Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog 02 mei 2024

Aantal Amerikaanse steunaanvragen VS blijft gelijk
  1. Aantal Amerikaanse steunaanvragen VS blijft gelijk

    ABM Financial News
    14:37

    (ABM FN-Dow Jones) Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is in de week eindigend op 27 april gelijk gebleven. Dit bleek donderdag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid.

    Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering kwam uit op 208.00. De verwachting lag op 212.000 aanvragen.

    Het cijfer van vorige week werd met 1.000 verhoogd naar 208.000.

    Het vierweeks voortschrijdend gemiddelde bedroeg 210.000, een daling van 3.500.

    Het aantal verlengde steunaanvragen in de week eindigend op 20 april kwam uit op 1.774.000 aanvragen, gelijk aan een week eerder.

    Bron: ABM Financial News

  2. Aandeel Bayer 4% omhoog na gunstige uitspraak in Monsanto-zaak

    ABM Financial News
    13:34

    (ABM FN-Dow Jones) De koers van Bayer loopt donderdag 4,4 procent op nadat Monsanto in de VS een tussentijdse juridische overwinning behaalde, waarmee een vonnis ter waarde van 185 miljoen dollar werd ingetrokken. 

    Monsanto, dat in 2018 werd overgenomen door Bayer, is al tijden onderwerp van diverse rechtszaken, vanwege gezondheidsrisico's bij het gebruik van de onkruidverdelgers Roundup en Ranger Pro. Het gebruik van de onkruidverdelgers zou mogelijk leiden tot kanker. 

    Het Hof van Beroep in de VS verwees de zaak nu terug naar de rechtbank, omdat het twijfelde aan de betrouwbaarheid van de bewijsvoering. Met het eerdere vonnis was 185 miljoen dollar gemoeid. 

    Bron: ABM Financial News

  3. "Brussel onderzoekt o.a. Air France-KLM om greenwashing"

    ABM Financial News
    12:08

    (ABM FN-Dow Jones) De Europese Commissie is een onderzoek gestart naar twintig luchtvaartmaatschappijen, waaronder Air France en KLM, vanwege misleidende greenwashing-praktijken. Dit meldde persbureau Reuters donderdag, na bevestiging van diverse luchtvaartmaatschappijen.

    Volgens Brussel moeten luchtvaartmaatschappijen duidelijker communiceren over de mate waarin CO2-uitstoot door vluchten kan worden gecompenseerd door getroffen maatregelen. Ook moet wetenschappelijk onderbouwd worden dat duurzame brandstof daadwerkelijk schoon is. 

    Een woordvoerder van Air France bevestigde tegenover Reuters dat de luchtvaartmaatschappij een brief hierover heeft gekregen van de Europese Commissie. Air France zegt de brief te bestuderen om te kijken of er verdere maatregelen nodig zijn. 

    Ook KLM en Lufthansa bevestigden de brief te hebben ontvangen.

    Brussel heeft zelf geen namen gegeven, gezien het onderzoek nog in een prille fase zit.  

    Bron: ABM Financial News

  4. ING aan kop in lichtrode AEX

    ABM Financial News
    11:12

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdagochtend licht lager, maar financials onder leiding van ING vonden de weg omhoog. Rond de klok van elf uur daalde de AEX met 0,3 procent tot 876,07 punten.

    Volgens beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx zorgde het rentebesluit van de Federal Reserve en de bijhorende persconferentie voor "aanzienlijke volatiliteit" op de beurzen. Fed-voorzitter Jerome Powell verklaarde dat de volgende actie hoogstwaarschijnlijk geen renteverhoging zal zijn.

    "Dit was een van de scenario’s die beleggers in gedachten hadden vanwege de aanhoudende inflatie", stelde beleggingsspecialist Verstraete. "De reactie hierop was significant. De rendementen op Amerikaanse staatsobligaties daalden sterk en de Amerikaanse aandelenindices stegen binnen enkele minuten met ongeveer een procent."

    De expert van Lynx zag de koersen evenwel sterk draaien, toen Powell aangaf dat het waarschijnlijk langer zal duren voordat de Fed met voldoende vertrouwen een renteverlaging kan doorvoeren

    Op macro-economisch vlak is de Europese industrie iets minder hard gekrompen dan uit een voorlopige raming bleek. De inkoopmanagersindex voor de industrie van de muntunie bleek te zijn afgenomen van 46,1 naar 45,7. De voorlopige index kwam uit op 45,6.

    Cyrus de la Rubia, hoofdeconoom bij Hamburg Commercial Bank signaleerde vooral een snelle afname in nieuwe orders voor de Europese industrie en leidde daaruit af dat een herstel voorlopig niet waarschijnlijk is. 

    Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,0708. De olieprijzen liepen met twee procent terug. De Amerikaanse tienjaarsrentes stegen licht tot 4,61 procent.

    Stijgers en dalers

    Onder de hoofdaandelen won ING 5,4 procent na cijfers. Barclays zag geen zwakke plekken in de resultaten. ABN AMRO klom daarnaast 3,0 procent. DSM-Firmenich steeg 0,8 procent, na een aanvankelijk lagere opening van vier procent. Degroof Petercam zeg ruimte het koersdoel te verhogen na de cijfers van vanochtend. 

    De halfgeleiders ASML, ASMI en Besi verloren tot 2,6 procent. Adyen verloor eveneens 2,6 procent. Sectorgenoot Worldline kwam vanochtend met resultaten. 

    Shell verloor 0,6 procent. ING oordeelde dat de energiereus een goede jaarstart achter de rug heeft. De resultaten waren iets beter dan verwacht. 

    In de AMX won AMG 6,1 procent, terwijl Just Eat Takeaway en TKH juist tot 2,5 procent verloren. 

    In de AScX schoot ForFarmers 6,8 procent omhoog na cijfers. Bouwer BAM verloor maar liefst 12,6 procent na cijfers.

    Bron: ABM Financial News

  5. UMG sluit toch nieuwe licentiedeal met TikTok

    ABM Financial News
    09:19

    (ABM FN-Dow Jones) Universal Music Group heeft een nieuwe licentiedeal gesloten met TikTok. Dit maakte de platenmaatschappij met een notering aan het Damrak donderdagochtend bekend. 

    De deal moet leiden tot hogere vergoedingen voor artiesten en liedjesschrijvers en een verbeterde bescherming tegen generatieve AI. 

    Gebruikers van TikTok kunnen door de deal weer muziek uit de catalogus van UMG gebruiken in hun video's.

    De deal markeert een doorbraak in maandenlang gesteggel tussen de twee partijen. UMG beschuldigde het socialmediabedrijf van oneerlijke praktijken en intimidatie. Volgens UMG stelde TikTok eerder nog voor om artiesten en schrijvers een bedrag te betalen dat slechts een fractie is van het bedrag dat vergelijkbare grote sociale platforms betalen.

    Daarnaast beschuldigde UMG TikTok ervan weinig moeite te doen om de enorme hoeveelheden inhoud op zijn platform aan te pakken die inbreuk maken op de muziekrechten van de artiesten van UMG.

    Bron: ABM Financial News

  6. AEX lager van start gegaan, BAM -16%, maar ING wint 6%

    ABM Financial News
    09:09

    (ABM FN-Dow Jones) De AEX index koerste donderdag kort na de beursgong 0,5 procent lager naar 874,60 punten, terwijl de Midkap 0,3 procent won.

    Onder de hoofdaandelen won ING zes procent na cijfers. Prosus klom daarnaast drie procent. DSM-Firmenich daalde juist na cijfers met vier procent. De halfgeleiders ASML, ASMI en Besi verloren circa drie procent. 

    In de AMX won Galapagos drie procent. 

    In de AScX won ForFarmers na cijfers 5 procent. Bouwer BAM verloor maar liefst 16 procent na cijfers.

    Bron: ABM Financial News

  7. Aedifica boekt sterke resultaten

    ABM Financial News
    08:25

    (ABM FN) Aedifica heeft in het eerste kwartaal naar eigen zeggen sterke resultaten geboekt. Dit meldde het vastgoedbedrijf donderdagochtend. 

    De EPRA winst bedroeg afgelopen kwartaal 59,8 miljoen euro en dat is 8 procent meer op jaarbasis. De winst per aandeel bedroeg 1,26 euro tegen 1,39 euro een jaar eerder.

    De huurinkomsten stegen met 8 procent naar 82,0 miljoen euro. Op vergelijkbare basis was er sprake van een groei met 3,3 procent.

    De gewogen gemiddelde resterende looptijd van de huurovereenkomsten bedroeg 19 jaar zonder enige leegstand.

    De waarde van de vastgoedportefeuille bedroeg bijna 6 miljard euro op 31 maart 2024.

    Het vastgoedbedrijf heeft nu 623 zorglocaties verspreid over 8 landen.

    De schuldgraad bedroeg 39,6 procent op 31 maart 2024, een lichte daling ten opzichte van eind 2023.

    Het bedrijf ligt op schema om de outlook voor 2024 te halen, aldus Aedifica. Het bedrijf gaat uit van een EPRA winst van 223 miljoen euro of 4,70 euro per aandeel.  

    Het voorgesteld dividend voor het boekjaar 2024 bedraagt 3,90 euro per aandeel.

    Bron: ABM Financial News

  8. Winst Shell valt hoger dan verwacht uit

    ABM Financial News
    08:20

    (ABM FN-Dow Jones) Shell heeft in het eerste kwartaal een hoger dan voorziene winst geboekt. Dit bleek donderdag uit cijfers van de energiereus. 

    In het afgelopen kwartaal werd een aangepaste winst geboekt van 7.734 miljoen dollar, waar analisten die bijdroegen aan de consensus op 6.462 miljoen dollar mikten. Dat was 7.306 miljoen dollar in het vierde kwartaal. In het eerste kwartaal van 2023 kwam er een winst van 9.646 miljoen dollar in de boeken.

    De operationele vrije kasstroom van Shell kwam uit op ruim 13,3 miljard dollar tegen een voorziene 13,2 miljard dollar door analisten. Dat was in het eerste kwartaal van 2023 14,2 miljard dollar en in het vierde kwartaal 12,6 miljard dollar.

    Begin april kwam Shell al met een voorlopige update voor het eerste kwartaal, waarbij het concern zich positief uitte over de prestaties van Integrated Gas in het eerste kwartaal. Wel waarschuwde Shell toen dat de resultaten bij deze tak lager zou uitvallen dan in de laatste maanden van 2023. Toen kwam de aangepaste winst uit op 3.968 miljoen dollar. Donderdag bleek dat de aangepaste winst uit deze tak in het afgelopen kwartaal uitkwam op 3.680 miljoen dollar. 

    De gemiddelde analistenverwachting was dat de aangepaste winst bij Integrated Gas in het eerste kwartaal zou zijn uitgekomen op 2.895 miljoen dollar.

    De resultaten bij Marketing zullen vergelijkbaar zijn met die in het vierde kwartaal, zei Shell in april. Dit bleek inderdaad het geval met een aangepaste winst uit Marketing van 781 miljoen dollar tegen 794 miljoen dollar een kwartaal eerder. 

    En bij Chemicals & Products zouden de prestaties een stuk hoger uitvallen dan in het vierde kwartaal, toen de aangepaste winst bij deze tak uitkwam op 29 miljoen dollar, zo was de verwachting van Shell. Dit bleek in het eerste kwartaal 1,6 miljard dollar. Analisten mikten op 1,1 miljard dollar. 

    Voor de divisie Upstream werd in het eerste kwartaal een winst voorzien van 2.160 miljoen dollar. Dat was 3.060 miljoen dollar in het vierde kwartaal van 2023 en werd in het eerste kwartaal van 2024 uiteindelijk 1.933 miljoen dollar. 

    Shell kondigde verder een inkoopprogramma van eigen aandelen aan ter waarde van 3,5 miljard dollar, dat bij de publicatie van de cijfers over het tweede kwartaal moet worden afgerond. Shell wil nog steeds een dividend uitkeren van 0,344 dollar per aandeel. 

    De schuld daalde op kwartaalbasis met 3 miljard dollar tot 40,5 miljard dollar.

    Outlook

    Shell mikt voor dit jaar op 22 tot 25 miljard dollar aan kosten kwijt te zijn. De aangepaste winst moet uitkomen tussen de 1,7 en 2,3 miljard dollar. Voor heel 2024 rekent de analistenconsensus op een aangepaste winst voor Shell van 2.389 miljoen dollar.

    Bron: ABM Financial News

  9. Omzet DSM-Firmenich onder druk

    ABM Financial News
    07:45

    (ABM FN-Dow Jones) DSM-Firmenich heeft in het eerste kwartaal van 2024 een lagere omzet behaald, terwijl het aangepaste resultaat ook terugliep. Dit bleek donderdag uit cijfers van het bedrijf.

    De omzet liep op jaarbasis met 2 procent terug tot 3,1 miljard euro, conform verwachting van analisten. Op autonome basis was er sprake van een pas op de plaats. 

    De aangepaste EBITDA liep zelfs met 11 procent terug tot 463 miljoen euro, waar de consensus rekening hield met 465 miljoen euro. Dit bleek goed voor een marge van 15,1 procent tegen 16,7 procent een jaar eerder. 

    CEO Dimitri de Vreeze ziet een wat positiever marktklimaat, waarbij DSM weer volumegroei zag. 

    Outlook

    DSM mikt voor heel het jaar op een aangepaste EBITDA van minstens 1,9 miljard euro, waarvan 200 miljoen euro door synergievoordelen. Daarmee handhaafde het bedrijf de outlook die bij de jaarcijfers in februari werd afgegeven. 

    Analisten gaan voor 2024 uit van een aangepaste EBITDA van 1,99 miljard euro.

    Bron: ABM Financial News

  10. Winst en omzet BAM onder druk

    ABM Financial News
    07:41

    (ABM FN-Dow Jones) Bouwbedrijf BAM heeft in het eerste kwartaal de omzet en winst zien afnemen. Dat kwam donderdag naar voren uit de  kwartaalcijfers van de bouwer.

    Het gecorrigeerde bedrijfsresultaat voor rente, belastingen, afschrijvingen, amortisatie, herstructureringskosten, afwaarderingen en een eenmalig pensioeneffect, daalde van 57,9 miljoen naar 44,0 miljoen euro. Dit betekende een terugval van de marge van 4,0 naar 3,1 procent. Over het boekjaar 2023 bedroeg de gecorrigeerde marge nog 4,9 procent.

    De bijdrage van de divisie Nederland was enigszins hoger dan in het eerste kwartaal van 2023, ondersteund door een verbeterde prestatie van woningontwikkeling- en bouw en de aanhoudend goede bijdrage van de infra-activiteiten. De

    bijdrage van de divisie Verenigd Koninkrijk en Ierland was lager, omdat de prestaties van Construct UK

    werden beïnvloed door vertraging op projecten, die de goede prestaties van de Britse infra-activiteiten meer dan teniet deed”, aldus topman Huub Joosten. 

    Joosten benadrukte nog de positieve ontwikkeling van de orderportefeuille, die met 10 procent toenam naar 10,7 miljard euro. “Wij blijven ons richten op marge boven volume.” De omzet van BAM daalde op jaarbasis van 1,45 miljard naar 1,41 miljard euro 

    ING had verwacht dat BAM in het afgelopen kwartaal een EBITDA zou boeken van 57 miljoen euro bij een marge van 4,0 procent en een omzet van circa 1,4 miljard euro. 

    De marktomstandigheden blijven volgens de bouwer op korte termijn uitdagend als gevolg van hogere rente en (geo)politieke onzekerheden. Voor geheel 2024 verwacht BAM een gecorrigeerde EBITDA-marge binnen de strategische bandbreedte tussen 4 en 6 procent.

    BAM gaf eerder een outlook af van een aangepaste EBITDA-marge van 4 tot 6 procent voor de periode 2024 tot en met 2026. 

    De kapitaalratio verbeterde verder tot 25,2 procent aan het einde van het kwartaal tegen 23,4 procent eind 2023. De liquiditeitspositie noemde BAM solide met 0,5 miljard euro.

    Bron: ABM Financial News

  11. Meer omzet en hoger resultaat bij ArcelorMittal

    ABM Financial News
    07:25

    (ABM FN-Dow Jones) ArcelorMittal heeft in het eerste kwartaal van 2024 weer winst behaald en de omzet harder zien stijgen dan verwacht. Dit bleek donderdag voorbeurs uit de kwartaalcijfers van de staalgigant.

    Op een omzet van 16,3 miljard dollar boekte ArcelorMittal een EBITDA van 1,96 miljard dollar. Dat is meer dan de 1,45 miljard dollar in het vierde kwartaal, maar minder dan de 2,14 miljard dollar in het eerste kwartaal van 2023.

    Analisten rekenden gemiddeld op een EBITDA van 1,81 miljard dollar. 

    De nettowinst bedroeg afgelopen kwartaal 938 miljoen dollar, of 1,16 dollar per aandeel. Hier mikten analisten op een nettowinst van 733 miljoen dollar en een winst per aandeel van 0,91 dollar.

    De nettoschuld steeg van 2,9 miljard eind 2023 naar 4,8 miljard dollar aan het einde van het eerste kwartaal.

    Outlook

    ArcelorMittal gaf donderdag geen concrete outlook af.

    De onderneming stelde donderdag wel dat het economisch sentiment onder druk blijft staan met afwachtende klanten, waarbij nog geen herbevoorrading werd gesignaleerd, maar het sentiment lijkt wel een bodem te hebben gevonden.

    Voor dit jaar blijft ArcelorMittal van mening dat de staalconsumptie wereldwijd, maar exclusief China met 3,0 tot 4,0 procent stijgt.

    De staalreus verwacht 4,5 tot 5,0 miljard dollar te investeren, waarvan 1,4 tot 1,5 miljard dollar bedoeld is voor strategische groei.

    Bron: ABM Financial News

  12. ING gaat voor €2,5 miljard aan eigen aandelen inkopen

    ABM Financial News
    07:20

    (ABM FN-Dow Jones) ING heeft in het eerste kwartaal conform verwachting een lagere winst geboekt, ondanks een flinke sprong in de fee inkomsten, en kondigde een inkoopprogramma van eigen aandelen aan ter waarde van 2,5 miljard euro. Dit bleek donderdag uit cijfers van de bank.

    In het afgelopen kwartaal kwam de nettowinst uit op krap 1,6 miljard euro, circa een procent minder dan de winst een jaar eerder, maar grofweg gelijk aan de 1,5 miljard euro waar analisten vooraf op rekenden. 

    ING profiteerde van 11 procent hogere fee-inkomsten, terwijl er op kwartaalbasis 99.000 primaire klanten bijkwamen, bestaande uit nieuwe en bestaande klanten die naast een rekening ook een ander product van de bank afnemen.  

    CEO Steven van Rijswijk sprak van een "zeer sterke start" van het jaar, ondanks de aanhoudende uitdagingen op geopolitiek vlak. 

    De opbrengsten stegen fractioneel tot krap 5,6 miljard euro, waar de consensus mikte op 5,4 miljard euro. De nettorentebaten liepen met 4,7 procent terug tot 3,8 miljard euro, hetgeen conform verwachting van analisten was. Er ging wel 258 miljoen euro in de stroppenpot tegen 152 miljoen euro een jaar eerder.

    De CET-ratio bedroeg 14,8 procent, grofweg gelijk aan de ratio eind 2023.

    ING kondigde bovendien een inkoopprogramma van eigen aandelen aan van 2,5 miljard euro. 

    Outlook

    ING verwacht dat de opbrengsten dit jaar sterk blijven vanwege het positieve renteklimaat, maar zullen wel wat lager uitvallen dan een jaar eerder. De fee-inkomsten moeten met 5 tot 10 procent stijgen, met een groei van de kosten van circa 3 procent. 

    De CET1-ratio moet 12,5 procent bedragen tegen 2025. Het rendement op eigen vermogen moet meer dan 12 procent zijn. Dit was in het afgelopen kwartaal 12,8 procent tegen de consensusverwachting van 12,2 procent.

    Bron: ABM Financial News

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. Aedifica 17:35
    62,150
    +3,33% +2,000
  2. AEX 18:05
    878,71
    -0,01% -0,12
  3. 9,986
    +3,61% +0,348
  4. AMX 18:05
    919,34
    +0,43% +3,90
  5. 24,330
    +3,14% +0,740
  6. ASCX 18:05
    1.172,42
    -1,51% -17,97
  7. 3,418
    -10,85% -0,416
  8. BAYER AG 30 apr
    27,350
    0,00% 0,000
  9. 103,750
    -1,84% -1,950
  10. ING Groep 17:36
    15,808
    +6,37% +0,946
  11. SHELL PLC 17:39
    33,750
    +0,04% +0,015
  12. UMG 17:35
    27,910
    +0,76% +0,210

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links