Hoewel zilver er fundamenteel beter voor staat dan goud, blijven beleggers nog voorzichtig’, aldus Reinoud Bogert, partner bij goud- en zilverhandelaar Doijer & Kalff. ‘Zodra dat verandert, – bij onze klanten merken we al meer vraag – kan de prijs hard omhoog gaan omdat de zilvermarkt relatief klein is. De prijs van zilver is dit jaar zo’n 14% gestegen naar $27 per troy ounce (dat is gelijk aan 31,1 gram, red.). Dat is nog ver verwijderd van het oude record van $48, dat in 2011 werd aangetikt in de nasleep van de financiële crisis.’

  6. Premium

    Matige marktomstandigheden doen Aalberts de das om: moeten beleggers zich zorgen maken?

    Het was zoals al verwacht een wat zwakke jaarstart bij Aalberts. Het wachten is vooral op het loskomen van uitgestelde nieuwbouwprojecten.

    Een uiterst summiere trading update van Aalberts over de eerste vier maanden van dit jaar. Een tussentijdse stand van zaken is altijd welkom, maar het halve A-viertje van het concern bevatte erg weinig cijfers. Beleggers zullen het moeten doen met de mededeling dat de omzet over de eerste vier maanden autonoom met 2,6% is gedaald. Moeten beleggers zich zorgen maken?

Columns

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links