Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog 31 mei 2024

Intussen in China...
  1. Intussen in China...

    Redactie IEX
    15:05
  2. VS inflatie in de prik

    Redactie IEX
    14:31

  3. AEX blijft dicht bij huis

    ABM Financial News
    11:22

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde vrijdag richting het einde van de ochtend vrijwel onveranderd. De AEX index noteerde 0,2 procent lager op 904,01 punten.

    Beleggers kijken uit naar de Amerikaanse inflatiecijfers om zo meer inzicht te krijgen in het toekomstig monetair beleid van de Federal Reserve.

    De inflatie in de eurozone bleek zojuist gestegen. De inflatie steeg van 2,4 naar 2,6 procent en de kerninflatie van 2,7 naar 2,9 procent. De markt verwacht dat de ECB volgende week de rente zal verlagen.  

    "Economen hebben hun verwachtingen voor de renteverlagingen van de Europese Centrale Bank teruggeschroefd, volgens een recente Bloomberg-enquête. Waar eerst zes kwartaalverlagingen werden voorzien, is de consensus nu dat er minder verlagingen zullen zijn, met een verwachte daling van de depositorente van 4 procent naar 2,75 procent tegen juni volgend jaar", zei beleggingsspecialis  Kevin Verstraete van Lynx.

    "De sterkere economische opleving in Europa en aanhoudende inflatierisico’s hebben tot deze bijgestelde verwachtingen geleid. Dit scenario leidt tot potentieel meer marktonzekerheid en volatiliteit, wat belangrijk is voor beleggers om in de gaten te houden als ze navigeren door de toekomstige rentebeslissingen van de ECB", vulde Verstraete aan.

    Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek vrijdag dat de inflatie in Nederland in mei stabiel is gebleven op 2,7 procent. In Frankrijk bleken de consumentenprijzen in mei, net als in april, met 2,2 procent gestegen.

    De euro/dollar noteerde op 1,0838. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0830 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0832 op de borden.

    Olie werd vrijdag 0,2 procent goedkoper op 77,78 dollar per vat.

    Stijgers en dalers

    In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerde een minderheid van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ING met een koerswinst van 0,7 procent. Shell won 0,6 procent en ArcelorMittal 0,5 procent. Besi daalde met 1,4 procent en Prosus met 3,7 procent.

    In de AMX ging JDE Peet's aan kop met een winst van 0,8 procent, terwijl Alfen 0,6 procent steeg.

    Fugo daalde 2,0 procent. De bodemonderzoeker heeft zijn aandeleninkoopprogramma afgerond. Tussen 20 maart en 30 mei kocht de onderneming 2 miljoen eigen aandelen in. Just Eat Takeaway verloor 2,1 procent.

    Galapagos gaat samenwerken met Adaptimmune Therapeutics, met een optie om de nieuwe generatie TCR T-celtherapie van het Britse bedrijf exclusief te licentiëren voor hoofd- en halskanker en mogelijke toekomstige vaste tumor indicaties. Het aandeel steeg 0,3 procent.

    In de AScX bungelde Pharming onderaan met een verlies van 5,2 procent, na het nieuws dat de lopende regulatoire beoordeling van het middel leniolisib voor de behandeling van APDS in de Europese Unie vertraging oploopt. Vivoryon was met een winst van 26,8 procent de sterkste stijger. NX Filtration steeg na de koersval op donderdag met 3,1 procent.

    Renewi steeg 0,7 procent, na een positief analistenrapport van Berenberg. Volgens analist James Bayliss begint het bedrijf met de verkoop van UK Municipal aan een nieuw hoofdstuk. "Met hogere marges en een beter gestroomlijnde organisatie met meer focus, denken we dat een omzetgroei van circa 5 procent en een dubbelcijferige groei van de EBIT haalbaar is", zei Bayliss.

    Bron: ABM Financial News

  4. Fugro rondt aandeleninkoop af

    ABM Financial News
    07:19

    (ABM FN-Dow Jones) Fugro heeft het aandeleninkoopprogramma afgerond dat op 20 maart van dit jaar werd aangekondigd. Dit maakte de bodemonderzoeker vrijdagochtend bekend.

    Tussen 20 maart en 30 mei van dit jaar kocht de onderneming 2 miljoen eigen aandelen in voor in totaal 46,35 miljoen euro.

    De ingekochte aandelen worden door Fugro gebruikt voor beloningsprogramma's van het eigen personeel.

    Bron: ABM Financial News

  5. Beeld Nederlandse economie ook in mei verder verslechterd

    ABM Financial News
    07:05

    (ABM FN-Dow Jones) Het beeld van de Nederlandse economie is in mei verder verslechterd. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag.

    Volgens de conjunctuurklok van het CBS presteerden afgelopen maand nu 11 van de 13 indicatoren slechter dan de langetermijntrend.

    Consumenten waren in mei een fractie negatiever dan in april. Producenten waren daarentegen in mei wat minder negatief dan een maand eerder. Het consumenten- en producentenvertrouwen lagen afgelopen maand onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar.

    Bron: ABM Financial News

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 31 mei
    903,61
    -0,22% -1,97
  2. AMX 31 mei
    922,59
    -0,49% -4,51
  3. ASCX 31 mei
    1.245,59
    +0,43% +5,37
  4. Fugro 31 mei
    24,520
    +0,16% +0,040

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links